Σαν Σήμερα 1 Οκτώβρη – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 1/10

331 π.Χ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει το στρατό του Πέρση Δαρείου Γ’ του Κοδομανού, στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων. Με τη νίκη του αυτή, ο μέγας στρατηλάτης ολοκληρώνει την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας.

Η Μάχη των Γαυγαμήλων
Απεικόνιση της Μάχης των Γαυγαμήλων

1684

Πεθαίνει ο Πιερ Κορνέιγ (Pierre Corneille), Γάλλος τραγικός ποιητής, ένας από τους τρεις μεγάλους (με τον Μολιέρο και τον Ρακίνα) Γάλλους δραματουργούς του 17ου αιώνα.

Πιερ Κορνέιγ
Πιερ Κορνέιγ

Ονομάστηκε «ο ιδρυτής της γαλλικής τραγωδίας». Από την πληθώρα των έργων του ξεχωρίζουν τα «Σιντ», «Οράτιος», «Κίννας», «Πολύευκτος», «Ροδογύνη», «Ηράκλειος», «Νικομήδης» κ.α. Το θεατρικό έργο «Σιντ» μεταφράστηκε στην Ελλάδα από τον Κώστα Βάρναλη και σκηνοθετήθηκε από τον Γρηγόρη Γρηγορίου.

1708

Πεθαίνει ο Άγγλος συνθέτης και οργανίστας της Μπαρόκ περιόδου Τζον Μπλόου (John Blow).

Τζον Μπλόου
Τζον Μπλόου

Συνέθεσε πληθώρα έργων, με πλέον γνωστό τη μοναδική του όπερα, με τίτλο «Αφροδίτη και Άδωνις».

1795

Η επαναστατική Γαλλία προσαρτά τις Αυστριακές Κάτω Χώρες (σημερινό Βέλγιο).

1827

Κατά τον Ρωσοπερσικό πόλεμο (1826-1828), ο ρωσικός στρατός με επικεφαλής τον Ιβάν Πασκέβιτς καταλαμβάνει το Γερεβάν, τερματίζοντας μία χιλιετία μουσουλμανικής κυριαρχίας στην Αρμενία.

Ιβάν Πασκέβιτς
Ιβάν Πασκέβιτς

1861

Κυκλοφορούν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, με παράσταση της κεφαλής του Ερμή, τα οποία τυπώθηκαν στο Παρίσι.

1895

Η Μαδαγασκάρη γίνεται προτεκτοράτο της Γαλλίας.

Η Μαδαγασκάρη προτεκτοράτο της Γαλλίας
Η Μαδαγασκάρη προτεκτοράτο της Γαλλίας

1903

Γεννιέται ο κλασικός πιανίστας και συνθέτης Βλαντίμιρ Σαμοΐλοβιτς Χόροβιτς.

Βλαντίμιρ Σαμοΐλοβιτς Χόροβιτς
Βλαντίμιρ Σαμοΐλοβιτς Χόροβιτς το 1986

Η τεχνική του, το ύφος του και το ευρύ ρεπερτόριό του τον καθιστούν ως έναν από τους σημαντικότερους πιανίστες του 20ού αιώνα.

1916

Γεννιέται η Μαρία Φωκά, Ελληνίδα ηθοποιός. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» και αποτέλεσε μέχρι το 1948 βασικό στέλεχος του θιάσου του.

Η Μαρία Φωκά στη δίκη μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη
Η Μαρία Φωκά στη δίκη μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη

Πρωτοεμφανίστηκε το 1944 (περίοδος των Δεκεμβριανών) στο ρόλο της Ασημίνας στη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου, όπου γνωρίστηκε και με τον μετέπειτα σύζυγό της Λυκούργο Καλλέργη, με τον οποίο απέκτησε την κόρη και με τον οποίο χώρισε αργότερα. Την περίοδο αυτή, μέλος του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης, συμμετέχει στους αγώνες. Το 1952, είναι συγκατηγοκατηγορούμενη – με το όνομα Μαρία Καλλέργη, στη δίκη Ν. Μπελογιάννη και το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών την καταδικάζει αρχικά σε ισόβια κάθειρξη και η ποινή της μειώνεται σε 10 χρόνια κάθειρξη και «αποστέρησις των πολιτικών δικαιωμάτων επί 10ετίαν».

