Ρωσικός Τύπος: Το Νέο Δελχί θα διατηρήσει τους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία παρά την πίεση της Δύσης

Izvestia

Ο ΟΗΕ πρότεινε τη δημιουργία ομάδας επαφής υπό την αιγίδα του, όπου η Ρωσία και η Ουκρανία θα μπορούν να συζητούν ανθρωπιστικά ζητήματα. Στις 26 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ήρθε με αυτή την πρόταση στη Μόσχα για να συζητήσει τις λεπτομέρειες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, η Μόσχα συμφώνησε καταρχήν στη βοήθεια του ΟΗΕ για την απομάκρυνση ανθρώπων από το εργοστάσιο Azovstal. Ο Ρώσος πρόεδρος, ωστόσο, τόνισε ότι οι ουκρανικές αναφορές για ανθρωπιστικούς διαδρόμους που «δεν λειτουργούν» είναι παραπλανητικές. Κατά τη γνώμη του, εάν υπάρχουν εγκλωβισμένοι πολίτες στο εργοστάσιο, ο στρατός είναι υποχρεωμένος να τους αφήσει να φύγουν. Την ίδια μέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για το δικαίωμα αρνησικυρίας. Τώρα, οι συμμετέχοντες σε αυτό το σώμα είναι υποχρεωμένοι να συζητήσουν τα ζητήματα, εάν οι αποφάσεις για αυτά εμποδίζονταν από κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, σε αντίθεση με εκείνα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, καθώς αυτό το έγγραφο αφορά τις μεθόδους λειτουργίας της Γενικής Συνέλευσης, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί”, είπε ο Ντμίτρι Πολυάνσκι στην Izvestia, Πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ. «Με τη σημερινή του μορφή, το κείμενο είναι ουσιαστικά ακίνδυνο, αλλά δεν βλέπουμε ότι έχει κάποια ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα – τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξηγούν ανοιχτά τους λόγους για τη χρήση του δικαιώματος βέτο ούτως ή άλλως στο Συμβούλιο. Αδύνατο να γίνει αυτό, αφού κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επικυρώθηκε από όλες τις χώρες, επομένως αυτού του είδους η ριζική αλλαγή είναι δυνατή μόνο εάν αλλάξει ο Χάρτης», σημείωσε.

Ένα σενάριο όπου αναθεωρούνται οι ακρογωνιαίοι λίθοι των λειτουργιών του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς, καθώς αυτό εγκυμονεί κίνδυνο καταστροφής ολόκληρης της αρχιτεκτονικής του ΟΗΕ και όλοι το καταλαβαίνουν αυτό, κατέληξε ο διπλωμάτης.

Kommersant

Εδώ και δύο μήνες, η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν έχει αγγίξει την Υπερδνειστερία. Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει ξαφνικά. Η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία μετατράπηκε σε μια ζώνη αστάθειας εν μια νυκτί. Αυξάνεται η πιθανότητα η σύγκρουση να επεκταθεί στο έδαφός της. Εάν συμβεί αυτό, η κρίση θα κυριεύσει ολόκληρη τη Μολδαβία.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Πολιτικών Μελετών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Τιράσπολ, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας, Igor Shornikov, πιστεύει ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι εξίσου σημαντικοί εταίροι για την Υπερδνειστερία. “Η Υπερδνειστερία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ουκρανία στον οικονομικό τομέα. Η Ουκρανία, όπως και η Ρωσία, είναι μια εγγυήτρια χώρα στην ειρηνευτική διευθέτηση της σύγκρουσης της Υπερδνειστερίας”, είπε στην εφημερίδα. Ο ειδικός πρόσθεσε ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού της Υπερδνειστερίας είναι Ουκρανοί, με περίπου 100.000 κατοίκους να είναι Ουκρανοί πολίτες και 230.000 Ρώσοι πολίτες. «Σε αυτή την κατάσταση, το να διαλέγεις πλευρά σημαίνει να φέρεις σύγκρουση στην κοινωνία, να τη διαλύσεις», σημείωσε.

Ο πολιτικός επιστήμονας Anatoly Dirun συμφωνεί. “Αυτή τη στιγμή, η Υπερδνειστερία έχει επιλέξει την πιο αποτελεσματική στρατηγική, να αποστασιοποιηθεί και να μην σχολιάσει αυτά τα τραγικά γεγονότα. Η Τιράσπολ είναι πολύ ευάλωτη, η δημοκρατία εμπλέκεται σε διεθνή έργα, σε δραστηριότητες εξωτερικού εμπορίου και προσπαθεί να παραμείνει ουδέτερη όσον αφορά τη στάση της στην επιχείρηση», είπε στην Kommersant.

Εν τω μεταξύ, ο Sergey Markedonov, κορυφαίος ερευνητής στο Κέντρο Ευρωατλαντικής Ασφάλειας του MGIMO, πιστεύει ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Υπερδνειστερία δεν ωφελούν ούτε την ίδια την περιοχή ούτε τη Μολδαβία. Πιστεύει ότι η Ουκρανία ενδιαφέρεται για αυτές τις εντάσεις. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Ουκρανία θα ωφεληθεί από το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου προκειμένου να μειωθεί η πίεση στο Donbass. Ωστόσο, η Ρωσία θα αντιμετώπιζε μια περίπλοκη, νέα κατάσταση και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναβάλει οποιεσδήποτε δύσκολες επιλογές. «Είναι προφανές ότι τώρα η Μόσχα θέλει να δώσει προτεραιότητα στην πρόοδος στο Ντονμπάς», είπε ο ειδικός.

Ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής Vadim Karasev δεν αποκλείει την ουκρανική εμπλοκή, πιστεύοντας ότι το καθεστώς του Κιέβου και η Δύση αποφάσισαν να κάνουν μια προληπτική κίνηση. “Τελειώνουμε το ουδέτερο καθεστώς της Μολδαβίας και την υπόθεση στην Οδησσό. Είναι ένα προληπτικό χτύπημα”, είπε στην εφημερίδα.

Η Πολωνία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα χάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom λόγω της άρνησής της να πληρώσει σε ρούβλια. Η προθεσμία πληρωμής για το PGNiG της Πολωνίας έληξε στις 26 Απριλίου και στις 27 Απριλίου οι παραδόσεις θα σταματήσουν. Άλλες χώρες της ΕΕ ενδέχεται να ακολουθήσουν, όπως η Βουλγαρία που έχει ήδη λάβει παρόμοια ειδοποίηση.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Alexey Grivach επανέλαβε ότι η Βαρσοβία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διακοπής των παραδόσεων. Τον Φεβρουάριο, η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα είχε αυξήσει απότομα τις εισαγωγές φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία και έπαιρνε επίσης ρωσικό αέριο από τη Γερμανία.

Κατά τη γνώμη του, ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για την Πολωνία τόσο από την άποψη των τιμών της ενέργειας όσο και από την άποψη της προσβασιμότητάς της. Σύμφωνα με τον ειδικό, για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει απώλεια 4-5 δις κυβικών μέτρων μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο αυτό θα αντισταθμιστεί περισσότερο από τις αυξανόμενες τιμές της αγοράς.

Rossiyskaya Gazeta

Τον Μάιο, η ΕΕ σχεδιάζει να συζητήσει τις επιλογές κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Εξετάζει μια σειρά από πιθανότητες από ένα πλήρες ή μερικό εμπάργκο έως τους τιμωρητικούς δασμούς στις πρώτες ύλες από τη Ρωσία και το προσωρινό πάγωμα ορισμένων πληρωμών για τα παραδοθέντα προϊόντα σε ειδικούς ευρωπαϊκούς λογαριασμούς.

Επί του παρόντος, είναι δυνατόν μόνο να πούμε ότι το περιβάλλον των κυρώσεων θα διευκολύνει τη χρήση έμμεσων εργαλείων για τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Τεχνολογίας Καυσίμων και Ενέργειας Kirill Rodionov. Αυτό περιλαμβάνει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η οποία θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να επιστρέψει στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ότι τα ΗΑΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ και η TotalEnergies πρόσφατα ναύλωσε ένα δεξαμενόπλοιο για την πρώτη παράδοση πετρελαίου από τα ΗΑΕ στην Ευρώπη μετά από δύο χρόνια.

Η Ρωσία δύσκολα θα μπορέσει να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, ειδικά από τη στιγμή που η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την αναπόφευκτη αύξηση των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτων. Η διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου παραμένει το ατού της Ρωσίας στην ενεργειακή αντιπαράθεση με την ΕΕ. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα κλιμακώσει την πολιτική κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να πολεμούν τους προμηθευτές, σημείωσε ο Artem Tuzov από τη Univer Capital. Οι προμήθειες ενεργειακών πόρων είναι μια διαδικασία όπου πρέπει να κερδίσουν και οι δύο πλευρές, επεσήμανε.

Nezavisimaya Gazeta

Ο διπλωματικός ανταγωνισμός αυξάνεται γύρω από την Ινδία, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και της Ινδίας στην Ουάσιγκτον, το Νέο Δελχί επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αξιωματούχος που τη συνόδευε είπε ότι ήταν καιρός η Ινδία να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία. Το Νέο Δελχί αρνήθηκε, τονίζοντας ότι δεν θα αλλάξει τη στάση του.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Boris Volkhonsky σημείωσε ότι η von der Leyen συμμετείχε στο Raisina Dialogue, ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων με επιρροή στο Νέο Δελχί, όπου προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει το εμπόριο και τις τεχνολογίες ως εργαλεία για να επηρεάσει την Ινδία, ενώ κυρίως μίλησε για την Ουκρανία. Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης δεν ενθουσιάστηκαν με αυτό, με εξαίρεση εκείνα που είναι φιλοδυτικά, ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας δεν αναφέρθηκε καθόλου στην πολιτική, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, τις ψηφιακές τεχνολογίες και την κλιματική αλλαγή. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της ουκρανικής σύγκρουσης. “Η ανταλλαγή απόψεων δεν σημαίνει ότι οι πλευρές μοιράζονται τις προσεγγίσεις μεταξύ τους. Απλώς εξέφρασαν τις απόψεις τους στον συνομιλητή τους. Κατά τα φαινόμενα, η Ινδία θα συνεχίσει να ισορροπεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Η Ινδία είναι έτοιμη να κάνει εμπόριο με όλους, δεν σημαίνει ότι υποβάλλεται σε πολιτική πίεση», είπε ο ειδικός.

Οι απόψεις των ειδικών μερικές φορές μπορεί να είναι υποκειμενικές. Ωστόσο, η Nirmala Sitharaman, υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, εξήγησε την κατάσταση στη συνέντευξή της στο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η Ινδία θέλει να είναι ένας αξιόπιστος φίλος σε έναν φιλελεύθερο κόσμο, αλλά χρειάζεται τη βοήθεια της Ρωσίας για να προστατεύσει τα σύνορά της. Σύμφωνα με αυτήν, η Ινδία βρίσκεται σε συνοριακές διαμάχες τόσο με το Πακιστάν όσο και με την Κίνα και δεν έχει την πολυτέλεια να είναι αδύναμη, αφού έχει την υποχρέωση να αμυνθεί.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...