Σαν σήμερα 15 Μαρτίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 15/3

44 π.Χ.

Δολοφονείται από τον Μάρκο Ιούνιο Βρούτο, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γάιος Ιούλιος Καίσαρ.

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία - Ιούλιος Καίσαρας
Προτομή του Ιούλιου Καίσαρα

493

Κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία συμμετείχαν και οι δύο, ο βασιλιάς των Οστρογότθων Θεοδώριχος ο Μέγας δολοφονεί τον βασιλιά της Ιταλίας Οδόακρο.

Ιταλία - Γερμανικά φύλα - Οδόακρος
Ο Οδόακρος

1738

Γεννιέται ο Τσέζαρε Μπεκαρία, Ιταλός εγκληματολόγος, οικονομολόγος, δημοσιολόγος και φιλόσοφος,

Είναι ο συγγραφέας του έργου «Περί εγκλημάτων και ποινών», το οποίο προσάρμοζε το ποινικό δίκαιο στις ανάγκες της ανερχόμενης αστικής τάξης.

Επιστήμες - Εγκληματολογία - Τσέζαρε Μπεκαρία
Ο Τσέζαρε Μπεκαρία

1813

Γεννιέται ο Τζον Σνόου (John Snow), Βρετανός γιατρός.

Θεωρείται ένας εκ των πρωτοπόρων της επιδημιολογίας.

Ήταν ο πρώτος που έκανε χρήση του αιθέρα ως αναισθητικού κατά τις ιατρικές επεμβάσεις..

Επιστήμες - Ιατρική - Τζον Σνόου
Ο Τζον Σνόου

1838

Με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα, η 25η Μαρτίου καθιερώνεται ως ημέρα εθνικής εορτής.

Η ημερομηνία δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό χρόνο και τόπο έναρξης της Επανάστασης, αλλά ικανοποιεί τις ανάγκες της αστικής τάξης και της χριστιανικής εκκλησίας.

1884

Γεννιέται ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.

Πολιτισμός - Ποίηση - Άγγελος Σικελιανός
Ο Άγγελος Σικελιανός

Έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων-Καλλιτεχνών και για αυτή τη δράση του στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διατέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Στο έργο του, εξυμνώντας τις πνευματικές αξίες, την ομορφιά του ελληνικού λαού και της ελληνικής γης, ταλαντεύεται ανάμεσα στην εξωραϊσμένη καπιταλιστική ανάπτυξη και στο δίκιο των απλών λαϊκών δυνάμεων.

Μετά το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών ήρθε στην Αθήνα να σπουδάσει νομικά που σύντομα εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στην ποίηση και στη συνέχεια στις Δελφικές Γιορτές.

Πολιτισμός - Ποίηση - Άγγελος Σικελιανός
Ο Άγγελος Σικελιανός σε νεαρή ηλικία

Το Μάη του 1927, με τη συμπαράσταση της γυναίκας του Εύας Πάλμερ, διοργανώνει στους Δελφούς τις πρώτες Δελφικές Γιορτές, με την παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη», αθλητικούς αγώνες, λαμπαδηδρομίες, συναυλία βυζαντινής μουσικής, έκθεση λαϊκής τέχνης.

Πολιτισμός - Ποίηση - Άγγελος Σικελιανός - ΕΑΜ
Ποίημα του Άγγελου Σικελιανού για το ΕΑΜ

Η απήχηση από την εκδήλωση ήταν τεράστια αλλά και τα έξοδα εξίσου τεράστια. Έτσι, παρά τη σχετική κρατική βοήθεια, η ωραία αυτή προσπάθεια θα επαναληφθεί ακόμα μια χρονιά, το 1930, και θα σταματήσει οριστικά. Στη συνέχεια ο θα φύγει για την Αμερική και το 1940 θα παντρευτεί την Άννα Καραμάνη.

Πολιτισμός - Ποίηση - Άγγελος Σικελιανός
Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στη Φανερωμένη της Σαλαμίνας

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού, με κορυφαία εκδήλωση το ποίημα και το λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του Κωστή Παλαμά.

1892

Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ.

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Λίβερπουλ
Το έμβλημα της Λίβερπουλ

1917

Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της Φεβρουαριανής επανάστασης στη Ρωσία, μενσεβίκοι και εσέροι, παραδίδουν ουσιαστικά την εξουσία στα χέρια της αστικής τάξης. Οι δυνάμεις αυτές φοβούνταν τον επαναστατικό αναβρασμό που επικρατούσε στις μάζες και ήταν αντίθετοι στη μετατροπή των σοβιέτ σε όργανα της καινούργιας, της επαναστατικής εξουσίας.

