Ροζάκης: Το Καστελόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας

kastelorizo_1
Φώτο Αρχείου / Καστελόριζο / Πηγή: Eurokinissi

Οι δηλώσεις του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών επί Σημίτη, Χρήστου Ροζάκη, προκαλούν και αναδεικνύουν την σοβαρότητα των σεναρίων για συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Ο επικεφαλής της ομάδας τεχνοκρατών που συμβουλεύει την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τα τεχνικά θέματα του διεθνούς δικαίου, σε συνέντευξη που έδωσε στο Γιώργο Σαχίνη στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της ΚΡΗΤΗ TV, άφησε να φανεί ότι τα διεθνή δικαστήρια κρίνουν στις αποφάσεις τους πολλές φορές ανεξάρτητα από τα όσα ισχύουν στο διεθνές δίκαιο της θάλασσα και οτι το Καστελλόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Ροζάκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων που βέβαια κάποια στιγμή είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από εκεί και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα. Το Καστελόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας»

Ο Ροζάκης, λέει ανοιχτά κάτι που ήδη υπάρχει στη σκέψη της ελληνικής αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού. Η επίκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις προκλήσεις-απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, δεν είναι καινούργιες,. Εντείνονται σήμερα με τη μορφή του διλήμματος ‘συνεκμετάλλευση-συμβιβασμός ή κλιμάκωση- πόλεμος’ . Το δίλημμα αυτό είναι αβάσιμο και ψεύτικο. Είναι ένα μέσο εκβιασμού του λαού.

Η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει όρους νέων εντάσεων, νέα θερμά επεισόδια, σύγκρουση αλλά και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αμερικανική διαμεσολάβηση και συνεκμετάλλευση. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή, ούτε η συνδιαλλαγή με την επίβλεψη του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ που θα άρουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που θέλουν να βάλουν χέρι στον πλούτο της περιοχής. Εγγύηση αποτελεί η πάλη του λαού για καμιά συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για καμιά αποστολή στρατιωτικών εκτός Ελλάδας, έξοδος απο τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ και κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου.

ag

Δείτε ακόμα...