Σαν σήμερα 17 Μαΐου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 17/5

1510 

Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι (Sandro Botticelli το πραγματικό του όνομα ήταν Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Σάντρο Μποτιτσέλι
Αυτοπροσωπογραφία του Σάντρο Μποτιτσέλι

Τα πιο γνωστά έργα του, η «Αλληγορία της άνοιξης» και η «Γέννηση της Αφροδίτης» θεωρούνται από τα πιο χαρακτηριστικά του πνεύματος της αναγεννησιακής τέχνης.

Στην εποχή του ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες. Στις αρχές του 16ου αιώνα η φήμη άρχισε να φθίνει καθώς σταδιακά θεωρήθηκε ξεπερασμένος.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα επανήλθε το ενδιαφέρον για το έργο του κατακτώντας την ξανά αναγνώριση.

1521

Ο Εδουάρδος Στάφορντ, 3ος δούκας του Μπάκιγχαμ, εκτελείται για προδοσία.

1536

Ο Γεώργιος Μπολέυν και άλλα τέσσερα άτομα εκτελούνται για προδοσία.

1536

Στην εξέλιξη της λεγόμενης “Αγγλικής Μεταρρύθμισης”, των πολιτικών και θρησκευτικών αναταραχών, ακυρώνεται ο γάμος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας και της Άννας Μπολέυν (Anne Boleyn). Λίγο αργότερα, η τελευταία θα εκτελεστεί.

Αγγλία - Άννα Μπολέυν
Η Άννα Μπολέυν

1642

Ο Πωλ Σομεντύ ντε Μαιζονέβ (Paul Chomedey de Maisonneuve) ιδρύει την αποικία Βιλ Μαρί, το σημερινό Μόντρεαλ.

Γαλλία - Καναδάς - Μόντρεαλ - Πωλ Σομεντύ ντε Μαιζονέβ
Ο Πωλ Σομεντύ ντε Μαιζονέβ

1673

Ο Λουί Ζολιέ και ο Ζακ Μαρκέτ αρχίζουν την εξερεύνηση του ποταμού Μισσισσιππή.

1682

Γεννιέται ο Βαρθολομαίος Ρόμπερτς, Ουαλός πειρατής. Ήταν ύπαρχος σε δουλεμπορικό πλοίο μέχρι που αποφάσισε να γίνει πειρατής. Από το 1719 μέχρι το 1722 οπότε και σκοτώθηκε, δρούσε μεταξύ των Αμερικάνικων ακτών και τη Δυτική Αφρική.

1727

Πεθαίνει η αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Αικατερίνη Α’. Από το 1725 που πέθανε ο σύζυγός της Πέτρος Α’ ανέλαβε την εξουσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1792 

Ιδρύεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street.

1805

Ο Μεχμέτ Αλή Πασάς γίνεται βαλής της Αιγύπτου.

1809

Ο Ναπολέοντας ανακοινώνει την προσάρτηση των παπικών κρατιδίων στη γαλλική αυτοκρατορία.

1814 

Η διοίκηση του Μονακό περνά από τη Γαλλία στα χέρια της Αυστρίας.

1836

Γεννιέται ο Τζόζεφ Λόκυερ (Joseph Norman Lockyer), Άγγλος αστρονόμος. Αντικείμενο των ερευνών του είναι ο Ήλιος και είναι ο πρώτος που διατύπωσε τη θεωρία για τη χρωμόσφαιρα.

Επιστήμες - Αστρονομία - Τζόζεφ Λόκυερ
Ο Τζόζεφ Λόκυερ

1846

Ο Βέλγος Αντουάν–Ζοζέφ «Αντόλφ» Σαξ (Antoine-Joseph “Adolf” Sax), παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σαξόφωνο.

1863

Η Ροσαλία δε Κάστρο δημοσιεύει τα Cantares Gallegos, το πρώτο βιβλίο στη γαλικιανή γλώσσα.

1865

Ιδρύεται η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

1873

Γεννιέται ο Ανρί Μπαρμπύς (Henri Barbusse), Γάλλος μυθιστοριογράφος.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ανρί Μπαρμπύς
Ο Ανρί Μπαρμπύς

Πήρε μέρος ως εθελοντής στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τη ζωή στο μέτωπο και για τον εγκληματικό χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου έγραψε τα βιβλία «Η φωτιά» και «Η φωτεινότητα».

