451
Ολοκληρώνεται η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας. Καθόρισε το ορθόδοξο δόγμα σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού και καταδίκασε τον Μονοφυσιτισμό.
996
Ο αυτοκράτορας Όθων Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκδίδει πράξη προς τον επίσκοπο του Φράιζινγκ, η οποία είναι το παλαιότερο γνωστό έγγραφο όπου χρησιμοποιείται το όνομα Ostarrîchi (Αυστρία).
1512
Η οροφή της Καπέλα Σιστίνα, ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1546
Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας Τζούλιο Ρομάνο (Giulio Romano, επίσης γνωστός με το πραγματικό του όνομα Τζούλιο Πίππι).
Ήταν πολύπλευρη προσωπικότητα της Αναγέννησης και του Μανιερισμού. Μαθητής του Ραφαήλ, που με τις στυλιστικές του παρεκκλίσεις από τον κλασικισμό της ακμής της Αναγέννησης βοήθησε στον ορισμό του στυλ του 16ου αι. γνωστού ως Μανιερισμού.
Τα σχέδιά του για πολύ καιρό εθεωρούντο θησαυρός από τους συλλέκτες.
1604
Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η τραγωδία Οθέλος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
1755
Ισχυρότατος σεισμός και τσουνάμι καταστρέφουν ολοσχερώς τη Λισαβόνα στην Πορτογαλία, σκοτώνοντας 10.000-90.000 άτομα.
1765
Το βρετανικό κοινοβούλιο επιβάλλει τον νόμο Stamp Act σε 13 αποικίες για να βοηθήσει στην πληρωμή των βρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Αμερική
1814
Αρχίζει το Συνέδριο της «Ιεράς Συμμαχίας» στη Βιέννη με αντικείμενο την επαναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής επανάστασης και των Ναπολεόντειων Πολέμων.
1864
Κυρώνονται η ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό της Διεθνούς Ένωσης Εργατών (Α’ Διεθνής). Σκοπός της Διεθνούς ήταν να εκπληρώσει το ιστορικό καθήκον της συσπείρωσης των δυνάμεων του παγκόσμιου προλεταριάτου.
«Η Διεθνής», έγραφε ο Κ. Μαρξ, «ιδρύθηκε για να αντικαταστήσει τα διάφορα σοσιαλιστικά και μισοσοσιαλιστικά τμήματα με μια πραγματικά αγωνιστική οργάνωση της εργατικής τάξης». Τα καθήκοντα αυτά ήταν που προσδιόρισαν και το περιεχόμενο της ιδρυτικής Διακήρυξης και του Καταστατικού της Α’ Διεθνούς.
Η ιδρυτική Διακήρυξη, που ήταν και το πρόγραμμά της Διεθνούς και φέρει την καταλυτική σφραγίδα του Μαρξ, είναι ένα από τα σημαντικότερα ντοκουμέντα στην ιστορία του διεθνούς εργατικού κινήματος. Αναδεικνυόταν ως πρώτιστο καθήκον της εργατικής τάξης η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη μέσα από το δυνάμωμα της ταξικής της οργάνωσης και του ιδεολογικού της εξοπλισμού.
Επίσης αναφερόταν στη βασική ανάγκη να έχουν οι εργάτες δική τους εξωτερική πολιτική στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού. Άλλωστε, η ιδρυτική διακήρυξη κατέληγε με το σύνθημα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».
Αλλά και στο καταστατικό της Διεθνούς περιλαμβάνονταν σπουδαίες θέσεις, υποθήκες για την οργάνωση του εργατικού κινήματος, βάζοντας στο επίκεντρο το καθήκον της Διεθνούς να καθοδηγήσει την εργατική τάξη για την κοινωνική της απελευθέρωση. Η απελευθέρωση της εργατικής τάξης πρέπει να κατακτηθεί από την ίδια την εργατική τάξη, ανέφερε το προοίμιο του καταστατικού. Η Διεθνής Ένωση των Εργατών βασίστηκε στην αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Ανώτατο όργανο ήταν το ετήσιο συνέδριο.
