Σαχέλ: Επτά κυανόκρανοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο Μάλι

(Φωτό αρχείου) Αυτοκινητοπομπή κλιμακίου των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι
(Φωτό αρχείου) Αυτοκινητοπομπή κλιμακίου των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι

Επτά κυανόκρανοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο κεντρικό Μάλι, ανακοίνωσε η αποστολή του Οργανισμού στο Twitter, καθώς ανεβαίνει διαρκώς ο αιματηρός απολογισμός για τις «ειρηνευτικές» δυνάμεις που επεμβαίνουν στην περιοχή του Σαχέλ,όπου συγκρούονται ανταγωνιστικά γεωπολιτικά συμφέροντα και στο οποίο σπεύδει να εμπλέξει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η κυβέρνηση.

Η αυτοκινητοπομπή μιας επιμελητειακής ομάδας υποστήριξης έπεσε σε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ανάμεσα στις πόλεις Ντουέντζα και Σεβάρε, σε μια περιοχή όπου δρουν οργανώσεις οι οποίες συνδέονται με την «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος». Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, σε μια ακόμα επίθεση ενόπλων εναντίον κομβόι της MINUSMA στο Μάλι, σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος του πολιτικού προσωπικού και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (Minusma) έχει αναπτύξει 13.000 κυανόκρανους με στόχο να περιορίσουν τη βία στον βορρά και τις κεντρικές περιοχές της χώρας. Από το 2013 μετρά περισσότερα από 230 θύματα, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη σε θανάτους μεταξύ όλων των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ στον κόσμο.

Την ίδια ώρα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν Τιμπουκτού, στο βόρειο Μαλί, σε ένα ακόμη περιστατικό βίας ανάμεσα σε φυλές της περιοχής, που εντάσσεται στην γενικότερη κοντρα των φεωπολιτικών συμφερόντων.

Τα δύο θύματα, ένας κουρέας και ο πελάτης του, ήταν, σύμφωνα με αρκετές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, μέλη της φυλής Σονγκάι.

Εντάσεις, ενίοτε φονικές, σημειώνονται συχνά σε αυτή την πόλη ανάμεσα σε μέλη των φυλών Σονγκάι και Μπαμπάρα και νομάδες Τουαρέγκ και Άραβες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...