Σαν Σήμερα 12/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 12/11

333 π.Χ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό.

Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό το 333π.Χ.
Ψηφιδωτό που αναπαριστά τη Μάχη στην Ισσό

607

Πεθαίνει ο Βονιφάτιος Γ΄, Πάπας της Ρώμης από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 12 Νοεμβρίου του 607.

Βονιφάτιος Γ΄
Πίνακας με τον Βονιφάτιο Γ΄

Κατόρθωσε να πείσει τον Αυτοκράτορα Φωκά να αναγνωρίσει με διάταγμα τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως «Κεφαλή των Εκκλησιών», και ο επίσκοπος της Ρώμης να φέρει τον τίτλο «οικουμενικός», τον οποίο έφεραν ήδη οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως.

1793

Εκτελείται στη γκιλοτίνα ο Ζαν Σιλβέν Μπεγί (Jean Sylvain Bailly), ο πρώτος δήμαρχος Παρισίων.

Ζαν Σιλβέν Μπεγί
Ο Ζαν Σιλβέν Μπεγί

1840

Γεννιέται ο Γάλλος γλύπτης Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν (François-Auguste-René Rodin), διάσημος για το αριστούργημά του «Ο Στοχαστής». Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπόρεσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη.

Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν
Ο Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν

Το 1864 απορρίπτεται δύο φoρές στο Σαλόν του Παρισιού το έργο του «Άντρας με Σπασμένη Μύτη», που ο ίδιος ο Ροντέν θεωρεί ως το πρώτο του σημαντικό γλυπτό, αλλά αργότερα, το 1875, γίνεται δεκτό με τον διαφορετικό τίτλο «Πορτρέτο Ρωμαίου» και αποτελεί παράλληλα το πρώτο έργο του Ροντέν που εκτίθεται στο Σαλόν.

Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν
Ροντέν – Η πύλη της Κόλασης

Το 1877 εκτίθεται στο Σαλόν ένα έργο του μεγάλων διαστάσεων,  το «Εποχή του Χαλκού», το οποίο αν και αναγνωρίζεται η υψηλή αισθητική του, οι κριτικοί αδυνατούν να πιστέψουν πως το έργο αποτελεί δημιουργία του και τον κατηγορούν πως χρησιμοποίησε ένα «καλούπι» ώστε να επιτύχει μια τόσο ρεαλιστική απόδοση.

Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν
Ροντέν – Μπαλζάκ 1898

Το 1880 του ανατίθεται να διακοσμήσει την πύλη του Μουσείου Καλών Τεχνών. Το έργο που ονομάστηκε «Οι Πύλες της Κολάσεως» δεν ολοκληρώθηκε αλλά αναπαραστάσεις και στοιχεία του αποτέλεσαν τη βάση για μερικά από τα δημοφιλέστερα έργα του Ροντέν, όπως ο «Στοχαστής» ή το «Φιλί».

Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν
Ροντέν – Ο στοχαστής, 1882

Το 1891 ανέλαβε και την δημιουργία ενός μνημείου για τον Μπαλζάκ. Για το έργο αυτό ο Ροντέν εργάστηκε συνολικά επτά χρόνια. Παρουσιάστηκε δημόσια το 1898 αλλά η υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό ήταν αρνητική, γεγονός που οδήγησε τον Ροντέν στην αφαίρεση της προτομής, την οποία τοποθέτησε στο εργαστήριο του απαγορεύοντας την περαιτέρω δημόσια έκθεσή της.

Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν
Ροντέν – Το φιλί 1884

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Ροντέν είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες και στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού, ένα τμήμα αφιερώνεται αποκλειστικά σε έργα του.

1842

Γεννιέται ο Άγγλος φυσικός Τζον Ουίλιαμ Στρατ (John William Strutt Rayleigh).

Τζον Ουίλιαμ Στρατ
Ο Τζον Ουίλιαμ Στρατ

Μαζί με τον Ουίλιαμ Ράμσεϊ ανακάλυψαν το στοιχείο αργό, ανακάλυψη για την οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1904. Ο Στρατ ανακάλυψε επίσης το φαινόμενο που σήμερα ονομάζεται διάχυση Ρέιλι, το οποίο εξηγεί γιατί ο ουρανός έχει μπλε χρώμα.

1896

Πεθαίνει ο μουσουργός Σπυρίδων Ξύνδας.

Σπυρίδων Ξύνδας
Ο Σπυρίδων Ξύνδας

Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής και συνεισέφερε σημαντικά στην καλλιέργεια της έντεχνης νεοελληνικής μουσικής και στην εδραίωση της μουσικής παιδείας στην Κέρκυρα και την Αθήνα.