Επανήλθε στη σκηνή τη σεζόν 1958-’59, σε περιοδεία του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Από το 1961 έως το 1963 συνεργάστηκε με την Ελλη Λαμπέτη («Το θαύμα της Ανι Σάλιβαν», «Η μικρή μας πόλη» κ.ά.), το 1964 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και στη συνέχεια με την «Ελληνική Λαϊκή Σκηνή» (γριά από τη Μεσίνα στον «Ασυλλόγιστο» του Μολιέρου και Αμάντα στο «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς). Το 1966 παίζει στο θίασο της Τζένης Καρέζη. Η συνεργασία τους άρχισε με τη «Βίβα Ασπασία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τη Φωκά στο ρόλο της θείας Μαρίας.

Μαρία Φωκά
Η Μαρία Φωκά

Το καλοκαίρι του 1980 προσελήφθη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος του 1984. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1949, στον «Κόκκινο Βράχο» του Γρ. Γρηγορίου. Ακολούθησαν οι ταινίες: «Ταξίδι με τον έρωτα», «Οικογένεια Παπαδοπούλου», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Ο αήττητος», «Αγάπη μου παλιόγρια», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση», κ.ά. Παράλληλα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια έπαιξε αξιόλογους ρόλους και σε τηλεοπτικές σειρές: «Η γειτονιά μας», «Μεθοριακός σταθμός», «Η τελευταία νύχτα της γης», «Ο πύργος των Μοσκόφ», «Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες», με τελευταία την «Ντόλτσε Βίτα», ενώ είχε εμφανιστεί και στους «Δέκα μικρούς Μήτσους».

Επίσης, η Μαρία Φωκά ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Το 1975 υπήρξε αντιπρόεδρος και το 1977 πρόεδρος του ΣΕΗ, σε μια δύσκολη εποχή εργασιακών διεκδικήσεων του κλάδου. Ακόμη διατέλεσε και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

1918

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμος, οι Άραβες υπό τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, γνωστό ως «Λόρενς της Αραβίας», καταλαμβάνουν τη Δαμασκό.

1920

Γεννιέται ο Γουόλτερ Ματάου (Walter Matthau), Αμερικάνος ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από γονείς Ρωσοεβραίους μετανάστες. Έκανε διάφορα επαγγέλματα για το μεροκάματο και με την έναρξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου θα υπηρετήσει στην Ευρώπη και θα παρασημοφορηθεί έξι φορές. Αποστρατεύεται και αρχίζει σπουδές στο Δραματικό Εργαστήρι του Ερβιν Πισκάτορ στη Νέα Υόρκη. Στα 28 του χρόνια, θα έρθει ο πρώτος ρόλος στο Μπροντγουέι, στο έργο «Η Άννα των χιλίων ημερών».

Γουόλτερ Ματάου
Γουόλτερ Ματάου

Το 1955, θα ξεκινήσει η κινηματογραφική του καριέρα σε ρόλους «κακών», ενώ αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους καρατερίστες του Χόλιγουντ. Το 1966 θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Τζακ Λέμον στο «Ένας υπέροχος απατεώνας», που, εκτός από το «Όσκαρ», θα ανατρέψει εντελώς την καριέρα του, χαρίζοντάς μας έναν από τους πλέον χαρισματικούς κωμικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ακολουθούν οι αξεπέραστες ερμηνείες του σε μια σειρά κωμωδίες με τον Λέμον, αλλά και σε ταινίες, όπως «Αλό Ντόλι» με την Στρέιζαντ, «Το αγκάθι» με την Μπέργκμαν κ.ά. Το 1988 θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Μπενίνι στον «Διαβολάκο», ενώ η τελευταία του ταινία είναι «Η κλήση σας προωθείται», που προβάλλεται και στη χώρα μας.

1924

Παραιτείται η κυβέρνηση Θ. Σοφούλη.

