Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Κωνσταντινούπολη, η αλλαγή εξουσίας στη Συρία δίνει τη δυνατότητα στην εξέταση πολλών σεναρίων για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, μεταξύ άλλων και της διάσπασης και διάλυσης της αραβικής χώρας, ανέφερε η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι μαχητές τρομοκρατικών σχηματισμών εισήλθαν στη Δαμασκό τα ξημερώματα της Κυριακής. Το Al Jazeera ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει το κέντρο της πόλης. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Συρίας Mohammad Ghazi al-Jalali δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραδώσει την εξουσία στη δημοκρατία με ειρηνικό τρόπο.
Το πρώτο σενάριο πιθανών εξελίξεων στη Συρία μιλά για τη δημιουργία, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Συρίας ως συμμαχίας της αντιπολίτευσης με διάφορες φατρίες και ιδεολογικές διαφορές. Αν και μια τέτοια επιλογή δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί, θα υποστηριχθεί από την Τουρκία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς θα επιτρέψει τη διατήρηση της ακεραιότητας της Συρίας, εκτιμά ο παρατηρητής της Sabah, Bercan Tutar.
Το δεύτερο σενάριο συζητεί τη δημιουργία της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Συρίας, με τους εκπροσώπους της Hayat Tahrir al-Sham (μια τρομοκρατική οργάνωση εκτός νόμου στη Ρωσία, η οποία προηγουμένως ονομαζόταν Jabhat al-Nusra) να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της νέας δύναμης. Σε αυτή την περίπτωση, η Συρία θα κυβερνάται από εκπροσώπους του Σαλαφί (ένα κίνημα στο σουνιτικό Ισλάμ), «το οποίο δεν είναι εχθρικό απέναντι στο Ισραήλ ή τις ΗΠΑ», έγραψε ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, «ένα αντισιιτικό κράτος ελεγχόμενο από το Ισραήλ» μπορεί να ιδρυθεί στη Συρία με στόχο το Ιράν, με αποκλεισμό του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ που εδρεύει στον Λίβανο και στερώντας του την επιμελητεία και τη στρατιωτική υποστήριξη της Τεχεράνης.
Ένα άλλο σενάριο αναφέρεται στη δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Συρίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την οποία ο συγγραφέας του άρθρου προτείνει «θα βαλκανοποιηθεί μέσω της διχοτόμησης σε μικρά κράτη-μαριονέτες».
Το πέμπτο σενάριο για τη Συρία συνεπάγεται τη διάσπασή της, σύμφωνα με τον Tutar. «Εάν η αντιπολίτευση και οι χώρες που την υποστηρίζουν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία σε ένα τέτοιο σενάριο, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα ενταθεί ξανά, κάτι που τελικά θα οδηγήσει στην πλήρη διάσπασή της».