Σαν σήμερα 7 Αυγούστου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 7/8

322 π.χ.

Οι Μακεδόνες νικούν τους Αθηναίους στη μάχη της Κραννώνας.

Αναπαράσταση της μάχης της Κραννώνας σε αμφορέα
Αναπαράσταση της μάχης της Κραννώνας σε αμφορέα

626

Ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη.

Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος».

Η πολιορκία της Πόλης το 626
Η πολιορκία της Πόλης το 626

1427

Ο στόλος των Βισκόντι καταστρέφεται από τους Βενετούς στον ποταμό Πάδο.

1819

Ο Σιμόν Μπολιβάρ (Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios) νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

Ο Σιμόν Μπολιβάρ
Ο Σιμόν Μπολιβάρ

1903

Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος (Λουίς Λίκεϊ Louis Seymour Bazett Leakey), πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.

Ο Λουίς Λίκεϊ
Ο Λουίς Λίκεϊ

Σπουδαίος αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος. Πραγματοποίησε εκατοντάδες έρευνες στην Ανατολική Αφρική και διατύπωσε την άποψη ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε πολύ πριν απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τότε οι επιστήμονες.

Επίσης, ότι η ανθρώπινη εξέλιξη είχε ως κέντρο της την Αφρική και όχι την Ασία όπως νομιζόταν. Οι απόψεις του Λίκεϊ προκάλεσαν σάλο στην επιστημονική κοινότητα και αμφισβητήθηκαν έντονα. Ωστόσο, το επιστημονικό του έργο και τα ευρήματα των ερευνών του αποτέλεσαν τη βάση για τις επόμενες, περισσότερο τεκμηριωμένες έρευνες για την προϊστορία του ανθρώπου. Στηριγμένοι στις δικές του ανακαλύψεις, πολλοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, άρχισαν εκτεταμένες έρευνες στην Αφρική με αντικείμενο τη ζωή των γοριλών και των χιμπατζήδων, σχετικά με την εξέλιξη των ειδών.

1921

Πεθαίνει ο Ρώσος ποιητής Αλεξάντερ Μπλοκ.

Αλεξάντερ Μπλοκ
Ο Αλεξάντερ Μπλοκ

Πολλοί τον θεωρούν ως έναν από τους πιο χαρισματικούς λυρικούς ποιητές που ανέδειξε η Ρωσία μετά τον Αλέξανδρο Πούσκιν.

1929

Ιδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που πήρε την ονομασία του από τον αρχαίο κρητικό ολυμπιονίκη.

Το σήμα του "Εργοτέλη"
Το σήμα του “Εργοτέλη”

Την επταετία (1967-1974) της δικτατορίας, ο Εργοτέλης κατηγορήθηκε για «αντεθνική» δράση, με τους παράγοντες της ομάδας να κατηγορούνται ότι «παρέκκλιναν του σκοπού για τον οποίο εξελέγησαν και μετέτρεψαν το σωματείο εις όργανο εξυπηρέτησης πολιτικών και ενίοτε αντεθνικών σκοπών», κατόπιν παραχώρησης του γηπέδου του «Μαρτινένγκο» για μια συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστού για την αντιστασιακή του δράση.

Λίγους μήνες μετά τη συναυλία, η ομάδα υποβιβάστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα του Ηρακλείου μέσω νομοσχεδίου που επέτρεπε σε κάθε επαρχιακό νομό της Ελλάδας να εκπροσωπείται στις επαγγελματικές κατηγορίες από μία και μόνον ομάδα. Ακολούθως, πολλοί από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μετεγγράφηκαν ερήμην διοικήσεων στον μεγάλο τοπικό αντίπαλο ΟΦΗ που παρέμεινε στη Β’ Εθνική, ενώ τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Εργοτέλη κλήθηκαν στην Ασφάλεια και υπέστησαν ξυλοδαρμούς. Εν μέσω των συγκυριών, η ομάδα του Εργοτέλη ουσιαστικά «διαλύθηκε» το 1967.