Θεμιστοκλής Σοφούλης
Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης

Στη θέση της σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Α. Μιχαλακόπουλο, η οποία θα ανατραπεί με πραξικόπημα λίγους μήνες αργότερα (δικτατορία Πάγκαλου).

1929

Πεθαίνει ο Γάλλος γλύπτης Αντουάν Μπουρντέλ (Antoine Bourdelle).

Αντουάν Μπουρντέλ
Ο Αντουάν Μπουρντέλ το 1925

Ήταν άμεσος διάδοχος του Ογκίστ Ροντέν και ένας από επιφανέστερους πρωτοπόρους της μνημειακής γλυπτικής των αρχών του 20ού αιώνα.

Αντουάν Μπουρντέλ
Αντουάν Μπουρντέλ-Μπετόβεν, 1902

1935

Στρατιωτικό απόσπασμα πυροβολεί συλλαλητήριο 3.000 αμπελουργών της Λευκάδας, σκοτώνοντας τον κομμουνιστή Δ. Καρφάκη και ένα μαθητή.

1945

Συνέρχεται στην Αθήνα το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1-6/10/1945). Ήταν το πρώτο συνέδριο του ΚΚΕ μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και συνήλθε σε συνθήκες τυπικής νομιμότητας. Συνθήκες που δε θα ξαναζούσε το κόμμα παρά μετά από 29 χρόνια, το 1974 (το επόμενο τυπικά νόμιμο συνέδριό του ήταν το 10ο, που πραγματοποιήθηκε το 1978).

Το 7ο ήταν ταυτόχρονα ένα Συνέδριο που η σύγκλησή του απείχε από το 6ο δέκα ολόκληρα χρόνια (Δεκέμβρης 1935). Στο διάστημα αυτών των δέκα χρόνων, είχαν μεσολαβήσει πολλά: Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η Κατοχή, η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και η απελευθέρωση της χώρας, ο Δεκέμβρης του 1944, η Συμφωνία της Βάρκιζας και η διάλυση του ΕΛΑΣ, το καθεστώς της λευκής τρομοκρατίας που τις μέρες του συνεδρίου συνεχιζόταν αμείωτο. Σ’ αυτά τα δέκα χρόνια, το ΚΚΕ είχε καταφέρει από ένα μικρό κόμμα να γίνει η κυριότερη και η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ελλάδας.

Ωστόσο, παρά και τα πρόσφατα γεγονότα (βλ. ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη με τις συνασπισμένες δυνάμεις της ντόπιας αστικής τάξης, ταγματασφαλιτών, κλπ. και του βρετανικού ιμπεριαλισμού) το Κόμμα δεν μπόρεσε να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, διαμορφώνοντας επαναστατική στρατηγική και ρίχνοντας όλες του τις δυνάμεις για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1946

Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, στη Νυρεμβέργη, καταδικάζει σε θάνατο 12 ναζιστές ηγέτες. Σε γενικές γραμμές ο πέλεκυς θα πέσει πολύ ελαφρά στους Ναζί εγκληματίες πολέμου.

Από την δίκη της Νυρεμβέργης
Από την δίκη της Νυρεμβέργης

Πολλοί θα απελευθερωθούν έπειτα από λίγα χρόνια, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θα «αξιοποιούνταν» στη συνέχεια από το διεθνή ιμπεριαλισμό στη «εκστρατεία» του κατά του κομμουνισμού. Ακόμα ελαφρύτερα θα πέσει ο πέλεκυς για τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες που κατηγορούνταν για την άνοδο του ναζισμού και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

1947

Ολοκληρώνεται στο Γράμμο η πρώτη σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ.

Από την ονομασία των Αξιωματικών της πρώτης σειράς της ΣΑΓΑ
Από την ονομασία των Αξιωματικών της πρώτης σειράς της ΣΑΓΑ

Με την ευκαιρία αυτή η Σχολή τίμησε τους εξής τέσσερις νεκρούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών τον καιρό της φοίτησής τους: Γεωργίου Κώστα, Παπαδόπουλο Οδυσσέα, Γκίμπη Ηλία και Παυλίδη Τάσιο (ανθυπολοχαγοί τιμημένοι νεκροί).

