Σαν σήμερα 17 Μαΐου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν-σήμερα_17-MAH # San-Shmera-17-May

1510 

Πέθανε ο Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι (Sandro Botticelli το πραγματικό του όνομα ήταν Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, γεννήθηκε 1- Μαρτ-1445)
Τα πιο γνωστά έργα του, η «Αλληγορία της άνοιξης» και η «Γέννηση της Αφροδίτης» θεωρούνται από τα πιο χαρακτηριστικά του πνεύματος της αναγεννησιακής τέχνης.
Αποτέλεσε έναν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες της εποχής του, του οποίου η φήμη άρχισε να εξανεμίζεται κατά τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν οι φιλοσοφικές ιδέες που διαπερνούσαν τους πίνακές του άρχισαν να εκτοπίζονται.
Το ενδιαφέρον για το έργο του αναθερμάνθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε απέκτησε αυτό τη θέση και την αναγνώριση που κατέχει μέχρι σήμερα.

Η επίδραση του Σαβοναρόλα βλ ΑΛΤ.gr <|1497|> αποτυπώθηκε στο έργο του, ειδικότερα μέσα από την εμφανή μείωση των πινάκων με κοσμικά θέματα.
Ο τελευταίος μη θρησκευτικός πίνακας που φιλοτέχνησε ήταν Η Συκοφαντία του Απελλή (~1495), έργο που βασίστηκε σε ένα χαμένο έργο του ζωγράφου της αρχαιότητας Απελλή, γνωστό μόνο μέσα από τους Νεκρικούς Διαλόγους του Λουκιανού.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Botticelli σε αυτή την περίοδο, ενδεικτικό της επιρροής του Σαβοναρόλα αλλά και της θρησκευτικής έξαρσης της εποχής, υπήρξε επίσης η Μυστική Γέννηση (1500), που αποτελεί μία εκδοχή του θέματος της προσκύνησης των ποιμένων και φιλοτεχνήθηκε μετά τον απαγχονισμό του Σαβοναρόλα.
Είναι ο μοναδικός πίνακας που φέρει την υπογραφή του Botticelli καθώς και την ημερομηνία ολοκλήρωσής του, χάρη στην αρχαία ελληνική επιγραφή που φιλοτέχνησε ο ίδιος, η οποία έγραφε:
Eγώ, ο Αλέξανδρος, ζωγράφισα το έργο αυτό, στο τέλος του έτους 1500, σε καιρούς ταραγμένους για την Ιταλία, στο μισό του χρόνου, κατά την εκπλήρωση της προφητείας του 11ου κεφαλαίου [της Αποκάλυψης] του Ιωάννη, στην εποχή της δεύτερης πληγής της Αποκάλυψης, όταν ο διάβολος αφήνεται ελεύθερος για τρεισήμισι χρόνια. Μετά θα αλυσοδεθεί σύμφωνα με το 12ο κεφάλαιο και θα τον δούμε να συντρίβεται, όπως σε αυτό τον πίνακα.

Στα τελευταία έργα του, ο Botticelli υιοθέτησε ένα απλούστερο ύφος, απέριττο και απαλλαγμένο από έντονα διακοσμητικά στοιχεία που θα αποσπούσαν την προσοχή του θεατή από το κεντρικό θέμα, πιθανά διότι δεν στόχευε στην τέρψη όσο στη διδακτική λειτουργία του πίνακα. Στο τέλος της ζωής του, διάφορες ασθένειες καθώς και μία αναπηρία εξαιτίας της παραμόρφωσης της πλάτης του, του στέρησαν την επαφή με τη ζωγραφική. Πέθανε στις 17 Μαΐου του 1510 και τάφηκε στο κοιμητήριο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων.

1521

Ο Εδουάρδος Στάφορντ, 3ος δούκας του Μπάκιγχαμ, εκτελείται για προδοσία.

1536

Ο Γεώργιος Μπολέυν και άλλα τέσσερα άτομα εκτελούνται για προδοσία.

1536

Ακυρώνεται ο γάμος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας και της Άννας Μπολέυν.

1642

Ο Πωλ Σομεντύ ντε Μαιζονέβ ιδρύει την αποικία Βιλ Μαρί, το σημερινό Μόντρεαλ.

