Σαν σήμερα 16 Μαΐου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν σήμερα 16-MAH San Shmera 16 May

218

Ο Ηλιογάβαλος (Heliogabalus ή Elagabalus), Marcus Aurelius Antoninus, (Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος 203 – 222), ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας.

Ήταν μέλος της δυναστείας των Σεβήρων, Σύριος, και ο δεύτερος γιος των γονιών του. Μητέρα του ήταν η Ιουλία Σοαιμιάς. Στα νεανικά του χρόνια υπηρέτησε ως ιερέας του θεού Ηλιογάβαλου στην Έμεσα, πατρίδα της οικογένειας της μητέρας του.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Βάριος Άβιτος Βασσιανός, ενώ το Ηλιογάβαλος (από ορισμένους Έλληνες συγγραφείς αναφέρεται και ως Ελαγάβαλος) προήλθε από το ιερατικό του λειτούργημα.

Έμεινε στην ιστορία για την εκκεντρική και προκλητική συμπεριφορά του καθώς και για την επιβολή στον ρωμαϊκό κόσμο της λατρείας του Θεού Βαλ.

1527 

Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία.

1703 

Πεθαίνει ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως η «Κοκκινοσκουφίτσα», η «Σταχτοπούτα», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Κυανοπώγων», «Ο Κοντορεβιθούλης» κ. ά.
Ο Σαρλ Περώ (Charles Perrault, – γεννήθηκε στο Παρίσι το 1628) ήταν λαογράφος και συγγραφέας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε αρχικά ως υπεύθυνος των βασιλικών κτηρίων.
Άρχισε να γίνεται γνωστός ως λογοτέχνης το 1660 περίπου με ερωτικά ποιήματα.
Αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στη μελέτη της ποίησης και των καλών τεχνών.

Ο Σαρλ Περώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη φιλολογική διαμάχη αναφορικά με την υπεροχή αρχαίων και νεότερων συγγραφέων.
Το 1671 εκλέχτηκε στη Γαλλική Ακαδημία, όπου διάβασε το 1687 το ποίημά του «Ο αιώνας του Μεγάλου Λουδοβίκου» (Le siècle de Louis le Grand, 1687), με αφορμή του οποίου η Γαλλική Ακαδημία διχάστηκε και ξέσπασε η αποκαλούμενη «Διαμάχη των Παλαιών και των Νέων».
Στη διαμάχη αυτή, ο Περώ έλαβε μέρος με τους «Παραλληλισμούς των Παλαιών και των Νέων» (Paralleles des Anciens et des Modernes, 1688 – 1698, 4 τόμοι), υποστηρίζοντας την υπεροχή και τοποθετώντας σε υψηλότερη θέση τους συγχρόνους του συγγραφείς, όπως τον Μολιέρο και τον Φρανσουά ντε Παλέρμπ, από τους αρχαίους κλασικούς Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. Βασικός του αντίπαλος σ’ αυτή τη διαμάχη ήταν ο Νικολά Μπουαλώ – Ντεπρώ (Nicolas Boileau – Despreaux, 1636 – 1711).

Ο Σαρλ Περώ είναι όμως περισσότερο γνωστός σ’ όλο τον κόσμο από τη συλλογή παραμυθιών για παιδιά, που περιλαμβάνονται στις «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας» (Contes de ma mere l’ oye, 1697), που τα έγραψε για τη διασκέδαση των παιδιών του και που έφεραν στη λογοτεχνία τη μόδα των «παραμυθιών» (contes de fees). Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται

1704

Γεννιέται ο Johann Joachim Gottlob am Ende (Γιόχαν αμ Έντε), Γερμανός θεολόγος, παιδαγωγός και συγγραφέας
|> ΣΣ Το «παιδαγωγός» δεν πρέπει να λειτουργήσει συνειρμικά με έναν άλλον –πολύ πιο σύγχρονο Έντε τον  Michael Andreas Helmuth Ende (Μίχαελ Αντρέας Χέλμουτ Έντε (12-Νοε-1929 | 28-Αυγ-1995) από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, που έγραψε το «Ιστορία χωρίς τέλος» τη “Μόμο”, το “Μαγικό φίλτρο” κα.

1717 

Φυλακίζεται στη Βαστίλη ο Βολταίρος για προσβολή του αντιβασιλέα, Φίλιππου Β’ της Ορλεάνης.