Ρωσία - Φεβρουαριανή Επανάσταση, 1917 - πρίγκιπας Γ. Ε. Λβόφ
Ο πρίγκιπας Γ. Ε. Λβόφ

Ακολούθως, συγκροτείται Προσωρινή (αστική) κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον πρίγκιπα Γ. Ε. Λβόφ. Οι μπολσεβίκοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταβίβαση αυτή της εξουσίας στην αστική τάξη. Αντιπροσωπείες εργατών διαμαρτύρονταν αδιάκοπα στο Σοβιέτ της Πετρούπολης ζητώντας να πάρει εκείνο όλη την εξουσία στα χέρια του. Αλλά οι αρχηγοί των μενσεβίκων-εσέρων κατόρθωσαν να πείσουν την πλειοψηφία του Σοβιέτ πως η Προσωρινή κυβέρνηση θα ενεργεί κάτω από τον έλεγχό του και θα εκτελεί τη θέληση του λαού.

Ο σχηματισμός της Προσωρινής κυβέρνησης δίπλα στο Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών σήμαινε πως στη Ρωσία είχε δημιουργηθεί μια ιδιόμορφη περιπλοκή δύο εξουσιών – διαρχία, όπως τη χαρακτήρισε ο Β. Ι. Λένιν («Άπαντα», τ.24, σελ.19). Η πάλη για την εξουσία μεταξύ της εργατικής τάξης και της αστικής θα συνεχίζονταν μέχρι τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση 7 μήνες αργότερα.

1924

Ξεκινά το 2ο Συνέδριο της ΟΚΝΕ, που αποφασίζει την αναδιοργάνωση των πυρήνων και της δράσης της με βάση τους χώρους δουλειάς.

1924

Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών μετονομάζεται σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ)
Το έμβλημα του ΠΑΟ (Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος)

1938

Εκτελείται ο Νικολάι Μπουχάριν.

Ο Ν. Μπουχάριν υπήρξε στέλεχος του μπολσεβίκικου κόμματος. Είχε διατελέσει μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, καθώς και διευθυντής της Πράβδα.

ΕΣΣΔ - ΚΚΣΕ - Αντεπανάσταση - Νικολάι Μπουχάριν
Ο Νικολάι Μπουχάριν

Το 1917 αντιτάχθηκε στη Συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία μαζί με τον Τρότσκι, ενώ υποστήριξε κοινές απόψεις με τον Τρότσκι και στο ζήτημα των συνδικάτων. Γι’ αυτές του τις θέσεις δέχτηκε σκληρή πολεμική από το Λένιν. Ο Μπουχάριν αποτέλεσε κύριο εκφραστή της δεξιάς παρέκκλισης στο ΠΚΚ (μπ) τη δεκαετία του 1920, τασσόμενος με τα συμφέροντα των κουλάκων, αντιτάχθηκε στην κολεκτιβοποίηση και στήριξε στην ΚΔ μια γραμμή συμβιβασμού με δεξιά οπορτουνιστικά στοιχεία.

Η δεξιά παρέκκλιση καταδικάστηκε στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ) τον Απρίλη του 1929. Διαγράφτηκε από το ΠΚΚ (μπ) το 1937 με απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ για αντικομματική δράση. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε στρατιωτικοπολιτική συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της Σοβιετικής εξουσίας. Δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1938. Ο Μπουχάριν αποκαταστάθηκε πολιτικά το 1988 από τον Μ. Γκορμπατσόφ.

1939

Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία, την οποία καταλαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, αν και γνώριζαν για την εισβολή, δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ένωση την καταδίκασε απερίφραστα.

Μ. Βρετανία - Γαλλία - Ναζιστική Γερμανία - Φασιστική Ιταλία - Συμφωνία του Μονάχου, 1938
Από την υπογραφή της «Συμφωνίας του Μονάχου»

Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (Πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι. Με βάση τη «Συμφωνία του Μονάχου», η Τσεχοσλοβακία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει στη Γερμανία εδάφη (τη Σουδητία), που ουσιαστικά την άφηναν έκθετη σε μια ενδεχόμενη επιδρομή. Όπως και έγινε.