1673

Ο Λουί Ζολιέ και ο Ζακ Μαρκέτ αρχίζουν την εξερεύνηση του ποταμού Μισσισσιππή.

1682

Γεννιέται ο Βαρθολομαίος Ρόμπερτς, Ουαλός πειρατής

1727

Πέθανε η αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Αικατερίνη Α’

1749

Γεννήθηκε ο Άγγλος γιατρός, Edward Jenner (Έντουαρντ Τζένερ –πέθανε 26-Ιαν-1823), που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά και άνοιξε το δρόμο για την επιστήμη της ανοσολογίας

Υπήρξε, ο επινοητής του εμβολιασμού και θεωρείται  ως ο «πατέρας της ανοσολογίας».
Η ανακάλυψή του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη.

 1. Zephyrus Interactive Education
 2. BBC History
 3. Zephurys…  
 4. Sunday Times Online
 5. Μουσείο Τζέννερ

1792 

Ιδρύεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street.
24 χρηματιστές, που συναλλάσσονταν στην περιοχή, συγκεντρώνονται σε μια καφετέρια της Νέας Υόρκης και συμφωνούν να συνεργάζονται μόνο μεταξύ τους, θέτοντας έτσι τα θεμέλια του χρηματιστηρίου της Νέα Υόρκης.
Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο, στη Γουόλ Στριτ.

1805

Ο Μεχμέτ Αλή Πασάς γίνεται βαλής της Αιγύπτου

1809 
Ο Ναπολέοντας ανακοινώνει την προσάρτηση των παπικών κρατιδίων στη γαλλική αυτοκρατορία.

1814 

Η διοίκηση του Μονακό περνά από τη Γαλλία στα χέρια της Αυστρίας.

1836

Γεννιέται ο Τζόζεφ Λόκυερ, Άγγλος αστρονόμος

1846

Ο Βέλγος, Antoine-Joseph “Adolf” Sax, παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σαξόφωνο.
Ο Αντουάν–Ζοζέφ «Αντόλφ» Σαξ (γεννήθηκε το 1814 – πέθανε το 1894) ήταν οργανοποιός, μουσικός και οργανοπαίκτης του φλάουτου και του κλαρίνου.
Είναι ευρύτατα γνωστός για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του σαξοφώνου.

Γεννημένος στην γαλλόφωνη πόλη της Ντινάν, στην Βαλλωνία του Βελγίου, γιος του επίσης σχεδιαστή μουσικών οργάνων Σαρλ–Ζοζέφ Σαξ, ο Αντόλφ από νεαρή κιόλας ηλικία καταπιάστηκε και ο ίδιος με την οργανοποιία, όπως κλαρινέτων και φλάουτων, όργανα τα οποία αργότερα σπούδασε στη Βασιλική Σχολή Τραγουδιού των Βρυξελλών.

Το 1841, ο Σαξ εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι και άρχισε να πειραματίζεται σε νέες και πρωτότυπες κατασκευές μουσικών οργάνων. Κατασκεύασε το σαξοκέρας (saxhorn), που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1845, την σαξοτρόμπα (saxotromp) και την σαξοτούμπα (saxotumba), η χρήση των οποίων διαδόθηκε τάχιστα σε όλο τον κόσμο.
Το 1846 ήταν η χρονιά που ο Σαξ εφευρίσκει στο Παρίσι το σαξόφωνο, γεγονός που του χάρισε μεγάλη δημοσιότητα και του εξασφάλισε από το 1867 θέση καθηγητή στο περίφημο Ωδείο του Παρισιού.
Ο Σαξ έπασχε από το 1853 μέχρι το 1858 από καρκίνο των χειλέων, πλην όμως η υγεία του αποκαταστάθηκε. Πέθανε πάμπτωχος στο Παρίσι στις 7 Φεβρουαρίου 1894 σε ηλικία ογδόντα ετών και τάφηκε στο παρισινό Κοιμητήριο του Μονπαρνάς.

1863

Η Ροσαλία δε Κάστρο δημοσιεύει τα Cantares Gallegos, το πρώτο βιβλίο στη γαλικιανή γλώσσα.

