Σαν σήμερα 11 Μαΐου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 11/5

330 

Η πόλη Βυζάντιο (μετέπειτα Κωνσταντινούπολη) μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η πόλη θεμελιώθηκε το 324 από τον Κωνσταντίνο Α’ το Μέγα και κτίστηκε σε επτά λόφους πάνω στην αρχαία αποικία των Μεγαρέων, Βυζάντιο.

1310

Στη Γαλλία, 54 Ναΐτες Ιππότες καίγονται στην πυρά ως αιρετικοί.

1502

Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί από το Κάδιθ για το τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στην Αμερική.

1686

Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός επιστήμονας, εφευρέτης και πολιτικός Ότο Γκέρικε (Otto von Guericke -γεννήθηκε το 1602 στο Μαγδεβούργο).

Διετέλεσε δήμαρχος του Μαγδεβούργου από το 1646 ως το 1676.

Επιστημονικά είναι γνωστός από το πείραμά του που έμεινε στην ιστορία ως «τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου».

Επιστήμες - Φυσική - Μετεωρολογία - Ότο Γκέρικε
Ο Ότο Γκέρικε

Πρόκειται για δύο μεταλλικά ημισφαίρια που κλείνουν αεροστεγώς. Αν αφαιρεθεί ο αέρας, με μια αντλία, τα δυο ημισφαίρια συγκολλούνται μεταξύ τους και πρέπει να καταβληθεί τεράστια δύναμη για να αποχωριστούν.

Ο Γκέρικε, με το πείραμά του, απέδειξε ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας ασκεί πίεση, ενώ στηριγμένος στα αποτελέσματα του πειράματος προχώρησε στην κατασκευή της αεραντλίας.

Ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε το βαρόμετρο στην πρόγνωση του καιρού.

Πληροφορίες: Wikipedia

1720

Γεννιέται ο Φρίντριχ Ιερόνιμους Μινχάουζεν, Καρλ Φρίντριχ Ιερώνυμους Φράιερ (Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausen -πέθανε 22-2-1797), ο βαρόνος που ταύτισε το όνομά του με το ψέμα.

Παραμύθια - Φρίντριχ Ιερόνιμους Μινχάουζεν
Γερμανικό γραμματόσημο για τον Μινχάουζεν

Είναι το κεντρικό πρόσωπο του γνωστού βιβλίου του Ροδόλφου Ράσπε, που γράφτηκε στα 1785.

Οι φανταστικές περιπέτειες που εξιστορούσε για την περίοδο που ήταν μισθοφόρος αξιωματικός του ρωσικού ιππικού κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου, αποτέλεσαν αντικείμενο για πολλούς συγγραφείς.

1771 

Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Πολιτιαμός - Ζωγραφική - Πέτερ φον Ες - Ελληνική Επανάσταση 1821 - Μπουμπουλίνα
Η Μπουμπουλίνα σε πίνακα του Πέτερ φον Ες

Δείτε επίσης: Η Επανάσταση του 1821 και η παραχάραξή της (του Τηλέμαχου Λουγγή, Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 1975-2012, Προέδρου ΚΜΕ 2000-2012 συνεργάτη της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

1801

Γεννιέται ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ανρί Λαμπρούστ (Henri Labrouste απεβίωσε το 1875).

Στο επίκεντρο των έργων του βρίσκονται πολύπλοκες μεταλλικές κατασκευές (αψίδες τρούλους κλπ).

1812 

Δολοφονείται ο Βρετανός πρωθυπουργός Σπένσερ Πέρσιβαλ (Percival Green Spencer) από τον Τζον Μπέλινγκαμ στην είσοδο της Βουλής των Κοινοτήτων.

1812 

Το βαλς κάνει την εμφάνισή του στις αίθουσες χορού της Μ. Βρετανίας. Οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν το νέο χορό αηδιαστικό και ανήθικο…

1813

Στην Αυστραλία, οι Ουίλιαμ Λώσον, Γκρέγκορι Μπλάξλαντ και Ουίλιαμ Ουέντουορθ ηγούνται μίας αποστολής για να διασχίσουν τα Γαλάζια Όρη, δυτικά του Σίδνεϊ.

