Ρωσικός Τύπος: Το Πεντάγωνο εξοπλίζει την Ουκρανία – Η Ινδία εξοπλίζεται από τη Ρωσία

Πολιτισμός - Μουσεία - Ρωσία - Ερμιτάζ
Το μουσείο Ερμιτάζ

Vedomosti

Η Ρωσία απέστειλε διπλωματικά σημειώματα σε όλες τις χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τις απρόβλεπτες συνέπειες τέτοιων ενεργειών, δήλωσε στο Vedomosti η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Νωρίτερα, η Washington Post ανέφερε για αυτό το σημείωμα που απευθυνόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 13 Απριλίου, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο για πρώτη φορά περιλάμβανε τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό.

Ο Ντμίτρι Στεφάνοβιτς, ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σημειώνει ότι οι περιορισμοί στις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία έχουν επί του παρόντος αποκλειστικά τεχνική φύση. Το πρώτο εμπόδιο είναι η περιορισμένη ποσότητα λειτουργικού σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Το δεύτερο είναι η αναγκαιότητα εκπαίδευσης για τη χρήση δυτικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον ειδικό, η επιμελητεία είναι το τρίτο εμπόδιο, καθώς ο αριθμός των τρόπων παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στο ουκρανικό έδαφος είναι περιορισμένος.


Izvestia

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν 246 νέα δρομολόγια στο εξωτερικό από ρωσικές περιοχές με στάση στο Σότσι, σύμφωνα με τη συμφωνία τους με το Επιμελητήριο Μεταφορών. Αυτό αφορούσε την περαιτέρω ανάπτυξη του κόμβου του Σότσι που ξεκίνησε η Rossiya Airlines στις αρχές Απριλίου. Οι πτήσεις της στο εξωτερικό με Superjet θα συνδέονται με τις πτήσεις άλλων αεροπορικών εταιρειών από τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Nordwind, Ural Airlines, Utair, Azimut και άλλων. Οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράσουν ένα εισιτήριο για ολόκληρη την πτήση. Θα υπάρξει κάποια ταλαιπωρία αφού δεν υπάρχει μεταφορά αποσκευών στο Σότσι. Ο επιβάτης θα πρέπει να το ελέγξει και να εγγραφεί για πτήση στο εξωτερικό ξεχωριστά, λένε οι ειδικοί.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του πρακτορείου AviaPort Oleg Panteleev πιστεύει ότι αυτή δεν είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ενώ το μπόνους αυτού του έργου είναι ότι τέτοια εισιτήρια σύνδεσης μπορεί να αποδειχθούν φθηνότερα από την αγορά δύο ξεχωριστών εισιτηρίων για δύο τμήματα πτήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό πρόβλημα αυτού του έργου είναι η διοίκησή του. Αυτό το σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο Domodedovo και εκεί εργάστηκε ένας ειδικός διευθυντής που βοήθησε στην οργάνωση των πτήσεων, στο συντονισμό του προγράμματος και στην αλληλεπίδραση με τις αεροπορικές εταιρείες. Πολλοί περιφερειακοί αερολιμένες όπου δρομολογήθηκαν παρόμοια έργα δεν διέθεταν τέτοιους πόρους. Επιπλέον, τέτοιες πτήσεις δεν διαφημίστηκαν επαρκώς, επομένως, η ζήτηση ήταν μέτρια, κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.


Nezavisimaya Gazeta

Το τηλεοπτικό κανάλι India Today ανέφερε ότι η Μόσχα παρέδωσε μια δεύτερη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στο Νέο Δελχί. Η Ινδία το βλέπει αυτό ως επιβεβαίωση της πορείας της Ρωσίας να υποστηρίξει φίλους παρά τις κυρώσεις για την Ουκρανία. Σχολιαστές στο Νέο Δελχί υποστηρίζουν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν σχεδιαστεί για να εκτρέψουν την απειλή της Κίνας λόγω των διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η Ινδία έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει τα νέα όπλα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η παράδοση της δεύτερης παρτίδας έχει αναβληθεί.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Μπόρις Βολχόνσκι είπε στην εφημερίδα ότι “η Ινδία δέχεται μεγάλη πίεση από την Ουάσιγκτον. Πρώτα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για την ανεπιθύμητη αγορά όπλων από τη Ρωσία. Και μετά ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατά τη συνάντηση 2+2 με Ινδούς αξιωματούχους στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν τόλμησαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Ινδία, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει να κάνει το Νέο Δελχί στρατηγικό του εταίρο στην αντιπαράθεσή του με την Κίνα».

