Σαν Σήμερα 11/1 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 11/1

347

Γεννιέται ο Θεοδόσιος ο Μέγας, ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μέγας Θεοδόσιος
Νόμισμα με την κεφαλή του Μέγα Θεοδόσιου

532

Ξεσπά λαϊκή εξέγερση κατά του Ιουστινιανού. Η φορομπηχτική πολιτική και οι καταχρήσεις, οι κλεψιές, οι δολοπλοκίες, οι δολοφονίες και η αντιλαϊκή στάση των συμβούλων του, Καπαδόκη, Τριβωνιανό και Καλοπόδιο οδήγησαν στη Στάση του Νίκα και τη σφαγή 30.000 ανθρώπων.

Ιουστινιανός - Θεοδώρα
Ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Ιουστινιανό και τη Θεοδώρα

1055

Η Θεοδώρα (η Πορφυρογέννητη ή Θεοδώρα των Μακεδόνων) γίνεται αυτοκράτειρα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Θεοδώρα η Πορφυρογέννητη
Σόλιδος (χρυσό κέρμα) με την κεφαλή της Θεοδώρας

1503

Γεννιέται ο Τζιρόλαμο Φραντσέσκο Μαρία Ματσόλα (Girolamo Francesco Maria Mazzola), γνωστός ως Παρμιτζανίνο (Parmigianino, «ο μικρός από την Πάρμα»), Ιταλός μανιεριστής ζωγράφος και χαράκτης, που δραστηριοποιήθηκε στη Φλωρεντία, τη Ρώμη, τη Μπολόνια και τη γενέτειρά του Πάρμα.

Παρμιτζανίνο
Αυτοπορτραίτο

Το έργο του χαρακτηρίζεται από την επιμήκυνση των μορφών και περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, «το όραμα του Αγίου Ιερώνυμου» (1527) και την «Παναγία με τον Μακρύ Λαιμό» (Madonna dal collo lungo, 1534).

1571

Χορηγείται η ελευθερία της θρησκείας στην αυστριακή αριστοκρατία.

1693

Ισχυρός σεισμός καταστρέφει περιοχές της Σικελίας και της Μάλτας.

1787

Ο Ουίλιαμ Χέρσελ (Frederick William Herschel) ανακαλύπτει την Τιτάνια και τον Όμπερον, δύο από τους δορυφόρους του Ουρανού.

Ουίλιαμ Χέρσελ
Ο Ουίλιαμ Χέρσελ

1828

Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα.

Ιωάννης Καποδίστριας
Ο Ιωάννης Καποδίστριας

1853

Γεννιέται ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης.

Γεώργιος Ιακωβίδης
Αυτοπροσωπογραφία του Γεώργιου Ιακωβίδη

Δάσκαλοί του στην Αθήνα ήταν ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας και ο γλύπτης Λεωνίδας Δρόσης. Το Νοέμβριο του 1877 έλαβε υποτροφία από το ελληνικό κράτος και αναχώρησε για το Μόναχο με σκοπό να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της πόλης.

Γεώργιος Ιακωβίδης
Ο κακός εγγονός, 1884

Δάσκαλοί του εκεί ήταν ο Λούντβιχ φον Λεφτς (Ludwig νοn Löfftz), ο Βίλχελμ φον Λίντενσμιτ (Wilhelm νοn Lindenschmidt) και ο Γκάμπριελ φον Μαξ (Gabriel νοn Max). Ο Ιακωβίδης υπηρέτησε πιστά τον γερμανικό ακαδημαϊκό νατουραλισμό της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου».

Γεώργιος Ιακωβίδης
Παιδική Συναυλία, 1884-90

1879

Ξεκινά ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών και των ντόπιων πληθυσμών της Ζουλουλάνδης, που θα καταλήξει με νίκη των Βρετανών και την κατάλυση του ανεξάρτητου κράτους των Ζουλού.

Μ. Βρετανία - πόλεμος των Ζουλού
Πίνακας που αναπαριστά μάχη Βρετανών και ντόπιων φυλών

1910

Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας.

Νίκος Καββαδίας
Ο Νίκος Καββαδίας

Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών – Ποιητών.

Την περίοδο αυτή άρχιζε να δημοσιεύει και τα αντιστασιακά του ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη». Το 1945 δημοσίευσε το «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το ποίημα «Αντίσταση».

Ο Νίκος Καββαδίας ανέλαβε για ένα διάστημα επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών – Ποιητών μέχρι που μπάρκαρε πάλι, ενώ το 1946, μαζί με άλλους διανοούμενους, υπέγραψε διαμαρτυρία κατά του Γ΄ Ψηφίσματος που ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του αντικομμουνιστικού οργίου.

Νίκος Καββαδίας
O Νίκος Καββαδίας στον ασύρματο του πλοίου

Λίγο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό «Πανσπουδαστική», όπου αφιέρωσε και το ποίημά του «Σπουδαστές». Στη διάρκεια της δικτατορίας αξιοποιήθηκε ως σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις.