Η πορεία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συνεχή επέκταση στην ενδοχώρα της Αυστραλίας κατά το 19ο αιώνα.

1846

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζέιμς Νοξ Πολκ, ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση της κήρυξης πολέμου ενάντια στο Μεξικό.

1857

Ινδοί που παλεύουν ενάντια στην κυριαρχία της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, που λειτουργούσε ως αρχή για λογαριασμό του Βρετανικού Στέμματος, καταλαμβάνουν το Δελχί.

Η εξέγερση (1857–58) άρχισε με τη μορφή στάσης των Σιπάι, του στρατού της Εταιρείας στην πόλη – φρούριο του Μεερούτ, εξελίχθηκε σε ανταρσία και στη συνέχεια γενικεύθηκε με εξεγέρσεις.

Αν και έληξε με αποτυχία, ήταν η αρχή για την αμφισβήτηση της βρετανικής εξουσίας στην περιοχή.

1858

Η Μινεσότα γίνεται η 32η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1867 

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πρωσία, Ρωσία και Μ. Βρετανία) εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του Λουξεμβούργου με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

Λουξεμβούργο - Συνθήκη του Λονδίνου, 1867
Η Συνθήκη του Λονδίνου

1894 

Γεννιέται η σπουδαία χορεύτρια και χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ (Martha Graham, πέθανε 1η Απριλίου 1991).

Πολιτισμός - Χορός - Μάρθα Γκράχαμ
Η Μάρθα Γκράχαμ

Το στυλ της, η τεχνική Γκράχαμ, αναδιαμόρφωσε τον αμερικανικό χορό και διδάσκεται ακόμη και σήμερα.

Ίδρυσε το διάσημο νεοϋορκέζικο σύνολο «Martha Graham Dance Company».

Γνωστή για την αδάμαστη θέληση και την ανεξάντλητη αντοχή της, εγκατέλειψε τη σκηνή το 1970 σε ηλικία 74 ετών. Συνέχισε, ωστόσο, να διδάσκει και να χορογραφεί.

Πολλά από τα έργα της ήταν επηρεασμένα από τους αρχαιοελληνικούς μύθους.

Το έργο της «Σχέδια από το “Χρονικό” – Ωδή στη Δημοκρατία» πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο «Γκιλντ» της Νέας Υόρκης το Δεκέμβρη του 1936. Η χορογραφία ήταν μια αντίδραση στην απειλή του φασισμού στην Ευρώπη. Λίγο καιρό πριν, τον ίδιο χρόνο, η Γκράχαμ είχε αρνηθεί την πρόσκληση για να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στη Γερμανία. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες χορογραφίες της Γκράχαμ που εκφράζουν άμεσα πολιτικές απόψεις, για να επισημάνει την παγκόσμια τραγωδία του πολέμου.

1894 

Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών «Πούλμαν» στο Ιλινόις ενάντια στις μειώσεις μισθών.

Η Αμερικανική Ένωση Σιδηροδρόμων, της οποίας ηγείτο ο σοσιαλιστής συνδικαλιστικής Ευγένιος Ντεμπς, σε αλληλεγγύη με τους απεργούς της Πούλμαν σταμάτησε κάθε βαγόνι της εταιρίας που κινούνταν στους σιδηροδρόμους.

ΗΠΑ - Εργατικό κίνημα - Απεργία σιδηροδρομικών, 1894
Απεργοί του «Πούλμαν» έξω από το εργοστάσιο

Έτσι η κινητοποίηση της εργατιάς επεκτάθηκε γρήγορα σε 27 Πολιτείες των ΗΠΑ με τη συμμετοχή πάνω από 250.000 εργατών.

Σχεδόν 12.000 στρατιώτες καθώς και χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν κατά των απεργών. Ως αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής της απεργίας, 30 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 57 τραυματίστηκαν.

Πολλοί από τους συνδικαλιστές ηγέτες της απεργίας συνελήφθησαν, ενώ ο ίδιος ο Ντεμπς καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση.

1910 

Για πρώτη φορά από το 1835, ο κομήτης του Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα αστρολόγοι και μελλοντολόγοι να προαναγγέλλουν το τέλος του κόσμου.

