Σαν Σήμερα 15/1 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 15/1

1622

Γεννιέται στο Παρίσι ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος). Πέθανε στην ίδια πόλη το Φλεβάρη του 1673 επί σκηνής από αιμόπτυση, ενώ υποδυόταν τον γνωστό υποχόνδριο ήρωα στον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» του. Άφησε κληρονομιά στην ανθρωπότητα 33 θεατρικά έργα. Το ένα καλύτερο από το άλλο: «Ο Αρχοντοχωριάτης», ο «Δον Ζουάν», «Γιατρός με το Στανιό», «Γάμος με το Ζόρι», κ.ά.

Μολιέρος
O Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος)

Η «προνομιούχα» θέση του πατέρα του, εργαζόταν σαν ταπετσιέρης στην υπηρεσία του βασιλιά, του έδωσε την ευκαιρία να μορφωθεί. Ο Ζαν Μπαπτίστ σε πολύ νεαρή ηλικία ερωτεύτηκε το θέατρο. Όμως, οι πρώτες του θεατρικές και συγγραφικές απόπειρες ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Η οποία τον οδήγησε στην πτώχευση. Δυο φορές τον έκλεισαν φυλακή για χρέη. Τη μια τον έβγαλε ο πατέρας του, την άλλη ένας άγνωστος θαυμαστής του. Σε ηλικία 22 περίπου ετών, εξαφανίζεται για κάμποσα χρόνια. Η εξαφάνιση αυτή παραμένει ακόμα και σήμερα μυστήριο. Με την επανεμφάνισή του ξαναμπαίνει στο θέατρο.

Ύστερα από σκληρούς και επίμονους αγώνες, γίνεται ο Μολιέρος που ξέρει η ιστορία. Στο επίκεντρο των έργων του είναι η υποκρισία της Αριστοκρατίας και η θρησκοληψία. Γι’ αυτόν τον λόγο, το έργο του «Ταρτούφος» ανέβηκε με μεγάλες περιπέτειες, ενώ για ένα διάστημα απαγορεύθηκε. Στο ίδιο κλίμα είναι και ο «Μισάνθρωπος».

1759

Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό.

Μεγάλη Βρετανία - Βρετανικό Μουσείο
Βρετανικό Μουσείο

1784

Γεννιέται ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ανώτερος κληρικός, οπαδός του Διαφωτισμού, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης (μέλος της Φιλικής Εταιρίας).

Θεόκλητος Φαρμακίδης
Ο Θεόκλητος Φαρμακίδης

Μαζί με τον Κωνσταντίνο Τόμπρα τύπωσαν το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της Επανάστασης «Σάλπιγξ Ελληνική» (21/8/1821) δουλεύοντας το πρώτο τυπογραφείο της «Διοίκησης» της Επανάστασης, το οποίο μεταφέρθηκε από την Τεργέστη και στήθηκε στην Ύδρα και μετά στην Καλαμάτα.

1809

Γεννιέται ο Γάλλος αναρχικός Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν. Οι Μαρξ & Ενγκελς άσκησαν σοβαρή κριτική στις φιλοσοφικές – ιδεαλιστικές θέσεις του Προυντόν, που ουσιαστικά θεοποιούσε το άτομο και την απόλυτη ελευθερία του, την ατομική ιδιοκτησία (βλ. ενδεικτικά στο έργο του Κ. Μαρξ «Η αθλιότητα της Φιλοσοφίας»).

Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν
Πορτρέτο που απεικονίζει τον Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν το 1865

1822

Η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την επαναστατημένη Ελλάδα.

1892

Ο Τζέιμς Νάισμιθ (James Naismith) δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε εφημερίδα της Μασαχουσέτης.

Τζέιμς Νάισμιθ
Ο Τζέιμς Νάισμιθ

1902

Γεννιέται ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ.

Ναζίμ Χικμέτ
Ο Ναζίμ Χικμέτ

Το 1912 φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο. Ο επόμενος όμως χρόνος τον βρίσκει σε δημόσιο σχολείο.

Το 1917 μπαίνει στη σχολή αξιωματικών του ναυτικού και φοιτά ως δόκιμος. Μια επίμονη πλευρίτιδα του στερεί τη δυνατότητα να υπηρετήσει τη θητεία του ως αξιωματικός.

Το 1921 ο Χικμέτ αποφασίζει να ενταχθεί στον «Πόλεμο Ανεξαρτησίας» του Κεμάλ, στην Ανατολή. Στο δρόμο συναντιέται με Τούρκους Σπαρτακιστές φοιτητές, που είχαν απελαθεί από τη Γερμανία. Απ’ αυτούς μαθαίνει για τους Μαρξ, Ένγκελς κι έρχεται σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία.

Ναζίμ Χικμέτ
Γραμματόσημο της ΕΣΣΔ αφιερωμένο ατον Ναζίμ Χικμέτ

Στην πεζοπορία του προς την Άγκυρα γίνεται μάρτυρας της φτώχειας και δυστυχίας των αγροτών της Ανατολής και συνειδητοποιεί το μέγεθος των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η αστική επανάσταση του Κεμάλ δεν μπορεί να καταργήσει τις ταξικές διαφορές, πράγμα αντικειμενικό, κάτι που διαπιστώνει και ο ίδιος. Ενώ ζητά να σταλεί στο μέτωπο, τελικά στέλνεται ως δάσκαλος στην πόλη Μπολού.

Εκεί ενημερώνεται για την Οχτωβριανή Επανάσταση και αποφασίζει να ταξιδέψει στην ΕΣΣΔ.

Το 1922 γίνεται μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων – ΠΚΚ (μπ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Σπουδάζει στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργατών της Ανατολής (ΚΟΥΤΒ).

Γνωρίζεται με τον Μαγιακόφσκι, με φουτουριστές και κονστρουκτιβιστές καλλιτέχνες.

Το 1924 πεθαίνει ο Λένιν. Ο Ναζίμ στέκεται τιμητική φρουρά στο φέρετρο.

Διώκεται για τις ιδέες του και το 1938 καταδικάζεται σε 40 χρόνια φυλακή.

Ναζίμ Χικμέτ
Με τον Αλέξη Πάρνη στη Μόσχα το 1955

Κάτω από την πίεση της διεθνούς κατακραυγής, το καθεστώς αναγκάζεται να τον απελευθερώσει το 1950 και αφού είχε ξεκινήσει απεργία πείνας. Την ίδια χρονιά τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Ωστόσο παρακολουθείται συνεχώς. Αρχίζει και πάλι να εργάζεται ως σεναριογράφος αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται. Αν και απαλλαγμένος από τη στρατιωτική θητεία, το καθεστώς τον καλεί να καταταγεί! Το 1951 φεύγει κρυφά στη Ρουμανία και την ίδια χρονιά του αφαιρείται η τουρκική ιθαγένεια, η οποία του δόθηκε και πάλι μόλις το 2001! Ταξιδεύει σε πολλές χώρες και το 1952 εκλέγεται μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

O Χικμέτ, όπως και χιλιάδες κομμουνιστές, διώχθηκε πολλές φορές εξαιτίας της δράσης του και της στράτευσής του στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρώτη φορά καταδικάστηκε το 1925, μετά το 1933. Η τρίτη φυλάκιση το 1938, με την κατηγορία ότι υποκινούσε ανταρσία στο στρατό και στο ναυτικό με τα κείμενά του, ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια, καθώς κράτησε δώδεκα χρόνια, μέχρι το 1950. Συνολικά ο Χικμέτ πέρασε σχεδόν 15 χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή. «Κι εμείς θα περάσουμε ακόμη ένα χειμώνα/ Ζεσταίνοντας τα χέρια μας στη φωτιά/ Της μεγάλης οργής μας και της άγιας ελπίδας μας». Στη φυλακή επίσης, πράττοντας στο ακέραιο το διεθνιστικό του καθήκον, γράφει το ποίημα «Στηθάγχη», με το γνωστό στίχο «Πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται».

Σημαντικό σταθμό στη μελέτη του έργου του Χικμέτ στη χώρα μας αποτέλεσε το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ το 2015 «Ναζίμ Χικμέτ : Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη«. Τόσο το Επιστημονικό Συνέδριο όσο και η έκδοση των πρακτικών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», προσφέρουν πολλά στη μέχρι σήμερα γνώση για τον Χικμέτ στην Ελλάδα, καθώς είχαν συμπληρωθεί σχεδόν 20 χρόνια απουσίας οποιασδήποτε μελέτης και μετάφρασης του έργου του. Η έκδοση περιλαμβάνει τις πάνω από 25 εισηγήσεις και παρεμβάσεις από εκπροσώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, ιστορικών, εκπαιδευτικών, αλλά και στελεχών του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας για τη ζωή, το έργο, το κοινωνικό – ιστορικό πλαίσιο που έζησε και δημιούργησε ο ποιητής.

Ναζίμ Χικμέτ
Στη φυλακή

Ακόμα, περιλαμβάνονται μεταφράσεις, αποσπάσματα από τα Τουρκικά και από άλλες γλώσσες, κομμάτια από το έργο του Ναζίμ Χικμέτ, που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα στην Ελλάδα, κυρίως από το σημαντικότερο ποίημά του «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου». Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε να το γράφει το 1941, στις φυλακές της Προύσας. «Θέλω, η συγκεκριμένη έκφραση αυτού του πλήθους να αφηγηθεί στον αναγνώστη σε γενικές γραμμές την κοινωνική κατάσταση της Τουρκίας μέσω των ανθρώπων που ανήκουν σε διάφορες τάξεις. Όχι βέβαια στατικά αλλά σε διαλεκτική πορεία και ροή. Θέλω, σε δεύτερο πλάνο, να κατανοηθεί ο κόσμος που περιτριγυρίζει την τούρκικη κοινωνία. Θέλω, η απάντηση στο ερώτημα “από πού ήρθες, πού είσαι και πού πας” να απαντηθεί μέσα από τις δυνατότητες της ποίησης».

Από τη Σύγχρονη Εποχή κυκλοφορούν «Τα έργα του» τ. 1 και τ. 2 και το «Tο ερωτευμένο σύννεφο«.

Επίσης, μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα του ΑΛΤ: Ναζίμ Χικμέτ: Σας σφίγγω όλους μ᾿ αγάπη στην αγκαλιά μου.

1919

Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές για τη Γερμανική Εθνοσυνέλευση και σε συνθήκες γενικευμένης αντεπαναστατικής τρομοκρατίας που διενεργείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε συμμαχία με την αστική τάξη, δολοφονούνται στο Βερολίνο οι κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Ρόζα Λούξεμπουργκ - Καρλ Λίμπκνεχτ
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ

1919

Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα αναχωρεί για την Ουκρανία προκειμένου να συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά των επαναστατημένων λαών της Ρωσίας.

Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Ελ. Βενιζέλος επιθεωρεί το Σώμα

1920

Πραγματοποιείται στη Σόφια η ιδρυτική Διάσκεψη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (BKO).

1929

Γεννιέται στην Ατλάντα της Τζόρτζια ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (Martin Luther King Jr. -πραγματικό όνομα Μάικλ Κινγκ Τζούνιορ). Παιδί ιερέα και δασκάλας βίωσε από πολύ νωρίς τον φυλετικό διαχωρισμό. Στο σχολείο ήταν άριστος μαθητής ενώ αργότερα σπούδασε Θεολογία και Κοινωνιολογία. Αφορμή της ενασχόλησής του με το αντιρατσιστικό κίνημα αποτέλεσμα το περιστατικό με την μαύρη ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς στο Μονγκόμερι το 1955. Επιβαίνοντας σε δημόσιο λεωφορείο η Παρκς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λευκό και συνελήφθη. Ξεκινά ένα κίνημα αντίστασης. Ο Κινγκ παρών. Μποϊκόταραν τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Η αντίσταση είχε επιτυχία. Το 1956 το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε τον φυλετικό διαχωρισμό στα δημόσια μέσα. Η μάχη κατά των φυλετικών διακρίσεων όμως συνεχίστηκε παρά ταύτα, διότι η ισότητα παρέμεινε καταρχήν στα χαρτιά.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Οι πάνω από 30 συλλήψεις, οι ανακρίσεις από το FBI που τον θεωρούσε κομμουνιστή, οι απειλές που δεχόταν συνεχώς, δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν. Αυτό που τον σταμάτησε τελικά ήταν μια σφαίρα από το όπλο του Τζέιμς Ιρλ Ρέι.

Ιστορικός έχει μείνει ο λόγος που εκφώνησε το 1963 στην Ουάσιγκτον.

«I have a dream» (Έχω ένα όνειρο): την ειρηνική συνύπαρξη μαύρων και λευκών αλλά και μια χώρα στην οποία κάθε Αμερικανός θα απολάμβανε την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και όπου τα τέσσερα παιδιά του θα κρίνονταν όχι από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους.

Με αυτό το όνειρο έγραψε ιστορία ο ηγέτης του αφροαμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Πάνω από 250.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και λευκοί, παρακολούθησαν τη μνημειώδη ομιλία του στις 23 Αυγούστου του 1963 στην Ουάσιγκτον. Στόχος του ήταν να ενισχύσει τα δικαιώματα των μαύρων και να ευαισθητοποιήσει για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, όπως την αναζήτηση εργασίας.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Μπροστά στο πλήθος στην Ουάσιγκτον

Μπορεί το αμερικανικό Κογκρέσο να απέδωσε τιμή στον ηγέτη των Αφροαμερικανών, να έγιναν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή του πολιτικού κόσμου, αλλά μεγάλο ποσοστό του μαύρου πληθυσμού είναι έγκλειστο στις φυλακές, ενώ περισσότεροι μαύροι δολοφονούνται και χάνουν τη ζωή τους στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ απ’ ό,τι στις αφρικανικές χώρες.

Αυτό που τιμήθηκε, εξάλλου, ήταν μια πτυχή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ως «πάστορα», «προσευχόμενου», «ηγέτη του κινήματος της μη βίας» που γι’ αυτό βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1964. Ο ύστερος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έχει, όχι τυχαία, «σβηστεί» από την ιστορία και κατά «σύμπτωση» σε αυτή τη φάση της ζωής του δολοφονήθηκε. Ένας «λευκός αδελφός» τον δολοφόνησε στις 4 Απρίλη 1968 σε ηλικία 39 ετών, ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του στο Μέμφις του Τενεσί. Στις 10 Μάρτη 1969 ο δολοφόνος του Τζέιμς Ιρλ Ρέι ομολογεί και καταδικάζεται σε 99 ετών ειρκτή.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Στην ομιλία του στην Ουάσιγκτον το 1963

Ο ύστερος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, απόρροια της συνειδητοποίησής του ότι, παρά τον αγώνα του για τα Πολιτικά Δικαιώματα και την ψήφιση του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, τίποτα δεν έχει αλλάξει, αποσιωπάται. Ο ύστερος Κινγκ αναζήτησε την πηγή των φυλετικών διακρίσεων στο χάσμα που χωρίζει τον φτωχό από τον πλούσιο πολίτη των ΗΠΑ. «Εξτρεμιστής» πλέον για τα ΜΜΕ, αφού έκανε λόγο για την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών και για αναδιανομή του πλούτου και τοποθετήθηκε ανοιχτά ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και υπέρ των καταπιεζόμενων της Λατινικής Αμερικής. Γύρισε όλη τη χώρα για να συγκεντρώσει έναν «πολυφυλετικό στρατό φτωχών» και το σύνθημα της μη βίας αντικαταστάθηκε από την πολιτική της μαζικής ανυπακοής. Και τότε δολοφονήθηκε.

1934

Οι Ιρέν και Φρεντερίκ Ζολιό – Κιουρί (Irène και Frédéric Joliot-Curie) ανακαλύπτουν την τεχνητή ραδιενέργεια, γεγονός για το οποίο την επόμενη χρονιά τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

1934

Ισχυρός σεισμός χτυπά το Νεπάλ και τη Μπιχάρ, σκοτώνοντας πάνω από 6.000 άτομα.

1936

Ιδρύεται το Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία από τα κόμματα: Κομμουνιστικό, Σοσιαλιστικό, Αριστερό-Δημοκρατικό, την Γενική Ένωση Εργατών, τα εργατικά κόμματα της Καταλονίας, τις οργανώσεις νεολαίας και τη Δημοκρατική Ένωση.

Ισπανία - Λαϊκό Μέτωπο
Το έμβλημα του Λαϊκού Μετώπου της Ισπανίας

1941

Δυόμισι μήνες μετά το 1ο και 50 μέρες μετά το 2ο, ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, απευθύνει το 3ο κατά σειρά γράμμα του, αυτή τη φορά προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

Σε αυτό ο Ζαχαριάδης καταγγέλλει την «Προσωρινή Διοίκηση» ως «δημιούργημα και όργανο του Μανιαδάκη» (υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της Μεταξικής δικτατορίας), καλεί το λαό και στο στρατό σε πάλη για την ανατροπή της δικτατορίας Μεταξά (την οποία χαρακτηρίζει ως «κύριο και βασικό εχθρό» του λαού), ενώ προσδιορίζει για μια ακόμη φορά τον χαρακτήρα του πολέμου ως ιμπεριαλιστικό.

Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης

Ο Ν. Ζαχαριάδης εμπιστεύτηκε το γράμμα (που ήταν γραμμένο σε πανί) στον φοιτητή Λιανόπουλο, που κρατούνταν επίσης στην Γενική Ασφάλεια, για να το διαβιβάσει στους κομμουνιστές φοιτητές, ώστε να το τυπώσουν και το κυκλοφορήσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Τα πράγματα δείξαν αργότερα», σημείωσε στη συνέχεια ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, «ότι και ο Λιανόπουλος ήταν χαφιές». Το 3ο γράμμα δημοσιεύτηκε τελικά στην ΚΟΜΕΠ της Κατοχής (τεύχος 2, Ιούνης 1942).

1943

Ο Κόκκινος Στρατός αντεπιτίθεται και κατατροπώνει τις δυνάμεις του Άξονα στη μάχη του Βορονέζ.

ΕΣΣΔ - Κόκκινος Στρατός
Τμήμα του Κόκκινου Στρατού

1948

Πραγματοποιείται σύσκεψη των κομματικών-πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με αντικείμενο το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Ρίχνεται το σύνθημα: «Όλοι στ’ άρματα, όλα για τη νίκη».

ΔΣΕ
Τμήμα του ΔΣΕ στο Γράμμο

1948

Γεννιέται ο Ρόνι Βαν Ζαντ (Ronald Wayne «Ronnie» Van Zant), μέλος των Lynyrd Skynyrd.

Ρόνι Βαν Ζαντ
Ο Ρόνι Βαν Ζαντ σε συναυλία το 1975

Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος τραυματίζονται σοβαρά, ενώ τρεις ακόμη επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους.

Το αεροπλάνο είχε προορισμό τη Νέα Ορλεάνη, όπου οι Lynyrd Skynyrd θα έδιναν συναυλία στο τοπικό πανεπιστήμιο.

1961

Διεξάγονται στο Παρίσι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ντε Γκολ και Μακμίλαν αντίστοιχα, με θέμα την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

Ντε Γκολ - Μακμίλαν
Οι Ντε Γκολ και Μακμίλαν

1962

Πεθαίνει στο Βερολίνο ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί (ΕΒΟΠ).

1963

Πραγματοποιείται σύσκεψη 55 συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αποτελεί την απαρχή της δημιουργίας των «115-ΣΕΟ» (Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων).

Κινητοποίηση του 115, 1964
Από κινητοποίηση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων

1969

Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον «Σογιούζ-5», ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη πρόσδεση με άλλο διαστημόπλοιο και την πρώτη μεταφορά πληρώματος στο Διάστημα στην ιστορία.

ΕΣΣΔ - Διαστημικό πρόγραμμα, 1969
To «Σογιούζ – 5» συνδέεται με το «Σογιούζ – 4»

1971

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και δεξί χέρι του Προέδρου Νίξον, Τζον Μίτσελ, ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα και εφεσιβάλλει απόφαση δικαστηρίου του Ντιτρόιτ, που απαγορεύει τις παρακολουθήσεις.

Τζον Μίτσελ - Ρίτσαρντ Νίξον
Ο Τζ. Μίτσελ με τον Ρ. Νίξον

1975

Έπειτα από 14 χρόνια σκληρού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα η Αγκόλα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη υπήρξε η ηθική αλλά και έμπρακτη υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών (της Κούβας, κ.α.).

Αγκόλα
Η σημαία της Αγκόλας

1976

Σε έκθεση του Κογκρέσου για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA, αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.

CIA
Από το εσωτερικό των κτηρίων της CIA

1981

Ο Πάπας Ιωάννης ο Β’ δέχεται στο Βατικανό αντιπροσωπεία του πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» με επικεφαλής τον Λεχ Βαλέσα, μιας οργάνωσης που θα έπαιζε κεντρικό ρόλο στην αντεπανάσταση στην Πολωνία.

Πολωνία - Αντεπανάσταση
Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος σε εναγγαλιασμούς με τον χρηματοδοτούμενό του αντεπαναστάτη Λεχ Βαλέσα

1992

Η «διεθνής κοινότητα» αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Σλοβενίας από τη Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...