Σαν Σήμερα 1/12 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 1/12

1664

Η Πορτογαλία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

Ανεξαρτησία της Πορτογαλίας το 1664
Η ενθρόνιση του βασιλιά Ιωάννη του 4ου της Πορτογαλίας

1743

Γεννιέται ο Γερμανός χημικός Μάρτιν Χάινριχ Κλάπροτ (Martin Heinrich Klaproth). Ανακάλυψε τα στοιχεία της ύλης ουράνιο (το 1789), ζιρκόνιο (το 1789) και δημήτριο (το 1803).

Μάρτιν Χάινριχ Κλάπροτ
Ο Μάρτιν Χάινριχ Κλάπροτ

1761

Γεννιέται η γλύπτρια Μαντάμ Τισό (Marie Tussaud). Ήταν δημιουργός του ομώνυμου μουσείου των κέρινων ομοιωμάτων στο Λονδίνο.

Μαντάμ Τισό
Η Μαντάμ Τισό

1764

Πεθαίνει ο Πρώσος (Γερμανός) μαθηματικός Κρίστιαν Γκόλντμπαχ (Christian Goldbach). Είναι γνωστός για την εικασία που έλαβε το όνομά του («Εικασία του Γκόλντμπαχ»).

Κρίστιαν Γκόλντμπαχ
Χειρόγραφο του Κρίστιαν Γκόλντμπαχ

1792

Γεννιέται ο Ρώσος μαθηματικός Νικολάι Λομπατσέφσκι, που έβαλε τις βάσεις της Υπερβολικής μη ευκλείδειας γεωμετρίας.

Νικολάι Λομπατσέφσκι
Πορτρέτου του Νικολάι Λομπατσέφσκι

1792

Γεννιέται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της επαναστατικής αστικής-εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης της Φιλικής Εταιρίας.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης

1834

Ο βασιλιάς Όθωνας και η κυβέρνησή του εγκαθίστανται στην Αθήνα, που με διάταγμα της 18/9/1834 είχε γίνει η νέα πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους (μετά το Ναύπλιο).

Όθωνας
Πίνακας που απεικονίζει την είσοδος του Όθωνα στην Αθήνα

1866

Πεθαίνει ο Βρετανός στρατιωτικός και γεωγράφος σερ Τζορτζ Έβερεστ (Sir George Everest), από τον οποίο ονοματίστηκε η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Τζορτζ Έβερεστ
Ο σερ Τζορτζ Έβερεστ

1896

Γεννιέται ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης Γκεόργκι Ζούκοφ, ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-1945) και βασικούς στρατιωτικούς παράγοντες της Νίκης.

Γκεόργκι Ζούκοφ
Γκεόργκι Ζούκοφ

Ο Ζούκοφ εντάχτηκε στο Κόμμα των Μπολσεβίκων με την έκρηξη της Επανάστασης του 1917, μαχόμενος με τον Κόκκινο Στρατό στα διάφορα μέτωπα κατά των δυνάμεων της αντεπανάστασης.

Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1956-1957), καθώς και υπουργός Άμυνας της ΕΣΣΔ (1955-1957).

1909

Αρχίζει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Συγγρού στην Αθήνα, ειδικευμένο στα δερματικά και αφροδίσια νοσήματα.

Νοσοκομείο Συγγρού
Το Νοσοκομείο Συγγρού

1913

Η Κρήτη προσαρτάται στην Ελλάδα.

1923

Γεννιέται ο Βέλγος καρτουνίστας Μορίς (Morris, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Maurice de Bevere). Ήταν ο δημιουργός του Λούκυ Λουκ.

Μορίς
Ο Μορίς

1934

Δολοφονείται στο Λένινγκραντ ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1904, ο Κίροφ υπήρξε ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στη συνέχεια διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης του Λένινγκραντ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), Γραμματέας και μέλος του Οργανωτικού Γραφείου της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ.) και μέλος του Προεδρείου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ.

Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ
Ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ

Στις 1/12/1934 και ώρα 16.30 ο Σ. Κίροφ δολοφονήθηκε στο Σμόνλι (Λένινγκραντ) από τους εχθρούς του σοσιαλισμού. Η εργατική τάξη της Σοβιετικής Ενωσης έχασε έναν απ’ τους καλύτερους γιους της και το διεθνές προλεταριάτο ένα ικανότατο και εξέχον ηγετικό στέλεχος. Ο Σεργκέι Κίροφ ενταφιάστηκε στα τείχη του Κρεμλίνου στην Κόκκινη Πλατεία. Προς τιμήν του το μπαλέτο Μαρίνσκι μετονομάστηκε σε μπαλέτο Κίροφ.

1934

Οι λιγνιτωρύχοι του Παγγαίου κατεβαίνουν σε απεργία διαμαρτυρίας κατά της παράνομης σύλληψης και παραπομπής σε δίκη 13 συναδέλφων τους. Η αστυνομία επιτίθεται με βιαιότητα κατά των απεργών, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλους 13. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι των Σερρών. Η απεργία κράτησε 13 μέρες.

1944

Δημοσιεύεται ημερήσια διαταγή-τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπυ με την οποία απαιτούσε τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (με την ταυτόχρονη όμως διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου). Το ΕΑΜ απέρριψε ως ετεροβαρή και εχθρική τη διαταγή του Σκόμπυ, επιμένοντας στην πάγια θέση του για αποστράτευση όλων των στρατιωτικών σωμάτων και τη συγκρότηση εθνικού στρατού εκκαθαρισμένου από δωσιλογικά στοιχεία. Η θέση αυτή απορρίφθηκε, προκαλώντας την παραίτηση των εκπροσώπων του ΕΑΜ από την κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας». Μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Η πεποίθηση του λαϊκού κινήματος ήταν σθεναρή και ξεκάθαρη: «Τα όπλα δεν τα δίνουμε»!

Σκόμπυ - Γ. Παπανδρέου - Δαμασκηνός
Ο Σκόμπυ με τον Γ. Παπανδρέου και τον Δαμασκηνό

Την ίδια στιγμή, η Ορεινή Ταξιαρχία κινήθηκε ακροβολιζόμενη στους λόφους του Υμηττού, μεταξύ των συνοικιών Ζωγράφου και Καισαριανής, ενώ ο αρχηγός του ΕΔΕΣ Ν. Ζέρβας αναχώρησε βιαστικά για την Ήπειρο, όπου βρισκόταν ο κύριος όγκος των δυνάμεών του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Α’ Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ εκπόνησε «Σχέδιον Ενεργείας» με σκοπό την αντιμετώπιση «παντός πραξικοπήματος της αντιδράσεως.»

1945

Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.

Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών
Το έμβλημα της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών

1948

Συνέρχεται το Β’ Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

1955

Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (ΗΠΑ) μια αφροαμερικανή, η Ρόζα Παρκς, αρνείται να παραδώσει το κάθισμά της στο λεωφορείο σε έναν λευκό και συλλαμβάνεται, γινομένη σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διαχωρισμών στις ΗΠΑ.

Η Ρόζα Παρκς
Η Ρόζα Παρκς ενώ της παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα

1955

Ο Σοβιετικός στρατός μεταβιβάζει την πλήρη ευθύνη της ασφάλειας των συνόρων της Λ. Δ. της Γερμανίας στη γερμανική συνοριακή φρουρά.

Λ.Δ. Γερμανίας
Άνδρες της Συνοριακής Φρουράς της Λ.Δ. Γερμανίας

1960

Πραγματοποιείται στην Αθήνα μαζική απεργία και μεγάλη μαχητική συγκέντρωση των οικοδόμων. Οι οικοδόμοι δέχονται επίθεση της αστυνομίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις και να τραυματιστούν 66 οικοδόμοι -3 από σφαίρες- και 55 αστυνομικοί (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία).

