347
Γεννιέται ο Θεοδόσιος ο Μέγας, ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

532
Ξεσπά λαϊκή εξέγερση κατά του Ιουστινιανού. Η φορομπηχτική πολιτική και οι καταχρήσεις, οι κλεψιές, οι δολοπλοκίες, οι δολοφονίες και η αντιλαϊκή στάση των συμβούλων του, Καπαδόκη, Τριβωνιανό και Καλοπόδιο οδήγησαν στη Στάση του Νίκα και τη σφαγή 30.000 ανθρώπων.

1055
Η Θεοδώρα (η Πορφυρογέννητη ή Θεοδώρα των Μακεδόνων) γίνεται αυτοκράτειρα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

1503
Γεννιέται ο Τζιρόλαμο Φραντσέσκο Μαρία Ματσόλα (Girolamo Francesco Maria Mazzola), γνωστός ως Παρμιτζανίνο (Parmigianino, «ο μικρός από την Πάρμα»), Ιταλός μανιεριστής ζωγράφος και χαράκτης, που δραστηριοποιήθηκε στη Φλωρεντία, τη Ρώμη, τη Μπολόνια και τη γενέτειρά του Πάρμα.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από την επιμήκυνση των μορφών και περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, «το όραμα του Αγίου Ιερώνυμου» (1527) και την «Παναγία με τον Μακρύ Λαιμό» (Madonna dal collo lungo, 1534).
1571
Χορηγείται η ελευθερία της θρησκείας στην αυστριακή αριστοκρατία.
1693
Ισχυρός σεισμός καταστρέφει περιοχές της Σικελίας και της Μάλτας.
1787
Ο Ουίλιαμ Χέρσελ (Frederick William Herschel) ανακαλύπτει την Τιτάνια και τον Όμπερον, δύο από τους δορυφόρους του Ουρανού.

1828
Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα.

1853
Γεννιέται ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης.

Δάσκαλοί του στην Αθήνα ήταν ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας και ο γλύπτης Λεωνίδας Δρόσης. Το Νοέμβριο του 1877 έλαβε υποτροφία από το ελληνικό κράτος και αναχώρησε για το Μόναχο με σκοπό να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της πόλης.

Δάσκαλοί του εκεί ήταν ο Λούντβιχ φον Λεφτς (Ludwig νοn Löfftz), ο Βίλχελμ φον Λίντενσμιτ (Wilhelm νοn Lindenschmidt) και ο Γκάμπριελ φον Μαξ (Gabriel νοn Max). Ο Ιακωβίδης υπηρέτησε πιστά τον γερμανικό ακαδημαϊκό νατουραλισμό της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου».

1879
Ξεκινά ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών και των ντόπιων πληθυσμών της Ζουλουλάνδης, που θα καταλήξει με νίκη των Βρετανών και την κατάλυση του ανεξάρτητου κράτους των Ζουλού.

1910
Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας.

Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών – Ποιητών.
Την περίοδο αυτή άρχιζε να δημοσιεύει και τα αντιστασιακά του ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη». Το 1945 δημοσίευσε το «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το ποίημα «Αντίσταση».
Ο Νίκος Καββαδίας ανέλαβε για ένα διάστημα επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών – Ποιητών μέχρι που μπάρκαρε πάλι, ενώ το 1946, μαζί με άλλους διανοούμενους, υπέγραψε διαμαρτυρία κατά του Γ΄ Ψηφίσματος που ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του αντικομμουνιστικού οργίου.

Λίγο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό «Πανσπουδαστική», όπου αφιέρωσε και το ποίημά του «Σπουδαστές». Στη διάρκεια της δικτατορίας αξιοποιήθηκε ως σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις.

1916
Ο βουλευτής της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης και αργότερα ιδρυτής του γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Καρλ Λίμπκνεχτ, καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων Είναι ο μοναδικός βουλευτής του γερμανικού Ράιχσταγκ που προχωράει στη σχετική καταγγελία και ζητά να ενημερωθεί το Σώμα για την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από τους Τούρκους. Η ερώτησή του προκαλεί την άμεση διακοπή της συνεδρίασης.

1919
Το Κουξχάφεν της Γερμανίας ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση).
1922
Γίνεται για πρώτη φορά χρήση ινσουλίνης για τη θεραπεία διαβήτη σε ασθενή.
1923
Γαλλοβελγικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ της Γερμανίας, δίνοντας νέα ώθηση στις επαναστατικές διαθέσεις του γερμανικού προλεταριάτου.

1928
Στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας και έπειτα από προλόγιση του Νίκου Καζαντζάκη ο διάσημος ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι και ο δάσκαλος Δημήτρης Γληνός μιλούν για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ένωσης και τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση Ζαϊμη, θα αποφασίσει την απέλαση του Ιστράτι από την Ελλάδα και παραπέμπει σε δίκη τον Γληνό.

1933
Η ΚΕ και η ΚΕΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) βγάζει απόφαση για τη συγκρότηση πολιτικών τμημάτων στους μηχανοτρακτερικούς σταθμούς (ΜΤΣ) και τα σοβχόζ.

1941
Γεννιέται ο Γερμανός σκακιστής, μαθηματικός και φιλόσοφος Εμάνουελ Λάσκερ (Emanuel Lasker). Ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι από το 1894 έως το 1921, όταν εκθρονίστηκε από τον Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα στην Αβάνα της Κούβας.