1926 

Στις 11 Μαΐου 1926, με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα. Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.

Για την πιστή εφαρμογή της διαταγής, τα όργανα της τάξης είχαν εφοδιαστεί με… μεζούρες, για να διαπιστώσουν εάν η κάθε γυναίκα που κυκλοφορούσε στους δρόμους ήταν στα πλαίσια της νομιμότητας.

1939

Ιαπωνικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Μογγολίας.

Β'ΠΠ - Μογγολία - Ιαπωνία - ΕΣΣΔ - εισβολή 1939
Σοβιετικοί στρατιώτες επιτίθενται κατά ιαπωνικών θέσεων στη μάχη του Χάλκιν Γκολ

Σε τήρηση της συμφωνίας της με τη Μογγολία για αμοιβαία βοήθεια (Μάρτης 1936) η Σοβιετική Ένωση στέλνει τμήματα του Κόκκινου Στρατού, τα οποία, έπειτα από σκληρές μάχες και παρά την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, κύκλωσαν και τελικά συνέτριψαν τους εισβολείς (16 Σεπτεμβρίου 1939).

1944

Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ αντεπιτίθενται και ανακαταλαμβάνουν τις κωμοπόλεις Μακρακώμη και Σπερχειάδα.

ΕΛΑΣ - Λαμία
Έφιππο τμήμα του ΕΛΑΣ

1944

Εκτελούνται από τους Ναζί, οκτώ αντιστασιακοί νέοι 20-30 ετών, στο Καΐστρι, συνοικία της Θεσσαλονίκης μεταξύ Ξηροκρήνης και Επταλόφου.

1947 

Ο B.F.Goodrich παρασκευάζει το πρώτο λάστιχο χωρίς σαμπρέλα στο Ακρον του Οχάιο.

1949 

Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.

1949 

Με 37 ψήφους υπέρ και 12 κατά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφασίζει την ένταξη του Ισραήλ στο διεθνή Οργανισμό.

1958  

Βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται η ΕΡΕ με 41,17%. Η ΕΔΑ συγκεντρώνει το 24,42% των ψήφων, εκλέγει 78 βουλευτές και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση.

1960 

Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, 4 πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, απαγάγουν το φυγά ναζιστή, Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Ρικάρντο Κλεμέντ.

1963

Εννέα άτομα χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη που καταστρέφει ολοσχερώς κτίριο του εργοστασίου εκρηκτικών της ΕΛΒΙΕΜΕΚ στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

1964

Ξεκινά τις εργασίες του το Α’ Συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), που κράτησαν έως τις 17/5.

Η ΕΦΕΕ συζήτησε και χάραξε πρόγραμμα δράσης και πάλης της φοιτητικής νεολαίας και αποφάσισε την ένταξή της στις δύο μεγάλες φοιτητικές οργανώσεις (COSEC και IUS). Ενέκρινε χαιρετιστήρια ψηφίσματα προς τους φοιτητές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που πάλευαν ενάντια στον φασισμό, στους φοιτητές διαφόρων χωρών που ζούσαν σε απολυταρχικό ή αποικιοκρατικό καθεστώς, όπως και στην Εθνική Φοιτητική Ένωση των ΗΠΑ για των αγώνα της κατά των φυλετικών διακρίσεων.

1967

Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.

1973 

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας συγκεντρώνονται στο κτήριο της Νομικής ζητώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων συναδέλφων τους.

Πολυτεχνείο 1973 - Φοιτητικές κινητοποιήσεις, Μάης 1973
Από τις συλλήψεις φοιτητών στη Νομική

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικυκλώνουν το κτήριο, συγκρούονται με τους φοιτητές και προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις.

1976

Πεθαίνει ο Φινλανδός αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής Άλβαρ Άαλτο (Hugo Alvar Henrik Aalto -γεννήθηκε το1898), αποκαλούμενος συχνά «πατέρας του μοντερνισμού» στις σκανδιναβικές χώρες.

1981 

Πεθαίνει ο Τζαμαϊκανός μουσικός της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ (Bob Marley -το πραγματικό του όνομα ήταν Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ).