1865

Ιδρύεται η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

1873

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπαρμπίς.
Πήρε μέρος ως εθελοντής στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για τη ζωή στο μέτωπο και για τον εγκληματικό χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου έγραψε τα βιβλία «Η φωτιά» και «Η φωτεινότητα».
Η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση είχε σημαντική επίδραση στη ζωή και το έργο του Μπαρμπίς.
Το 1923 εντάσσεται στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ως το τέλος της ζωής του συγκέντρωνε υλικό για μια μεγάλη βιογραφία του Λένιν, την οποία δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει.
Πέθανε το 1935.

1891

Γεννιέται ο Ναπολέων Ζέρβας

1895

Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηροδρόμου Πειραιώς – Αθηνών (νυν ΗΣΑΠ) στην Ομόνοια, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς.

1897

Ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στο Δομοκό (Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897)

1897

Γεννιέται ο Νορβηγός φυσικοχημικός Odd Hassel (Οντ Χάσελ –πέθανε το 1981)
Βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1969 (το μοιράσθηκε με τον Βρετανό Ντέρεκ Μπάρτον), τιμήθηκε το 1964 με το Μετάλλιο Γκούλντμπεργκ-Βάαγκε από τη Νορβηγική Χημική Εταιρεία και με το Μετάλλιο Γκούνερους από τη Βασιλική Νορβηγική Εταιρεία Επιστημών και Γραμμάτων.
Μία ετήσια διάλεξη που φέρει το όνομά του δίνεται στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Οι έρευνές του

Ο Χάσελ ερεύνησε αρχικώς θέματα της ανόργανης χημείας, αλλά από το 1930 και μετά οι έρευνές του επικεντρώθηκαν σε προβλήματα που συνδέονται με τη μοριακή δομή, ιδίως του κυκλοεξανίου και των παραγώγων του.
Γνώρισε στη νορβηγική επιστημονική κοινότητα τις έννοιες των ηλεκτρικών διπολικών ροπών και της περιθλάσεως των ηλεκτρονίων.
Είναι περισσότερο γνωστός για τη θεμελίωση της τριδιάστατης φύσεως της μοριακής γεωμετρίας.
Επικέντρωσε τις έρευνές του πάνω στα δακτυλιοειδή μόρια του άνθρακα, τα οποία υποπτεύθηκε ότι απλώνονταν στις τρεις διαστάσεις και δεν ήταν επίπεδα όπως πιστευόταν ως τότε.
Χρησιμοποιώντας τον αριθμό των χημικών δεσμών ανάμεσα στα άτομα άνθρακα και υδρογόνου, ο Χάσελ απέδειξε ότι ήταν αδύνατο τα μόρια να υπάρχουν μόνο σε ένα επίπεδο.
Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε και στη βράβευσή του με το Νόμπελ, για τις συνεισφορές του «στην ανάπτυξη της έννοιας της διαμόρφωσης (τριτοταγούς δομής των μορίων)».

1902 

Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».
Γεννήθηκε το 1857 στα Κύθηρα. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και αργότερα αρχαιολογία στη Γερμανία. Μπήκε στην αρχαιολογική υπηρεσία ως άμισθος έφορος των ανασκαφών των ξένων σχολών. Διορίστηκε γρήγορα έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδος και Κορινθίας και αργότερα έφορος των Συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του οποίου εν συνεχεία έγινε διευθυντής.
Έκανε ανασκαφές στην Επίδαυρο, στην Αργολίδα, στη Θεσσαλία, στα Αντικύθηρα, στο Σούνιο, στο Ραμνούντα και αλλού.
Δημοσίευσε πολλές μελέτες. Απεβίωσε το 1923
Στα Αντικύθηρα, στην πρώτη παγκοσμίως ενάλιο αρχαιολογική ανασκαφή (1900-2), αντιλήφθηκε τη σημασία ενός αρχικά θεωρηθέντος ως ασήμαντου ευρήματος, που αργότερα ονομάστηκε Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Ήταν κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον: ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων ο αρχαιότερος υπολογιστικός μηχανισμός, κατασκευασμένος γύρω στα 150 με 100 π.Χ..

1911

Γεννιέται η Ιρλανδή ηθοποιός, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Maureen Paula O’Sullivan (Μορίν Ο’Σάλιβαν –πέθανε το 1998)
Περισσότερο γνωστή είναι για τον ρόλο σε ταινίες του Ταρζάν, ως Τζέιν Πόρτερ.
Κατά τ’ άλλα έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικές αξιόλογες ταινίες όπως το Άννα Καρένινα (1935), το A Day at the Races (1937) και το Η Χάνα και οι αδελφές της (1986).
Κόρη της είναι η γνωστή ηθοποιός, Μία Φάροου.

