Σαν Σήμερα 14/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 14/11

565

Πεθαίνει ο Ιουστινιανός (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός), αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός
Ψηφιδωτό με τον αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανό

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Ιουστινιανός προσπάθησε να αναβιώσει το μεγαλείο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και να επανακτήσει τα χαμένα δυτικά εδάφη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

1765

Γεννιέται ο Αμερικανός μηχανικός Ρόμπερτ Φούλτον (Robert Fulton), εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου.

1821

Οι Οθωμανοί καταπνίγουν την επανάσταση στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

1831

Πεθαίνει ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ. Ο Χέγκελ πρώτος έθεσε το ζήτημα της καθολικότητας της εξέλιξης χωρίς να μπορέσει να το λύσει γιατί ακριβώς θέτοντάς το σε καθαρά ιδεαλιστική βάση και εκφράζοντας τη φύση σα δημιούργημα της απόλυτης ιδέας, επιτέθηκε με μανία ενάντια στην άποψη του υλισμού για την αυτοκίνηση της ύλης.

Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ
Πορτρέτο το Χέγκελ από τον Σλέζινγκερ (1831)

Αρνήθηκε την εξέλιξη στο χρόνο γιατί, κατά τη διδασκαλία του, η εξέλιξη της γνώσης σταμάτησε στην εποχή του με τη χεγκελιανή διδασκαλία και η εξέλιξη της κοινωνίας καθώς και η πάλη των αντιθέτων πάλι στην εποχή του, εποχή της Πρωσικής φεουδαρχικής μοναρχίας που κατά τον Χέγκελ πέτυχε τη συμφιλίωση των αντιθέτων. Ο Μαρξ πρώτος αναγνώρισε τη σπουδαία συνεισφορά του Χέγκελ με την ανακάλυψη των νόμων της διαλεκτικής μόνο που, τοποθετώντας τους στη βάση του Υλισμού, τους έθεσε «με τα πόδια κάτω και το κεφάλι πάνω».

1840

Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ (Claude Oscar Monet), εκ των θεμελιωτών του ρεύματος του ιμπρεσιονισμού.

Ο Κλοντ Μονέ το 1899
Ο Κλοντ Μονέ

Συνδέθηκε φιλικά και με τους Ρενουάρ, Μπαζίλ και Άλφρεντ Σίσλευ. Πέρα από τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, μοιράζονταν κοινές ιδέες για τη ζωγραφική, οι οποίες αργότερα θα μετουσιώνονταν στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού.

Το 1874 συμμετείχε στην πρώτη έκθεση της ομάδας των Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι, με τον πίνακα του «Impression, soleil levant» (Εντύπωση, ανατέλλων ήλιος). Ο τίτλος του πίνακα του Μονέ ενέπνευσε τον κριτικό τέχνης Λουί Λερουά στη χρήση του όρου Ιμπρεσιονισμός (Impressionism) για πρώτη φορά.

1841

Πεθαίνει ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν (Thomas Bruce, 7th Earl of Elgin), σκωτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Τόμας Μπρους (Έλγιν)
Πορτρέτο του κόμη Έλγιν που έκλεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα

1851

Ο Αμερικάνος συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ (Herman Melville) εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του «Μόμπι Ντικ», ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Χέρμαν Μέλβιλ - «Μόμπι Ντικ»
Η πρώτη έκδοση του «Μόμπι Ντικ»

1863

Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, η Αγγλία παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα.

1896

Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές. 61 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.

1900

Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης, δάσκαλος στη σύνθεση μουσικής και συγγραφέας Ααρών Κόπλαντ (Aaron Copland).

Ααρών Κόπλαντ το 1962
Ο Ααρών Κόπλαντ

Αναφερόταν από τους συναδέλφους του και μουσικοκριτικούς ως «ο Πρύτανης των Αμερικανών συνθετών». Κάποια από τα έργα του είναι τα χοροδράματα «Appalachian Spring», «Billy the Kid» και «Rodeo», η «Fanfare for the Common Man» και η 3η Συμφωνία του.

Εκτός από τα μπαλέτα και τα συμφωνικά έργα του, ο Κόουπλαντ έγραψε και μουσική δωματίου, όπερα και άλλα φωνητικά έργα, καθώς και μουσική για τον κινηματογράφο.

1935

Πραγματοποιείται στη Σοβιετική Ένωση η πρώτη πανενωσιακή διάσκεψη των πρωτοπόρων της παραγωγής.

Ιωσήφ Στάλιν το 1935
Ο Στάλιν μιλάει στην πρώτη πανενωσιακή διάσκεψη των πρωτοπόρων της παραγωγής

1940

Ο ελληνικός στρατός περνά στην αντεπίθεση σε όλο το ελληνοϊταλικό μέτωπο, εκδιώχνοντας τους Ιταλούς από τα ελληνικά εδάφη και μεταφέροντας τον πόλεμο στην ιταλοκρατούμενη Αλβανία.

Ο ελληνικός στρατός περνά στην αντεπίθεση στο ελληνοϊταλικό μέτωπο το 1941
Αντεπίθεση του ελληνικού στρατού

1948

Τμήματα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ενεργούν επίθεση ενάντια στο γερά οχυρωμένο Βουλγαρέλι και ύστερα από 5½ ώρες σκληρών μαχών νικούν τα κυβερνητικά στρατιωτικά τμήματα τα οποία και καταδιώκουν έως την Άρτα.

Τμήματα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ επιτίθενται στο Βουλγαρέλι το 1948
Τμήμα του ΔΣΕ

1950

Πεθαίνει η Χρύσα Χατζηβασιλείου, μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του ΚΚΕ.