1949

Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο Μάο Τσε Τούνγκ ανακοινώνει την ίδρυση της ΛΔ Κίνας
Ο Μάο Τσε Τούνγκ ανακοινώνει την ίδρυση της ΛΔ Κίνας

1958

Ιδρύεται η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NASA.

Λογότυπο της ΝΑΣΑ
Λογότυπο της ΝΑΣΑ

1960

Η Κύπρος κηρύσσει και επισήμως την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία.

1968

Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει όλους όσοι «ορθώθηκαν με τόλμη και θάρρος σε συνθήκες φασιστικής τρομοκρατίας, ωμής βίας και νοθείας, με το στρατιωτικό νόμο σε πλήρη ισχύ ενάντια στο καθεστώς του φασιστικού ζόφου, καταδίκασαν το φασιστικό Σύνταγμα, διερμηνεύοντας έτσι τα πραγματικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

1969

Το αεροσκάφος «Κονκόρντ» καταρρίπτει για πρώτη φορά το φράγμα του ήχου.

Το αεροσκάφος «Κονκόρντ»
Το αεροσκάφος «Κονκόρντ»

1973

Κατά τη διάρκεια συναυλίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μοιράστηκαν προκηρύξεις ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς της Χούντας και των ΗΠΑ. Μετά το τέλος της συναυλίας συγκροτήθηκε διαδήλωση στη Λ. Αλεξάνδρας που κράτησε περίπου μια ώρα.

1973

Δημοσιεύεται διαμαρτυρία της ΚΕ του ΚΚΕ για το όργιο της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η Χούντα της Χιλής και για τη σύλληψη του Λουίς Κορβαλάν, ΓΓ του ΚΚ Χιλής.

Ο Λουίς Κορβαλάν
Ο Λουίς Κορβαλάν

1974

Πεθαίνει ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος. Το ανασκαπτικό έργο του στη Θήρα της Σαντορίνης ήταν σημαντικότατο.

Σπυρίδων Μαρινάτος
Ο Σπυρίδων Μαρινάτος

Το 1929, διατύπωσε θεωρία σύμφωνα με την οποία το τέλος του Μινωϊκού πολιτισμού στο Αιγαίο προήλθε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (1600 π.Χ.).

1976

Στο Μεξικό, ο τυφώνας Λίζι σκοτώνει 2.500, τραυματίζει 14.000 και αφήνει 40.000 αστέγους

1982

Ο Χέλμουτ Κολ ορκίζεται έκτος καγκελάριος της Ο. Δ. Γερμανίας, στη θέση του Χέλμουτ Σμιτ.

Ο Χέλμουτ Κολ
Ο Χέλμουτ Κολ

1985

Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την έδρα της ΟΑΠ στην Τυνησία, με 60 νεκρούς

1996

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει επίσημα τέλος στις εμπορικές κυρώσεις κατά των Γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που είχαν επιβληθεί το 1992, όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος.

2003

«Φεύγει» από τη ζωή ο Κώστας Γραμματόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της χαρακτικής στη χώρα μας.

Κώστας Γραμματόπουλος
Ο Κώστας Γραμματόπουλος

Σπούδασε χαρακτική και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ Αθηνών, κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Γιάννη Κεφαλληνό, στο εργαστήριο του οποίου, μαζί με την ομάδα των ΕΑΜιτών εικαστικών και σπουδαστών της ΑΣΚΤ, φιλοτέχνησε έργα μεγάλων και μικρών διαστάσεων για αφίσες, διάφορα έντυπα και προπαγανδιστικά υλικά του ΕΑΜικού αγώνα. Το 1954 έφυγε στο Παρίσι για σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών. Επιστρέφοντας το 1959 εκλέχτηκε καθηγητής χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, όπου και παρέμεινε ως το 1985.

