Ρωσικός Τύπος: Το ΝΑΤΟ σχηματίζει «συμμαχία αρμάτων μάχης» για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα / Πηγή: FSB

Nezavisimaya Gazeta

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, η Δύση ενισχύει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, ένα νέο, δέκατο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ θα επικεντρωθεί στο κλείσιμο των «παραθυριών» που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή ή τη μείωση των επιπτώσεων των περιορισμών που είχαν θεσπιστεί προηγουμένως. Οι νέες κυρώσεις θα στοχεύουν τη Λευκορωσία και το Ιράν. Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ πιέζονται όλο και περισσότερο να λάβουν αποφάσεις για την τύχη των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Ορισμένες χώρες της ΕΕ ζήτησαν να κατασχεθούν τα κεφάλαια και να μεταφερθούν στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Η προετοιμασία του δέκατου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί δημόσια, αλλά δεν αποτελεί κοινό μυστικό. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmygal εξέφρασε τις απόψεις του Κιέβου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς τη Δευτέρα. Πιστεύει ότι το δέκατο πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας. Οι δυτικές χώρες σκοπεύουν επίσης να συντονίσουν καλύτερα τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της Ρωσίας σε όλα τα πιθανά μέτωπα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά μια κοινή συμφωνία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τα δεσμευμένα κεφάλαια ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα είναι έτοιμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mihkel Tamm, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας, ένα σχέδιο για τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα εκπονηθεί από τη χώρα της Βαλτικής μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους θα δημιουργήσει ένα πολύ δύσκολο νομικό σενάριο, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η αντιπαράθεση με το Κρεμλίνο θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Kommersant

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν έκανε την Τρίτη πολύ σκληρές δηλώσεις σχετικά με τον ρόλο της Μόσχας και του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στη διευθέτηση του Καραμπάχ. Ωστόσο, τόνισε ότι τα λόγια αυτά πρέπει να θεωρηθούν «όχι κριτική, αλλά έκφραση ανησυχίας». Αρνήθηκε να πραγματοποιηθούν ασκήσεις του CSTO στην Αρμενία το 2023 και κατέστησε επίσης σαφές ότι στο μέλλον ίσως είναι καλύτερο να αντικατασταθούν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις με μια διεθνή αποστολή, γράφει η Kommersant.

Ο Πασινιάν υπενθύμισε ότι το ρωσικό σώμα διατήρησης της ειρήνης θα πρέπει να διασφαλίσει τη λειτουργία του Διαδρόμου Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αλλά αυτός ο στρατηγικά σημαντικός δρόμος έχει αποκλειστεί από τις 12 Δεκεμβρίου 2022.

Πηγές της Kommersant περιγράφουν την κατάσταση ως δύσκολη, κυρίως ψυχολογικά, αλλά όχι κρίσιμη από άποψη επιβίωσης.

Ο Πασινιάν είπε ότι εάν η Ρωσία δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε για να δώσει στο ρωσικό στρατιωτικό σώμα διεθνή εντολή είτε για να στείλει μια νέα πολυεθνική ειρηνευτική αποστολή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Ερεβάν δεν θέλει να υποβάλει αίτηση στον ΟΗΕ από μόνο του, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι βάλλει εναντίον της Ρωσίας, εξήγησε ο Πασινιάν.

Ο Αρμένιος ηγέτης αρνήθηκε να πραγματοποιηθούν ασκήσεις του CSTO στη χώρα το 2023. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε με τη σειρά του ότι ο οργανισμός «θα διευκρινίσει τις λεπτομέρειες της θέσης της Αρμενίας».

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ μίλησε επίσης με δημοσιογράφους από τα κύρια τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Σε αντίθεση με τον Νικόλ Πασινιάν, η ομιλία του απέπνεε αισιοδοξία για το μέλλον.