1914

Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από το αλβανικό κράτος.

1926

Γεννιέται ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης

1929

Στις ΗΠΑ, φυλακίζεται ο γκάνγκστερ Αλ Καπόνε με καταδίκη ενός έτους, για πρώτη φορά στην περιβόητη καριέρα του.

1933

Γεννιέται η Ρωσίδα ακοντίστρια Γελένα Γκορτσακόβα

1931

Γεννήθηκε ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας (πέθανε 6/12/2014)

1934

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνονται μια σειρά μέτρα σε βάρος του ΚΚΕ.
Μεταξύ άλλων: η παύση του κομμουνιστή δημάρχου Καβάλας Δ. Παρτσαλίδη με το αιτιολογικό ότι «μετέβαλε το δημαρχείον εις κομμουνιστικόν κέντρον», το τελεσίδικο των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων επιτροπών για την εκτόπιση των κομμουνιστών, η αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τη διάλυση των εργατικών σωματείων, η δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Γαύδο, κ.α.

1936

Πεθαίνει  ο πολιτικός Παναγής Τσαλδάρης

1937 

Στην Δημοκρατική Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Χ. Νεγκρίν, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Στην κυβέρνηση αυτή το Κομμουνιστικό Κόμμα μετέχει με δύο υπουργούς (Παιδείας και Γεωργίας).

1940

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες.

1941

Με διαταγή του Α. Χίτλερ η Ελλάδα χωρίζεται επισήμως σε τρεις ζώνες κατοχής. Η Γερμανία κρατά τις σημαντικότερες από στρατιωτική άποψη περιοχές, και τις περιοχές απ’ όπου διέρχονταν σιδηροδρομικές αρτηρίες, δηλαδή την κεντρική Μακεδονία, το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Έβρου, τα νησιά Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σκιάθο, Σκόπελο, την περιοχή της Αττικής και Μεγαρίδας, τη βόρεια Πελοποννησιακή ακτή, τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τον Πόρο, τη Μήλο, την Κρήτη και τις βόρειες ακτές του Αιγαίου Πελάγους. Η Ιταλική ζώνη κατοχής περιλάμβανε την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Κυκλάδες –εκτός από τη Μήλο- την Ικαρία και τη Σάμο. Τέλος, η Βουλγαρική ζώνη περιελάμβανε τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, ένα μικρό τμήμα του νομού Έβρου και τους νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών.

1943

Ελληνική Ραδιοφωνία: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος ραδιοφωνικός κανονισμός.

1943

Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού

1944

Ξεκινά η Σύσκεψη του Λιβάνου (17-20/5/1944), που έληξε με την υπογραφή της ομώνυμης Συμφωνίας. Σε αυτή μετείχαν αντιπροσωπείες της ΠΕΕΑ, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ, των Εθνικών Δυναμικών Οργανώσεων, της ΕΚΚΑ, του Λαϊκού Κόμματος, του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, του Αγροτικού Κόμματος, του Προοδευτικού Κόμματος, καθώς και της κυβέρνησης του Καΐρου με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία που κατέληξε η Σύσκεψη προέβλεπε την ενοποίηση και υπαγωγή όλων των αντάρτικων σωμάτων της Ελεύθερης Ελλάδας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που συγκροτήθηκε υπό τον Γ. Παπανδρέου (και στην οποία το ΕΑΜ μετείχε με 6 υπουργούς και υφυπουργούς). Η Σύσκεψη καταδίκασε επίσης το κίνημα της Μέσης Ανατολής.
Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις υποχωρήσεις της αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, γιατί είχε παραβεί τις γραπτές εντολές, οι οποίες της είχαν δοθεί. Κατά της Συμφωνίας του Λιβάνου τάχθηκε επίσης αρχικά και το Εθνικό Συμβούλιο στις Κορυσχάδες. Ωστόσο, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων η Συμφωνία εγκρίθηκε τελικά από την ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε στις 2-3/8/1944 όπως και η ΚΕ του ΕΑΜ (15/8/1944).

