Σαν σήμερα 18 Μαΐου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν-σήμερα_18-MAH san Shmera 18 May

332

Ο Κωνσταντίνος Α΄ ανακοινώνει τη δωρεάν διανομή σιτηρών στους πολίτες της Κωνσταντινούπολης.

Κωνσταντίνος 1ος – λεπτομέρεια μωσαϊκού στην Αγ. Σοφία

526

Πεθαίνει ο Πάπας Ιωάννης Α΄

1048

Στον Τάφο του Ομάρ Καγιάμ, του Τζέι Χάμπιτζ

Γεννιέται ο πολυμαθής Πέρσης φιλόσοφος μαθηματικός, ποιητής και αστρονόμος Γκιιάτ αντ-Ντιν Αμπούλ-Φατχ Ουμάρ ιμπν Ιμπραχίμ αλ-Χαγιάμ Νισαπουρί συνήθως γνωστός ως Ομάρ Καγιάμ ή Χαγιάμ (πέθανε 4-Δεκ-1131)
Έγραψε επίσης πραγματείες για τη μηχανική, τη γεωγραφία, την ορυκτολογία, τη μουσική και την Ισλαμική θεολογία.
Είναι ο συγγραφέας μιας από τις σημαντικότερες μελέτες άλγεβρας που έχουν γραφτεί πριν από τα νεότερα χρόνια, την Πραγματεία για την απόδειξη αλγεβρικών προβλημάτων, που περιλαμβάνει μια γεωμετρική μέθοδο για την επίλυση κυβικών εξισώσεων, τέμνοντας υπερβολή με κύκλο.
Συνέβαλε και σε μια μεταρρύθμιση του ημερολογίου.

Το ημερολόγιο Τζαλαλί θεσπίστηκε από τον Ομάρ μαζί με άλλους Μαθηματικούς και Αστρονόμους στο Νισαπούρ, σήμερα είναι ένα από τα αρχαιότερα ημερολόγια στον κόσμο

Η σημασία του ως φιλόσοφου και δάσκαλου και τα λίγα διασωθέντα φιλοσοφικά του έργα δεν έχουν τύχει της ίδιας προσοχής με τα επιστημονικά και ποιητικά του κείμενα. Ο Αλ-Ζαμακσάρι (μεσαιωνικός Ιρανός Μουσουλμάνος λόγιος) αναφέρεται σ’ αυτόν ως «τον παγκόσμιο φιλόσοφο».
Πολλές πηγές μαρτυρούν ότι δίδαξε επί δεκαετίες τη φιλοσοφία του Αβικέννα στη Νισαπούρ, όπου ο Καγιάμ γεννήθηκε και ετάφη και όπου το μαυσωλείο του παραμένει αριστούργημα της Ιρανικής αρχιτεκτονικής και δέχεται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες.
Έξω από το Ιράν και τις περσόφωνες χώρες ο Καγιάμ είχε μια επίδραση στη λογοτεχνία και τις κοινωνίες μέσω της μετάφρασης των έργων του και της εκλαΐκευσης από άλλους λόγιους.
Η μεγαλύτερη τέτοια επίδραση ήταν στις αγγλόφωνες χώρες. Ο Άγγλος λόγιος Τόμας Χάιντ (1636-1703) ήταν ο πρώτος μη Πέρσης, που τον μελέτησε.
Τη μεγαλύτερη επιρροή από όλους άσκησε ο ποιητής Έντουαρντ Φιτζέραλντ (1809–83), που κατέστησε τον Καγιάμ το διασημότερο ποιητή της Ανατολής στη Δύση μέσω της περίφημης μετάφρασης και των διασκευών του μάλλον μικρού αριθμού τετράστιχων του Καγιάμ στο Ρουμπαγιάτ.

Η γεωμετρική λύση της κυβικής εξίσωσης του Καγιάμ x3 + 200x = 20×2 + 2000

1499

O Αλόνσο δε Οχέδα σαλπάρει από το Κάδιθ για το ταξίδι του στη σημερινή Βενεζουέλα.

