Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο: Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα ολοκληρωθεί

Ντάνες από σωλήνες στο λιμάνι Μουκράν για την κατασκευή του αγωγού Φυσικού Αερίου Nord Stream 2 - Σεπτέμβρης 2020
Φώτο Αρχείου / Ντάνες από σωλήνες στο λιμάνι Μουκράν για την κατασκευή του αγωγού Φυσικού Αερίου Nord Stream 2 – Σεπτέμβρης 2020 / Πηγή: Pedant01

Παρά την κοινή δήλωση ΗΠΑ – Γερμανίας, ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο, Σεργκέι Νετσάγεφ, δήλωσε τη Δευτέρα (09/08) πως η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 δεν επηρεάζεται. Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Γερμανία πως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα ολοκληρωθεί εντός αρκετών εβδομάδων και η κοινή δήλωση ΗΠΑ – Γερμανίας σχετικά με το ζήτημα δεν θα επηρεάσει την ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στην «Izvestiya» ο Σεργκέι Νετσάγιεφ ανέφερε: «Θεωρούμε ως προϋπόθεση ότι η δήλωση ΗΠΑ – Γερμανίας δεν θα επηρεάσει την ταχύτητα κατασκευής του Nord Stream 2 και την ημερομηνία λήξης. Οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται στο τελικό στάδιο, απομένουν αρκετές εβδομάδες».

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε ότι η κοινή δήλωση ΗΠΑ – Γερμανίας δεν είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο. Επιπλέον, ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο συμπλήρωσε: «Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί η ορολογία. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον Nord Stream 2, πρόκειται για κοινή δήλωση που δεν αποτελεί νομικά δεσμευτικό έγγραφο για τους υπογράφοντες». Υπενθυμίζεται πως, τον Ιούλιο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια συμφωνία που συνεπάγεται την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 χωρίς την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων. Μεταξύ των προϋποθέσεων που ορίζονται στη συμφωνία, η Γερμανία δεσμεύτηκε να αποτρέψει τη Ρωσία από το «να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο» και να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατή μόχλευση για να παρατείνει τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Επισημαίνεται πως το έργο του Nord Stream 2 προβλέπει την κατασκευή δύο σειρών αγωγού φυσικού αερίου με συνολική χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τις ρωσικές ακτές -μέσω της Βαλτικής Θάλασσας- στη Γερμανία. Στο σχέδιο, όμως, αντιτίθενται σφόδρα οι ΗΠΑ, οι οποίες προωθούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο τους στην Ε.Ε., καθώς και στην Ουκρανία και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ουάσινγκτον, μάλιστα, επέβαλε κυρώσεις στον αγωγό φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2019. Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένα ζητήσει να σταματήσει να αναφέρεται ο αγωγός στο πλαίσιο οποιασδήποτε πολιτικοποίησης, καθώς είναι ένα εμπορικό έργο ευεργετικό τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ε.Ε..

Με πληροφορίες από RT, Sputniknews.gr

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...