Ήταν γιος του λευκού Βρετανού καπετάνιου Νόρβαλ Μάρλεϊ και της Τζαμαϊκανής Σιντέλα Μπούκερ.

Πολιτισμός - Μουσική - Μπομπ Μάρλεϊ
Ο Μπομπ Μάρλεϊ

Μεγάλωσε στο γκέτο Τρεντς Τάουν της πρωτεύουσας Κίνγκστον, δούλεψε ως μαθητευόμενος συγκολλητής και στα δεκάξι του αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας μουσικός. Διέγραψε μια σύντομη, αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακή πορεία, ανάγοντας την ιδιαίτερη μουσική του γκέτο της Τζαμάικα σε ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη «γλώσσα» διεθνώς, και κυρίως δωρίζοντας στους εξεγερμένους όλου του κόσμου ένα «δικό τους» μουσικό ρυθμό.

Το 1963, οι Bob Marley, Bunny Livingston, Peter McIntosh, Junior Braithwaite, Beverley Kelso και Cherry Smith δημιούργησαν ένα ska/rocksteady συγκρότημα, αποκαλώντας τους εαυτούς τους «The Teenagers», όνομα το οποίο άλλαξαν ακολούθως σε «The Wailing Rudeboys», μετά σε «The Wailing Wailers» και τελικά σε «The Wailers».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τις αρχές του 1970 πιστός στο ρασταφαριανισμό ο Μπομπ Μάρλεϊ είχε ήδη κερδίσει την προσοχή στη μουσική σκηνή με τις ηχογραφήσεις του ενώ με την άρθρωση της πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής του σκέψης με τραγούδια όπως το μνημειώδες «Get Up, Stand Up» κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση.

Οι «The Wailers» διαλύθηκαν το 1974 και το κάθε μέλος ακολούθησε σόλο καριέρα.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς, σε ηλικία 36 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Πληροφορίες: Ριζοσπάστης

1985

Πυρκαγιά σε γήπεδο ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια αγώνα στο Μπράντφορντ της Αγγλίας έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 56 φιλάθλων.

1987

Ξεκινάει η δίκη του αξιωματικού της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι (Nikolaus „Klaus“ Barbie) γνωστός ως «Χασάπης της Λυών»), που είχε διαφύγει στη Λατινική Αμερική για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ναζιστική Γερμανία - Κλάους Μπάρμπι
Ο Κλάους Μπάρμπι

Είχε τον βαθμό του λοχαγού στα Ες Ες, περιβόητος αρχιβασανιστής Γάλλων κομμουνιστών, ανταρτών πατριωτών.

Ο Μπάρμπι, όπως και πολλοί άλλοι Ναζί, πέρασε μετά τον πόλεμο στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (1947), αξιοποιούμενος αρχικά σε αντικομμουνιστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Κατόπιν εντάχθηκε στη Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών -BND- (1965) και εν συνεχεία πέρασε στην υπηρεσία της Βολιβιανής κυβέρνησης (πάντοτε στο μέτωπο του «αντικομμουνιστικού αγώνα»).

Ο Μπάρμπι εκδόθηκε στη Γαλλία το 1983 όπου κατηγορούνταν για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ως διοικητής της Γκεστάπο στη Λυών. Καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή 4 χρόνια μετά.

1987 

Στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς- πνεύμονα από τον Δρ. Μπρους Ράιτζ (Bruce Reitz) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

1990

Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου.

Πολιτισμός - Μουσική - Στράτος Διονυσίου
Ο Στράτος Διονυσίου

Η καταγωγή του ήταν από τη Νιγρίτα Σερρών, όπου γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1935 από γονείς Μικρασιάτες.

Ο πατέρας του Άγγελος πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, γεγονός αρκετό για να χαρακτηριστούν ως «προδότες».

Το 1947, η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη σε ένα δωματιάκι και μια κουζίνα.