Ο Λίβανος αποτελούσε τη βάση της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ, που συνεχίστηκε με την Καζέρτα και τον Δεκέμβρη του 1944. Στις Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, το ΚΚΕ συμμετείχε στο όνομα της «εθνικής ενότητας». Έτσι, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (λαϊκή αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, παιδεία, κ.α.), που θα μπορούσαν αν εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1946

Γεννιέται ο γερμανός μουσικός Ούντο Λίντενμπεργκ

1948 

Συγκροτείται η Δυτική Ένωση, που αποτέλεσε τη βάση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου – ΝΑΤΟ (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο)

1950

Πεθαίνει σε ηλικία 40 ετών, στη Νέα Υόρκη, μετά από επιπλοκές του AIDS ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός Χάουαρντ Άσμαν (Howard Elliott Ashman, γεννήθηκε 14-3-1991).
Συνεργάστηκε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες με τον Άλαν Μένκεν, κυρίως για κινούμενα σχέδια της Disney, γράφοντας στίχους τραγουδιών και με τον Μένκεν να τα μελοποιεί.
Έχει βραβευθεί και με Όσκαρ για το έργο στην ταινία «Η Μικρή Γοργόνα» αλλά και για το «Η Πεντάμορφη και το Τέρας».

ℹ️ d23.com/walt-disney-legend/howard-ashman/.

1949 
Η Βρετανία ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Δουβλίνου, αλλά επαναλαμβάνει ότι το Μπέλφαστ ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1955

Γεννιέται ο Vicente Estavillo  Βισέντε Εσταβίγιο, Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής

1955

Γεννιέται ο Μπιλ Πάξτον, Αμερικανός ηθοποιός

1957

Γεννιέται η τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά

1964

Πεθαίνει ο Ότο Κουούσινεν, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΣΕ και του σοβιετικού κράτους.

1964

Πραγματοποιείται η 2η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

1967

Πόλεμος των Έξι Ημερών: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ ζητάει την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από την Αίγυπτο.
5 Ιούνη του 1967 |> Με το πρώτο φως της ημέρας, ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα αιγυπτιακά μαχητικά μέσα στις βάσεις τους. Ισραηλινά τεθωρακισμένα οδεύουν προς τη Συρία και την Αίγυπτο.
Δε χρειάστηκε περισσότερο από μισή ώρα, μέχρις ότου ο ισραηλινός στρατός εξουδετερώσει τους δύο βασικούς του αντιπάλους.
Μέχρι τις 10 Ιούνη, μετά και από το βομβαρδισμό από ιορδανικά αεροσκάφη της Ιερουσαλήμ και των περιχώρων του Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός στρατός είχε καταλάβει την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη, από την Ιορδανία, τη Λωρίδα της Γάζας και τη χερσόνησο του Σινά, από την Αίγυπτο, τα υψώματα του Γκολάν, από τη Συρία.

Η απόπειρα των τριών αραβικών χωρών να εξαπολύσουν μαζική επίθεση κατά του Ισραήλ είχε αποτύχει παταγωδώς. Στις 10 Ιούνη 1967, ο πόλεμος «των έξι ημερών» τυπικώς λάμβανε τέλος με την ισραηλινή πλευρά να βυθίζεται σε πελάγη ευφορίας για τη στρατιωτική της παντοδυναμία. Η ανάκτηση μέρους των υψωμάτων του Γκολάν από τη Συρία, το 1973, στον «πόλεμο του Γιομ Κιπούρ», δε μείωσε ιδιαιτέρως αυτή την αίσθηση στρατιωτικής υπεροχής.
Σήμερα, 53 χρόνια μετά, οι εικόνες, σε ένα πρώτο επίπεδο, δε διαφέρουν και τόσο. Και επί της ουσίας, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο. Μπορεί η Αίγυπτος να ανέκτησε τη χερσόνησο του Σινά με τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με το Ισραήλ, κάτι που έπραξε και η Ιορδανία, οι σχέσεις τους, όμως, με τις ισραηλινές κυβερνήσεις είναι μάλλον ψυχρές. Γεγονός, όμως, είναι ότι, σήμερα, αυτός που φαίνεται ως ο μεγάλος «χαμένος» του πολέμου «των έξι ημερών», είναι ο παλαιστινιακός λαός.