1718

Γεννήθηκε η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι, ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος, που διακρίθηκε για τις εργασίες της στον διαφορικό λογισμό.
Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε πανεπιστήμιο (πέθανε το 1799)

1770 

Η 14χρονη Μαρία Αντουανέτα παντρεύεται στις Βερσαλλίες το 15χρονο Λουδοβίκο Αύγουστο, τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ’, ο οποίος στη συνέχεια στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας. Η νέα βασίλισσα παρουσιάζεται στην γαλλική βασιλική αυλή.

1821

Γεννιέται ο Пафну́тий Льво́вич Чебышев (Παφνούτι Τσεμπισιόφ), Ρώσος μαθηματικός

1830

Πεθαίνει στο Παρίσι ο Jean Batist Joseph Fourier (Ζαν Μπατίστ Ζοζέφ Φουριέ – γεννήθηκε το 1768) –, 16 Μαΐου 1830) Γάλλος φυσικός και μαθηματικός.
Πραγματεύτηκε συστηματικά τις μαθηματικές σειρές που έχουν το όνομά του, βασικές στη μελέτη όλων των περιοδικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα, επεξεργάστηκε μια μέθοδο απεικόνισης των περιοδικών λειτουργιών μέσω τριγωνομετρικών σειρών. Εφάρμοσε με επιτυχία αυτές τις διαδικασίες στην αναλυτική μελέτη τής θερμότητας που διαδίδεται στο εσωτερικό της γης, πρόβλημα που ήταν και η αφορμή για την ανάπτυξη αυτών που σήμερα είναι γνωστές ως σειρές Φουριέ.

Ακολούθησε τον Ναπολέοντα Α΄ στην εκστρατεία του 1798 και έγινε κυβερνήτης τής Κάτω Αιγύπτου.
Μετά την ανακατάληψη της χώρας από τους Άγγλους επέστρεψε στη Γαλλία, όπου διορίστηκε νομάρχης της Ιζέρ, όπου και έκανε τα πειράματά του με τη θερμότητα.
Το 1816 μετακινήθηκε στην Αγγλία, όπου το 1822 δημοσίευσε την εργασία Théorie analytique de la chaleur (Αναλυτική θεωρία της θερμότητας).
Εκεί ανέπτυξε την ερμηνεία του για το νόμο ψύξης του Νεύτωνα, το γεγονός δηλαδή ότι η ροή θερμότητας ανάμεσα σε δυο μόρια είναι ανάλογη με την απειροελάχιστη διαφορά στη θερμοκρασία τους. Σε αυτή την εργασία διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι μια μεταβλητή ή μια συνάρτηση, ανεξάρτητα απ΄το αν είναι συνεχής ή όχι, μπορεί να επεκταθεί σε σειρά ημιτόνων και πολλαπλασίων της μεταβλητής.
Αν και αυτό το συμπέρασμα ήταν λανθασμένο και αρχικά ημιτελές, αποτέλεσε επανάσταση στην μελέτη περιοδικών και άλλων φαινομένων, και συμπληρώθηκε αργότερα με εργασίες τού Λαγκράνζ και του Ντιρισλέ.

Άλλα επιτεύγματα του Φουριέ είναι η παρατήρηση ότι τα αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης παίζουν ρόλο στην αύξηση της θερμοκρασίας, που οδήγησε στη μελέτη αυτού που σήμερα ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εισήγαγε επίσης την έννοια της πλανητικής ενεργειακής ισορροπίας, μελετώντας την ακτινοβολία που κερδίζει και χάνει η γη από τον ήλιο και το διάστημα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θερμότητα από το εσωτερικό της γης παίζει μικρό ρόλο στην επιφανειακή της θερμοκρασία. Εργάστηκε επίσης πάνω στη σχέση υπεριώδους ακτινοβολίας και θερμοκρασίας.

Caricature de l’expérience égyptienne de la Commission des sciences et des arts accompagnant Bonaparte

1868 

Κρήτες επαναστάτες, υπό τον Καπετάν Κόρακα, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Μαλεβιζίου της περιοχής του Ηρακλείου, όπου πετυχαίνουν περίλαμπρη νίκη. Για πρώτη φορά οι επαναστάτες χρησιμοποιούν εμπρηστικές ύλες.

1869

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα.
Θα διαρκέσουν έως τις 19 Μαΐου. Από τις 187 έδρες της Βουλής, ο Θρασύβουλος Ζαΐμης θα λάβει 90, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος 59 και ο Βούλγαρης 30.