Μεγάλη επίδραση στη ζωή και το έργο του ασκεί η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, ενώ το 1923 εντάσσεται στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ως πρόεδρος της «Επιτροπής προστασίας των θυμάτων του φασισμού και της λευκής τρομοκρατίας», καταγγέλλει, σε γράμμα του προς την ελληνική κυβέρνηση, την τρομοκρατία που ασκείται κατά του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.

1895

Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηροδρόμου Πειραιώς – Αθηνών (νυν ΗΣΑΠ) στην Ομόνοια, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς.

1897

Ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στο Δομοκό (Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897)

Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 - Η μάχη του Δομοκού
Πίνακας που απεικονίζει τη μάχη του Δομοκού

1897

Γεννιέται ο Νορβηγός φυσικοχημικός Οντ Χάσελ (Odd Hassel –πέθανε το 1981).

Επιστήμες - Χημεία - Οντ Χάσελ
Ο Οντ Χάσελ

Βραβεύθηκε μαζί με τον Βρετανό Ντέρεκ Μπάρτον με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1969.

Στο επίκεντρο των ερευνών του ήταν η μοριακή δομή, ιδίως του κυκλοεξανίου και των παραγώγων του.

Ανακάλυψε πως λόγω των αριθμών των χημικών δεσμών ανάμεσα στα άτομα άνθρακα και υδρογόνου είναι αδύνατο τα μόρια τους να βρίσκονται μόνο σε ένα επίπεδο. Για την ανακάλυψη αυτή βραβεύτηκε με το Νόμπελ.

1902 

Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

Επιστήμες - Αρχαιολογία - Βαλέριος Στάης - Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».

1911

Γεννιέται η Ιρλανδή ηθοποιός, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Μορίν Ο’Σάλιβαν (Maureen Paula O’Sullivan –πέθανε το 1998).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Θέατρο - Μορίν Ο Σάλιβαν
Ο Μορίν Ο Σάλιβαν

Γνώρισε την επιτυχία για τον ρόλο της ως Τζέιν Πόρτερ στις ταινίες του Ταρζάν, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες “Άννα Καρένινα” (1935), “A Day at the Races” (1937) και Η Χάνα και οι αδελφές της” (1986).

1914

Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από το Αλβανικό κράτος.

1926

Γεννιέται στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Γιώργος Σκαλενάκης
Ο Γιώργος Σκαλενάκης

Ήταν απόφοιτος της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Πράγας, γνωστός τόσο από το πλήθος των ταινιών του στον ελληνικό κινηματογράφο, όσο και από τις τηλεοπτικές σειρές του.

Υπήρξε ο σκηνοθέτης, που επέλεξε η Κατίνα Παξινού για τη μοναδική ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, μιλώντας τη μητρική της γλώσσα, “Το νησί της Αφροδίτης”.

Παράλληλα, επί σειρά χρόνων δίδαξε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου “Λυκούργος Σταυράκος”.

Ο Γιώργος Σκαλενάκης πίστευε ότι η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στον αγώνα για τα πανανθρώπινα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό.

1929

Στις ΗΠΑ, φυλακίζεται ο γκάνγκστερ Αλ Καπόνε με καταδίκη ενός έτους, για πρώτη φορά στην περιβόητη καριέρα του.

ΗΠΑ - Έγκλημα - Αντικομμουνισμός - Αλ Καπόνε
Ο Αλ Καπόνε το 1930

1933

Γεννιέται η Γελένα Γκορτσακόβα, Σοβιετική ακοντίστρια. Κέρδισε χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1952 και του 1964.

Αθλητισμός - ΕΣΣΔ - Στίβος - Ακοντισμός
Η Γελένα Γκορτσακόβα το 1964

Το χάλκινο του 1964 στο Τόκιο ήταν μία απογοήτευση καθώς στα προκριματικά, στις 16 Οκτωβρίου του 1964, η Γκορτσακόβα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με βολή 62.40 μ., που παρέμεινε ακατάρριπτο για οκτώ χρόνια.

1934

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνονται μια σειρά μέτρα σε βάρος του ΚΚΕ.

ΚΚΕ - Δημοτικές Εκλογές, 1934 - Καβάλα - Δ. Παρτσαλίδης

Μεταξύ άλλων: η παύση του κομμουνιστή δημάρχου Καβάλας Δ. Παρτσαλίδη με το αιτιολογικό ότι «μετέβαλε το δημαρχείον εις κομμουνιστικόν κέντρον», το τελεσίδικο των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων επιτροπών για την εκτόπιση των κομμουνιστών, η αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τη διάλυση των εργατικών σωματείων, η δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Γαύδο, κ.α.