Δείτε & |> ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΛΙΒΑΝΟ |> Ισραήλ Κράτος – τρομοκράτης

1970

Τα θύματα των Αμερικανών πεζοναυτών στο Σονγκ Θανγκ

Άλλοι τέσσερις πεζοναύτες δικάζονται στο Βιετνάμ, με την κατηγορία ότι εκτέλεσαν εν ψυχρώ 16 αμάχους στο χωριό Σονγκ Θανγκ, 43 χιλιόμετρα νοτίως της Ντα Ναγκ.

1972

Ο Ναζί εγκληματίας πολέμου Ridel, υπεύθυνος για τη δολοφονία 118 Ελλήνων στο Μονοδένδρι, που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα με την άδεια της Χούντας, αναγνωρίστηκε στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Σπάρτης από συγγενείς των εκτελεσμένων και αφού αποδοκιμάστηκε και ξυλοκοπήθηκε αναγκάστηκε να φύγει.

Το μνημείο στο Μονοδένδρι

Στις 23 Οκτώβρη του 1943 οι Γερμανοί κατακτητές και «Ελληνες» κουκουλοφόροι συνεργάτες τους γνωστοί στη Σπάρτη σαν ομάδες Βρεττάκου, που υπέδειξαν τα σπίτια των πατριωτών χτύπησαν τις πόρτες της Σπάρτης και συνέλαβαν τον ανθό της πόλης – επιστήμονες, επαγγελματίες, εργάτες και αγρότες, 450 το σύνολο, όλοι τους μέλη και στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Την άλλη μέρα με 24 καμιόνια τους μετέφεραν στις φυλακές της Τρίπολης.
Και τον άλλο μήνα, στις 26 Νοέμβρη, επέλεξαν 118 και τους εκτέλεσαν στο λοφίσκο, κοντά στην Τρίπολη, στο Μονοδένδρι , σε αντίποινα για το σκοτωμό, σε ενέδρα, πολυάριθμων Γερμανών, από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.
Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομαδικής εκτέλεσης είναι: Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο γιατρός κλινικάρχης Χρήστος Καρβούνης. Είχε σπουδάσει στη Γερμανία και στην κλινική του εύποροι και άποροι έβρισκαν την πρέπουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακόμα και Γερμανούς εγιάτρευε…
Ο Γερμανός επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος είχε γνώση της προσωπικότητας και της κοινωνικής προβολής του γιατρού, γνώριζε ότι είχε σπουδάσει στη Γερμανία και του πρότεινε να τον εξαιρέσει από την εκτέλεση.
Ομως, ο γιατρός υπέροχα απάντησε: «`Η όλοι ή και εγώ μαζί τους»! Ούτε που άκουσε τις προτροπές των συντρόφων του που του φώναζαν: «Φύγε γιατρέ, φύγε γιατρέ». Στο διάλογο που έγινε μεταξύ Γερμανού και γιατρού, ο Καρβούνης, σε έντονο ύφος, του τόνισε ότι η εκτέλεση αθώων για αντίποινα είναι πράξη βάρβαρη, αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου. Τους αποκάλεσε Ούνους, προειδοποιώντας ότι τέτοια εγκλήματα δε θα μείνουν ατιμώρητα. «Μένεα πνέων» ο Γερμανός απ’ αυτήν την περιφρόνηση προς το θάνατο, την πατριωτική γιγάντωση και το δριμύ «κατηγορώ» του ήρωα γιατρού, τον εκτέλεσε με το περίστροφό του.
Αυτή η αυτοθυσία του Χρήστου Καρβούνη, ισάξια αυτής του Σουκατζίδη, πρέπει να μνημονεύεται. Ισως και κάτι παραπάνω. Ο γιατρός δε θα ανταλλασσόταν με άλλον, αλλά, επιπρόσθετα, αυτός ζήτησε τη μη εκτέλεση όλων για να δεχτεί να του χαρίσουν τη δική του ζωή.
Δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του ομαδικού γερμανοταγματασφαλίτικου εγκλήματος είναι ότι τουφεκίστηκαν 19 αδέλφια και δυο πατεράδες τους… Συγκεκριμένα, τα 4 αδέλφια Δημοσθένης, Ιωάννης, Σωκράτης, Παρασκευάς Τζιβανόπουλοι. Τα 3 αδέλφια Δημήτρης, Ζαχαρίας, Ιωάννης Αλεμαγγίδης, ο πατέρας Ευάγγελος και οι δυο γιοι του Νικόλαος και Εμμανουήλ Παπαστάθης, τα 2 αδέλφια Παναγιώτης και Γεώργιος Μπλάθρας,ο πατέρας Κεχαγιάς Νικόλαος και τα δυο του παιδιά Ηλίας και Ευάγγελος, τα 2 αδέλφια Γεώργιος και Δημήτριος Σταυράκος, τα 2 αδέλφια Παναγιώτης και Σαράντος Ανδριτσάκης, τα 2 αδέλφια Λεωνίδας και Αντώνιος Τριήρης.