1888

Ο Νίκολα Τέσλα δίνει μία διάλεξη περιγράφοντας τον εξοπλισμό που θα επιτρέψει την αποτελεσματική παραγωγή και χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος για τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

1891

Γεννιέται ο Ρίχαρντ Τάουμπερ, Αυστριακός τενόρος

1898

Γεννιέται ο Ιάπωνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κένζι Μιζογκούτσι.
Το έργο του Μιζογκούτσι είναι γνωστό για τα μονοπλάνα και τη μιζανσέν του.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα Μαρκ Λε Φανού, «Οι ταινίες του έχουν μια εξαιρετική δύναμη και αγνότητα. Ταρακουνούν και μετατοπίζουν τον θεατή με τη δύναμη, τη φινέτσα και τη συμπόνια με την οποία αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο πόνο».

Η ταινία του Ουγκέτσου Μονογκατάρι (1953) έστρεψε πάνω του τη διεθνή προσοχή και εμφανίστηκε στο Top Ten Poll των κριτικών του Sight & Sound, το 1962 και το 1972.
Άλλες επιτυχημένες ταινίες του περιλαμβάνουν την Ιστορία του τελευταίου χρυσάνθεμου (1939), τη Ζωή της Οχάρου (1952) και τον Επιστάτη Σάνσο (1954).
Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κινηματογραφιστές στην ιστορία του κινηματογράφου.

1905

Γεννήθηκε ο αμερικανός ηθοποιός, Χένρι Φόντα

1912 

Υπογράφεται στη Σόφια η ελληνο – βουλγαρική αμυντική συνθήκη, η οποία αποτελεί το προοίμιο της Ελληνο- βουλγαρικής συμμαχίας κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1915

Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Mario Monicelli (Μάριο Μονιτσέλι, πέθανε 29-Νοε-2010).
Πολλές οι ταινίες του, όπως Ο Κλέψας του Κλέψαντος, Οι εντιμότατοι φίλοι μου, Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε που είχαν διεθνή επιτυχία και έκαναν γνωστή παγκοσμίως την επονομαζόμενη «κωμωδία αλά ιταλικά».

