Ρωσικός Τύπος: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Ρωσία Μόσχα Κρεμλίνο
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Vedomosti

Η ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ έφτασε στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη για τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ για την ασφάλεια. Η Μόσχα υπέβαλε τα αιτήματά της για τις εγγυήσεις ασφαλείας στις 15 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να παράσχει νομικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά και δεν θα δεχθεί την Ουκρανία και τη Γεωργία στις τάξεις της. Η ρωσική πλευρά απαιτεί επίσης να μην αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα πέρα ​​από τα σύνορα της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο, το οποίο μονομερώς τηρεί μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη, θέλει να απαγορεύσει την ανάπτυξή τους σε μέρη όπου η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χτυπήσουν η μία τα εδάφη της άλλης. Η Μόσχα προσφέρεται να εξετάσει όλους αυτούς τους όρους ως πακέτο.

Καμία χώρα δεν αναμένει μια σημαντική πρόοδο από τις συνομιλίες. Όπως είπε ο Ryabkov στο Interfax, “πιθανώς θα ήταν αφελές να περιμένουμε οποιαδήποτε πρόοδο”. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε στις 9 Ιανουαρίου ότι δεν περίμενε καμία σοβαρή βελτίωση της κατάστασης. Ο Ριάμπκοφ δεν απέκλεισε ότι η πρώτη συνάντηση, εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι ρωσικές προτάσεις, μπορεί να αποδειχθεί και η τελευταία.

Ο Alexander Yermakov, ειδικός στο Valdai Discussion Club, πιστεύει ότι στην πραγματικότητα, η θέση της Μόσχας θα είναι πολύ πιο ευέλικτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία παρουσιάζει μια άκαμπτη στάση προς τα έξω, με τη λίστα αυστηρών απαιτήσεων να χρησιμεύει απλώς για να δημιουργήσει ένα σημείο εκκίνησης για τις συνομιλίες.

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι ορισμένες παραχωρήσεις στη Ρωσία είναι πιθανές. Όπως ανέφερε το Reuters στις 8 Ιανουαρίου, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συζητήσει τον περιορισμό των στρατιωτικών ασκήσεων και τη μη ανάπτυξη των πυραύλων της στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία με σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση που αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους New York Times, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης, η Μόσχα θα βρεθεί κάτω από παρόμοιους περιορισμούς που επιβάλλονται στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, με τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας να είναι αποσυνδεδεμένα από παγκόσμιες συναλλαγές και τεχνολογικούς περιορισμούς στους τομείς της αεροδιαστημικής και των όπλων καθώς και απαγόρευση εξαγωγής ηλεκτρονικών ειδών από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των smartphone.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Προγραμμάτων στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Ivan Timofeev, τέτοιες κυρώσεις θα βλάψουν σημαντικά τη ρωσική οικονομία και θα επηρεάσουν τους απλούς πολίτες.

Επιπλέον, είναι επίσης δυνατοί περιορισμοί στις αγορές ρωσικού πετρελαίου που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στους συμμάχους τους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι αυτό θα συμβεί μόνο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, τόνισε ο ειδικός.

Izvestia

Στις 9 Ιανουαρίου, οι συλλογικές ειρηνευτικές δυνάμεις του CSTO από τη Ρωσία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν άρχισαν να φρουρούν στρατηγικά σημεία στο Καζακστάν με ξεχωριστό σχέδιο δράσης που αναπτύχθηκε για την προστασία του κοσμοδρομίου Baikonur. Οι αρχές του Καζακστάν έχουν ήδη επισημάνει ότι η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται. Δυνάμεις του CSTO βρίσκονται σε υπηρεσία σε σημεία ελέγχου μαζί με τις αρχές επιβολής του νόμου του Καζακστάν που τους βοηθούν στον έλεγχο εγγράφων. Ωστόσο, οι ειρηνευτικές δυνάμεις δεν συμμετέχουν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Διαδηλώσεις στο Καζακστάν ξέσπασαν στις 2 Ιανουαρίου. Αρχικά, οι διαδηλωτές ζήτησαν χαμηλότερες τιμές των καυσίμων. Παρά το γεγονός ότι τα αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν και η κυβέρνηση παραιτήθηκε, σύντομα οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε βίαιες και κλιμακώθηκαν σε αναταραχές και λεηλασίες, πιο έντονα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Για τον CSTO αυτή είναι η πρώτη ειρηνευτική επιχείρηση. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Βίκτορ Μουρακόφσκι, οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στα πεδία δοκιμών, δυστυχώς, αποδείχθηκαν χρήσιμες στο Καζακστάν. Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα προστατεύουν καύσιμα, πυρηνική ενέργεια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια. “Το άλλο καθήκον τους είναι να αποτρέψουν τον σχηματισμό ενός τρομοκρατικού ψευδοκράτους που αντικατοπτρίζει το IS (το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε – εκτός νόμου στη Ρωσία) στο Καζακστάν. Υπάρχουν αρκετοί ριζοσπάστες μουσουλμάνοι τρομοκράτες στο Καζακστάν που απέκτησαν εμπειρία σε Ιράκ, Συρία ή Αφγανιστάν», σημείωσε ο ειδικός.