ΚΚΕ - Ξερονήσια - Γαύδος
Εξόριστοι στη Γαύδο

1936

Πεθαίνει  ο πολιτικός Παναγής Τσαλδάρης

Ελλάδα - αστικό κράτος - μεσοπόλεμος - Παναγής Τσαλδάρης
Ο Παναγής Τσαλδάρης

1937 

Στην Δημοκρατική Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Χ. Νεγκρίν, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

Στην κυβέρνηση αυτή το Κομμουνιστικό Κόμμα μετέχει με δύο υπουργούς (Παιδείας και Γεωργίας).

Ισπανία - Δημοκρατική κυβέρνηση, 1937 - Σοσιαλιστικό κόμμα - Χ. Νεγκρίν
Ο Χ. Νεγκρίν

1940

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες.

1941

Με διαταγή του Α. Χίτλερ η Ελλάδα χωρίζεται επισήμως σε τρεις ζώνες κατοχής.

Κατοχή - Τριπλή κατοχή
Η τριπλή κατοχή της Ελλάδας: Με μπλε η Γερμανική ζώνη, με κόκκινο η Ιταλική και με πράσινο η Βουλγαρική ζώνη κατοχής

Η Γερμανία κρατά τις σημαντικότερες από στρατιωτική άποψη περιοχές, και τις περιοχές απ’ όπου διέρχονταν σιδηροδρομικές αρτηρίες, δηλαδή την κεντρική Μακεδονία, το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Έβρου, τα νησιά Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σκιάθο, Σκόπελο, την περιοχή της Αττικής και Μεγαρίδας, τη βόρεια Πελοποννησιακή ακτή, τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τον Πόρο, τη Μήλο, την Κρήτη και τις βόρειες ακτές του Αιγαίου Πελάγους.

Η Ιταλική ζώνη κατοχής περιλάμβανε την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Κυκλάδες –εκτός από τη Μήλο- την Ικαρία και τη Σάμο. Τέλος, η Βουλγαρική ζώνη περιελάμβανε τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, ένα μικρό τμήμα του νομού Έβρου και τους νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών.

1943

Γεννιέται η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού.

Πολιτισμός - Μουσική - Βίκυ Μοσχολιού
Η Βίκυ Μοσχολιού

Εμφανλιζεται για πρώτη φορά στο λαϊκό πάλκο, στην περίφημη «Τριάνα» του Χειλά, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Δούκισσα.

Έκανε την πρώτη της ηχογράφηση το 1962, η ουσιαστική δισκογραφική της πορεία ωστόσο, ξεκίνησε το ’64 – ’65, όταν ερμήνευσε το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου (ταινία «Λόλα»), τα «Δειλινά» και τα «Ξημερώματα» του Γιώργου Ζαμπέτα και το «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα» του Απόστολου Καλδάρα.

Από εκεί και πέρα, όλοι οι μεγάλοι συνθέτες αρχίζουν να δίνουν στη Βίκυ Μοσχολιού τα καλύτερα τραγούδια τους. Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Άκης Πάνου, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Χατζηνάσιος, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάρκος Βαμβακάρης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Σταμάτης Κραουνάκης.

Οι στίχοι των τραγουδιών της υπογράφονται από μεγάλους ποιητές και στιχουργούς: Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Γκάτσος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Βαγγέλης Γκούφας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστοδούλου, Μάνος Ελευθερίου, Πυθαγόρας, Κώστας Βίρβος, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Τριπολίτης, κ.ά.

Η καλλιτεχνική της πορεία χαρακτηρίστηκε από την ποιότητα των τραγουδιών της και τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της. Η Βίκυ Μοσχολιού για τέσσερις τετραετίες επέλεγε πάντα με αυστηρά κριτήρια τα τραγούδια της, ψάχνοντας πάντα για το γνήσιο λαϊκό ποιοτικό τραγούδι, κερδίζοντας έτσι το σεβασμό και την αγάπη του κόσμου. Ο λιτός δωρικός τρόπος έκφρασής της φώτισε την αρχοντιά του λαϊκού αισθήματος, την ευγένεια του πόνου της αγάπης, την ομορφιά του έρωτα, την τρυφερότητα για τους κατατρεγμένους της ζωής.