1944
Ο Πειραιάς δέχεται το μεγαλύτερο βομβαρδισμό στη διάρκεια του Β» Παγκοσμίου Πολέμου. Για τρεις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι, μαύρισε ο ουρανός της εργατούπολης από τα συμμαχικά (αμερικάνικα) αεροπλάνα, που έκαναν στάχτη την πόλη, ρίχνοντας χωρίς διάκριση στις λαϊκές συνοικίες, χιλιάδες τόνους βόμβες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν την ημέρα αυτή κι αυτών που θάφτηκαν κάτω απ» τα γκρεμισμένα κτίρια, υπολογίζονται σε 550ι Έλληνες και μόνο 8 Γερμανοί στρατιώτες. Έμειναν άθικτες οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου, το αεροδρόμιο στο Χασάνι, τα ναυπηγεία του Περάματος, όπου κατασκεύαζαν τσιμεντόπλοια.

Οι γερμανικές αποθήκες με πολεμικό υλικό δε βομβαρδίστηκαν. Αντίθετα, οι Αμερικανοί πιλότοι άδειασαν το «φορτίο» τους στα σπίτια των λαϊκών συνοικιών στα Καμίνια, στη Γούβα του Βάβουλα, στο Χατζηκυριάκειο, στο Φάληρο, στην Πειραϊκή, στα Υδραίικα, στου Βρυώνη και στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσα στα θύματα της μέρας αυτής συγκαταλέγονται και οι 85 μαθήτριες μαζί με τις 15 δασκάλες τους της Δημοτικής Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Πειραιά, που καταπλακώθηκαν στο καταφύγιο του κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας στη Λεωφόρο Σωκράτους.

1945
Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945.
1946
Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1949
Ο ΔΣΕ επιτίθεται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Νάουσα (έδρα της 33 Ταξιαρχίας και ισχυρής δύναμης ΜΑΥ).

Έπειτα από 2 μέρες σκληρών μαχών εξουδετέρωσε όλες τις οχυρωμένες θέσεις του αντιπάλου και κατέλαβε την πόλη.

1962
Χιονοστιβάδα στο Ουασκαράν του Περού σκοτώνει τέσσερις χιλιάδες άτομα.

1971
Ξεκινά στο Λονδίνο Διάσκεψη 15 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δ. Ευρώπης με θέμα τις πολυεθνικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις και την από κοινού αντιμετώπισή τους από την εργατική τάξη της Δ. Ευρώπης. Στη Διάσκεψη μετείχε και το ΚΚΕ.
1971
Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Σοσιαλιστή Προέδρου Χουάν Τόρες (Juan José Torres González) στη Βολιβία. Χιλιάδες εργάτες βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας την εκτέλεση των στασιαστών.

Ένας από τους στρατιωτικούς που διέφυγαν τη σύλληψη, ο στρατηγός Χ. Μπάνζερ, θα καταφέρει τελικά να καταλάβει την εξουσία –με την υποστήριξη των ΗΠΑ- με νέο πραξικόπημα τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
1972
Το Ανατολικό Πακιστάν μετονομάζεται σε Μπανγκλαντές.

1976
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η μοναδική αρνητική ψήφος ανήκε στις ΗΠΑ.

1991
Πεθαίνει ο Αμερικάνος φυσικός Καρλ Ντέιβιντ Άντερσον (Carl David Anderson). Ανακάλυψε το ποζιτρόνιο, γεγονός για το οποίο βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1936.

2002
Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος του κινηματογράφου Ανρί Βερνέιγ (Henri Verneuil).

Ο αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτης (ήταν από τους κορυφαίους δημιουργούς του γαλλικού κινηματογράφου και υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα αντίστοιχα. Είχε δεκάδες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία καθ» όλη την διάρκεια της καριέρας του.
Συνεργάστηκε με όλους του μεγάλους ηθοποιούς της Γαλλίας, όπως ο Ζαν Γκαμπέν, Αλέν Ντελόν, Υβ Μοντάν, Ζαν Πολ Μπελμοντό, Λίνο Βεντούρα, Φερναντέλ κ.α.
Εκτός από την αφροκρέμα Γάλλων ηθοποιών, ο Βερνέιγ συνεργάστηκε και με ηθοποιούς διεθνούς φήμης, όπως ο Ομάρ Σαρίφ και η Κλαούντια Καρντινάλε, αλλά και Αμερικανούς ηθοποιούς, όπως ο Χένρι Φόντα, Τσαρλς Μπρόνσον, Γιουλ Μπρίνερ και Άντονι Κουίν.
2008
Πεθαίνει ο Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης Έντμουντ Χίλαρι (Edmund Percival Hillary), ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε τα Ιμαλάϊα.

2010
Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ερίκ Ρομέρ (Éric Rohmer).

Υπήρξε σύμβολο του νέου κύματος στο γαλλικό κινηματογράφο που κυριάρχησε τη δεκαετία το «60.
Ο Ρομέρ, που είχε βραβευτεί πολλάκις, στην 50χρονη πορεία του, έκανε 24 ταινίες μεγάλου μήκους, ένα ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ την τελευταία του ταινία την παρουσίασε το 2007, δηλώνοντας ότι «πλέον μπορεί να πάρει σύνταξη».
2015
«Φεύγει» από τη ζωή ο Μπάμπης Γκολές.

Ήταν αυτοδίδακτος, έπαιζε κιθάρα και ούτι από τα 8 του χρόνια και μπουζούκι από τα 12. Είχε λάβει μέρος σε αρκετά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπου τραγουδούσε ανιδιοτελώς. Στήριζε με δηλώσεις του πάντα το ΚΚΕ, ενώ στάθηκε αλληλέγγυος στον αγώνα των χαλυβουργών.
Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε συνοικιακό καφενείο της Πάτρας. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα “Τα παιδιά από την Πάτρα” στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς, ενώ το 1982 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο “Τσάρκα στα παλιά”.