1912

Με την κατάληψη της Χίου, στα πλαίσια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση όλων των νησιών του Αιγαίου (πλην των Δωδεκανήσων, που παραμένουν υπό Ιταλική κυριαρχία).

Ο Ελληνικός Στόλος το 1912
Ο Ελληνικός Στόλος το 1912

1918

Ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Αυστρία.

Ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Αυστρία το 1918
Από την ανακήρυξη

1920

Η Ιταλία και το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας υπογράφουν τη συνθήκη του Ράπαλο.

1923

Πεθαίνει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ (Ernst Moritz Theodor Ziller). Δραστηριοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στην Ελλάδα.

Ερνέστος Τσίλερ
Ο Ερνέστος Τσίλερ

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες της ελληνικής επικράτειας, σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή εκατοντάδων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και άφησε τη σφραγίδα του στην οικιστική φυσιογνωμία του ελληνικού αστικού χώρου των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται το Προεδρικό Μέγαρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Ιλίου Μέλαθρον, το Δημαρχείο Ερμουπόλεως, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης κ.ά.

1926

Με πρωτοπόρο το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεσπά αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Ινδονησία κατά της Ολλανδικής κυριαρχίας.

Αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Ινδονησία το 1926
Μέλη της ΚΕ του ΚΚ Ινδονησίας

Η εξέγερση καταστέλλεται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Χιλιάδες εξεγερθέντες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν εξορία, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή.

1929

Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Γκρέις Κέλι (Grace Patricia Kelly). Διακρίθηκε σε ταινίες του Χίτσκοκ.

Γκρέις Κέλι
Η Γκρέις Κέλι το 1956

1942

Ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, σκοτώνεται κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη Θεσσαλονίκη.

Κωνσταντίνος Πούλιος-ο πρώτος νεκρός πυροσβέστης (1942)
Η ημέρα που σκοτώθηκε ο πρώτος πυροσβέστης (Κωνσταντίνος Πούλιος, 1942) έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών

Θεωρείται ο πρώτος νεκρός πυροσβέστης στην Ελλάδα. Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών.

1942

Αρχίζει η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ μεταξύ των ιαπωνικών και αμερικανικών δυνάμεων. Η ναυμαχία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα τελειώσει με νίκη των Αμερικανών.

Ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ το 1942
Στιγμιότυπο από τη Ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ

1944

Πεθαίνει ο ποιητής Τέλλος Άγρας (πραγματικό όνομα Ευάγγελος Ιωάννου). Έγραψε κυρίως ποίηση και κριτική λογοτεχνίας.

Τέλλος Άγρας
Ο Τέλλος Άγρας

Το 1934 κυκλοφόρησαν «Τα βουκολικά και τα εγκώμια», η πρώτη ποιητική του συλλογή και το 1939 η δεύτερη με τίτλο «Καθημερινές», που τιμήθηκε το 1940 με το « Α΄Κρατικό Βραβείο Ποίησης».

Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τους: Νένα Βενετσάνου, Ορφέα Περίδη, Νότη Μαυρουδή και Γιάννη Σπανό.

https://youtu.be/0neI4I4yi38

1947

Έχοντας τεθεί εκτός νόμου ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί και πάλι στην παρανομία.

Ο Ριζοσπάστης στην παρανομία το 1947
Το πρώτο παράνομο φύλλο μετά την απαγόρευση

1947

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Για σταθερή ειρήνη, για τη Λαϊκή Δημοκρατία» – όργανο του Γραφείου Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ).

1948

Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Ουμπέρτο Μενότι Μαρία Τζορντάνο (Umberto Menotti Maria Giordano).

Ουμπέρτο Μενότι Μαρία Τζορντάνο
Πορτρέτο του Ουμπέρτο Τζορντάνο από τον Γκαετάνο Εσπόζιτο

Κορυφαία έργα του ήταν οι όπερες «Andrea Chénier», «Fedora» και «Siberia».

1951

Ορκίζονται οι επτά εξόριστοι βουλευτές της ΕΔΑ από τις εκλογές της 9 Σεπτέμβρη.

Εξόριστοι βουλευτές της ΕΔΑ το 1951
Εξόριστοι βουλευτές της ΕΔΑ το 1951

1969

Ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει για πρώτη φορά ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανάκρισης του Γουίλιαμ Κάλεϊ (William Laws Calley Jr.), σχετικά με την άγρια σφαγή αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μάι Λάι, το Μάρτη του 1968.