Nezavisimaya Gazeta

Τα πρόσφατα τακτικά κέρδη της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία γίνονται πικρά αισθητά στη Δύση, κάτι που φαίνεται από την κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Τσαρλς Μισέλ σε κοινό έγγραφο είπαν στην παγκόσμια κοινότητα ότι φέρνουν τη συνεργασία «σε νέο επίπεδο». Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι αυτό σημαίνει ότι το μπλοκ θα επεκταθεί σε βάρος της Σουηδίας και της Φινλανδίας και σημείωσε τη δυνατότητα προμηθειών του πιο προηγμένου όπλου υψηλής ακρίβειας του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων αρμάτων μάχης.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής τανκς Leopard και Abrams στο Κίεβο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε νωρίτερα να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Abrams. «Η τρέχουσα απροθυμία των ΗΠΑ να προμηθεύσουν τον Abrams στην Ουκρανία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο σε οικονομικούς λόγους (αυτά είναι τα πιο ακριβά τανκς στον κόσμο) ή στην αποκλειστικότητα αλλά και στην επιθυμία της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ για τη μαζική στρατιωτική προμήθεια του Κιέβου», ανέφερε ο αντιστράτηγος Γιούρι Νετκάτσεφ.

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε στο περιοδικό Economist ότι χρειαζόταν τουλάχιστον 300 άρματα μάχης. «Αλλά αν οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα παράσχουν τόσα τεθωρακισμένα οχήματα στο Κίεβο είναι αμφίβολο», πρόσθεσε ο Νετκάτσεφ.

“Όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μεταφορά των αρμάτων μάχης στο Κίεβο αποφασίζονται από πολιτικούς. Δυστυχώς, η τάση είναι τέτοια που εάν η Ρωσία συνεχίσει να πετυχαίνει στην ειδική επιχείρηση, το επίπεδο της πολεμικής βοήθειας του ΝΑΤΟ μπορεί να επεκταθεί”, δήλωσε ο Σαμίλ Γκαρέεφ, απόστρατος συνταγματάρχης. Σημείωσε ότι «τανκς, πυροβολικό πεδίου και συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της αναμενόμενης εαρινής επίθεσης της Ουκρανίας».

Izvestia

Το Τόκιο είναι πεπεισμένο για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της G7. Αυτή την εβδομάδα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida επισκέφθηκε τις χώρες της G7 για να συζητήσει πριν από τη σύνοδο κορυφής τον Μάιο και να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς με δυτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα και, σε μικρότερο βαθμό, την Κίνα. Το Τόκιο δεν αναζητά μόνο συμμάχους. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση Kishida ενέκρινε ένα σχέδιο για τον διπλασιασμό του αμυντικού προϋπολογισμού και παραχώρησε στον στρατό ελευθερία κινήσεων, για τη διεξαγωγή προληπτικών χτυπημάτων εναντίον υποτιθέμενων αντιπάλων, γράφει η Izvestia.

Το ταξίδι συνδέεται με την πρόσφατη αλλαγή πολιτικής του Kishida, με στόχο την αύξηση των αμυντικών δαπανών και την απόκτηση ευκαιριών για να χτυπήσει έναν εχθρό, καθώς και την ενίσχυση της συμμαχίας της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη μια πιθανή κρίση γύρω από την Ταϊβάν.

Ο αυξημένος ρόλος της Ιαπωνίας στη διεθνή ασφάλεια, όπως αντικατοπτρίζεται στο τρέχον ταξίδι του πρωθυπουργού, σίγουρα θα ενισχύσει την αξιολόγηση της κυβέρνησης εντός της χώρας. Ο Kishida επιδιώκει να συγκεντρώσει μεγαλύτερη υποστήριξη από το ιαπωνικό κοινό. Επίσης, επιδιώκει την αποδοχή των ΗΠΑ δείχνοντας πόσο χρήσιμος και πιστός μπορεί να είναι σε μια διμερή συμμαχία,.

Αυτή η στρατηγική έχει ένα ελάττωμα, κανείς δεν ξέρει πώς να το πληρώσει. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το νέο αμυντικό σχέδιο του Kishida θα απαιτήσει επιπλέον 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μόλις εξαντληθούν τα χρήματα από άλλα αποθεματικά.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...