Μέσα στη φτώχεια, όμως, το τραγούδι δεν έλειψε ποτέ: «Ο πατέρας και η μάνα μου ήταν φοβεροί στη φωνή», αφηγήθηκε αργότερα ο Στράτος, που, στα 13 του, ορφανός από πατέρα, άρχισε να δουλεύει μικροπωλητής στους δρόμους. Τα βράδια, η παρέα μαζευόταν σε ένα γιαπί και έκανε καντάδες. Το πρώτο χειροκρότημα για τον Στράτο ήρθε από τις γειτόνισσες.

Ένα βράδυ, το 1956, που είχε πάει με την παρέα του να ακούσουν τον Γιώργο Μητσάκη, ένας φίλος τον έσπρωξε να ζητήσει από τον Μητσάκη να τραγουδήσει: Μόλις τον άκουσε ο Μητσάκης τα έχασε…

Το 1959, τελειώνοντας τον στρατιωτικό του, ο Στράτος Διονυσίου έπιασε δουλιά επαγγελματικά ως τραγουδιστής στο κέντρο «Φαρίντα» στη Θεσσαλονίκη. Ηθελε, όμως, να μπει και στη δισκογραφία.

Ήλθε στην Αθήνα με τη βοήθεια της γειτονιάς και εκείνη που τον στήριξε ήταν η Καίτη Γκρέυ. Ο πρώτος που του εμπιστεύτηκε τραγούδι για τη δισκογραφία ήταν ο Χρήστος Κολοκοτρώνης το 1959. Ήταν το ξεκίνημα μιας μεγάλης πορείας στο τραγούδι, με σημαντικούς σταθμούς τη συνεργασία του με τον Άκη Πάνου το 1966, καθώς και την ερμηνεία του τραγουδιού «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» των Μίμη Πλέσσα – Λευτέρη Παπαδόπουλου, που συνοδεύει μια από τις πιο «ροκ» σκηνές του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ίδιος ο Στράτος αγαπούσε ιδιαίτερα τον «Παλιατζή» των Αντώνη Ρεπάνη – Τάσου Οικονόμου, ένα τραγούδι που τον καθιέρωσε. Από το 1967 έως το 1974, ο Στράτος Διονυσίου κάνει απανωτές επιτυχίες και καθιερώνεται ως αυθεντικός λαϊκός ερμηνευτής, ενώ ο ίδιος χαρακτήριζε χρυσή περίοδο της καριέρας του τη δεκαετία ’80-’90.

Δισκογραφία

  • 1969    Στράτος Διονυσίου     
  • 1970    Μαζί με το Στράτο       
  • 1971    Στράτος Διονυσίου (3)            
  • 1972    4.5.3    Συμμετοχή 5 Τραγούδια
  • 1972    Στράτος Διονυσίου 4  
  • 1973    Μπαγλαμάδες και μπουζούκια           
  • 1974    Νεώτερα κι ανώτερα    Συμμετοχή 6 Τραγούδια
  • 1974    Τα 12 του Στράτου     
  • 1974    Χρυσός Δίσκος            Συμμετοχή 2 Τραγούδια
  • 1975    Τραγουδά Άκη Πάνου
  • 1976    Πάλι μαζί μας  
  • 1976    Πικρά κι ανθρώπινα    
  • 1977    14 Χρυσές Επιτυχίες  
  • 1977    Αν ξαναζούσα
  • 1977    Αξέχαστα τραγούδια   
  • 1978    14 Χρυσές Επιτυχίες Νο 2     
  • 1978    Τα Ορθόδοξα 50.000 πωλήσεις (χρυσός δίσκος)
  • 1979    Γυναίκες γυναίκες       
  • 1980    Υποκρίνεσαι    100.000 πωλήσεις (πλατινένιος δίσκος)
  • 1981    Όλα είναι δανεικά        100.000 πωλήσεις (πλατινένιος δίσκος)
  • 1981    Τα ωραία του Διονυσίου         
  • 1982    Αξέχαστες επιτυχίες   
  • 1982    Θυμήσου         50.000 πωλήσεις (χρυσός δίσκος)
  • 1983    Αξέχαστες επιτυχίες 2
  • 1983    Της γυναίκας η καρδιά            50.000 πωλήσεις (χρυσός δίσκος)
  • 1984    Λαϊκά και πάσης Ελλάδος       Συμμετοχή 5 Τραγούδια (50.000 πωλήσεις) (χρυσός δίσκος)
  • 1984    Μόνο οι ερωτευμένοι   50.000 πωλήσεις (χρυσός δίσκος)
  • 1985    Αυτά που τραγουδήσαμε        
  • 1985    Ο Σαλονικιός   100.000 πωλήσεις (πλατινένιος δίσκος)
  • 1986    Για πάντα        
  • 1986    Ο ταξιτζής        Συμμετοχή 5 Τραγούδια (50.000 πωλήσεις) (χρυσός δίσκος)
  • 1987    Δυο δυο           Συμμετοχή 7 Τραγούδια
  • 1987    Κράτησε με      Συμμετοχή 2 Τραγούδια
  • 1987    Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες Του           
  • 1987    Ο λαός τραγούδι θέλει             50.000 πωλήσεις (χρυσός δίσκος)
  • 1987    Ζωντανή Ηχογράφηση            Συμμετοχή 2 Τραγούδια
  • 1988    Εγώ ο ξένος    150.000 πωλήσεις (πλατινένιος δίσκος)
  • 1989    Νομίζεις           100.000 πωλήσεις (πλατινένιος δίσκος)
  • 1990    30 Χρόνια Επιτυχίες    2 Cd (200.000 πωλήσεις) (πλατινένιος δίσκος)
  • 1990    Ποιος άλλος    130.000 πωλήσεις (πλατινένιος δίσκος)