Βιετνάμ - σφαγή στο Μάι Λάι 1969
Από τη σφαγή στο Μάι Λάι

Από τους 5 στρατιώτες που τελικά θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα «βρεθεί» ένοχος μόνο ο επικεφαλής της επιχείρησης υπολοχαγός Κάλεϊ, ο οποίος και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Βιετνάμ - σφαγή στο Μάι Λάι 1969
Ο επικεφαλής της σφαγής Γουίλιαμ Κάλεϊ

Στη συνέχεια τα ισόβια θα μετατραπούν σε κάθειρξη 20 ετών και κατόπιν 10 ετών. Εν τέλει, ο Κάλεϊ θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια για μόλις 3,5 χρόνια, ωσότου του δοθεί χάρη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Νίξον.

1974

Πεθαίνει η πεζογράφος και ποιήτρια Ειρήνη Δενδρινού.

Ειρήνη Δενδρινού
Η Ειρήνη Δενδρινού

Στα έργα της καυτηρίαζε την «κοσμική» κοινωνία της εποχής, αλλά και επηρεασμένη από τις σοσιαλιστικές θεωρίες, περιέγραφε τη ζωή των φτωχών αγροτών στην Κέρκυρα. Έγραψε επίσης και έργα παιδικής λογοτεχνίας.

1979

Πεθαίνει ο στιχουργός, ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Πυθαγόρας Παπασταματίου, γνωστός ως Πυθαγόρας. Το 1940 γράφτηκε στο οκτατάξιο Γυμνάσιο αρρένων Αγρινίου, ενώ στην Κατοχή οι γονείς του μαζί με τις αδελφές του, για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους Γερμανούς, κατέφυγαν στον Ορεινό Βάλτο. Ο Πυθαγόρας βρέθηκε φιλοξενούμενος σ’ ένα χωριό της καμένης από τους Γερμανούς Μακρυνείας, ενώ ο αδελφός του ήταν στο αντάρτικο. Το Μάρτιο του 1944, προσχώρησε στον ΕΛΑΣ, αγωνίστηκε έως την ημέρα που έφυγαν οι Γερμανοί και στη συνέχεια επέστρεψε και τελείωσε το Γυμνάσιο.

Πυθαγόρας Παπασταματίου
Ο Πυθαγόρας

Στις μαθητικές του εργασίες υπέγραφε ως Πυθαγόρας και όταν κάποτε ο φιλόλογος Πάνος Παπαχρήστος τον ρώτησε γιατί δε γράφει και το επώνυμό του, απάντησε γελώντας: «Ένας είναι ο Πυθαγόρας, όλοι με ξέρουν, δε χρειάζεται το επώνυμο».

Το 1949 τελείωσε το Γυμνάσιο και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη. Αποφοίτησε με άριστα και εργάστηκε στο θέατρο, ενώ παράλληλα έγραφε στίχους και επιθεωρήσεις πίστας. Πρώτο του τραγούδι, και μεγάλη επιτυχία το 1954, ήταν το «Ξαναβλέπω το μικρό το αμαξάκι», σε μουσική του Νίκυ Γιάκοβλεφ, με ερμηνεύτρια την Μαίρη Λω.

Από το 1958 και μετά, ασχολήθηκε κυρίως με το γράψιμο και έγραψε τραγούδια, που έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες, ανάμεσά τους τα: «Κάθε λιμάνι και καημός», «Τα ροζιασμένα χέρια», «Το αγριολούλουδο», «Γυρίζω απ’ τη νύχτα», «Ο Σταμούλης ο λοχίας», «Νύχτα στάσου», «O θάνατος του ποιητή», «Ένα μαυρομάνικο μαχαίρι», «Κάτω απ’ το πουκάμισό μου», «Οι αισθηματίες», «Και μας έλεγε το κύμα (Μακρόνησα)», «Νέα Ιωνία», «Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή».

Το 1972, με την προοπτική της δημιουργίας ενός μεγάλου δίσκου, έδωσε στον φίλο του Απόστολο Καλδάρα το συγκλονιστικό κύκλο τραγουδιών «Μικρά Ασία».

Μετά το 1972, ο Πυθαγόρας ασχολήθηκε περισσότερο με τα θεατρικά. Εργάστηκε ως συγγραφέας επιθεωρήσεων για το μουσικό θέατρο με ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1973 διατέλεσε έκτακτο μέλος, το 1974 πάρεδρος και το 1975 τακτικό μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων. Τη χρονιά αυτή κυκλοφόρησε και ο θρυλικός δίσκος «Υπάρχω» σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και ανεπανάληπτη ερμηνεία από τον Στέλιο Καζαντζίδη.