Απεργία οικοδόμων το 1960

Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκαν επίσης για πρώτη φορά καπνογόνα και δακρυγόνα. Συνελήφθησαν 173 οικοδόμοι, ενώ 21 εξ αυτών παραπέμφθηκαν σε δίκη. Σύσσωμος ο αστικός κόσμος ξεσπάθωσε κατά των οικοδόμων, μιλώντας ακόμα και για «νέο Δεκέμβρη».

Απεργία οικοδόμων το 1960
Μαζική συμμετοχή των οικοδόμων

Οι οικοδόμοι όμως δεν πτοήθηκαν. Αργά το βράδυ τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα.

Απεργία οικοδόμων το 1960
Εφ. “Καθημερινή” – Ο διαχρονικός θεματοφύλακας της αστικής τάξης και του αντικομμουνισμού.

Στο πλευρό τους τάχθηκαν με ψηφίσματα και απεργίες αλληλεγγύης δεκάδες οργανώσεις: οι Τυπογράφοι, Μηχανουργοί, Υποδερματεργάτες και Λογιστές της Αθήνας, οι εργαζόμενοι στο Φωταέριο και την Ηλεκτρική Εταιρία Αθηνών-Πειραιώς, οι Οδηγοί και Εισπράκτορες Λεωφορείων, οι Λογιστές, Μηχανουργοί, Νοσηλευτές, Αρτεργάτες και Υαλουργοί του Πειραιά, κ.α.

Απεργία οικοδόμων το 1960
Μαρτυρία για την επίθεση κατά των απεργών

Παρά την αστυνομοκρατία και την στρατοκρατία και παρά τις υπονομευτικές ενέργειες των εργατοπατέρων, στις 2 Δεκέμβρη απήργησαν πάνω από 45.000 οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά. «Οι οικοδόμοι», έγραφε το περιοδικό του ΚΚΕ Νέος Κόσμος, «έσπασαν τη φοβία που επικρατούσε και έγιναν το αγωνιστικό παράδειγμα για όλους τους άλλους κλάδους, αναδείχθηκαν στην πρωτοπορία των κλαδικών αγώνων.»

Απεργία οικοδόμων το 1960
Η “αντικειμενική” Απογευματινή για την απεργία

1972

Πεθαίνει στην Πράγα ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης). Ο Α. Τζήμας εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ το 1924, μετέχοντας δραστήρια στους φοιτητικούς αγώνες της Θεσσαλονίκης.

Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης)
Ο Ανδρέας Τζήμας (Βασ. Σαμαρινιώτης) με τον Άρη Βελουχιώτη και στον Στ. Σαράφη

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 1936 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στη Φλώρινα-Καστοριά. Την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης διετέλεσε αρχικά πρώτος Γραμματέας της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ (1941-1942) και κατόπιν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ από το Μάη του 1943 υπήρξε το τρίτο μέλος της Διεύθυνσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ (ως καθοδηγητής) μαζί με τον Στέφανο Σαράφη (στρατιωτικός) και τον Άρη Βελουχιώτη (καπετάνιος).

1973

Πεθαίνει ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ από την ίδρυσή του ως ανεξάρτητο κράτος (1948-1954).

Νταβίντ Μπεν Γκουριόν
Ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν το 1959

1974

Boeing 727 της Trans World Airlines (TWA) συντρίβεται στη Βιρτζίνια, σκοτώνοντας και τους 92 επιβαίνοντες.

1981

Αεροσκάφος McDonnell Douglas MD-80 της Inex-Adria Aviopromet συντρίβεται στην Κορσική, σκοτώνοντας και τους 180 επιβαίνοντες.

Συντριβή αεροσκάφους στην Κορσική, 1981
Η άτρακτος του αεροσκάφους της Inex-Adria Aviopromet το 1981
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...