Η Επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης και Κοινωνικών Τεχνολογιών στο Βορειοδυτικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA) Ίνα Βετρένκο σημείωσε ότι η CSTO αντέδρασε απίστευτα αποτελεσματικά όταν ήρθε να βοηθήσει το Καζακστάν. “Αυτή η βοήθεια ήταν απαραίτητη όχι μόνο για το Καζακστάν αλλά και για τη Ρωσία. Η χώρα μας έχει εκτεταμένα σύνορα με αυτή τη δημοκρατία και η αποσταθεροποίηση της κατάστασης αποτελεί πιθανή απειλή για ολόκληρο το νότο της Ρωσίας”, σημείωσε, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη στην επιτυχία της επιχείρησης και σημειώνοντας τη βελτίωση της κατάστασης.

“Χωρίς την ταχεία αντίδραση του CSTO, οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο ζοφερές”, δήλωσε στην εφημερίδα ο στρατιωτικός ειδικός Vladislav Shurygin, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες ξέρουν πώς να εκμεταλλεύονται τις συμπεριφορές διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η αστυνομία και ο στρατός στη Συρία και το Ιράκ απέτυχαν να αντιδράσουν έγκαιρα στα πρώτα στάδια αυτών των συγκρούσεων, που οδηγούν στην ταχεία ενοποίηση καλά εξοπλισμένων συμμοριών τρομοκρατών και εξτρεμιστών. Τόνισε ότι αυτό ακριβώς το σενάριο αποφεύχθηκε στη γειτονική χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Σε άλλο θέμα, λόγω των υψηλών χειμερινών θερμοκρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, τα συμβόλαια μεταφοράς φυσικού αερίου στην αρχή του έτους δοκίμασαν το όριο των 800 $ ανά 1.000 κυβικά μέτρα και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν στα 1.000 $. Εκτός από τον ανώμαλο καιρό, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά την είδηση ​​ότι τα δεξαμενόπλοια LNG που κατευθύνονταν προς την Ασία κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

«Δεν αποκλείεται η Ευρώπη να περάσει την τρέχουσα περίοδο θέρμανσης χωρίς σημαντικά σοκ που είχαν προβλεφθεί νωρίτερα και να μην χρειαστεί επιπλέον όγκους αερίου», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Κυβέρνησης Valery Andrianov.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ενέργειας Alexander Frolov σημείωσε ότι εάν το Nord Stream 2 ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν σημαντικά. Η εταίρος του πρακτορείου WMT Consult Ekaterina Kosareva σημείωσε ότι όταν ξεκινήσει ο αγωγός, το κόστος του φυσικού αερίου μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα που φαίνονται το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, ο Stanislav Mitrakhovich, ανώτερος εμπειρογνώμονας στο Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, λέει ότι στο μέλλον πολλά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και εάν ξεκινήσει ένα κρύο, τότε οι τιμές θα ανέβουν ξανά. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, στρατηγός Alexey Grivach, συμφωνεί, σημειώνοντας ότι μια μακρά περίοδος ψύχους στο δεύτερο μισό της περιόδου θέρμανσης θα δημιουργήσει κινδύνους πραγματικού ελλείμματος αερίου, ειδικά αν δεν δρομολογηθεί ο Nord Stream 2 και δεν επεκταθούν οι εισαγωγικές συμβάσεις από τη Ρωσία.

Ο Andrianov σημείωσε ότι η διαφημιστική εκστρατεία που σχετίζεται με την εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού Omicron εξασθενεί, καθώς φαίνεται ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο από τα προηγούμενα και η πανδημία μπορεί σύντομα να τελειώσει. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι είχε προβλεφθεί νωρίτερα και θα χρειαστεί επιπλέον όγκους φυσικού αερίου που θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση των τιμών, κατέληξε ο ειδικός.

