1668
Η Ισπανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Πορτογαλίας.
1692
Κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνουν 30 υποστηρικτές του Clan MacDonald στο Glen Coe στα Highlands της Σκωτίας.

Η δικαιολογία για τη μαζική εξόντωση ήταν πως οι δολοφονημένοι δεν δεσμεύτηκαν στους νέους μονάρχες Γουίλιαμ ΙΙΙ της Σκωτίας και τη Μαρία Β’. Το γεγονός αυτό θα Στην Ιστορία θα μείνει γνωστό ως η «Σφαγή του Glencoe» (Murt Ghlinne Comhann).
1766
Γεννιέται ο Βρετανός ιερωμένος και οικονομολόγος Τόμας Μάλθους (Thomas Robert Malthus), ο θεωρούμενος και «πατέρας» της δημογραφίας. Ισχυριζόταν ότι ή αύξηση τού πληθυσμού ξεπερνάει κατά πολύ την αύξηση των μέσων συντήρησης των ανθρώπων.

Ξεκινώντας από αυτόν τον αναληθή ισχυρισμό προσπάθησε ν’ αποδείξει ότι αιτία της φτώχειας είναι οι ίδιες οι λαϊκές μάζες που αναπτύσσονται τόσο γρήγορα. Πρότεινε στους εργαζόμενους σαν μέσο βελτίωσης της θέσης τους την αγαμία είτε τον περιορισμό των γεννήσεων με οποιονδήποτε τρόπο. Η θεωρία του ονομάστηκε μαλθουανισμός και σύγχρονοι Αμερικανοί και Άγγλοι κοινωνιολόγοι της δίνουν ακόμα πιο αντιδραστική μορφή (κοινωνικός δαρβινισμός). Δικαιολογούν την επεμβατική πολιτική των ιμπεριαλιστών, διακηρύσσουν ότι ο πόλεμος είναι το καλύτερο μέσο βελτίωσης των όρων ζωής των ανθρώπων, αφού ο πόλεμος εξοντώνει τον πληθυσμό που πλεονάζει. Οι κλασικοί του Μαρξισμού – Λενινισμού αποκάλυψαν την αντιδραστική ουσία του μαλθουανισμού και απόδειξαν ότι η άθλια κατάσταση των εργαζομένων στις καπιταλιστικές χώρες και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δεν καθορίζονται από τούς «αιώνιους νόμους του πληθυσμού» αλλά από τις ανειρήνευτες αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος.
1790
Στα πλαίσια των αλλαγών που φέρνει η Γαλλική Επανάσταση, ψηφίζονται νόμοι που κατάσχουν τα εδάφη της Εκκλησίας υπέρ του κράτους, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη Γαλλία.
Παρόμοιοι νόμοι ψηφίστηκαν επίσης στις 2 Νοεμβρίου 1789 και στις 19 Απριλίου 1790
1867
Το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους «Ο Γαλάζιος Δούναβης» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1883
Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης, κυρίως της Όπερας, Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Η δημιουργία του και η σκέψη του επηρέασαν αποφασιστικά τη μουσική, τη φιλοσοφία και την αισθητική και προβλημάτισαν βαθιά την κοινωνιολογία και την ψυχανάλυση.
Θεωρούσε ότι το Σύμπαν όφειλε να περιστρέφεται γύρω από την πληθωρική του προσωπικότητα. Επηρεάστηκε πολύ από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, καθώς και από τον Σοπενάουερ. Πέθανε στη Βενετία και κηδεύτηκε με μεγαλοπρέπεια στο Μπάιρόιτ.
Από τα μουσικοδραματικά έργα του ξεχωρίζουν «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός» (1840–1841), «Λόενγκριν» (1845–1848), «Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν», «Βαλκυρία» (1851–1856), «Τριστάνος και Ιζόλδη» (1856–1859), «Πάρσιφαλ» (1865–1882) κ.ά., ενώ έγραψε και πολλά μουσικά έργα.
1888
Γεννιέται ο Γεώργιος Παπανδρέου. Υπήρξε από τους σημαντικότερους παράγοντες του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, ειδικότερα στην περίοδο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ήταν ο βασικός συντελεστής στην επίθεση κατά του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης, ακολουθώντας τις εντολές των Βρετανών και της ντόπιας αστικής τάξης. Υπεύθυνος για τη σφαγή του λαού της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944. Ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του, το Γενάρη του 1945. Το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής του ήταν ο έντονος αντικομμουνισμός. Το 1961 και μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της ΕΔΑ στις εκλογές του ’58, ο Παπανδρέου αναλαμβάνει να συγκροτήσει πολιτικό φορέα που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της Αριστεράς. Ιδρύει την Ένωση Κέντρου με την οποία κέρδισε τις εκλογές του 1963 και του 1964.
1894
Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

1903
Γεννιέται ο γαλλόφωνος Βέλγος συγγραφέας Ζωρζ Σιμενόν (Georges Joseph Christian Simenon). Ιδιαίτερα παραγωγικός, αφού δημοσίευσε περισσότερες από 200 νουβέλες και πλήθος μικρότερων έργων, έγινε γνωστός κυρίως από τον ήρωα των αστυνομικών του μυθιστοριών, τον επιθεωρητή Ζυλ Μαιγκρέ.