Η υπογραφή της Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της λεγόμενης πολιτικής του «κατευνασμού», δηλαδή την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Χίτλερ για επέκταση της Γερμανίας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η πολιτική αυτή αποσκοπούσε στο να στραφεί η ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

1943

Ξεκινάει η μεταφορά Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης σε ναζιστικά στρατόπεδο συγκέντρωσης κι εξόντωσης.

Β'ΠΠ - Ναζιστική Γερμανία - Ολοκαύτωμα - Εβραίοι - Θεσσαλονίκη, 1943
Εβραίοι της Θεσσαλονίκης επιβιβάζονται στα τραίνα του θανάτου

Τα τραίνα θα στείλουν στα κολαστήρια του Άουσβιτς του Μπιργκενάου και του Μπέργκεν-Μπέλσεν περισσότερους από 48.000 Έλληνες Εβραίους.

Β'ΠΠ - Ναζιστική Γερμανία - Ολοκαύτωμα - Εβραίοι - Θεσσαλονίκη, 1943
Άφιξη τραίνων με Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Από αυτούς, μόλις 2.000 θα καταφέρουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1944

Στις 15 – 16 του Μάρτη πραγματοποιείται επιδρομή 2.000 χιτλερικών, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων κατά του συνοικισμού Καλογρέζα στην Αθήνα.

Β'ΠΠ - Ελλάδα - μπλόκο της Καλογρέζας, 1944
Από το μπλόκο της Καλογρέζας

Εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες σπίτια λεηλατήθηκαν ή κάηκαν. Σε μια χαράδρα κοντά στην πλατεία της Καλογρέζας δολοφονήθηκαν 22 κομμουνιστές αντιστασιακοί.

1946

Συνήλθε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοκρατικών Συλλόγων (σύλλογοι που συγκροτήθηκαν στα πλαίσια του ΕΑΜ μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας της Βάρκιζας»).

Πήραν μέρος 250 αντιπρόσωποι απ’ όλη τη χώρα. Το Συνέδριο εξέλεξε 75μελή διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Συλλόγων.

1950

Συνέρχεται στη Στοκχόλμη η 3η Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (15 – 19/3/1950). Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης υιοθετεί την «Έκκληση της Στοκχόλμης», την οποία υπέγραψαν πάνω από 500.000.000 άνθρωποι.

Στην Έκκληση τονίζονταν: «Απαιτούμε την απόλυτη απαγόρευση του ατομικού όπλου, όπλου επίθεσης και μαζικής εξολόθρευσης ανθρώπινων υπάρξεων, και ένα αυστηρό διεθνή έλεγχο για την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Θα θεωρήσουμε σαν εγκληματία πολέμου την κυβέρνηση που πρώτη θα χρησιμοποιούσε το ατομικό όπλο ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα. Καλούμε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης σ’ όλο τον κόσμο να υπογράψουν αυτή την έκκληση».

1951

Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας αστρονόμος Ιωάννης Παρασκευόπουλος, του οποίου το όνομα φέρει ένας κρατήρας της Σελήνης.

Επιστήμες - Αστρονομία - Ιωάννης Παρασκευόπουλος
Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος

1955

Ανακοινώνεται από την Ασφάλεια η σύλληψη του Κώστα Λουλέ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλων στελεχών του Κόμματος.

ΚΚΕ - Κώστας Λουλές
Ο Κώστας Λουλές

1968

Πεθαίνει ο Ιωάννης Πασαλίδης, Πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς ΕΔΑ)

ΚΚΕ - Ι. Πασαλίδης
Ο Ι. Πασαλίδης

2023

“Φεύγει” από τη ζωή ο Μίμης Παπαϊωάννου, ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές, σε ηλικία 81 ετών.

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Μίμης Παπαϊωάννου- ΑΕΚ -

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ήταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές με 21 γκολ.

Το 2003 ψηφίστηκε ως ο τρίτος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για τον εορτασμό των 50 χρόνων της UEFA, ενώ η IFFHS τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.

Εργάστηκε ως προπονητής και υπήρξε συνεργάτης του Αλκέτα Παναγούλια στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ 1994 στις ΗΠΑ.

Το ΚΚΕ αποχαιρετά το προσφυγόπουλο που κατέκτησε τα γήπεδα

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Μίμη Παπαϊωάννου εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο σημειώνει:

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε τον Μίμη Παπαϊωάννου, το προσφυγόπουλο από τη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας που κατέκτησε τα ελληνικά γήπεδα με την αγαπημένη του ομάδα την ΑΕΚ. Ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές πετυχαίνοντας 21 γκολ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήριά στην οικογένεια, τους φίλους και την ομάδα του».

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...