Ο Σύλλογος κατάφερε να επανέλθει στην Β’ Εθνική μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος ΕΠΣΗ την περίοδο 1969−70, αλλά δεν είχαν το δυναμικό για να παραμείνουν στην κατηγορία, με αποτέλεσμα τον άμεσο υποβιβασμό της ομάδας την περίοδο 1970-71. Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αρχές της δεκαετίας του 2000 κατάφερε να επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

1932

Γεννιέται ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα (χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964).

Αμπέμπε Μπικίλα
Ο Αμπέμπε Μπικίλα

1933

Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους.

Το φύλλο του «Ριζοσπάστη», με το ρεπορτάζ για την απεργία
Το φύλλο του «Ριζοσπάστη», με το ρεπορτάζ για την απεργία

Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαια επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ένας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη – απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.

1938

Πεθαίνει ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Κονσταντίν Στανισλάφσκι, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεύματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού (Καλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ 1936, Παράσημο «Λένιν» 1937, κ.ά.).

Κονσταντίν Στανισλάφσκι
Ο Κονσταντίν Στανισλάφσκι

Ήταν αυτός που ανέδειξε τα έργα του Τσέχοφ. Παρά τη διαφωνία του Τσέχοφ για το γεγονός ότι ο Στανισλάφσκι διάβαζε τα έργα του ως δράματα, ενώ ο ίδιος τα χαρακτήριζε «κωμωδίες», τελικά ο μεγάλος σκηνοθέτης ήταν αυτός που ανέδειξε και απέδειξε την αξία της τσεχοφικής δραματουργίας.

1942

Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στη νησιωτική περιοχή του Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνικής αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα με νίκη των Αμερικανών.

Απόβαση των των Αμερικανών στο Γκουανταλκανάλ
Απόβαση των των Αμερικανών στο Γκουανταλκανάλ

1948

Γεννιέται ο τραγουδοποιός Αντώνης Βαρδής.

Αντώνης Βαρδής
Ο Αντώνης Βαρδής

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε σε νεαρή ηλικία τον ανάγκασαν να εργαστεί σε διάφορες δουλειές. Σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή σαν βοηθός υδραυλικού, αλλά και ως ναυτικός. Το τραγούδι τελικά τον κέρδισε και μόλις σε ηλικία 17 ετών, στα τέλη του 1965 δημιούργησε μαζί με μια παρέα φίλων το συγκρότημα «Vikings».

Τραγούδια του συγκροτήματος που αγαπήθηκαν πολύ ήταν το «Francoise», σε σύνθεση του Αντώνη Στεφανίδη και το «Catherine» σε σύνθεση του Αντώνη Βαρδή. Αργότερα δουλεύει στην Πλάκα σαν μουσικός σε διάφορες μπουάτ, δίπλα σε καταξιωμένους συναδέλφους, συνθέτες και τραγουδιστές. Όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Δήμο Μούτση, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Πάριο, τον Μανώλη Μητσιά, την Δήμητρα Γαλάνη, την Βίκυ Μοσχολιού, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά. Παράλληλα, εκείνη τη δεκαετία, γράφει τραγούδια που δειλά – δειλά παρουσιάζει σε συναδέλφους.

Το 1973 παίρνει μέρος σ’ ένα διαγωνισμό που είχαν προκηρύξει μια δισκογραφική εταιρεία και ένα μεγάλο περιοδικό ποικίλης ύλης και έψαχναν για νέο αίμα στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Στέλνει ένα τραγούδι του και παίρνει το δεύτερο βραβείο. Το ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Το 1978 αρχίζει να φαίνεται συχνότερα το όνομά του σε δίσκους και συνεργάζεται, σαν συνθέτης πλέον, με επώνυμους αλλά και με νέους καλλιτέχνες. Στην τελευταία του δουλειά «Στην Ελλάς του 2000» σημαντική είναι η συνεργασία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τη Γλυκερία.

