Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην Ευρώπη (SACEUR), Αμερικανός στρατηγός Κρ. Καβόλι, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ήταν η 2η επίσκεψή του στην Ελλάδα από όταν ανέλαβε καθήκοντα (η πρώτη ήταν στις 5/8/2022). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θέμα συζήτησης ήταν η προετοιμασία ενόψει της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ τον Μάη, μπροστά και στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη. Συζητήθηκαν επίσης η «κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή» και φυσικά το Ουκρανικό.
Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Καβόλι έφτασε στην Αθήνα λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Αμυνας Ολ. Ρέζνικοφ, για συνεννοήσεις με τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο, και μία μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι. Πρόκειται για επαφές στο φόντο νέων δεσμεύσεων της κυβέρνησης για συνέχιση της στήριξης του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και ενώ οι ανάγκες του ουκρανικού οπλοστασίου αυξάνονται, όσο κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.
Αλλωστε, με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, έχει στείλει ήδη στο Κίεβο 3.870 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», ρουκέτες, πυρομαχικά πυροβολικού, φυσίγγια και οχήματα μάχης BMP. Είναι επίσης «έτοιμα για μεταφορά» άλλη μια παρτίδα BMP-1, ρουκέτες HE 73 χιλιοστών, πυρομαχικά πυροβολικού και φυσίγγια. Εξάλλου η ελληνική αστική τάξη «υποστηρίζει» την Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAM) στην Ουκρανία, ειδικότερα συμμετέχει «ενεργά» – όπως τονίζουν στο ΓΕΕΘΑ – στην εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων, παρέχοντας έμπειρους στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε διάφορους τομείς, όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, τα άρματα μάχης «Leopard» κ.λπ.
Περαιτέρω, παράγοντες με γνώση του τι συζητήθηκε στις επαφές αυτές τονίζουν πως οι Ουκρανοί «ό,τι είναι ρωσικό το ζητάνε», άρα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, τους S-300, τα αντιαεροπορικά συστήματα TORM-1 και Osa-AK/AKM. Ζητάνε επίσης το τσεχοσλοβακικής κατασκευής σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70, «έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος» για το ελληνικό πυροβολικό, όπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΣ. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα δόθηκαν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας τουλάχιστον 2.100 ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε το ΚΚΕ.
Επίσης, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι έχουν μπει σε «συζήτηση» με τους Ουκρανούς και Αμερικανούς και για τα «Leopard 1Α5». Στο ελληνικό οπλοστάσιο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 501 τέτοιες μονάδες σε υπηρεσία και ήδη σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο έχουν φτιάξει κλίμα, προβάλλοντας την ικανότητα της ελληνικής πλευράς να καλύψει τα κενά στη διάταξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση παραπέμπει για ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων μετεκλογικά, άρα είναι άλλο ένα πεδίο όπου η «σταθερότητα» των κυβερνήσεών τους συνεπάγεται αστάθεια και ανασφάλεια για τον λαό.