1980

Το διαστημικό σκάφος της NASA Βόγιατζερ 1 κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Κρόνο και παίρνει τις πρώτες εικόνες των δακτυλίων του.

1981

Εκτοξεύεται για δεύτερη φορά το διαστημόπλοιο «Κολούμπια». Ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε πάνω από μια φορά.

Εκτόξευση του διαστημόπλοιου «Κολούμπια» για δεύτερη φορά το 1981
Εκτόξευση του διαστημόπλοιου «Κολούμπια»

1989

Πεθαίνει η Ντολόρες Ιμπαρούρι (Isidora Dolores Ibárruri Gómez). Ηγετική μορφή του ισπανικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος. Συμμετείχε από το 1920 στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας. Το 1930 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και το 1932 μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

Ντολόρες Ιμπαρούρι - «Πασιονάρια»
Η Ντολόρες Ιμπαρούρι – «Πασιονάρια»

Από το 1931 ως το 1933 ήταν μέλος της αρχισυνταξίας της εφημερίδας «Μούντο Ομπρέρο», οργάνου του ΚΚΙ. Πιάστηκε και φυλακίστηκε έξι φορές. Ως ηγέτης του ΚΚΙ έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στη διάρκεια του επαναστατικού αγώνα του ισπανικού λαού κατά των φασιστών πραξικοπηματιών και των Ιταλο- γερμανών εισβολέων. Στον αγώνα αυτό πήρε και το όνομα «Πασιονάρια» με το οποίο έγινε γνωστή σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ο γιος της Ρουμπέν, υπηρετώντας με το βαθμό του υπολοχαγού στο σοβιετικό στρατό το Σεπτέμβριο του 1942, σκοτώθηκε κατά τη μάχη του Στάλινγκραντ. Από το 1939 ως το 1977 έζησε στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας. Το 1942, μετά το θάνατο του Ζ. Ντιάζ εκλέχτηκε Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΙ.

1990

Ο Άγγλος επιστήμονας Τίμοθι Μπέρνερς – Λι (Timothy John Berners-Lee -TBL για τους φίλους του) εφευρίσκει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.

Τίμοθι Μπέρνερς - Λι
Ο Τίμοθι Μπέρνερς – Λι

1996

 Ένα Boeing 747 της Saudia κι ένα εμπορευματικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76 συγκρούονται στον αέρα στην Ινδία, σκοτώνοντας 349 άτομα. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα εναέρια σύγκρουση μέχρι σήμερα.

1998

Ο ηγέτης του ΡΚΚ (Κουρδικού Εργατικού Κόμματος) Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταφεύγει στην Ιταλία και συλλαμβάνεται, προκαλώντας διεθνή διπλωματική εμπλοκή.

Κούρδοι - Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν

1999

Σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Τουρκία, με επίκεντρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Σεισμός 7,2 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη το 1999
Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετά τον σεισμό

Οι νεκροί έφτασαν τους 894 και οι τραυματίες τις 5.000.

2001

Αεροσκάφος Airbus A300, που εκτελεί την πτήση 587 της American Airlines προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, συντρίβεται στη Νέα Υόρκη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κένεντι, σκοτώνοντας τους 260 επιβαίνοντες και άλλους πέντε στο έδαφος.

Συντριβή Airbus A300 - πτήση 587 στη Νέα Υόρκη το 2001
Λίγα λεπτά μετά τη συντριβή

2004

Πεθαίνει ο ηθοποιός Μίμης Χρυσομάλλης. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου και έπαιξε αρκετά χρόνια. Διακρίθηκε σε όλα τα είδη του Θεάτρου από επιθεώρηση και πρόζα μέχρι μιούζικαλ και αρχαίο δράμα.

Μίμης Χρυσομάλλης
Ο Μίμης Χρυσομάλλης με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο

Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες «Αρπα κόλλα» και «Βαρύ πεπόνι». Χαρακτηριστική ήταν η τηλεοπτική του εμφάνιση στο ρόλο του Αττίκ.

2013

«Φεύγει» από τη ζωή μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες της ελληνικής δραματικής τέχνης, η Αντιγόνη Βαλάκου. Παράλληλα με τις δύο τελευταίες γυμνασιακές τάξεις, φοίτησε στο «Θεατρικό Σπουδαστήριο» του Βασίλη Ρώτα.