1957

Πεθαίνει ο Όλιβερ (Νόρβελ) Χάρντι (Oliver Hardy), αμερικανός ηθοποιός, το πληθωρικό μισό του κινηματογραφικού ζευγαριού «Χοντρός – Λιγνός».

Όλιβερ Χάρντι
Ο Όλιβερ Χάρντι

1960

Η Ακτή του Ελεφαντοστού (δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

Η σημαία της Ακτής του Ελεφαντοστού
Η σημαία της Ακτής του Ελεφαντοστού

1960

Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».

Η αντίδραση του Κουβανικού λαού στον οικονομικό αποκλεισμό λαό τις ΗΠΑ
Η αντίδραση του Κουβανικού λαού στον οικονομικό αποκλεισμό λαό τις ΗΠΑ

1969

Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση.

Από την επίθεση στην βάση Σον - Νχάτ
Από την επίθεση στην βάση Σον – Νχάτ

Την ίδια ώρα 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν.

1970

Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.

Ο Νίκος Τσιφόρος
Ο Νίκος Τσιφόρος

Από τα έντεκά του χρόνια ο Νίκος Τσιφόρος άρχισε να ασχολείται μανιωδώς με το γράψιμο, ενώ την πρώτη του επιθεώρηση την έγραψε το 1928 για ένα θερινό θέατρο στη Φρεαττύδα. Η πρώτη του αυτή προσπάθεια απέτυχε αλλά δεν απογοητεύτηκε. Αφού πήρε το πτυχίο της Νομικής, εργάστηκε για δυο χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια παραιτήθηκε για να μπαρκάρει στα καράβια.

Ως το 1939 άλλαζε συνέχεια επάγγελμα, αλλά συνέχιζε να γράφει δημοσιεύοντας κείμενά του σε διάφορα έντυπα. Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήρθε το 1944 όταν ο θίασος του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη αποφάσισε να ανεβάσει στο θέατρο Ακροπόλ το θεατρικό έργο του Τσιφόρου «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων». Τέσσερα χρόνια αργότερα, την περίοδο 1948-49 έκανε και την πρώτη του ταινία, η οποία προβλήθηκε με τον τίτλο «Τελευταία αποστολή», σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του.

Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες (Προοδευτικός Φιλελεύθερος, Βήμα, Ελεύθερος Κόσμος) και περιοδικά (Τραστ, Ρομάντσο, Ταχυδρόμος, Πάνθεον), ενώ έγραψε πάνω από 40 θεατρικά έργα και περισσότερα από 80 σενάρια. Κάποια από αυτά τα έγραψε μόνος του και άλλα σε συνεργασία, κυρίως με τον Πολύβιο Βασιλειάδη, με τον οποίο δημιούργησαν ένα από τα πιο σημαντικά δίδυμα θεατρικών συγγραφέων.

Πολυτάλαντος και πολυσχιδής, ευθυμογράφος, επιθεωρησιογράφος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου, αφοσιώθηκε, παράλληλα, στη δημοσιογραφία γράφοντας χρονογραφήματα και εύθυμα στιγμιότυπα τα οποία συνήθως υπέγραφε με διάφορα ψευδώνυμα. Οι ήρωες του Νίκου Τσιφόρου κινούνται συνήθως στο περιθώριο της αθηναϊκής προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου, έχουν δοσοληψίες με το νόμο και το δραματικό διογκώνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταλήγει γκροτέσκ. Πένα ευθύβολη, καυστική, συνέθετε ξεκαρδιστικές ιστορίες προσφέροντας απλόχερα το γέλιο σε μία Ελλάδα που το είχε απόλυτα ανάγκη.

1998

Βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στο Νταρ ες Σαλάμ, Τανζανία, και στο Ναϊρόμπι, Κένυα, σκοτώνουν συνολικά 224 άτομα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...