Κώστας Γραμματόπουλος
Κώστας Γραμματόπουλος-Αιγαίο ΙΙΙ

Η διδακτική προσφορά ήταν πολύ σημαντική. Στην εικοσαεξάχρονη παραμονή του στην ΑΣΚΤ διαμόρφωσε και μύησε στα μυστικά της χαρακτικής, δεκάδες νεότερους χαράκτες μας. Έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στο ελληνικό τοπίο, δημιούργησε, κυρίως έγχρωμες ξυλογραφίες, έργα πλημμυρισμένα από το ελληνικό φως: «Δελφοί», «Μάνη», «Σούνιο», «Ύδρα», «Αιγαίο» είναι μερικές από τις ενότητες του έργου του. Μάλιστα, το «Αιγαίο» του χάρισε το 1972 το χρυσό μετάλλιο στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας. Η μορφοπλαστική γλώσσα των χαρακτικών του είναι ένας προσωπικός και ελεύθερος συνδυασμός καμπυλόμορφων και σκληρών γωνιωδών θεμάτων, οριζόντιων και κάθετων τύπων, ενώ η χρωματική του γλώσσα διακρίνεται για το σημαντικό ρόλο του λευκού, που δίνει μεγάλες φωτεινές περιοχές στις οποίες εντάσσονται άλλα χρώματα. Από τις πιο γνωστές δουλειές του στο πλατύ κοινό είναι οι «Ηρωίδες του ’40», το «Αιγαίο», το εθνόσημο της «Ελληνικής Δημοκρατίας» και κυρίως οι έγχρωμες εικόνες του στο «Αλφαβητάρι» της Α’ Δημοτικού (1965), το γνωστό μας ως «Τα καλά παιδιά».

2004

Πεθαίνει η σπουδαία ηθοποιός Ελένη Χατζηαργύρη. Μαθήτρια του Γυμνασίου ακόμη, ονειρεύτηκε να βρεθεί κι εκείνη ανάμεσα στην πρώτη ομάδα ερασιτεχνών που «εκγύμναζε» ο Κουν στην άτυπη, αρχικά, «σχολή» του για να γίνουν ηθοποιοί στο θέατρο που ονειρευόταν να δημιουργήσει. Στις αρχές της Κατοχής, με παρότρυνση και τη βοήθεια της γυναίκας του συγγραφέα και μεταφραστή Μανώλη Σκουλούδη, η νεαρή και συνεσταλμένη – συνεσταλμένη έμεινε μέχρι τέλους – Λέλα προσέγγισε τον Κουν κι εκείνος τη δέχτηκε σαν μαθήτριά του.

Ελένη Χατζηαργύρη
Η Ελένη Χατζηαργύρη

Ενθαρρυμένος από την ίδρυση του ΕΑΜ, ο Κουν στις αρχές του 1942 υλοποιεί το όνειρό του. Δημιουργεί το «Θέατρο Τέχνης», το οποίο αρχικά στεγάζεται στο θέατρο «Αλίκη». Την περίοδο 1942-1943, ο Κουν ανεβάζει κλασικό ρεπερτόριο και η Ελένη Χατζηαργύρη παίρνει το «βάπτισμα του πυρός», παίζοντας στο «Σουάνεβιτ» του Στρίντμπεργκ, στο πιραντελικό «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε», στο ιψενικό «Ρόσμερσχολμ», στο «Πρώτο έργο της Φάννυ» του Μπέρναρντ Σω και στο «Κωνσταντίνου και Ελένης» του Γιώργου Σεβαστίκογλου και ξεχωρίζει με τη σκηνική παρουσία και την υποκριτική της.

Το 1943 γίνεται μέλος του ΣΕΗ. Τον ίδιο χρόνο, μια ομάδα ΕΑΜιτών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων και ο Μάνος Κατράκης, ρισκάρουν να ανεβούν στη Θεσσαλονίκη και να δημιουργήσουν μια θεατρική ομάδα με την επωνυμία «Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης», η οποία με το δικό της τρόπο να βοηθήσει τον απελευθερωτικό αγώνα. Στο «Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης» (το οποίο υπήρξε ο «σπόρος» δημιουργίας, ο «πρόδρομος» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), συμμετείχε και η Ελένη Χατζηαργύρη, παίζοντας στην παλαμική «Τρισεύγενη» και σιλλερική «Λουίζα Μύλλερ».