Δες επίσης:

1995 

Στο Ζαΐρ, εκδηλώνεται επιδημία από το φονικό ιό Έμπολα, από τον οποίο 90 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

2003

Πεθαίνει ο Άγγλος μουσικός μπασίστας και κιθαρίστας Νόελ Ρέντινγκ (Noel Redding -γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου 1945), γνωστός ως μέλος του ροκ συγκροτήματος “The Jimi Hendrix Experience”.

2005 

Ο Μιχάλης Γεννίτσαρης, ρεμπέτης, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής πεθαίνει σε ηλικία 88 χρονών.

Πολιτισμός - Μουσική - Μιχάλης Γεννίτσαρης - Σωτηρία Μπέλλου
Ο Μιχάλης Γεννίτσαρης με τη Σωτηρία Μπέλλου

Από 15 χρόνων δούλευε σε λεβητοποιείο, ενώ τα βράδια ζούσε τη ζωή της μαγκιάς. Με τα πρώτα του λεφτά αγόρασε μπουζούκι. Κι αυτό έγινε αιτία ν’ ανοίξει λογαριασμούς με την αστυνομία. Αρχίζει να παίζει μπουζούκι και να τραγουδά το 1935. Και δύο χρόνια μετά δισκογραφεί το πρώτο του τραγούδι «Εγώ μάγκας φαινόμουνα». Την περίοδο της Κατοχής γράφει τραγούδια που στηλιτεύουν τους μαυραγορίτες, ενώ, παράλληλα, υμνεί τους τολμηρούς σαλταδόρους. Δικό του τραγούδι ο περίφημος «Σαλταδόρος».

Ο Άρης Βελουχιώτης τον ενέπνευσε για να γράψει το τραγούδι «Ένας λεβέντης έσβησε».

Τα τραγούδια του που στην περίοδο του Μεσοπολέμου ξεκινούν από την περιθωριακή ζωή, στα χρόνια της Κατοχής εκφράζουν την αντίσταση και μιλούν για τους λαϊκούς καημούς.

Έπαιζε σε μαγαζιά μέχρι το ’52 οπότε αποσύρεται και αρχίζει να ασχολείται με το εμπόριο λαχανικών. Στη Μεταπολίτευση επανέρχεται με τρία τραγούδια στο δίσκο «Ρεμπέτικα της κατοχής».

Συνεργάστηκε με τους Βαμβακάρη, Μπάτη, Μπαγιαντέρα, Μίνου, Εσκενάζυ κι άλλους. Το τελευταίο του cd κυκλοφόρησε το 2001 με τίτλο «Μιχάλης Γεννίτσαρης – Ρεμπέτικοι δρόμοι». Το ’92 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Μάγκας από μεράκι».

2010

Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Τον διαδέχεται ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...