Η Διεθνής καθοδήγησε άμεσα την εξέγερση του Παρισιού και συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, ωστόσο δεν μπόρεσε να γίνει η οργάνωση που θα καθοδηγούσε αποτελεσματικά την επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης, κυρίως επειδή στις γραμμές της υπήρχαν μικροαστικά και αναρχικά ρεύματα που ασκούσαν επίδραση. Η σφοδρή διαπάλη, με επικεφαλής τους Μαρξ – Ένγκελς, για το ξεκαθάρισμα των γραμμών του επαναστατικού κινήματος από αυτές, τις τελικά αντεπαναστατικές επιρροές, είναι μια ακόμα μεγάλη υπηρεσία προς το εργατικό κίνημα.
Η Α’ Διεθνής έπαψε να υπάρχει τυπικά το 1876, έχοντας εκπληρώσει το έργο της στις ιστορικές συνθήκες στις οποίες έδρασε.
1870
Το Γραφείο Μετεωρολογίας των ΗΠΑ (η μετέπειτα Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας), κάνει την πρώτη του μετεωρολογική πρόβλεψη.
1884
Υιοθετείται σε όλο τον κόσμο ο «Μέσος Χρόνος» Γκρίνουιτς (GMT) στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τους Μεσημβρινούς στην Ουάσινγκτον.
1903
Πεθαίνει ο Γερμανός κλασικιστής ιστορικός Τέοντορ Μόμσεν (Christian Matthias Theodor Mommsen -βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1902).
1903
Η «Ορέστεια» του Αισχύλου ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Δημοτική στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα –είναι τα λεγόμενα «Ορεστειακά»
1907
Πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Αλφρέ Ζαρρύ (Alfred Jarry), που επινόησε την Παταφυσική, μια παρωδία της σύγχρονης επιστήμης. Θεωρείται πρόδρομος των Σουρεαλισμού και του Φουτουρισμού. Το γνωστότερο έργο του Ζαρρύ, που παίζεται μέχρι σήμερα είναι «Ο Υμπύ βασιλιάς», του 1896.
1911
Κατά τη διάρκεια του Ιταλοτουρκικού Πολέμου, οι Ιταλοί πραγματοποιούν στη Λιβύη την πρώτη παγκοσμίως αεροπορική βομβιστική επίθεση.
1914
Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό υφίσταται την πρώτη του ήττα στον πόλεμο με τη Γερμανία, έξω από τις δυτικές ακτές της Χιλής στον Ειρηνικό Ωκεανό.
1920
Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με την Μικρασιατική Εκστρατεία να βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας και την αντιβενιζελική αστική παράταξη να κάνει σημαία της –προπαγανδιστικά και μόνο όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- τον τερματισμό του πολέμου.
Οι εκλογές αυτές ήταν και οι πρώτες στις οποίες έλαβε μέρος το νεαρό ΣΕΚΕ (Κ), συνεχίζοντας την αδιάκοπη πάλη του για την ικανοποίηση των αιτημάτων και των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, σε συνδυασμό με τον αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Το ΣΕΚΕ (Κ), δίνοντας αυτή την πολιτική μάχη κατά της κυβέρνησης Βενιζέλου, εν μέσω αγρίων διώξεων, προσπάθειας φίμωσης της φωνής του, και συνθηκών νοθείας και εξαπάτησης του λαού, αποκάλυπτε ταυτόχρονα ότι και η αντιβενιζελική αντιπολίτευση είχε σκοπό να ακολουθήσει την ίδια ιμπεριαλιστική πολιτική. Όπως και έγινε.
Η αντιβενιζελική αστική παράταξη κέρδισε τελικά τις εκλογές και -παρά τις σχετικές προεκλογικές της διαβεβαιώσεις- συνέχισε την μικρασιατική εκστρατεία.
1922
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταργείται και παραιτείται ο τελευταίος σουλτάνος της, Mehmed VI (Μωάμεθ Στ΄)
1923
Γεννιέται η Ισπανίδα οπερατική λυρική σοπράνο και σολίστ Βικτόρια ντελς Άγγελς, επίσης Βικτόρια ντε λος Άνχελες (Victoria de los Ángeles López García).
Η καριέρα της ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κορυφώθηκε στα χρόνια από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Ανήκε σε μια γενιά υψιφώνων γεννημένων κατά το μεσοπόλεμο (Μαρία Κάλλας, Τζόαν Σάδερλαντ κ.ά.) που συντέλεσαν τα μέγιστα στην αναβίωση του μπελ κάντο στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.
1930
Τριακόσιοι αγρότες, τριών χωριών της περιοχής Καλαμών, δέχονται ένοπλη επίθεση της Αστυνομίας, γιατί επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη χάραξη δρόμου που θα κατέστρεφε τις καλλιέργειές τους. Σκοτώνονται δύο αγρότες και πολλοί τραυματίζονται.
1931
Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη (στα φύλλα 1-3/11/1931) Έκκληση της ΕΕ της Κομμουνιστικής Διεθνούς για τη λύση της εσωκομματικής διαπάλης στο ΚΚΕ.
Με παρέμβασή της, επίσης, αντικαθίσταται το ΠΓ της ΚΕ. Νέος Γραμματέας ορίζεται ο Ν. Ζαχαριάδης.
1939
Η 5η Σύνοδος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1-2/11/1939) αποφασίζει την εισδοχή της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας (περιοχές που είχε αποσπάσει η Πολωνία την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της επανάστασης) στην ΕΣΣΔ και την ενσωμάτωσή τους στις Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ουκρανίας και Λευκορωσίας αντίστοιχα.
1940
Ανακαλύπτεται το προϊστορικό σπήλαιο του Λασώ, στη Γαλλία.
1944
Όλη η δύναμη του 7ου Συντάγματος της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με τη συνδρομή του εφεδρικού ΕΛΑΣ Φλώρινας, δίνει τη τελευταία μάχη εναντίον των γερμανικών τμημάτων που υποχωρούν από την περιοχή της Φλώρινας.
1944
Δύο μέρες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, βρετανικά στρατεύματα εισέρχονται στην πόλη.
1945
Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου, σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, η οποία θα διαρκέσει μόλις 3 εβδομάδες.
1952
Οι ΗΠΑ πυροδοτούν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στα νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού.
1954
Στην Αλγερία ξεσπά εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος κατά των Γάλλων αποικιοκρατών, που θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου 1962.
Στις 5 Ιουλίου 1962 η Γαλλία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αλγερίας.
1956
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει την επίθεση των Αγγλοαμερικανών και του Ισραήλ εναντίον της Αιγύπτου (Κρίση του Σουέζ).
1956
Πεθαίνει ο Αμερικανός μπλουζ μουσικός, τραγουδιστής και κιθαρίστας Τόμι Τζόνσον (Tommy Johnson).
Είχε σημαντική συμβολή στα μπλουζ του Δέλτα και για περισσότερο από μία εικοσαετία, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους μπλουζ συνθέτες του Μισισιπή.
Στη μουσική του συναντώνται πολλά από τα χαρακτηριστικά των μπλουζ του Δέλτα, όπως η δραματική ένταση της φωνής – συχνά φαλτσέτο – και το αλληγορικό περιεχόμενο των συνθέσεων.
Ολοκλήρωσε μόνο δύο σειρές ηχογραφήσεων, το 1928 και το 1930 αντίστοιχα, που περιλαμβάνουν συνολικά 14 συνθέσεις που άσκησαν σημαντική επιρροή και διασκευάστηκαν από πολυάριθμους μπλουζ μουσικούς.
1962
Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας-Ε.Ο.Κ. (μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση) με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα για τον λαό της Ελλάδας.