 • 1935    I ragazzi della Via Paal          
 • 1937    Pioggia d’estate          
 • 1949    Totò cerca casa, συν-σκηνοθεσία με τον Στένο          Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης
 • 1949    Al diavolo la celebrità, συν-σκηνοθεσία με τον Στένο
 • 1950    Vita da cani, συν-σκηνοθεσία με τον Στένο    
 • 1950    È arrivato il cavaliere!, συν-σκηνοθεσία με τον Στένο            
 • 1951    Guardie e ladri, συν-σκηνοθεσία με τον Στένο           
 • 1952    Totò e i re di Roma, συν-σκηνοθεσία με τον Στένο     Ο Τοτό βασιλιάς της Ρώμης
 • 1952    Totò e le donne, συν-σκηνοθεσία με τον Στένο           Ο Τοτό και οι γυναίκες
 • 1953    Le infedeli        Οι άπιστες
 • 1954    Proibito           
 • 1955    Un eroe dei nostri tempi          Ένας ήρωας της εποχής μας
 • 1955    Totò e Carolina          
 • 1956    Donatella         Ντονατέλλα
 • 1957    Il medico e lo stregone            Ο τυχοδιώκτης της πεντάρας
 • 1957    Padri e figli      Πίσω από τα κλειστά παράθυρα
 • 1958    I soliti ignoti     Ο Κλέψας του Κλέψαντος
 • 1959    La grande guerra        Ο μεγάλος πόλεμος
 • 1960    Risate di gioia
 • 1962    Boccaccio ’70, (σπονδυλωτή, επεισόδιο Ρέντσο και Λουτσιάνα)        Βοκκάκιος ‘70
 • 1963    I compagni      Οι σύντροφοι
 • 1964    Alta infedeltà, (σπονδυλωτή, επεισόδιο Gente moderna)       Απιστίες
 • 1965    Casanova ’70 Καζανόβας ‘70
 • 1966    Le fate, (σπονδυλωτή, επεισόδιο Fata Armenia)        Οι βασίλισσες
 • 1966    L’armata Brancaleone             Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε
 • 1968    La ragazza con la pistola        Το κορίτσι με το πιστόλι
 • 1968    Capriccio all’italiana, (σπονδυλωτή, επεισόδιο La bambinaia)           
 • 1969    Toh, è morta la nonna!           
 • 1970    Brancaleone alle Crociate       Ο Μπρανκαλεόνε σταυροφόρος
 • 1971    Le coppie, (σπονδυλωτή, επεισόδιο Il frigorifero)       Σκάνδαλα παντρεμένων
 • 1971    La mortadella
 • 1973    Vogliamo i colonnelli   Θέλουμε τους κολονέλους
 • 1974    Romanzo popolare      Έλα στο σπίτι να… γνωρίσεις τη γυναίκα μου
 • 1975    Amici miei        Οι Εντιμότατοι Φίλοι μου
 • 1976    Caro Michele  
 • 1976    Signore e signori, buonanotte             Κυρίες και κύριοι, καληνύχτα
 • 1977    Un borghese piccolo piccolo   Ο Ανθρωπάκος
 • 1977    I nuovi mostri, (σπονδυλωτή, επεισόδια Autostop και First Aid)         Μοντέρνα τέρατα
 • 1979    Viaggio con Anita        Ταξίδι με την Ανίτα
 • 1979    Temporale Rosy         
 • 1981    Camera d’albergo        Ιστορίες της κλειδαρότρυπας
 • 1981    Il marchese del Grillo
 • 1982    Amici miei atto II          Οι εντιμότατοι φίλοι No 2
 • 1984    Bertoldo, Bertoldino e Cacasenno     
 • 1985    Le due vite di Mattia Pascal    Μια δεύτερη ευκαιρία
 • 1986    Speriamo che sia femmina    
 • 1987    I picari Κομπιναδόροι και περιπλανώμενοι
 • 1989    La moglie ingenua e il marito malato
 • 1989    12 registi per 12 città, συλλογικό ντοκιμαντέρ, επεισόδιο Βερόνα      
 • 1990    Il male oscuro
 • 1991    Rossini! Rossini!        
 • 1992    Parenti serpenti          
 • 1994    Cari fottutissimi amici
 • 1995    Facciamo paradiso      Αναζητώντας τον παράδεισο
 • 1996    Esercizi di stile, (σπονδυλωτή, επεισόδιο Idillio edile)           
 • 1997    I corti italiani, (σπονδυλωτή, επεισόδιο Topi di appartamento)          
 • 1999    Panni sporchi
 • 1999    Un amico magico: il maestro Nino Rota, ντοκιμαντέρ            
 • 2001    Un altro mondo è possibile, συλλογικό ντοκιμαντέρ   
 • 2002    La primavera del 2002, συλλογικό ντοκιμαντέρ         
 • 2002    Lettere dalla Palestina, συλλογικό ντοκιμαντέρ          
 • 2003    Firenze, il nostro domani, συλλογικό ντοκιμαντέρ      
 • 2006    Le rose del deserto    
 • 2008    Vicino al Colosseo… c’è Monti, ντοκιμαντέρ   