Νίκος Καββαδίας
O Νίκος Καββαδίας σε ένα από τα ταξίδια του

1916

Ο βουλευτής της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης και αργότερα ιδρυτής του γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Καρλ Λίμπκνεχτ, καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων Είναι ο μοναδικός βουλευτής του γερμανικού Ράιχσταγκ που προχωράει στη σχετική καταγγελία και ζητά να ενημερωθεί το Σώμα για την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από τους Τούρκους. Η ερώτησή του προκαλεί την άμεση διακοπή της συνεδρίασης.

Καρλ Λίμπκνεχτ
Ο Καρλ Λίμπκνεχτ

1919

Το Κουξχάφεν της Γερμανίας ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση).

1922

Γίνεται για πρώτη φορά χρήση ινσουλίνης για τη θεραπεία διαβήτη σε ασθενή.

1923

Γαλλοβελγικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ της Γερμανίας, δίνοντας νέα ώθηση στις επαναστατικές διαθέσεις του γερμανικού προλεταριάτου.

ΑΠΠ
Γαλλικά στρατεύματα στο Ντόρτμουντ

1928

Στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας και έπειτα από προλόγιση του Νίκου Καζαντζάκη ο διάσημος ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι και ο δάσκαλος Δημήτρης Γληνός μιλούν για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ένωσης και τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση Ζαϊμη, θα αποφασίσει την απέλαση του Ιστράτι από την Ελλάδα και παραπέμπει σε δίκη τον Γληνό.

Ν. Καζαντζάκης - Π. Ιστράτι
Ο Ν. Καζαντζάκης με τον Π. Ιστράτι το 1927

1933

Η ΚΕ και η ΚΕΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) βγάζει απόφαση για τη συγκρότηση πολιτικών τμημάτων στους μηχανοτρακτερικούς σταθμούς (ΜΤΣ) και τα σοβχόζ.

ΕΣΣΔ - Σοβχοζ
Τρακτέρ σε σοβχοζ στην περιοχή Νοβοζλατοπόλ το 1929

1941

Γεννιέται ο Γερμανός σκακιστής, μαθηματικός και φιλόσοφος Εμάνουελ Λάσκερ (Emanuel Lasker). Ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι από το 1894 έως το 1921, όταν εκθρονίστηκε από τον Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα στην Αβάνα της Κούβας.

Εμάνουελ Λάσκερ
Ο Εμάνουελ Λάσκερ

1944

Ο Πειραιάς δέχεται το μεγαλύτερο βομβαρδισμό στη διάρκεια του Β» Παγκοσμίου Πολέμου. Για τρεις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι, μαύρισε ο ουρανός της εργατούπολης από τα συμμαχικά (αμερικάνικα) αεροπλάνα, που έκαναν στάχτη την πόλη, ρίχνοντας χωρίς διάκριση στις λαϊκές συνοικίες, χιλιάδες τόνους βόμβες.

Βομβαρδισμός του Πειραιά 1944
Φωτιά και αίμα για άλλη μια φορά από τους ιμπεριαλιστές

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν την ημέρα αυτή κι αυτών που θάφτηκαν κάτω απ» τα γκρεμισμένα κτίρια, υπολογίζονται σε 550ι Έλληνες και μόνο 8 Γερμανοί στρατιώτες. Έμειναν άθικτες οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου, το αεροδρόμιο στο Χασάνι, τα ναυπηγεία του Περάματος, όπου κατασκεύαζαν τσιμεντόπλοια.

Βομβαρδισμός του Πειραιά 1944
Αεροφωτογραφία την ώρα των βομβαρδισμών

Οι γερμανικές αποθήκες με πολεμικό υλικό δε βομβαρδίστηκαν. Αντίθετα, οι Αμερικανοί πιλότοι άδειασαν το «φορτίο» τους στα σπίτια των λαϊκών συνοικιών στα Καμίνια, στη Γούβα του Βάβουλα, στο Χατζηκυριάκειο, στο Φάληρο, στην Πειραϊκή, στα Υδραίικα, στου Βρυώνη και στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσα στα θύματα της μέρας αυτής συγκαταλέγονται και οι 85 μαθήτριες μαζί με τις 15 δασκάλες τους της Δημοτικής Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Πειραιά, που καταπλακώθηκαν στο καταφύγιο του κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας στη Λεωφόρο Σωκράτους.

Βομβαρδισμός του Πειραιά 1944
Ανδρέας Κρυστάλλης: Η φρίκη του βομβαρδισμού στον Πειραιά

1945

Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945.

1946

Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

Λαϊκή Δημοκρατία Αλβανίας
Η σημαία της ΛΔ Αλβανίας

1949

Ο ΔΣΕ επιτίθεται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Νάουσα (έδρα της 33 Ταξιαρχίας και ισχυρής δύναμης ΜΑΥ).

ΔΣΕ - Μάχη της Νάουσας
Η εφημερίδα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, αναγγέλλει την κατάληψη της Νάουσας

Έπειτα από 2 μέρες σκληρών μαχών εξουδετέρωσε όλες τις οχυρωμένες θέσεις του αντιπάλου και κατέλαβε την πόλη.