Χρύσα Χατζηβασιλείου
Η Χρύσα Χατζηβασιλείου

1950

Ο βασιλιάς Παύλος παραδίδει μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη την πολεμική σημαία στο εκστρατευτικό σώμα που αναχωρούσε για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Κορέας.

Πόλεμος της Κορέας 1950
Ο βασιλιάς Παύλος παραδίδει την πολεμική σημαία στο εκστρατευτικό σώμα που θα συνδράμει στον ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα

1951

Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στη βίλα Αύρα στη Γλυφάδα. Συλλαμβάνονται ο Ηλίας Αργυριάδης και η Κατίνα Δάλλα.

Ηλίας Αργυριάδης
Ο Ηλίας Αργυριάδης

1960

Τέσσερεις μικρές αφροαμερικανίδες εγγράφονται σε σχολεία λευκών της Νέας Ορλεάνης, θέτοντας θεσμικά τέρμα στις φυλετικές διακρίσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι πρώτες μικρές αφροαμερικανίδες εγγράφονται σε σχολεία λευκών της Νέας Ορλεάνης το 1960
Μια εκ των μαθητριών αναχωρεί από το σχολείο συνοδεία πρακτόρων του FBI και αστυνομικών

Ωστόσο, το γεγονός προκάλεσε μια σειρά κρούσματα ρατσισμού, βίας και συλλαλητήρια κατά της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων.

1961

Η Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου κηρύσσει το λεγόμενο «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.

Γεώργιος Παπανδρέου
Ο Γεώργιος Παπανδρέου κηρύσσει το λεγόμενο «ανένδοτο αγώνα»

1966

Αρχίζει στο Στρατοδικείο η δίκη 28 αξιωματικών κατηγορούμενων «επί εσχάτη προδοσία» για συμμετοχή στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ.

Δίκη της «ΑΣΠΙΔΑ» το 1966
Από την δίκη της «ΑΣΠΙΔΑ»

1969

Η νεαρή Αραβική Δημοκρατία της Λιβύης υπό τον Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποιεί το 51% των κεφαλαίων όλων των ξένων τραπεζών.

Μουαμάρ Καντάφι
Ο Μουαμάρ Καντάφι

1969

Συνέρχεται στη Βενετία το 6ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Αντιστασιακών (FIR) το οποίο πήρε ειδική απόφαση για την Ελλάδα, καλώντας όλες τις ευρωπαϊκές αντιστασιακές οργανώσεις να αναπτύξουν δράση για την απομόνωση της Χούντας και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και τους κρατούμενους αγωνιστές.

1971

Ο Μάρινερ 9 εισέρχεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Mariner 9
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 9

1973

Το μεσημέρι αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο.

Πολυτεχνείο 1973
Φοιτητές κι εργάτες διαδηλώνουν κατά της Χούντας

Στο άκουσμα ότι γίνονται επεισόδια, οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική αποφασίζουν να κατέβουν προς το Πολυτεχνείο για συμπαράσταση στους συναδέλφους τους. Το απόγευμα, όταν τελειώνουν οι γενικές συνελεύσεις, αρχίζει να συζητιέται η παραμονή στο χώρο του Πολυτεχνείου για το βράδυ της Τετάρτης. Προς αυτή την εξέλιξη ευνοεί το γεγονός ότι γύρω από το ίδρυμα μαζεύεται κόσμος και υπάρχει συμπαράσταση.

Πολυτεχνείο 1973
Ο λαός ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των φοιτητών

Όταν λαμβάνεται η απόφαση για κατάληψη, στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν πια 1.500 φοιτητές. Ακολούθως, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Αντί-ΕΦΕΕ, συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνονται μια σειρά λειτουργίες (μεγάφωνα, σταθμός, σίτιση, περιφρούρηση, κ.ά.). Τυπώνονται χιλιάδες προκηρύξεις και κολλιούνται αφίσες, ενώ ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Πολυτεχνείο παραμένει ως και τη 1 τα ξημερώματα.

1983

Το στρατοδικείο της Κωνσταντινούπολης καταδικάζει 18 μέλη της Επιτροπής Ειρήνης για «απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος και εγκαθίδρυσης του κομμουνισμού».

1983

Οι πρώτοι αμερικανικοί πύραυλοι Κρουζ φτάνουν στη Βρετανία εν μέσω μεγάλων λαϊκών διαμαρτυριών.

Διαδηλώσεις ενάντια στην εγκατάσταση πυραύλων Κρουζ στη Βρετανία το 1983
Από τις διαδηλώσεις ενάντια στα πυρηνικά όπλα

1989

Ιδρύεται η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τον Μάνο Χατζιδάκι.

Μάνος Χατζιδάκις - «Ορχήστρα των Χρωμάτων»
Ο Μάνος Χατζιδάκις διευθύνει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων»

1992

Πεθαίνει ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής Έρνστ Χάπελ (Ernst Happel). Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών. Ως ποδοσφαιριστής έπαιξε στις Ραπίντ Βιέννης και Ρασίνγκ Παρί. Αγωνίστηκε 51 φορές με την Εθνική Αυστρίας (1947-58).

Έρνστ Χάπελ το 1978
Έρνστ Χάπελ

Αγωνίστηκε στα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου του 1954 και του 1958. Διετέλεσε προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας, οδηγώντας την στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1978. Εργάστηκε επίσης στις Ραπίντ Βιέννης, ΑΝΤΟ Ντεν Χάαγκ, Φέγενορντ (με την οποία κέρδισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1970), Σεβίλλη, Κλαμπ Μπρυζ (με την οποία έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών 1978), ενώ το 1983 κατέκτησε το Κύπελλο πρωταθλητριών με το Αμβούργο.

2008

Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη.

Η εκτόξευση του Ινδικού διαστημόπλοιου «Chandrayaan-1»
Από την εκτόξευση του «Chandrayaan-1»
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...