«Τα τρένα που φύγαν», «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι» του Ξαρχάκου, «Πάει, πάει» και «Χωρισμός» του Ζαμπέτα, «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ» και «Ένα αστέρι πέφτει, πέφτει» του Καλδάρα, «Πέρα από τη θάλασσα» του Μαρκόπουλου, «Συνοικισμός» του Μούτση και τόσα άλλα του Σπανού «Άνθρωποι μονάχοι» και «Μαρκίζα», του Άκη Πάνου αλλά και του Θεοδωράκη, του Τσιτσάνη… Και στη συνέχεια η επαναφορά των «Αρχοντορεμπέτικων», αλλά και τα «Σκουριασμένα χείλια», ο δίσκος της γνωριμίας με τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Κώστα Τριπολίτη και την Λίνα Νικολακοπούλου. «Πατάς το κόκκινο κουμπί», «Πώς έφυγες», «Τα παλιοσαραβαλάκια», «Καινούριο πράγμα».

1944

Ξεκινά η Σύσκεψη του Λιβάνου (17-20/5/1944), που έληξε με την υπογραφή της ομώνυμης Συμφωνίας. Σε αυτή μετείχαν αντιπροσωπείες της ΠΕΕΑ, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ, των Εθνικών Δυναμικών Οργανώσεων, της ΕΚΚΑ, του Λαϊκού Κόμματος, του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, του Αγροτικού Κόμματος, του Προοδευτικού Κόμματος, καθώς και της κυβέρνησης του Καΐρου με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Β'ΠΠ - Ελλάδα - Σύσκεψη του Λιβάνου, 1944
Οι αντιπροσωπείες στη σύσκεψη

Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία που κατέληξε η Σύσκεψη προέβλεπε την ενοποίηση και υπαγωγή όλων των αντάρτικων σωμάτων της Ελεύθερης Ελλάδας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που συγκροτήθηκε υπό τον Γ. Παπανδρέου (και στην οποία το ΕΑΜ μετείχε με 6 υπουργούς και υφυπουργούς). Η Σύσκεψη καταδίκασε επίσης το κίνημα της Μέσης Ανατολής.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις υποχωρήσεις της αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, γιατί είχε παραβεί τις γραπτές εντολές, οι οποίες της είχαν δοθεί. Κατά της Συμφωνίας του Λιβάνου τάχθηκε επίσης αρχικά και το Εθνικό Συμβούλιο στις Κορυσχάδες. Ωστόσο, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων η Συμφωνία εγκρίθηκε τελικά από την ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε στις 2-3/8/1944 όπως και η ΚΕ του ΕΑΜ (15/8/1944).

Ο Λίβανος αποτελούσε τη βάση της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ, που συνεχίστηκε με την Καζέρτα και τον Δεκέμβρη του 1944. Στις Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, το ΚΚΕ συμμετείχε στο όνομα της «εθνικής ενότητας». Έτσι, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (λαϊκή αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, παιδεία, κ.α.), που θα μπορούσαν αν εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1948 

Συγκροτείται η Δυτική Ένωση, που αποτέλεσε τη βάση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου – ΝΑΤΟ (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο)

1950

Γεννιέται ο Χάουαρντ Άσμαν (Howard Elliott Ashman, πέθανε 14-3-1991), Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός.

Συνεργάστηκε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες με τον Άλαν Μένκεν, κυρίως για κινούμενα σχέδια της Disney, γράφοντας στίχους τραγουδιών και με τον Μένκεν να τα μελοποιεί.

Βραβεύτηκε με Όσκαρ για το έργο του στην ταινία «Η Μικρή Γοργόνα» αλλά και για το «Η Πεντάμορφη και το Τέρας».

1949

Η Βρετανία ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Δουβλίνου, αλλά επαναλαμβάνει ότι το Μπέλφαστ ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1955

Γεννιέται ο Μπιλ Πάξτον (William “Bill” Paxton), Αμερικανός ηθοποιός.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Μπιλ Πάξτον
Ο Μπιλ Πάξτον

Μεταξύ άλλων ταινιών έπαιξε στις κινηματογραφικές επιτυχίας “Άλιενς: Η επιστροφή” (1986), “Ο Κυνηγός 2” (1990), “Αληθινά Ψέματα” (1994) και “Απόλλων 13” (1995).

1964

Πεθαίνει ο Ότο Κουούσινεν, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΣΕ και του σοβιετικού κράτους.

ΕΣΣΔ - ΚΚΣΕ - Ότο Κουούσινεν
Ο Ότο Κουούσινεν

1964

Πραγματοποιείται η 2η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

1970

Άλλοι τέσσερις πεζοναύτες δικάζονται στο Βιετνάμ, με την κατηγορία ότι εκτέλεσαν εν ψυχρώ 16 αμάχους στο χωριό Σονγκ Θανγκ, 43 χιλιόμετρα νοτίως της Ντα Ναγκ.