Για την τραγική ηρωική μάνα την Τζιβανοπουλίνα, θα γράψει το 1969 ο εξόριστος στο Παρθένι Λέρου ποιητής Σταύρος Ψιμογέρακας:
«Τους έπεσα γονατιστή, τους φίλησα τα πόδια, από τα 4 παιδιά να αφήσουνε το ένα, και οι προδότες μου ‘πανε, έμπα και διάλεξέ το.
– Ποια σκύλα μάνα είναι αυτή που τα παιδιά διαλέγει/ να κάμει βήμα στο σωρό/ να μπει και να διαλέξει;/ Ποιόνε να αφήσω στο σωρό/ και ποιο να διαφεντέψω;/ το πρωτοπαίδι ή το στερνό; το δεύτερο ή το τρίτο; εγώ δεν ξεδιαλέγω/ πάρτε τους και τους τέσσερις/ χαλάλι της πατρίδας/ της Λευτεριάς της ακριβής να γίνουν ηλιαχτίδα».

1995

Ο Ζακ Σιράκ αναλαμβάνει την Προεδρία της Γαλλίας.

1999

Ο Εχούντ Μπάρακ εκλέγεται πρωθυπουργός του Ισραήλ.

2007

Πεθαίνει  ο  Ευγένιος Ουέμπερ, Αμερικανός ιστορικός

2008

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Καίτη Πάνου.
Γεννήθηκε το 1927 στον Πύργο Βουλγαρίας. Με την οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου σε παιδική ηλικία εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά. Μαθήτρια στο Γυμνάσιο, το 1943, πρωτοεμφανίστηκε στον Κινηματογράφο, δίπλα στον Αιμίλιο Βεάκη, τον Δημήτρη Χορν και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, στη δραματική ταινία του Δημήτρη Ιωαννόπουλου «Η φωνή της καρδιάς», που ήταν και η πρώτη παραγωγή του Φιλοποίμενα Φίνου.
Μετά το Γυμνάσιο σπούδασε στη Σχολή Ηθοποιών Κινηματογράφου, με διευθυντή τότε τον Γιώργο Θεοδοσιάδη.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε τριάντα ταινίες, όπου και αναδείχτηκε το ταλέντο μιας κομψής ψηλόλιγνης «ντάμας». Έγινε γνωστή από τη συνεργασία της με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, σε σειρά ταινιών.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1962, παίζοντας με το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου το έργο «Εξι κλέφτες».
Τελευταία θεατρική εμφάνισή της ήταν το 1997-1998, στο έργο «Το κλουβί με τις τρελές», με το θίασο του Σωτήρη Μουστάκα.
Το 1971 έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στη σειρά του Θύμιου Καρακατσάνη«Γραφείο Συνοικεσίων», που προβλήθηκε από το ΕΙΡΤ.

2012

David Foster &Friends concert Mandalay Bay Events Center 15-Οκτ 2010 Las Vegas

Πεθαίνει  στο Κι Ουέστ της Φλόριντα η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Donna Summer (Ντόνα Σάμερ, γεννήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης 31-Δεκ-1948) 
Άρχισε να τραγουδά από μικρή σε εκκλησιαστικές χορωδίες επηρεασμένη από την Μαχάλια Τζάκσον. Αργότερα, σε εφηβική ηλικία συνέχισε να τραγουδάει σε διάφορα συγκροτήματα. Τη δεκαετία του 1960 ακολούθησε το στιλ της Τζάνις Τζόπλιν.
Παράτησε το σχολείο για να κάνει ψυχεδελική μουσική. Μετανάστευσε στην Γερμανία (εγκαταστάθηκε στο Μόναχο και έμαθε Γερμανικά), όπου εμφανίστηκε στο μιούζικαλ Hair..
Έγινε γνωστή στην δεκαετία του 1970 και 1980 με μεγάλες επιτυχίες.