Σεναριογράφος

 • 1935    I ragazzi della Via Paal          
 • 1937    Pioggia d’estate          
 • 1040    La granduchessa si diverte    
 • 1941    Brivido            
 • 1942    La donna è mobile     
 • 1943    Cortocircuito   
 • 1945    Il sole di Montecassino           
 • 1946    Aquila nera      Ο αετός της στέπας
 • 1947    Gioventù perduta        Νιάτα στη λάσπη
 • 1947    La figlia del capitano   Οι Κοζάκοι του Δον
 • 1947    Il corriere del re           Ο ταχυδρόμος του βασιλέως
 • 1948    I Miserabili       Οι άθλιοι
 • 1948    L’ebreo errante           
 • 1948    Il cavaliere misterioso Καζανόβας
 • 1948    Accidenti alla guerra!…          
 • 1949    Totò cerca casa          Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης
 • 1949    Il lupo della Sila           Επαναστατημένοι πόθοι
 • 1949    Il conte Ugolino          
 • 1949    Marechiaro     
 • 1949    Al diavolo la celebrità
 • 1949    Come scopersi l’America       
 • 1949    Follie per l’opera          Έντιμοι απατεώνες
 • 1950    È arrivato il cavaliere  
 • 1950    Il brigante Musolino     Τριπλή βεντέτα
 • 1950    Botta e risposta          
 • 1950    L’inafferrabile 12          Έρως τα μεσάνυχτα
 • 1950    Vita da cani    
 • 1950    Soho Conspiracy        
 • 1950    Quel bandito sono io  
 • 1951    Vendetta… sarda        
 • 1951    Totò e i re di Roma     Ο Τοτό βασιλιάς της Ρώμης
 • 1951    Tizio, Caio, Sempronio           
 • 1951    È l’amor che mi rovina             Με τον έρωτα… παρέα!
 • 1951    Core ‘ngrato    Το αμάρτημα μιας μητέρας
 • 1951    Il tradimento    Διπλή τραγωδία
 • 1951    Accidenti alle tasse!!  
 • 1951    Amo un assassino      
 • 1951    Guardie e ladri           
 • 1951    O.K. Nerone    Τα όργια του Νέρωνος
 • 1952    Totò e le donne           Ο Τοτό και οι γυναίκες
 • 1952    Totò a colori   
 • 1952    5 poveri in automobile            
 • 1952    Cani e gatti     
 • 1953    Un turco napoletano   
 • 1953    Il più comico spettacolo del mondo     Ο Τοτό ακροβάτης
 • 1953    Cavalleria rusticana    Καβαλερία ρουστικάνα
 • 1953    Le infedeli        Οι άπιστες
 • 1953    Perdonami!      Τρικυμία σε καρδιά μητέρας
 • 1953    Giuseppe Verdi           Βέρντι, ο βασιλεύς της μελωδίας
 • 1954    Violenza sul lago        
 • 1954    Guai ai vinti     Αμαρτωλές χωρίς αμάρτημα
 • 1954    Proibito           
 • 1955    Totò e Carolina          
 • 1955    Un eroe dei nostri tempi          Ένας ήρωας της εποχής μας
 • 1955    La donna più bella del mondo             Η ωραία των ωραίων
 • 1956    Donatella         Ντονατέλλα
 • 1957    Il medico e lo stregone            Ο τυχοδιώκτης της πεντάρας
 • 1957    Padri e figli      Πίσω από τα κλειστά παράθυρα
 • 1958    I soliti ignoti     Ο κλέψας του κλέψαντος
 • 1958    Ballerina e Buon Dio   Ακούστε τον πόνο μου
 • 1959    La grande guerra        Ο μεγάλος πόλεμος
 • 1960    Risate di gioia
 • 1961    A cavallo della tigre    
 • 1962    Boccaccio ’70, (σπονδυλωτή, επεισόδιο Ρέντσο και Λουτσιάνα)        Βοκκάκιος ‘70
 • 1963    Frenesia dell’estate    
 • 1963    I compagni      Οι σύντροφοι
 • 1965    Casanova ’70 Καζανόβας ‘70
 • 1966    I nostri mariti, (σπονδυλωτή, επεισόδιο Ιl Marito di Olga)      
 • 1966    L’armata Brancaleone             Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε
 • 1969    Toh, è morta la nonna!           
 • 1970    Brancaleone alle crociate        Ο Μπρανκαλεόνε σταυροφόρος
 • 1970    Le coppie        Σκάνδαλα παντρεμένων
 • 1973    Vogliamo i colonnelli   Θέλουμε τους κολονέλους
 • 1974    Romanzo popolare      Έλα στο σπίτι να… γνωρίσεις τη γυναίκα μου
 • 1977    Gran bollito     
 • 1977    Un borghese piccolo piccolo   Ο ανθρωπάκος
 • 1980    Temporale Rosy         
 • 1981    Camera d’albergo        Ιστορίες της κλειδαρότρυπας
 • 1981    Il marchese del Grillo
 • 1982    Amici miei – Atto IIº      Οι εντιμότατοι φίλοι No 2
 • 1984    Bertoldo, Bertoldino e Cacasenno     
 • 1985    Le due vite di Mattia Pascal    Μια δεύτερη ευκαιρία
 • 1986    Speriamo che sia femmina    
 • 1988    I picari Κομπιναδόροι και περιπλανώμενοι
 • 1990    Il male oscuro
 • 1991    Rossini! Rossini!        
 • 1992    Parenti serpenti          
 • 1994    Cari fottutissimi amici
 • 1995    Facciamo paradiso      Αναζητώντας τον παράδεισο
 • 1999    Panni sporchi
 • 1999    Un amico magico: il maestro Nino Rota, ντοκιμαντέρ            
 • 2006    Le rose del deserto    
 • 2008    Vicino al Colosseo… c’è Monti, ντοκιμαντέρ   
 • 2010    La nuova armata Brancaleone, ντοκιμαντέρ  