Πόλεμος στο Βιετνάμ - έγκλημα στο Σονγκ Θανγκ, 1970
Τα θύματα των Αμερικανών πεζοναυτών στο Σονγκ Θανγκ

1972

Ο Ναζί εγκληματίας πολέμου Ridel, υπεύθυνος για τη δολοφονία 118 Ελλήνων στο Μονοδένδρι, που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα με την άδεια της Χούντας, αναγνωρίστηκε στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Σπάρτης από συγγενείς των εκτελεσμένων και αφού αποδοκιμάστηκε και ξυλοκοπήθηκε αναγκάστηκε να φύγει.

Β'ΠΠ - Ελλάδα - κατοχή - Μονοδένδρι Λακωνίας - εκτέλεση 118 Ελλήνων, 26-11-1943
Το μνημείο των εκτελεσθέντων στο Μονοδένδρι

1995

Ο Ζακ Σιράκ αναλαμβάνει την Προεδρία της Γαλλίας.

1999

Ο Εχούντ Μπάρακ εκλέγεται πρωθυπουργός του Ισραήλ.

2007

Πεθαίνει  ο  Ευγένιος Ουέμπερ, Αμερικανός ιστορικός

2008

Πεθαίνει η ηθοποιός Καίτη Πάνου.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Καίτη Πάνου
Η Καίτη Πάνου

Γεννήθηκε το 1927 στον Πύργο Βουλγαρίας. Με την οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου σε παιδική ηλικία εμφανίστηκε στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά. Μαθήτρια στο Γυμνάσιο, το 1943, πρωτοεμφανίστηκε στον Κινηματογράφο.

Μετά το Γυμνάσιο σπούδασε στη Σχολή Ηθοποιών Κινηματογράφου, με διευθυντή τότε τον Γιώργο Θεοδοσιάδη. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1962, παίζοντας με το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου το έργο «Εξι κλέφτες». Τελευταία θεατρική εμφάνισή της ήταν το 1997-1998, στο έργο «Το κλουβί με τις τρελές», με το θίασο του Σωτήρη Μουστάκα.

2012

Πεθαίνει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Ντόνα Σάμερ (Donna Summer, γεννήθηκε 31 Δεκεμβρίου 1948).

Πολιτισμός - Μουσική - Ντόνα Σάμερ
Η Ντόνα Σάμερ

Σε μικρή ηλικία συμμετείχε σε μικρές εκκλησιαστικές χορωδίες. Έφηβη άρχισε να τραγουδάει σε διάφορα συγκροτήματα.

Τη δεκαετία του 1960 επηρεασμένη από την Τζάνις Τζόπλιν ακολούθησε το στιλ της.

Υιοθετώντας το ψυχεδελικό ρεύμα στη μουσική μεταναστεύει στη Γερμανία. Εκεί εμφανίζεται στο μιούζικαλ Hair.

Το αποκορύφωμα της καριέρας της έφτασε στις δεκαετίες του 1970 και 1980, οπότε τα περισσότερα τραγούδια της έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

2013

Πεθαίνει ο λαομίσητος αιμοσταγής Αργεντινός δικτάτορας, στρατηγός και πολιτικός Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα (Jorge Rafael Videla, γεννήθηκε το 1925).

Μετά από πραξικόπημα με το οποίο ανετράπη η Ισαβέλλα Περόν το 1976, ηγήθηκε της χούντας έως το 1981.

Ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της επιχείρησης «Κόνδωρ», του αμερικανόπνευστου σχεδίου εξόντωσης των λαϊκών κινημάτων στη Λατινική Αμερική και επικεφαλής των φονιάδων της χούντας που «εξαφάνισε» όπως υπολογίζεται γύρω στους 40.000 αγωνιστές και εκατοντάδες παιδιά που απήχθηκαν από τις οικογένειές τους και δεν είναι ξεκάθαρο τι απέγιναν.

2017

Πεθαίνει ο Χόρχε – Τόζα Βεσελίνοβιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής και προπονητής. Η καριέρα του περιλάμβανε πολλές ελληνικές ομάδες.

2022

Φεύγει από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικός και συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Πολιτισμός - Μουσική - Βαγγέλης Παπαθανασίου
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πηγή Eurokinisi)

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση.

Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Ήταν βραβευμένος με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982». Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2002.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...