ΔΣΕ - Μάχη της Νάουσας
O Χάρτης με την διάταξη των δυνάμεων του ΔΣΕ (πηγή Έκδοση του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ)

1962

Χιονοστιβάδα στο Ουασκαράν του Περού σκοτώνει τέσσερις χιλιάδες άτομα.

Περού 1962
Τόνοι βράχων και πάγου έπεσαν στον ποταμό Σάντα και προκάλεσαν καταστροφή

1971

Ξεκινά στο Λονδίνο Διάσκεψη 15 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δ. Ευρώπης με θέμα τις πολυεθνικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις και την από κοινού αντιμετώπισή τους από την εργατική τάξη της Δ. Ευρώπης. Στη Διάσκεψη μετείχε και το ΚΚΕ.

1971

Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Σοσιαλιστή Προέδρου Χουάν Τόρες (Juan José Torres González) στη Βολιβία. Χιλιάδες εργάτες βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας την εκτέλεση των στασιαστών.

Χουάν Τόρες
Ο Χουάν Τόρες

Ένας από τους στρατιωτικούς που διέφυγαν τη σύλληψη, ο στρατηγός Χ. Μπάνζερ, θα καταφέρει τελικά να καταλάβει την εξουσία –με την υποστήριξη των ΗΠΑ- με νέο πραξικόπημα τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

1972

Το Ανατολικό Πακιστάν μετονομάζεται σε Μπανγκλαντές.

Μπανγκλαντές
Σημαία του Μπανγκλαντές

1976

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η μοναδική αρνητική ψήφος ανήκε στις ΗΠΑ.

Παλαιστίνη - Γιάσερ Αραφάτ
Ο Γιάσερ Αραφάτ στο βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ

1991

Πεθαίνει ο Αμερικάνος φυσικός Καρλ Ντέιβιντ Άντερσον (Carl David Anderson). Ανακάλυψε το ποζιτρόνιο, γεγονός για το οποίο βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1936.

Ο Καρλ Ντέιβιντ Άντερσον
Ο Καρλ Ντέιβιντ Άντερσον

2002

Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος του κινηματογράφου Ανρί Βερνέιγ (Henri Verneuil).

Ανρί Βερνέιγ
Ο Ανρί Βερνέιγ

Ο αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτης (ήταν από τους κορυφαίους δημιουργούς του γαλλικού κινηματογράφου και υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα αντίστοιχα. Είχε δεκάδες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία καθ» όλη την διάρκεια της καριέρας του.

Συνεργάστηκε με όλους του μεγάλους ηθοποιούς της Γαλλίας, όπως ο Ζαν Γκαμπέν, Αλέν Ντελόν, Υβ Μοντάν, Ζαν Πολ Μπελμοντό, Λίνο Βεντούρα, Φερναντέλ κ.α.

Εκτός από την αφροκρέμα Γάλλων ηθοποιών, ο Βερνέιγ συνεργάστηκε και με ηθοποιούς διεθνούς φήμης, όπως ο Ομάρ Σαρίφ και η Κλαούντια Καρντινάλε, αλλά και Αμερικανούς ηθοποιούς, όπως ο Χένρι Φόντα, Τσαρλς Μπρόνσον, Γιουλ Μπρίνερ και Άντονι Κουίν.

2008

Πεθαίνει ο Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης Έντμουντ Χίλαρι (Edmund Percival Hillary), ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε τα Ιμαλάϊα.

Έντμουντ Χίλαρι
Ο Έντμουντ Χίλαρι

2010

Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ερίκ Ρομέρ (Éric Rohmer).

Ερίκ Ρομέρ
Ο Ερίκ Ρομέρ

Υπήρξε σύμβολο του νέου κύματος στο γαλλικό κινηματογράφο που κυριάρχησε τη δεκαετία το «60.

Ο Ρομέρ, που είχε βραβευτεί πολλάκις, στην 50χρονη πορεία του, έκανε 24 ταινίες μεγάλου μήκους, ένα ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ την τελευταία του ταινία την παρουσίασε το 2007, δηλώνοντας ότι «πλέον μπορεί να πάρει σύνταξη».

2015

«Φεύγει» από τη ζωή ο Μπάμπης Γκολές.

Μπάμπης Γκολές
Ο Μπάμπης Γκολές σε απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Ήταν αυτοδίδακτος, έπαιζε κιθάρα και ούτι από τα 8 του χρόνια και μπουζούκι από τα 12. Είχε λάβει μέρος σε αρκετά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπου τραγουδούσε ανιδιοτελώς. Στήριζε με δηλώσεις του πάντα το ΚΚΕ, ενώ στάθηκε αλληλέγγυος στον αγώνα των χαλυβουργών.

Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε συνοικιακό καφενείο της Πάτρας. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα “Τα παιδιά από την Πάτρα” στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς, ενώ το 1982 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο “Τσάρκα στα παλιά”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...