Nezavisimaya Gazeta

Η Άγκυρα συγκάλεσε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών αφιερωμένη στα γεγονότα στο Καζακστάν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από συνομιλία με τον ομόλογό του του Καζακστάν Mukhtar Tleuberdi ανέφερε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου. Δήλωσε επίσης ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στον Νουρ-Σουλτάν. Η Τουρκία ανησυχεί ότι η Ρωσία έριξε το Καζακστάν, τον σημαντικότερο κρίκο της, από την αλυσίδα του «τουρκικού κόσμου».

Η αναταραχή που συγκλόνισε το Καζακστάν από τις 2 έως τις 7 Ιανουαρίου προκάλεσε ανησυχίες στην Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar επανέλαβε την προσφορά για παροχή βοήθειας και την επιτυχία της Τουρκίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Idlib καθώς και τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση του Καραμπάχ, δείχνοτας ότι η Τουρκία μπορεί να είναι πιο χρήσιμη στο Καζακστάν από τη Ρωσία. Τούρκοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων του CSTO στο Καζακστάν σηματοδοτεί την κατάρρευση της ιδέας της οικοδόμησης ενός «τουρκικού κόσμου» και οι τεράστιοι υλικοί, οργανωτικοί και ιδεολογικοί πόροι που η Τουρκία διοχέτευσε στο Καζακστάν όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικά πήγαν εις μάτην. Επί του παρόντος, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει τις θέσεις της στην Κεντρική Ασία.

Ο Stanislav Pritchin, εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών πιστεύει ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να έχει κάνει πολλά ούτως ή άλλως, καθώς δεν υπάρχει τίποτα για τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεών της βάσει του καταστατικού του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικών Στρατηγικών Alexander Kobrinsky, η Τουρκία περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να μην εμπλακεί στην ένοπλη φάση της σύγκρουσης και να βοηθήσει αργότερα σε οικονομικά έργα. Σύμφωνα με τον ειδικό, τώρα τόσο οι Καζάκοι όσο και οι Ρώσοι πρέπει να πάρουν τα μαθήματά τους από τα γεγονότα. «Λαμβάνοντας υπόψη τα αρνητικά παραδείγματα που σχετίζονται με τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία, η Μόσχα πρέπει να προσπαθήσει να μην επαναλάβει τα λάθη της», σημείωσε ο ειδικός. Πιστεύει ότι αν η Μόσχα παίξει σωστά τα χαρτιά της, θα ξεκινήσει μια νέα φάση ρωσικής παρουσίας στην περιοχή.

Rossiyskaya Gazeta

Το στέλεχος Omicron συνεχίζει να εξαπλώνεται στη Ρωσία. Στις 30 Δεκεμβρίου, η επικεφαλής υγειονομική γιατρός της Ρωσίας Άννα Πόποβα ανέφερε 103 μολύνσεις με αυτή την παραλλαγή, τονίζοντας ότι οι μολυσμένοι επέστρεψαν από το εξωτερικό ή είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους. Ωστόσο, μια εβδομάδα αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο είπε ότι είχαν επίσης τεκμηριωθεί εγχώρια κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να περιμένει την ίδια κατάσταση που εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές και να προετοιμαστεί για άλλη μια αύξηση των κρουσμάτων.

Επιδημιολόγοι και βιολόγοι προβλέπουν επίσης έξαρση των λοιμώξεων αφού μετά τις διακοπές, ο κόσμος θα επιστρέψει στη δουλειά και τα παιδιά θα επιστρέψουν στα μαθήματα αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των επαφών. Η αύξηση των λοιμώξεων είναι αναπόφευκτη, πιστεύει ο ιολόγος Anatoly Altshtein. Η καθηγήτρια της Σχολής Συστημάτων Βιολογίας του Πανεπιστημίου George Mason (Βιρτζίνια, ΗΠΑ) Ancha Baranova συμφωνεί, σημειώνοντας στο κανάλι της στο YouTube ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο εγχώριες επιδημίες του στελέχους Omicron στη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη εξαπλώνεται και θα εξαπλωθεί και άλλο.

Σύμφωνα με την Baranova, η μορφή της νόσου που προκαλείται από η Omicron είναι σχετικά ήπια, ωστόσο, η υψηλή μεταδοτικότητά του εξακολουθεί να αυξάνει το φορτίο στην υγειονομική περίθαλψη. Η ειδικός πιστεύει ότι μπορούμε να ελπίζουμε πως το κύμα που προκαλεί η Omicron, αν και ισχυρό, θα φτάσει στο αποκορύφωμά του σχετικά γρήγορα και δεν θα διαρκέσει πολύ. Συνέστησε στους Ρώσους να περιορίσουν για λίγο την κοινωνική τους δραστηριότητα και να αποφεύγουν τις επαφές, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι πάντα δυνατό.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...