Ρωσικός Τύπος: Το «Σχέδιο Μάρσαλ» της ΕΕ για την Ουκρανία – Ο ΔΟΑΕ πηγαίνει στην Ουκρανία αναζητώντας στοιχεία για τη «βρώμικη βόμβα»

Izvestia

Η ΕΕ συζητά εάν θα συμπεριλάβει ή όχι τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη στρατηγική της για την αναζωογόνηση της ουκρανικής οικονομίας, δήλωσε στην Izvestia πηγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» προτάθηκε στα τέλη Οκτωβρίου σε συνέδριο στο Βερολίνο για την αποκατάσταση της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ εστιάζει στις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη ζημιά στα 345 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και το Κίεβο επιμένει σε έναν αριθμό 750 δις ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους μίλησε η Izvestia, η Ευρώπη έχει πολύ δουλειά μπροστά, ιδιαίτερα εάν επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στον μηχανισμό, τον οποίο η Μόσχα χαρακτηρίζει ως κλοπή.

Πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε στην Izvestia ότι η ιδέα ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» συνδέεται πρωτίστως με το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής από τη Γερμανία Γκούναρ Μπεκ είπε στην Izvestia ότι το προτεινόμενο σχέδιο πιθανότατα θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ μόνο μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Επιπλέον, αυτό θα αποτελούσε οικονομική απειλή για την ίδια την ΕΕ. Το τελικό ποσό της βοήθειας θα μπορούσε να ανέλθει στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Σχεδιάζεται να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ένωσης ενώ η Γερμανία θα καταβάλει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του ποσού, τόνισε.

Το Κίεβο επιμένει στη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για το σχέδιο. Ο Μπεκ σημείωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητείται με μεγάλη προσοχή από την Ε.Ε.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο MGIMO, Nikolay Topornin, εκτιμά ότι είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο νέο σχέδιο Μάρσαλ. “Υπάρχουν πολλές δυσκολίες σχετικά με το καθεστώς αυτών των χρημάτων και τη νομιμότητα της απόσυρσής τους από τη Ρωσία. Αντίθετα, δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι η ίδια η Ρωσία θα εμπλακεί στην αποκατάσταση της ουκρανικής οικονομίας”, είπε. Ο Τοπόρνιν σημείωσε ότι μιλώντας για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» η Ευρώπη προσπαθεί τώρα να λύσει και ένα ιδεολογικό πρόβλημα.

Kommersant

Επιτρέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το ρωσικό πετρέλαιο έως τις 19 Ιανουαρίου 2023. Αρχικά, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επρόκειτο να εισαγάγουν ανώτατο όριο τιμών ξεκινώντας από τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά μόλις ένα μήνα πριν από αυτή την ημερομηνία, οι παράμετροι αυτού του μηχανισμού παραμένουν άγνωστες.

Η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμών άρχισε να αλλάζει σημαντικά αφού ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να ξεκινήσει μια μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο, η Σαουδική Αραβία κατέστησε σαφές ότι δεν θα αντισταθμίσει την πιθανή απώλεια ρωσικών βαρελιών.

Εάν εφαρμοστεί το ανώτατο όριο τιμών, η αγορά θα αντιμετωπίσει έλλειψη και οι τιμές του πετρελαίου θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να επανεκτιμήσουν το εύρος αυτής της δράσης, πιστεύει η Maria Belova από τη Vygon Consulting. Η εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι υπάρχουν δίαυλοι για συναλλαγές και διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, επομένως το θέμα της αποτελεσματικότητας του ανώτατου ορίου είναι ακόμη προς συζήτηση.

Το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου είναι πειραματικό και οι προσαρμογές θα γίνουν σε πραγματικό χρόνο με βάση τις ανάγκες της αγοράς, σημείωσε ο Igor Galaktionov από την BCS World of Investments. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες κυρώσεις αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού και ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέα αύξηση των τιμών.

Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έφτασαν στην Ουκρανία αναζητώντας στοιχεία για τη «βρώμικη βόμβα», την οποία η Ρωσία είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι το καθεστώς του Κιέβου σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει. Η Ουκρανία, με τη σειρά της, κατηγόρησε τη Μόσχα για διασπορά παραπληροφόρησης και κάλεσε εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ να επιθεωρήσουν τις ύποπτες εγκαταστάσεις. Η υπηρεσία υποσχέθηκε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες. Ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα των ειδικών, η ιστορία της «βρώμικης βόμβας» είναι απίθανο να τελειώσει εκεί, γράφει η Kommersant.