Βραβεία

 • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας
  • 1935 1º βραβείο, ερασιτεχνικός τομέας – I ragazzi della via Paal
  • 1959 Χρυσός λέων καλύτερης ταινίας – Ο μεγάλος πόλεμος
  • 1985 Βραβείο Pietro Bianchi
  • 1991 Χρυσός λέων για το σύνολο της καριέρας
 • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου
  • 1957: βραβείο σκηνοθεσίας – Πίσω από τα κλειστά παράθυρα
  • 1976: βραβείο σκηνοθεσίας – Caro Michele
  • 1982: βραβείο σκηνοθεσίας – Il marchese del Grillo
 • Νταβίντ ντι Ντονατέλο
  • 1976 βραβείο σκηνοθεσίας – Εντιμότατοι φίλοι μου
  • 1977 βραβείο σκηνοθεσίας – Ο ανθρωπάκος
  • 1977 βραβείο καλύτερης ταινίας – Ο ανθρωπάκος
  • 1986 βραβείο σκηνοθεσίας – Speriamo che sia femmina
  • 1986 βραβείο καλύτερης ταινίας – Speriamo che sia femmina
  • 1986 βραβείο σεναρίου – Speriamo che sia femmina
  • 1990 βραβείο σκηνοθεσίας – Il male oscuro
  • 2005 βραβείο για το σύνολο της καριέρας
 • Nastro d’Argento
  • 1959 βραβείο σεναρίου – ο κλέψας του κλέψαντος
  • 1977 βραβείο σεναρίου – ο ανθρωπάκος
  • 1982 βραβείο σεναρίου – Il marchese del Grillo
  • 1986 βραβείο σκηνοθεσίας – Speriamo che sia femmina
  • 1986 βραβείο σεναρίου – Speriamo che sia femmina
 • Όσκαρ
  • 1958 Υποψηφιότητα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας – ο κλέψας του κλέψαντος
  • 1959 Υποψηφιότητα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας- Ο μεγάλος πόλεμος
  • 1965 Υποψηφιότητα καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου – Οι σύντροφοι
  • 1966 Υποψηφιότητα καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου – Casanova ’70
  • 1968 Υποψηφιότητα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας – Το κορίτσι με το πιστόλι
  • 1978 Υποψηφιότητα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας – Μοντέρνα τέρατα

1916 

Υπογράφεται η μυστική συμφωνία Σάικς – Πικό, που ρυθμίζει τις σφαίρες επιρροής μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας στη Μέση Ανατολή. Προβλέπει ότι η Μ. Βρετανία δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της Κύπρου χωρίς την έγκριση της Γαλλίας.

1920 

Στη Ρώμη, ο Πάπας Βενέδικτος ο 15ος ανακηρύσσει Αγία τη Ζαν Ντ’ Αρκ, γνωστή στην Ελλάδα και ως Ιωάννα της Λορένης.
Δείτε |> ΑΛΤ.gr 1909 |> Οσιοποιείται η Γαλλίδα Ιωάννα της Λωραίνης – Jeanne d’Arc

1926

Πέθανε ο τελευταίος Οθωμανός Σουλτάνος, Μεχμέτ ΣΤ’

1927 

Στην Ελλάδα, αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή η δίκη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου.

1929 

Διοργανώνεται για πρώτη φορά η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Λος Άντζελες.

1930

Μέσα σε ατμόσφαιρα αστυνομικής τρομοκρατίας, γίνεται στη Θεσσαλονίκη η δίκη για τη διάλυση του ταξικού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και του καπνεργατικού σωματείου «Πρόοδος», διότι δήθεν «παρεξέκλιναν τους σκοπού τους» (Ιδιώνυμο).
Το δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου «Πρόοδος», ενώ η αίτηση του Εισαγγελέα να διαλυθεί και η ΚΟΕ απορρίφθηκε.
Την παραμονή και ημέρα της δίκης έγιναν απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Καβάλα, τη Δράμα, την Ξάνθη, κ.α. καπνεργατικά κέντρα της βορείου Ελλάδας. Στην Καβάλα και τη Δράμα, οι διαμαρτυρίες μετεξελίχθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

1934

Πεθαίνει ο Ρώσος αστρονόμος Аристарх Аполлонович Белопольский (Αρίσταρχος Μπελοπόλσκυ γεννήθηκε το 1854)
Γεννήθηκε στη Μόσχα απεφοίτησε από το εκεί πανεπιστήμιο το 1876 και το 1878 έγινε βοηθός του Φιοντόρ Αλεξάντροβιτς Μπρεντίχιν στο Αστεροσκοπείο της Μόσχας.
Το 1888 έγινε μέλος του προσωπικού του Αστεροσκοπείου του Πούλκοβο.