1968
Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου. Υπήρξε από τους σημαντικότερους παράγοντες του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, ειδικότερα στην περίοδο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ήταν ο βασικός συντελεστής στην επίθεση κατά του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης, ακολουθώντας τις εντολές των Βρετανών και της ντόπιας αστικής τάξης. Υπεύθυνος για τη σφαγή του λαού της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944. Ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του, το Γενάρη του 1945. Το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής του ήταν ο έντονος αντικομμουνισμός. Το 1961 και μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της ΕΔΑ στις εκλογές του ’58, ο Παπανδρέου αναλαμβάνει να συγκροτήσει πολιτικό φορέα που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της Αριστεράς. Ιδρύει την Ένωση Κέντρου με την οποία κέρδισε τις εκλογές του 1963 και του 1964.
1972
Πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος Έζρα Ουέστον Λούμις Πάουντ (Ezra Weston Loomis Pound).
Μαζί με τον Τ.Σ. Έλιοτ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές του αγγλοαμερικανικού λογοτεχνικού ρεύματος του μοντερνισμού. Η συνεισφορά του στην ποίηση ξεκίνησε με την ανάπτυξη του Imagism, ενός ρεύματος που προέρχεται από την κλασική ποίηση της Κίνας και της Ιαπωνίας, την ακρίβεια και την οικονομία της γλώσσας. Τα έργα του περιλαμβάνουν το «Ripostes» (1912), το «Hugh Selwyn Mauberley» (1920) και το ανολοκλήρωτο επικό έργο, «The Cantos» (1917–1969).
1974
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του Γεώργιου Παπαδόπουλου, του Στυλιανού Παττακού, του Νικόλαου Μακαρέζου και 62 ακόμη πραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία.
1977
Ανακαλύπτεται ο Χείρων, ο μεγαλύτερος από τους πέντε δορυφόρους του Πλούτωνα.
1978
Ο συνταγματάρχης Αλμπέρτο Μπους σχηματίζει τη 200ή χούντα στη Βολιβία, καταλαμβάνοντας την εξουσία με πραξικόπημα.
1987
Πεθαίνει η δεξιοτέχνις του πιάνου Βάσω Δεβετζή (γνωστή στο εξωτερικό ως Vasso Devetzi).
Συνδέθηκε με δυνατή φιλία με την Μαρία Καλογεροπούλου, που γίνεται μετέπειτα γνωστή ως Μαρία Κάλλας, φιλία που διατηρήθηκε μέχρι τον θάνατο της διάσημης υψιφώνου.
1993
Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
2006
Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Γουίλιαμ Στάιρον (William Clark Styron).
Το έργο που τον έκανε περισσότερο γνωστό είναι «Η εκλογή της Σόφι» (1979). Γεννήθηκε στο Νιούπορτ Νιους της Βιρτζίνιας και τιμήθηκε με Πούλιτζερ το 1968 για το μυθιστόρημα «Η εξομολόγηση του Νατ Τέρνερ».
Το έργο του «Η εκλογή της Σόφι» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια της Μέριλ Στριπ, στο ρόλο μιας γυναίκας που επέζησε στο Ολοκαύτωμα.
2008
Πεθαίνει η διάσημη Περουβιανή σοπράνο Ίμα Σουμάκ (Yma Sumac).
Στη δεκαετία του 1950 αποτέλεσε μία από τις κυριότερες ερμηνεύτριες εξωτικής μουσικής (είδος τζαζ με στοιχεία λατινοαμερικάνικης και πολυνησιακής μουσικής).
Σημείωσε παγκόσμια επιτυχία, κυρίως λόγω του ακραίου φωνητικού εύρους της, που ξεπερνούσε τις τέσσερις οκτάβες, καλύπτοντας μια έκταση από το φωνητικό φάσμα ενός βαρύτονου έως και αρκετά πάνω απ’ αυτό μιας συνηθισμένης σοπράνο.