Αντιγόνη Βαλάκου
Η Αντιγόνη Βαλάκου

Ταυτόχρονα, εμφανίζεται στη σκηνή με το θίασο του «Ρεαλιστικού Θεάτρου» του Αιμίλιου Βεάκη (1946) στο έργο «Νυφιάτικο τραγούδι» του Νότη Περγιάλη. Το 1949 – 1950 στο Θέατρο Τέχνης παίζε στον «Θάνατο του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ. Συνεργάσθηκε στη συνέχεια με το θίασο της Κατερίνας και αργότερα με το θίασο Μανωλίδου – Αρώνη – Χατζίσκου (1951 – 1952) όπου και διακρίθηκε ως «ενζενί».

Τα επόμενα χρόνια, προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο στο οποίο και ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους, στα έργα «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ (ως Περντίτα), στο «Δρόμο του ποταμού» του Μόργκαν, στο «Άνθρωπος του διαβόλου» του Μπέρναρντ Σο κ.ά. Το 1955, συνεργαζόμενη με το Θέατρο Εθνικού Κήπου, υποδύθηκε την Οφηλία στον «Αμλετ» του Σαίξπηρ. Το 1956 ο Κώστας Μουσούρης της δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να καθιερωθεί σαν πρωταγωνίστρια, ερμηνεύοντας την «Άννα Φρανκ». Η ερμηνεία της της χάρισε το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη».

Τελευταίες πολύ σημαντικές ερμηνείες της στο θέατρο σε σκηνοθεσία όλες του Κοραή Δαμάτη ήταν «Φθινοπωρινή ιστορία», «Ευτυχισμένες μέρες», «Οι φάλαινες του Αυγούστου», «Η τρελή του Σαγιώ», «Ρόουζ», «Εσύ και τα σύννεφά σου». Το 2007 έπαιξε τη «Μάνα κουράγιο» σε σκηνοθεσία Τσιάνου και το 2008 στις «Φοίνισσες» σε σκηνοθεσία Ευαγγελάτου. Τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο το 2011 στο έργο «Madame Flo» σε σκηνοθεσία Γ. Καραμίχου.

Εκτός όμως του θεάτρου, έλαβε μέρος και σε πολλές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες όπως «Οι ουρανοί είναι δικοί μας», «Ο δρόμος με τις ακακίες», «Γκόλφω», «Το αμαξάκι», «Της τύχης τα γραμμένα», «Κρυστάλω», «Χαμένα όνειρα», «Αθώα ή ένοχη», κ.ά.

2023

Για ακόμη μια φορά το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκε δυνατά στην Αθήνα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας για να μην εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό.

Παλαιστίνη - Μαραθώνιος - Καλλιμάρμαρο
Οι σημαίες της Παλαιστίνης κυματίζουν στο Καλλιμάρμαρο

Εργαζόμενοι, νέοι, μέλη συνδικάτων υποδέχθηκαν στο Καλλιμάρμαρο τους αθλητές του 40ού Αυθεντικού Μαραθωνίου με παλαιστινιακές σημαίες και με συνθήματα.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λε – λε – λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός» και «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» από το Καλλιμάρμαρο καταδίκασαν τη σφαγή στη Γάζα και έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Μια μεγάλη σημαία του ΠΑΜΕ έγραφε «Free Palestine» μεταφέροντας το μήνυμα έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Όμως και οι ίδιοι οι δρομείς εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, τρέχοντας με τη σημαία της Παλαιστίνης.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και με το δίκιο, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε πογκρόμ συλλήψεων, κυρίως Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια του Μαραθώνιου Αγώνα.

Θύματα αυτής της επιχείρησης υπήρξαν και οι ηθοποιοί Αντώνης και Αγγελική Ξένου, οι οποίοι προσήχθησαν και κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ «για εξακρίβωση στοιχείων», επειδή πέρασαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία έχοντας αναρτήσει μια παλαιστινιακή σημαία στο αυτοκίνητό τους.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Η Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη δεν θα εμποδιστεί!», τονίζει το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας αυτές τις συλλήψεις.

Επίσης, πάνω από 1.000.000 χρήστες είδαν το βίντεο με την μαραθωνοδρόμο Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, που οδεύοντας προς τον τερματισμό ύψωσε ψηλά την παλαιστινιακή σημαία.

Παλαιστίνη - Μαραθώνιος - Καλλιμάρμαρο
H Βασιλική Κωνσταντινοπούλου με τη σημαία της Παλαιστίνης

Συγκλονιστικά στιγμιότυπα που από τον διεθνή λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο Twitter («PAME Greece International») ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, με τις αναδημοσιεύσεις να ξεπερνούν τις 10.000!

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...