Γραμματόσημο СССР, 1954 Ф А Бредихин, В Я Струве και (δεξιά) А А Белопольский

Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην αστρονομική Φασματοσκοπία και ανακάλυψε αρκετούς φασματοσκοπικώς διπλούς αστέρες, όπως τον Κάστορα, του οποίου την περίοδο υπολόγισε σε 2,92 ημέρες.
Ο Μπελοπόλσκυ ήταν γνωστός για την ικανότητά του στην κατασκευή εξαιρετικής ποιότητας αστρονομικών οργάνων και το 1900 έφτιαξε μια συσκευή που μετρούσε τη μετατόπιση Ντόπλερ των φασμάτων, ενώ πρωτοπόρησε στη χρήση της μετατοπίσεως Ντόπλερ του φωτός για τη μέτρηση της ταχύτητας περιστροφής μακρινών ουράνιων σωμάτων.
Υπήρξε ο άνθρωπος που ανακάλυψε ότι οι περιοχές του πλανήτη Δία που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό του περιστρέφονται ταχύτερα από τα υψηλότερα πλάτη (διαφορική περιστροφή), και ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν περιστρέφονται ως ένα στερεό σώμα, αποδεικνύοντας έτσι ότι αποτελούνται από πολλά μικρά σώματα.
Προσπάθησε δύο φορές να μετρήσει και την περίοδο περιστροφής της Αφροδίτης, που τη βρήκε 24 ώρες το 1900 και 35 ώρες το 1911 — δύο από τις πολυάριθμες αποτυχημένες απόπειρες αστρονόμων της εποχής να μετρήσουν τη διάρκεια αυτής της περιστροφής.

1940 

William Hamilton Merritt από τους βασικούς ορματιστές της γέφυρας (καναλιού Welland)

Καναδοί και Αμερικανοί αρχίζουν την κατασκευή γέφυρας στο Νιαγάρα. Η γέφυρα κατασκευάζεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές.

“Μακέτα”
Η σχοινοβάτης Maria Spelterina διασχίζει τους καταρράκτες (με φόντο τη γέφυρα)

1941

Δημοσιεύεται άρθρο του Μιλτιάδη Πορφυρογένη (μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ) στην εφημερίδα του Ηρακλείου «Κρητικά Νέα», με το οποίο ο Κρητικός λαός καλείται σε άμυνα του νησιού από τους Γερμανούς εισβολείς.

1942

Πεθαίνει ο Μπρόνισλαβ Μαλινόβσκι, Πολωνός ανθρωπολόγος

1943

Ολοκαύτωμα: Τερματίζεται η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας.

1944 

Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945

Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ι. Β. Στάλιν απευθύνει μέσω του ΕΑΜ μήνυμα στον ελληνικό λαό: «Σας παρακαλώ να μεταδώσετε το χαιρετισμό μου στον ελληνικό λαό που αγαπά την ελευθερία και που υπέστη μεγάλες θυσίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των βοηθών του. Ι. Β. Στάλιν.»

1948

Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία.
Ο Τζ. Πολκ υπήρξε ανταποκριτής του ραδιοφωνικού δικτύου CBS στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις τρεις «καταθέσεις» του Γρ. Στακτόπουλου, ο οποίος κατηγορήθηκε ως συνένοχος στη δολοφονία και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά (αποφυλακίστηκε μετά από 12 χρόνια), μετά από σκηνοθετημένη δίκη.
Σύμφωνα με τις «καταθέσεις» του Στακτόπουλου στις ανακρίσεις, που διηύθυναν ο ταγματάρχης Χωροφυλακής Ν. Μουσχουντής στη Θεσσαλονίκη και ο διευθυντής της Αστυνομίας στο υπουργείο Εσωτερικών Ι. Πανόπουλος, στην Αθήνα, τον Πολκ δολοφόνησαν ο Αδάμ Μουζενίδης και ο Βαγγέλης Βασβανάς, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ. Επρόκειτο για προβοκάτσια, όπως αποδείχθηκε πολύ αργότερα.
Ο Αδάμ Μουζενίδης είχε σκοτωθεί στο βουνό αρκετές μέρες προτού έρθει στην Ελλάδα ο Πολκ, γεγονός που δεν γνώριζαν οι σκευωροί, όταν σκάρωναν τη προβοκάτσια.
Ούτε φυσικά ο Βασβανάς και ο Στακτόπουλος είχαν κάποια σχέση με το έγκλημα.
Ο δικαστικός και αστυνομικός ισχυρισμός για το γεγονός ήταν ότι ο Πολκ επιχείρησε να πάει στο βουνό για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη και δολοφονήθηκε σε μια βάρκα που θα τον μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη σε κάποιο σημείο, στο δρόμο προς τον προορισμό του. Η δολοφονία αξιοποιήθηκε για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ, ωστόσο τα πραγματικά της αίτια παραμένουν άγνωστα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχηγός της αντικατασκοπίας των ΗΠΑ και ιδρυτής της CIA, στρατηγός Ουίλιαμ Ντόνοβαν, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε ανελλιπώς τη δίκη.
Ο «φάκελος Πολκ» έχει «εξαφανιστεί», ενώ ο Άρειος Πάγος έχει  επανειλημμένα  απορρίψει τις αιτήσεις τόσο για αναψηλάφηση της δίκης όσο και για την αθώωση με δικαστική απόφαση του Γρηγόρη Στακτόπουλου, έστω και μετά τον θάνατό του.