Βραβεύσεις

 • NAACP Image Award
 • One time Juno Award nomination for Best Selling International Single,”I Feel Love”
 • Three Multi-Platinum albums in the United States
 • Eleven of her albums went Gold in the United States
 • Twelve Gold singles
 • Six American Music Awards
 • She was the first female African American to receive an MTV Video Music Awards nomination (“Best Female Video” and “Best Choreography” for “She Works Hard For The Money”)
 • Two Golden Globe Award nominations (one win for “Last Dance” Song and one nominated for “The Deep” John Barry’s Song)
 • five Grammy Awards.
 • 1979 – Best R&B Vocal Performance (Female), Last Dance
 • 1980 – Best Rock Vocal Performance (Female), Hot Stuff
 • 1984 – Best Inspirational Performance, He’s a Rebel
 • 1985 – Best Inspirational Performance, Forgive Me
 • 1998 – Best Dance Recording, Carry On
 • Twelve Grammy Award nominations (total of seventeen).
 • 1979 – Best Pop Vocal Performance (Female), MacArthur Park
 • 1980 – Album of the Year, Bad Girls
 • 1980 – Best Pop Vocal Performance (Female), Bad Girls
 • 1980 – Best R&B Vocal Performance (Female), Bad Girls
 • 1980 – Best Disco Recording, Dim All The Lights
 • 1981 – Best Pop Vocal Performance (Female), On the Radio
 • 1982 – Best Rock Vocal Performance (Female), Cold Love
 • 1982 – Best Inspirational Performance, I Believe in Jesus
 • 1983 – Best Rock Vocal Performance (Female), Protection
 • 1983 – Best R&B Vocal Performance (Female), Love is in Control (Finger on the Trigger)
 • 1984 – Best Pop Vocal Performance (Female), She Works Hard for the Money
 • 2000 – Best Dance Recording, I Will Go with You (Con te Partiro)

Συναυλίες

 • Συναυλία του βραβείου ειρήνης το 2009
 • Once Upon A Time Tour (1977–1978)
 • Bad Girls Tour (1979)
 • The Wanderer Tour (1981)
 • Hard For The Money Tour (1983)
 • The Rainbow Tour (1984)
 • Silver Girl Tour (1986)
 • All Systems Go Tour (1987)
 • Endless Summer Tour (1995)
 • Mid Summer Nights Dream Tour ( 1996–1997)
 • Live & More Encore Tour (1999)
 • Greatest Hits Tour (2005)
 • Crayons Tour (2008)

Δισκογραφία

 • 1974: Lady of the Night
 • 1975: Love to Love You Baby
 • 1976: A Love Trilogy
 • 1976: Four Seasons of Love
 • 1977: I Remember Yesterday
 • 1977: Once Upon a Time
 • 1978: Live and More
 • 1978: Thank God It’s Friday (soundtrack)
 • 1979: Bad Girls
 • 1980: On the Radio: Greatest Hits Volumes I & II
 • 1980: The Wanderer
 • 1981: I’m a Rainbow
 • 1982: Donna Summer
 • 1983: She Works Hard for the Money
 • 1984: Cats Without Claws
 • 1987: All Systems Go
 • 1989: Another Place and Time
 • 1991: Mistaken Identity
 • 1993: The Donna Summer Anthology
 • 1994: Christmas Spirit
 • 1994: Endless Summer: Greatest Hits
 • 1999: Live & More Encore
 • 2003: The Journey: The Very Best of Donna Summer
 • 2008: Crayons

2013

Πεθαίνει ο Αργεντινός δικτάτορας στρατηγός και πολιτικός Jorge Rafael Videla (Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα, γεννήθηκε το 1925)
Αρχηγός του Στρατού της Αργεντινής και de facto Πρόεδρος της χώρας, από το 1976 έως το 1981, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής η οποία ανέλαβε την εξουσία στην χώρα το 1976, μετά από πραξικόπημα με το οποίο ανετράπη η Ισαβέλλα Περόν, και ανέλαβε να εφαρμόσει το [proceso de reorganisacion nacional] «σχέδιο εθνικής αναδιοργάνωσης»

2017

Πεθαίνει ο Χόρχε – Τόζα Βεσελίνοβιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής και προπονητής

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...