Ο Timofey Borisov, αρχισυντάκτης στο περιοδικό Arms Exports, είπε στη Nezavisimaya Gazeta ότι η Ινδία είχε αρχίσει να κινείται προς την υποκατάσταση των εισαγωγών εδώ και λίγο καιρό, αλλά η εφαρμογή της απαιτεί χρόνο, επομένως θα συνεχίσει να κάνει αγορές από το εξωτερικό. Όσον αφορά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, η Ινδία θα λάβει αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τα δικά της συμφέροντα, κατέληξε ο ειδικός.


Kommersant

Οι παραγωγοί τροφίμων ανησυχούν ότι οι αρχές της Ρωσίας θα εμποδίσουν την είσοδο σε ευρωπαϊκά φορτηγά ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ. Ζητούν από την κυβέρνηση να μην λάβει μια τέτοια απόφαση, διαφορετικά η βιομηχανία τροφίμων, η οποία ήδη παρασύρεται από τις επιπτώσεις των περιορισμών της ΕΕ, θα μείνει τελικά χωρίς εισαγόμενα προϊόντα. Μια τέτοια απαγόρευση θα σήμαινε στάση στις αλυσίδες παραγωγής, καθώς απαιτείται χρόνος για την αντικατάσταση των προμηθευτών πρώτων υλών και τη δημιουργία νέων διαδρόμων εφοδιασμού, προειδοποιούν οι παράγοντες της αγοράς.

Η παραγωγή ποτών είναι ένα από τα τμήματα που εξαρτώνται περισσότερο από εισαγωγές στην αγορά τροφίμων, οι συμπυκνωμένοι χυμοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για παιδικές τροφές και τα συστατικά για μη αλκοολούχα ποτά που έρχονται από το εξωτερικό, λέει ο Maxim Novikov, Πρόεδρος της Soyuznapitki. Σύμφωνα με τον Vladimir Mamatov του Vyatich, η βιομηχανία ζυθοποιίας μέχρι στιγμής δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς εισαγόμενο λυκίσκο, βύνη και μαγιά.

Ο Γενικός Διευθυντής της Soyuzmoloko Artyom Belov πρόσθεσε ότι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ αφορούσε πάνω από 700 ομάδες προϊόντων για τη βιομηχανία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εξοπλισμού, ανταλλακτικών, αναλώσιμων προμηθειών και εξαρτημάτων συσκευασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Agro & Food Communications Ilya Bereznyuk σχολίασε ότι «η κατάσταση αλλάζει μία φορά κάθε δύο-τρεις ημέρες και οι ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς τροφίμων σχετικά με τις αντικυρώσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες».

Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο αριθμός των επιθέσεων phishing σε ιδιώτες πολίτες στη Ρωσία έχει πέσει, σύμφωνα με εταιρείες κυβερνοασφάλειας. Η πλειοψηφία των δραστών βρίσκεται στο εξωτερικό και έγινε πιο δύσκολο γι’ αυτούς να αποσπάσουν χρήματα λόγω των συστημάτων Visa και MasterCard που ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, εξηγούν οι ειδικοί. Ωστόσο, πιστεύουν ότι η ηρεμία είναι προσωρινή μέχρι να βελτιστοποιήσουν οι δράστες τα κανάλια τους για να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια.

Η μείωση των επιθέσεων ήταν ιδιαίτερα εμφανής. Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, η πτώση των επιθέσεων phishing έφτασε σχεδόν στο μισό (κατά 42%) σε σύγκριση με την περίοδο 24 Ιανουαρίου – 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Alexander Kalinin, επικεφαλής του κέντρου CERT-GIB για την αντιμετώπιση περιστατικών ασφάλειας πληροφοριών.

Νωρίτερα, οι επιθέσεις phishing προήλθαν από κράτη της ΚΑΚ, ως επί το πλείστον, στην Ουκρανία, καθώς και στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τον συνιδρυτή του StopPhish Yury Drugach. Μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν λογαριασμούς μεσολάβησης για να βγάλουν τα χρήματα, μεταφέροντας τα κεφάλαια από έναν λογαριασμό σε άλλο και βγάζοντάς τα στο εξωτερικό, προσθέτει ο Fedor Muzalevsky, επικεφαλής του τεχνικού τμήματος του RTM Group. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράστες χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. «Μόλις επιλυθούν τεχνικά ζητήματα, οι phishers θα επιστρέψουν ξανά στα παλιά τους σχέδια», σκέφτεται.

Εάν τον Μάρτιο, ο αριθμός των κλήσεών τους προς τους πελάτες των ρωσικών τραπεζών μειώθηκε, τότε από τις αρχές Απριλίου άρχισε να αυξάνεται ξανά, σημείωσε ο Διευθυντής του κέντρου της εταιρείας Informzashchita για την αντιμετώπιση της απάτης Pavel Kovalenko. «Η πλειονότητα των τηλεφωνικών κέντρων απάτης βρίσκονταν στην Ουκρανία και υποθέτουμε ότι τώρα μετακόμισαν σε άλλες χώρες, ιδίως στη Βαλτική», είπε.

Πληροφορίες από: tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...