Ελένη Χατζηαργύρη
Η Ελένη Χατζηαργύρη στο έργο «Κυρία Κλάιν»

Το 1944, μετά την απελευθέρωση, επιστρέφει στο «Θέατρο Τέχνης». Παίζει στο «Βυθό» του Γκόρκι και έπειτα στις «Χοηφόρες» του Αισχύλου. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους σπουδαιότερους θιάσους της εποχής. Της «μυθικής» Μαρίκας Κοτοπούλη, της Κατερίνας Ανδρεάδη, της οποίας αρκετές παραστάσεις σκηνοθέτησε ο Κουν, των Αιμίλιου Βεάκη – Γιώργου Παππά. Και άλλες συνεργασίες της με το «Θέατρο Τέχνης», στο οποίο «πηγαινοερχόταν για δέκα χρόνια», όπως έλεγε.

Πολλοί οι μεγάλοι ρόλοι που ερμήνευσε σε κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Έργα, που «ακονίζουν» το πνεύμα, το ήθος και ύφος, τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού, τον «εθίζουν» στα μεγάλα και σπουδαία, τα οποία διδάσκουν, αλλά και απαιτούν εργατικότητα και πειθαρχία. Πολλοί οι ρόλοι που ερμήνευσε κατά τη μακρόχρονη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, αλλά και στο ελεύθερο θέατρο, από το 1983 και εντεύθεν. Η τελευταία μεγάλη ερμηνεία της και «ο πιο αγαπημένος ρόλος της», ήταν στο έργο «Η κυρία Κλάιν» (θεατρική βιογραφία της φημισμένης ψυχολόγου του 20ού αιώνα). Ερμηνεία, που ακτινοβολούσε τα παρακάτω λόγια της:

«Είμαι άνθρωπος της πειθαρχίας και η πειθαρχία έπαιξε ρόλο στο θέατρο και στη ζωή μου. Πειθαρχία όχι για μένα, αλλά για τους άλλους. Πειθαρχώ επειδή σέβομαι τον άλλο, εκείνον που με εμπιστεύτηκε. Δεν έκανα μπάνιο στην Επίδαυρο για να μην πατήσω κανέναν αχινό, όπως μου έλεγε η Παξινού, και κουτσαίνω στην παράσταση. Δεν καθόμουν στον ήλιο, δεν έπινα κρύο νερό, δεν ξενυχτούσα. Προσπάθησα και προσπαθώ να είμαι πάντα εντάξει με τους άλλους και με τον εαυτό μου. Συνάντησα σημαντικούς ανθρώπους που με πίστεψαν και δε θέλησα να τους απογοητεύσω. Αφού με διάλεξε ο Κουν, ο Ροντήρης, ο Μινωτής, ο Σολομός, ο Μουζενίδης, ο Μιχαηλίδης και τόσοι άλλοι, μόνο για τύχη μπορώ να μιλάω. Την πειθαρχία, μου τη δίδαξαν οι άνθρωποι που συναναστράφηκα. Είναι βέβαια και θέμα χαρακτήρα. Είμαι και άνθρωπος του καθήκοντος. Το «πρέπει» είναι για μένα πολύ σημαντικό. Και ακούω, ακούω τον άλλον, με ενδιαφέρει η γνώμη του», έλεγε η ηθοποιός και για σαράντα περίπου χρόνια δασκάλα ηθοποιών.»

2006

Τίθεται σε ισχύ η μονομερής κατάπαυση του πυρός στη Νοτιανατολική Τουρκία, από τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

2012

Πεθαίνει ο Έρικ Χομπσμπάουμ (Eric Hobsbawm), Βρετανός ιστορικός, από τους μεγαλύτερους του 20ου αιώνα. Η τριλογία του («Η εποχή των επαναστάσεων 1789-1848», «Η εποχή του κεφαλαίου 1845-1875», «Η εποχή των αυτοκρατοριών 1875-1914») είναι τα μεγαλύτερα έργα του.