Το 1966 βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του και την προσφορά του στην αστυνομική λογοτεχνία, με το Βραβείο Grand Master από την «Εταιρεία Αμερικανών συγγραφέων μυστηρίου».
1929
Ο Αλέξανδρος Φλέμνγκ (Alexander Fleming) παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πενικιλίνης στο Medical Research Club.

1931
Το Νέο Δελχί γίνεται η πρωτεύουσα της Ινδίας.
1945
Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη. Στις μάχες για την απελευθέρωσή της από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που διήρκεσαν ενάμισι μήνα, ο Κόκκινος Στρατός είχε 80.000 νεκρούς και 240.000 τραυματίες.

1945
Ξεκινάει ο διήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης από την βρετανική και αμερικανική αεροπορία, που άφησε πίσω του πάνω από 120.000 νεκρούς.

Πάνω από το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης καταστράφηκε, μαζί με σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Πρόκειται για έναν εγκληματικό βομβαρδισμό που δεν εξυπηρετούσε απολύτως καμιά στρατιωτική σκοπιμότητα.
1947
Με συνδυασμένο χτύπημα το συγκρότημα ανταρτών της Λακωνίας απελευθερώνει 224 κρατούμενους αγωνιστές από τις φυλακές της Σπάρτης.
Την ίδια ημέρα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Κιλκίς και τη Νιγρίτα, ενώ βάλλουν και κατά της Φλώρινας.

1960
Η Γαλλία δοκιμάζει την πρώτη ατομική βόμβα της στη Σαχάρα, ξεκινώντας μια σειρά 17 πειραμάτων στην αφρικανική έρημο που έληξε στις 16 Φλεβάρη 1966.

1961
Διαστημόπλοιο που θα φθάσει στην Αφροδίτη το Μάη ανακοινώνει πως εκτόξευσε η ΕΣΣΔ, που παραμένει πρωτοπόρα στην εξερεύνηση του διαστήματος.

1963
Διαδήλωση φοιτητών που κράτησε 7 ώρες με σύνθημα «Παιδεία – Δημοκρατία». Κινητοποιήθηκαν πάνω από 3.000 αστυνομικοί. Στις συγκρούσεις που έγιναν τραυματίστηκαν 10 φοιτητές και ένας αστυνομικός.

1975
Με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» ο Ντενκτάς προχωρά στην εδραίωση των τετελεσμένων του «Αττίλα».

1983
Στο Τορίνο, πυρκαγιά στον κινηματογράφο Statuto προκαλεί το θάνατο 64 θεατών, σχεδόν όλοι τους παιδιά.

1991
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο.

2001
Σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ χτυπά το Ελ Σαλβαδόρ, ένα μήνα μετά από άλλον μεγαλύτερο σεισμό 7,6 Ρίχτερ. Η ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία και τις ελλιπείς υποδομές στοιχίζει τη ζωή σε 400 ανθρώπους.

2005
«Φεύγει» από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, η τιμημένη με κρατικά βραβεία λογοτεχνίας, με το Βραβείο των Δώδεκα και με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέας Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ.
Έντονη προσωπικότητα των Γραμμάτων και των Τεχνών, με πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα, ακούραστη τάχθηκε στον αγώνα της δημοκρατίας, εντάχθηκε στο ΕΑΜ, εργάστηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ παράλληλα πρόσφερε καταφύγιο σε πολλούς αντιστασιακούς διανοουμένους στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, καθώς ο άντρας της Ροζέ Μιλλιέξ ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου.

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ γεννήθηκε στην Αθήνα, από μεγαλοαστική οικογένεια. Παντρεύτηκε τον Γάλλο φιλέλληνα διανοούμενο Ροζέ Μιλλιέξ . Η πρώτη της εμφάνιση στα Γράμματα έγινε με δύο διηγήματά της στο περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα» (1945), ενώ είχε ήδη μεταφράσει τη «Σιωπή της θάλασσας» του Βερκόρ (που κυκλοφόρησε παράνομα), καθώς και διάφορα θεατρικά έργα. Μετά την Κατοχή, έφυγε με το σύζυγό της για τη Γαλλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα Αισθητικής και Ιστορίας της Τέχνης στο Μουσείο του Λούβρου. Συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Γυναικών του Παρισιού ως Ελληνίδα εκπρόσωπος γυναικών αντιστασιακών. Με την επιστροφή της στην Αθήνα και μέχρι το 1959, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη συγγραφή πολλών μυθιστορημάτων. Παράλληλα, πρόσφερε υπηρεσίες στο ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Μικρασιατικών Μελετών. Από το 1959 μέχρι το 1971, συνεργάστηκε με τον Ροζέ Μιλλιέξ στο Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο στην Κύπρο. Στη διάρκεια της δικτατορίας, πρωτοστάτησε στην ίδρυση έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στη Γένοβα της Ιταλίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με τη Μεταπολίτευση και ενώ της είχε αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα, εργάστηκε στο κρατικό ραδιόφωνο ως υπεύθυνη εκπομπών και συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες.