1564
Γεννιέται ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν’ απαρνηθεί. Λέγεται πως εξερχόμενος από την Ιερά Εξέταση μουρμούρισε τη γνωστή φράση «και όμως γυρίζει»!

1637
Ο Φερδινάνδος Γ΄ γίνεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1835
Γεννιέται ο λογοτέχνης Δημήτρης Βικέλας. Το 1894 ορίστηκε πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής για την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.

1928
Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (15-18/2/1928), η οποία κάνει γνωστό ότι στις συζητήσεις που έγιναν μέσα στο Κόμμα, τα 95% των μελών καταδίκασαν τις θέσεις της λεγόμενης «Ενωμένης Αντιπολίτευσης» και το δημοσιογραφικό της όργανο «Σπάρτακος» (λικβινταριστές-τροτσκιστές).

Επίσης καθαιρεί από την ΚΕ τους Μάξιμο, Σκλάβο, Χαΐνογλου, Νικολινάκο και Χατζησταύρου και αποφασίζει την σύγκληση του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.
1933
Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών Αγροτών (ΚΚΕ) πολιορκεί συγκέντρωση εργατών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Με αλλεπάλληλες εφόδους επιχειρεί να καταλάβει τα γραφεία που υπερασπίζονται οι εργάτες. Η αστυνομία πυροβολεί, σκοτώνει 7 και τραυματίζει 10δες.
1933
Η εργατική τάξη της Ρουμανίας γράφει μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της ιστορίας της. 7.000 εργάτες του εργοστασιακού συγκροτήματος «Γκρίβιτσα» στο Βουκουρέστι κατεβαίνουν σε απεργία και καταλαμβάνουν το εργοστάσιο. Στο πλευρό τους προστρέχουν άλλοι 12.000 εργάτες των γύρω εργοστασίων.

Ο στρατός που στέλνεται για να καταπνίξει την απεργία αρνείται να ανοίξει πυρ. Τελικά η κυβέρνηση καταφεύγει σε επίλεκτα τμήματα στρατού και χωροφυλακής που τις πρώτες πρωινές ώρες της 16/2 επιτέθηκαν και κατέλαβαν το εργοστάσιο σκοτώνοντας 400 εργάτες.

Η δολοφονία των απεργών της «Γκρίβιτσας» προκάλεσε μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας στην Ρουμανία αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της εργατικής τάξης πανευρωπαϊκά μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.
1933
Πραγματοποιείται στο Μαϊάμι απόπειρα δολοφονίας του εκλεγέντα προέδρου των Η.Π.Α. Φραγκλίνου Ρούζβελτ, αλλά αντ’ αυτού πυροβολείται ο δήμαρχος του Σικάγου, ο οποίος θα υποκύψει στα τραύματά του στις 6 Μαρτίου του 1933.

1939
Πεθαίνει από φυματίωση ο επιφανής Σοβιετικός ζωγράφος και συγγραφέας Κουζμά Σεργκέβιτς Πετρόφ – Βόντκιν.

Με κρατική βοήθεια από τη σοβιετική κυβέρνηση, πραγματοποίησε πολλά ταξίδια σε πολλά μέρη της Σοβιετικής Ένωσης, φιλοτεχνώντας στο πνεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού έργα με διδακτικούς – πολιτικούς σκοπούς. Το 1922, ζωγράφισε το περίφημο πορτρέτο της Ρωσίδας ποιήτριας Άννας Αχμάτοβα (Anna Akhmatova).

Από το 1927, οπότε και προσβλήθηκε από πνευμονική φυματίωση, σταμάτησε να ζωγραφίζει και στράφηκε προς τη λογοτεχνία. Έγραψε τρία ημιβιογραφικά έργα: «Χβαλύνσκ», «Θεώρημα του Ευκλείδη» και «Σαρμακάνδια». Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της «Ένωσης Καλλιτεχνών του Λένινγκραντ».
1941
Γεννιέται η θρυλική φωνή του λαϊκού τραγουδιού, ο Μπάμπης Τσετίνης.

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου έμεινε μέχρι τα είκοσί του χρόνια. Το 1960 ήταν η χρονιά που ανέβηκε στο πάλκο, αλλά και μπήκε στη δισκογραφία (με το «Κορίτσι μου χορεύει» των Βασίλη Καραπατάκη και Χρήστου Κολοκοτρώνη).
Μεγάλη επιτυχία γνώρισε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του ’70. Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμήνευσε ήταν τα: «Ίσως», «Μπορεί», «Κι ενώ το ήξερα» των Θόδωρου Δερβενιώτη και Κώστα Βίρβου, «Στο παλιό το μονοπάτι» του Βαρτάνη, «Με ποιο δικαίωμα» των Β. Βασιλειάδη – Πυθαγόρα κ.ά.
1942
Μετά από επίθεση των ιαπωνικών δυνάμεων, η Σιγκαπούρη περνάει στη Σιγκαπούρη. Παραδίδονται περίπου 80.000 Ινδοί, Βρετανοί και Αυστραλοί στρατιώτες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράδοση διοικούμενου από Βρετανούς στρατιωτικού προσωπικού στην ιστορία.
1951
Ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος και τέως Υπουργός Μεταφορών Πάνος Χατζηπάνος καταδικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) σε 2 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για απιστία κατά του Δημοσίου, σχετικά με σκάνδαλο μεταφοράς των καυσίμων.
1952
Με το «στοιχείο» των ασυρμάτων που στις 14/11/1951 ανακαλύφθηκαν από την Ασφάλεια στη βίλα «Αύρα», αρχίζει στις 15 Φλεβάρη 1952 η δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και ακόμα 28 κομμουνιστών, με την κατηγορία της «διενέργειας κατασκοπείας κατά των συμφερόντων του κράτους» (πρόκειται για το Μεταξικό νόμο 375/1936).

Ο λόγος που το αστικό κράτος «ξεπάγωσε» το νόμο 375/1936 «περί κατασκοπείας» και οδήγησε τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του σε δεύτερη δίκη ήταν πως η κατηγορία της κατασκοπείας ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εμπέσει σε αμνηστία, σε αντίθεση με τις καταδίκες με τον 509, για τις οποίες διαφαινόταν ότι μπορούσε η ποινή του θανάτου να μετατραπεί σε ποινή ισόβιων δεσμών.

Παρά την εγχώρια και διεθνή κατακραυγή, το Στρατοδικείο καταδίκασε τους Νίκο Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Δημήτρη Μπάτση, Έλλη Ιωαννίδου, Τάκη Λαζαρίδη, Νίκο Καλούμενο, Χαράλαμπο Τουλιάτο και Μιλτιάδη Μπισμπιάνο σε θάνατο. Την Κυριακή 30 Μάρτη 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Ηλίας Αργυριάδης, ο Νίκος Καλούμενος και ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκαν στο Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία», υπό το φως των προβολέων των στρατιωτικών αυτοκινήτων.
1961
Συντρίβεται στο Βέλγιο η πτήση 548 της Sabena, σκοτώνοντας 75 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και ολόκληρης της αμερικανικής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ μαζί με αρκετούς προπονητές και μέλη της οικογένειάς τους.

1965
Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 46 ετών, ο μουσικός της τζαζ, Νατ Κινγκ Κόουλ (Nat King Cole, πραγματικό όνομα, Nathaniel Adams Coles).

Αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους πιανίστες της εποχής του σουίνγκ και επέδρασε θετικά στη διαμόρφωσή του. Πολλές είναι οι άγνωστες πλευρές του μαύρου τραγουδιστή, που ορισμένες φορές η δημοσιότητα δεν τις φωτίζει. Κι αυτό γιατί πίσω από τη φήμη του ως τραγουδιστή, πιανίστα, ηθοποιού, κρύβεται στην ουσία ένα σημαντικό μουσικό ταλέντο και ένας σκληρός αγώνας για καλλιτεχνική επιβίωση.
Η επιτυχία που γνώρισε με τα ελαφρά τραγούδια που συνήθως έλεγε με τη ζεστή και απαλή φωνή του, επισκίασε τις αυθεντικές τζαζ ρίζες της μουσικής του. Για τους περισσότερους μαύρους μουσικούς ο Νατ Κινγκ Κόουλ ήταν συμβιβασμένος με τους λευκούς αφεντάδες. Για τους λευκούς ήταν ακόμη ένας νέγρος που «βρόμιζε» τις λεύκες πλούσιες συνοικίες του Λος Αντζελες.
Το 1947 ηχογράφησε το «Nature Boy», το οποίο πούλησε περισσότερα από 1 εκ. αντίτυπα και επανακτελέστηκε από τον Φρανκ Σινάτρα και τη Σάρα Βων. Το 1948 μετακόμισε στη ακριβή περιοχή του Χόλυγουντ.
Το 1956 προπηλακίστηκε από μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης «White Citizen’s Council» κατά τη διάρκεια συναυλίας του στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα.
Μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι τα «Unforgettable», «Pretend», «The Way You Look Tonight», «When I Fall In Love», «It’s Only A Paper Moon», «Let There Be Love» κ.ά.
1988
Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Ρίτσαρντ Φάινμαν (Richard Phillips Feynman). Βραβεύτηκε με Νόμπελ για τη δουλειά του στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική.

1999
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει παραδώσει στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η είδηση ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν «φιλοξενούνταν» για δεκαπέντε μέρες στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας σκάει σαν βόμβα. Το απόγευμα εκείνης της μέρας, ο Οτσαλάν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πρεσβεία και η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι τα ίχνη του χάθηκαν όταν το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο «εξαφανίστηκε» κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Λίγες ώρες αργότερα, τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν βίντεο με τις αποτρόπαιες εικόνες από τη μεταφορά του Οτσαλάν στην Αγκυρα.

Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε η οργή για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και για τους χειρισμούς της, που συνιστούσαν παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων πρακτόρων. Η οργή μεγαλώνει, γιατί η κυβέρνηση διάλεξε το ίδιο βράδυ για να διατάξει επιχείρηση – «σκούπα» κατά των Κούρδων που ήταν εγκαταστημένοι στην πλατεία Κουμουνδούρου. Στην επιχείρηση, η Αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά των προσφύγων, τους συγκεντρώνει και τους μεταφέρει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις με συνθήκες στρατοπέδου συγκέντρωσης.
2003
Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε πάνω από 600 πόλεις παγκοσμίως ενάντια στην επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

Η συμμετοχή υπολογίζεται σε παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια.

2011
«Φεύγει» από την ζωή ο λαϊκός τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Καραμπεσίνης.

Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1931. Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός. Το 1960 θριάμβευε στο νυχτερινό κέντρο «Σπηλιά του Παρασκευά». Λίγο αργότερα, η μεγάλη επιτυχία του «Τάμπα -Τούμπα» έδωσε το όνομά της στο κέντρο που τραγουδούσε.
Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς δίσκους του: «Τσιφτετέλι, Νο 2» (1971), «Μαίρη Μαράντη» (1971), «Αγάπες και παράπονα» (1984), «Θα φύγω μόνος μου» (1985), «Σε καινούρια τραγούδια» (1990). Μετέχει, επίσης, στους δίσκους: «Ρετσίνα και μπουζούκι, 3» (1964), «Η ρεμπέτισσα, Νο 3» (1982) κ.ά.
Από τα πιο γνωστά τραγούδια είναι τα εξής: «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», «Κάψε με να ησυχάσω», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Η παντρεμένη», «Τα μελιτζανιά σου μάτια», «Θα φύγω κι ας πονώ», «Του φτωχού ο πόνος», «Τσιφτετέλι παιχνιδιάρικο», «Ξημερώνει η γιορτή σου», «Της φτώχειας τα παιδιά», «Τσιφτετέλι με μπουζούκι» κ.ά.
2019
Σε ηλικία 77 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος Ελβετός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Μπρούνο Γκαντς (Bruno Ganz).
Ο Γκαντς γεννήθηκε το 1941 στη Ζυρίχη, από Ελβετό πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Ως έφηβος, παράτησε το σχολείο για να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής, ενώ εργαζόταν σε βιβλιοπωλείο.

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε το 1960, με την ταινία «Der Herr mit der schwarzen Melone». Σύντομα, όμως, επικεντρώθηκε στο θέατρο, συμμετέχοντας σε σημαντικές παραστάσεις τη δεκαετία του ’70, χάρη στις οποίες αναγνωρίστηκε ως ένας αξιόλογος θεατρικός ηθοποιός και το 1973 ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος ηθοποιός της χρονιάς από το περιοδικό «Theater Heute».
Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως οι Βιμ Βέντερς, Ερίκ Ρομέρ, Βέρνερ Χέρτζογκ, αλλά και με τον Έλληνα Θόδωρο Αγγελόπουλο, στις ταινίες του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998) και «Η σκόνη του χρόνου» (2008).
Μερικές από τις γνωστότερες ερμηνείες του στον κινηματογράφο ήταν αυτή στα «Φτερά του Έρωτα» (1987) και η ενσάρκωση του Αδόλφου Χίτλερ στην ταινία «Η πτώση» (2004). Άλλες ταινίες του: «Ένας Αμερικανός φίλος» (1977), «Ανθρωποκυνηγητό σε δύο ηπείρους» (1978), «Νοσφεράτου: Ο Δράκουλας της Νύχτας» (1979), «Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας» (2004) κ.ά.
Για τα επιτεύγματά του στον κινηματογράφο, το 2010 έλαβε βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και το 2014 τη Χρυσή Κάμερα, ενώ το 2010 απέκτησε το δικό του αστέρι στη «Λεωφόρο των Αστέρων» στο Βερολίνο. Ακόμα, το 1996 τιμήθηκε με το «Δαχτυλίδι του Ιφλαντ» στη Γερμανία, η μεγαλύτερη διάκριση για γερμανόφωνο ηθοποιό.