Έρικ Χομπσμπάουμ
Έρικ Χομπσμπάουμ

Για τις ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση είχε πει: «Η περεστρόικα, δυστυχώς, δε γέννησε μια δεύτερη Ρώσικη Επανάσταση. Αντιθέτως δημιούργησε ένα φοβερό κενό (…) την κατάρρευση ακολούθησε μια περίοδος κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής καταστροφής από την οποία οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης δεν έχουν ακόμη εξέλθει. Η ανάκαμψη λαμβάνει ήδη πολύ περισσότερο χρόνο από όσον πήρε στη Ρωσία να ανακάμψει μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους (…) ακόμη και οι υποστηρικτές της περεστρόικα συνειδητοποίησαν ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης του κομμουνισμού ή της δημιουργίας μιας σοσιαλδημοκρατικής ΕΣΣΔ ήταν ανέφικτο. Δεν υπήρξε όραμα από εκείνους που πίστεψαν ότι ο σκοπός θα έπρεπε να είναι ένα πλήρως καπιταλιστικό σύστημα φιλελεύθερου δυτικού τύπου, κυρίως αμερικανικού»

2022

Πεθαίνει ο τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας.

Πολιτισμός - Μουσική - Σταμάτης Κόκοτας
Ο Σταμάτης Κόκοτας

Ο Στ. Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Μαρτίου 1937.

Είχε μεγάλη δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970 και είχε συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος κ.ά

2022

Τουλάχιστον 174 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην πόλη Μαλάνγκ της Ινδονησίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της ανατολικής Ιάβα, Εμίλ Ντάρντακ.

Όλα συνέβησαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον οπαδών, οι οποίοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του «Kanjuruhan Stadium» μετά την ήττα 3-2 της τοπικής Αρέμα από την Περσεμπάγια Σουραμπάγια. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί πανικός και οι οπαδοί να τρέξουν προς την έξοδο του γηπέδου, με αποτέλεσμα να υπάρξει συνωστισμός και περιπτώσεις ασφυξίας. Εκτός από τους 174 θανάτους, οι αρχές της χώρας κάνουν λόγο και για 180 τραυματίες από τα επεισόδια.

Αθλητισμός - ποδόσφαιρο - Ινδινησία - τραγωδία
Λίγο πριν την τραγωδία στον αγώνα Αράμπα – Περσεμπάγια στην Ινδονησία

Ο υπουργός ασφάλειας της χώρας, Μαχφούντ Εμντί, γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των θεατών που βρίσκονταν στο στάδιο ξεπερνούσε τη χωρητικότητα του γηπέδου. Συγκεκριμένα, αναφέρει σε ποστάρισμά του στο Instagram ότι είχαν εκδοθεί 42.000 εισιτήρια για ένα στάδιο που «χωράει» 38.000 θεατές.

Βίντεο δείχνουν φιλάθλους να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου μετά το σφύριγμα της λήξης. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους σταματήσουν, με αποτέλεσμα, στην προσπάθειά τους να βγουν από το γήπεδο, να εγκλωβιστούν και να χάσουν τη ζωή τους κι επίσης να υπάρξουν και περιπτώσεις ασφυξίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην ανατολική Ιάβα, Νίκο Αφίντα.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ινδονησίας (PSSI), Γιούνους Νούσι, δήλωσε ότι η FIFA επικοινώνησε με την PSSI μετά την τραγωδία. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία ζήτησε αναφορά για το θανατηφόρο συμβάν στην πόλη Μαλάνγκ και γι’ αυτό η PSSI απέστειλε ομάδα στον τόπο της τραγωδίας, προκειμένου να διεξάγει έρευνα. Η FIFA τονίζει ότι το προσωπικό ασφαλείας του γηπέδου ή οι αστυνομικές αρχές δεν πρέπει να κρατούν ή να κάνουν χρήση «αερίων για τον έλεγχο του πλήθους» στους αγώνες.

Αμέσως μετά τα θλιβερά έκτροπα στον αγώνα ανάμεσα στην Αρέμα και την Περσεμπάγια η ποδοσφαρική λίγκα στην Ινδονησία ανακοίνωσε την αναστολή του πρωταθλήματος για μία εβδομάδα.

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...