Οι Ουκρανοί έστειλαν πρόσκληση στον οργανισμό αμέσως μετά τις δηλώσεις της Μόσχας για τα σχέδια του Κιέβου να δημιουργήσει και να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα». Οι ειδικοί του Οργανισμού θα πρέπει να επιθεωρήσουν δύο τοποθεσίες, το ανατολικό εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας, καθώς και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας του Κιέβου. Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτές οι δομές έχουν επιφορτιστεί για τη δημιουργία της «βρώμικης βόμβας». Ο ΔΟΑΕ ενδέχεται να παρουσιάσει το πόρισμά του μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές αρχές υποστήριξαν την ιδέα να επισκέπτονται διεθνείς επιθεωρητές τις ουκρανικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία δεν είναι ευχαριστημένη με την επιθεώρηση μόνο δύο ουκρανικών εγκαταστάσεων. Νωρίτερα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εργαστεί για τη δημιουργία μιας «βρώμικης βόμβας» όχι μόνο σε εκείνες τις εγκαταστάσεις που σκοπεύουν να επιθεωρήσουν οι ειδικοί του ΔΟΑΕ. «Έτσι, ακόμα κι αν οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ δεν βρουν τίποτα ύποπτο ούτε στο Κίεβο ούτε στο Ζέλτιε Βόντι, η ιστορία της «βρώμικης βόμβας» είναι απίθανο να τελειώσει εκεί», γράφει η Kommersant.

Nezavisimaya Gazeta

Το ΝΑΤΟ ασκεί πίεση στην κυβέρνηση της Σουηδίας, να αποδεχτεί από την Τουρκία τον κατάλογο με τα αιτήματα στα σκανδιναβικά κράτη που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο μπλοκ. Σε μια εβδομάδα, ο εισερχόμενος πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα και να συζητήσει το θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπαν ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απίθανο να παραιτηθεί από τα αιτήματά του.

Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει τη σκανδιναβική χώρα να μαλακώσει τη σκληρή της στάση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γράφει το Al-Monitor. Η Τουρκία ζήτησε επίσης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να σταματήσουν την υποστήριξη των Κούρδων αριστερών ριζοσπαστών και να εκδώσουν αντιφρονούντες που κρύβονται.

Δυτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η Άγκυρα είναι πιθανό να προχωρήσει στην εξέταση της αίτησης του Ελσίνκι, αλλά θα επιβραδύνει τη Στοκχόλμη, κάτι που φαίνεται λογικό πριν από τις γενικές εκλογές της Τουρκίας το 2023, στις οποίες η αντιδυτική ρητορική είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, αναφέρουν πηγές του Al-Monitor.

Εν τω μεταξύ, οι επερχόμενες συνομιλίες αυτό το μήνα μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης θα επικαλύπτονται με τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στη «συμφωνία σιτηρών». Ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες. “Η Άγκυρα αρχικά συνέδεσε την ένταξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι με το θέμα της υποστήριξης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Διαφωνίες σχετικά με αυτό το θέμα εμφανίστηκαν πολύ πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία”, δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών Γιούρι Μαβάσεφ.

Vedomosti

Η ρωσική κυβέρνηση αναπτύσσει έναν νέο μηχανισμό για διακανονισμούς με αντισυμβαλλομένους από φιλικές χώρες, δήλωσε ομοσπονδιακός αξιωματούχος. Την πληροφορία επιβεβαίωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση. Το νέο σύστημα θα βασίζεται στη διασύνδεση του «ρωσικού SWIFT», του συστήματος χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας (SPFS) και των εθνικών ομολόγων του σε άλλα κράτη.

“Αυτή η ιδέα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Δεν είναι απλή, αλλά μελετάμε αυτό το θέμα με τους συναδέλφους μας. Αυτό δεν είναι τόσο μια εναλλακτική λύση στο SWIFT, αλλά ένα σύστημα που θα επέτρεπε τη συνεργασία με τα εθνικά νομίσματα”, είπε η πηγή.

Η πλειονότητα των χωρών της SCO έχουν τα δικά τους εσωτερικά συστήματα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, επομένως όλες έχουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος, δήλωσε στην εφημερίδα η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πληρωμών Άλμα Ομπάγιεβα. Σύμφωνα με αυτήν, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, χρησιμοποίησαν το SWIFT αντί να αναπτύξουν τα δικά τους εθνικά συστήματα, επειδή ήταν πιο κερδοφόρο και βολικό λόγω των χαμηλών τελών και των τεχνικών πλεονεκτημάτων. Μετά την αποσύνδεση από το SWIFT, η χώρα μπορεί να αναπτύξει το δικό της σύστημα.

Το συνδυασμένο σύστημα μπορεί να είναι ανάλογο του SWIFT με την πάροδο του χρόνου, όταν ο αριθμός των συμμετεχόντων πλησιάζει τον αριθμό των αντισυμβαλλομένων του διεθνούς συστήματος, δήλωσε ο κατώτερος διευθυντής για τις αξιολογήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων στην Expert RA Vyacheslav Putilovsky. Θα μπορούσε να γίνει εφεδρικό σύστημα για τράπεζες από χώρες της SCO, πρόσθεσε.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...