1948

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στις Φέρες του Εβρου.

1948

Γεννιέται η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη

1953

Πεθαίνει ο Βέλγος Ρομά Django Reinhardt (Τζάνγκο Ράινχαρντ, γεννήθηκε 23-Ιαν-1910) βιρτουόζος της κιθάρας συνθέτης και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ.

Django Reinhardt στο Aquarium jazz club (New York)

Ξεχώρισε για την τεχνική και τη δεξιοτεχνία του, ενώ εφηύρε ένα εντελώς νέο στυλ τεχνικής τζαζ κιθάρας, που πλέον είναι μουσική παράδοση στη γαλλική τσιγγάνικη κουλτούρα.
Ανάμεσα στις δημοφιλέστερες συνθέσεις του οι οποίες θεωρούνται πλέον κλασικά κομμάτια της τζαζ μουσικής, είναι τα “Minor Swing”, “Daphne”,”Belleville”, “Djangology”, “Swing ’42”, “Nuages”.

1953

Γεννιέται ο Ιρλανδός ηθοποιός Pierce Brosnan (Πιρς Μπρόσναν)

1961

Ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Χάρβαρντ του αεροπλανοφόρου Φράνκλιν Ρούζβελτ που ναυλοχεί στον φαληρικό όρμο, χάνει τον έλικά του κατά τη διάρκεια επίδειξης πάνω από το Καλαμάκι και συντρίβεται σ’ έναν κήπο της περιοχής πριν προλάβει το πλήρωμα να αντιδράσει. Η μικρή δεξαμενή καυσίμων στο εμπρόσθιο τμήμα της ακράκτου ανατινάζεται λόγω της βιαιότητας της πρόσκρουσης και το αεροπλάνο τυλίγεται αμέσως στις φλόγες. Νεκροί οι δύο πιλότοι.

1965

Είκοσι ένας Αμερικανοί σκοτώνονται, 103 τραυματίζονται και 15 αεροπλάνα καταστρέφονται από έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Μπιεν Χόα στο Νότιο Βιετνάμ.

1965

Γεννιέται ο Κριστ Νοβοσέλιτς, Αμερικανός μπασίστας (Nirvana)

1966

Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κηρύσσει την έναρξη της «Πολιτιστικής Επανάστασης».

1969

Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» φτάνει στην Αφροδίτη και ο ειδικός θαλαμίσκος – εργαστήριο στέλνει τις πρώτες πληροφορίες στη Γη. Την επομένη, φθάνει το επίσης σοβιετικό «Βενέρα 6», του οποίου ο θαλαμίσκος προσεδαφίζεται.

1970

Συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) στην Κατοβίτσε της Πολωνίας (16-21/5/1970), κατά την οποία η ΚΝΕ γίνεται δεκτή ως ισότιμο μέλος.

1979

Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών της Παντείου, το Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον πρύτανη της σχολής, Κ. Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για άρνηση όρκου.
Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, ο Κ. Δεσποτόπουλος είχε αρνηθεί να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, προτείνοντας αντ’ αυτού να διαβεβαιώσει επί τω λόγω της τιμής του.

2003

Στο Μαρόκο, 33 πολίτες σκοτώνονται και περισσότεροι από 100 τραυματίζονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...