1565

Αρχίζει η πολιορκία της Μάλτας, κατά την οποία οι οθωμανικές δυνάμεις προσπάθησαν και τελικά απέτυχαν να την καταλάβουν.

1616

Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης και μουσικός Johann Jakob Froberger (Γιόχαν Γιάκομπ Φρόμπεργκερ, πέθανε στο  Χέρικορτ, Μοντμπέλιαρντ, 7 Μαΐου 1667)
Ήταν τσεμπαλίστας, οργανίστας (τιτλούχος οργάνου στην αυλή της Βιέννης 1636-1657) και ανήκε σε οικογένεια μουσικών και σπούδασε κάτω από την καθοδήγηση του πατέρα του και του Γ.Β Στάιγκλεντερ. Το 1637 εώς το 1641 πήγε στη Ρώμη για να τελειοποιηθεί με τον Τζιρόλαμο Φρεσκομπάλντι  και πραγματοποίησε πολυάριθμα ταξίδια στην Ευρώπη, παίζοντας σε θριαμβευτικές τουρνέ, ιδιαίτερα στις Βρυξέλες και στο Παρίσι.

Άτυχο ήταν αντίθετα το ταξίδι του στο Λονδίνο (1662) όπου γνώρισε την πλήρη εξαθλίωση. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε την φιλοξενία της δούκισσας Σίβυλλας της Βυρτεμβέργης.
Οι παραγωγές του αποκλειστικά αφιερωμένες στο όργανο και στο τσέμπαλο, περιλαμβάνουν δύο συλλογές απο παρτίτες, τοκκάτες, τραγούδια, ελεύθερες συνθέσεις και πολλές σκόρπιες σελίδες χειρόγραφες. Ιδιαίτερα επιβλητική είναι η σύνθεση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην Ιταλική, τη Γαλλική και τη Γερμανική σχολή, η οποία έμελλε να είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον Φρεσκομπάλντι και τον Γ.Σ Μπαχ και που μόνη της υπήρξε μία από τις πιό επιτυχημένες εκφράσεις της τέχνης του οργάνου του 17ου αιώνα.

Δείτε και ΑΛΤ.gr 1667

1642 

Ιδρύεται από Γάλλους αποίκους –«ιεραπόστολους», στον Καναδά (Κεμπέκ) η πόλη του Montréal (Montreal | Μόντρεαλ) της Σήμερα (2019) έχει πληθυσμό 1.904.694 κατοίκους ενώ η ευρύτερη αστική περιοχή του 4.198.927, αποτελώντας τη μεγαλύτερη γαλλόφωνη εκτός Γαλλίας πόλη.
Σύμφωνα με αρχαιολογικές ενδείξεις, το νησί του Μόντρεαλ κατοικήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη των Eυρωπαίων από αυτόχθονες Ινδιάνους των φυλών Αλγκόνκιν, Χιούρον και Ιροκουά  
Όταν ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ έφτασε στο νησί του Μόντρεαλ το 1535, βρήκε σ’ αυτό το οχυρωμένο χωριό Hochalaga, το 1611, ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν εγκατέστησε ένα μικρό φυλάκιο για το εμπόριο γουναρικών, και το 1642, οι Γάλλοι «ιεραπόστολοι» Paul Chomedey de Maisonneuve και Jeanne Mance) ίδρυσαν την αποικία Ville-Marie («Πόλη της Παναγίας»).
Το 1701 υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στους Γάλλους και τους Ινδιάνους.

1652

Το Ρόουντ Άιλαντ ψηφίζει τον πρώτο νόμο στην αγγλόφωνη Βόρεια Αμερική με τον οποίο κηρύσσεται παράνομη η δουλεία.

1756

Αρχίζει επίσημα ο Επταετής Πόλεμος όταν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1799

Πεθαίνει ο Γάλλος κωμωδιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ωρολογοποιός, μουσικός, επιχειρηματίας ποιητής και τυχοδιώκτης Pierre Augustin Caron de Beaumarchais Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ, δημιουργός –μεταξύ άλλων- των έργων «Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», κα. (γεννήθηκε το 1732)

1800

Πέθανε ο Ρώσος στρατηλάτης Алекса́ндр Васи́льевич Суво́ров (Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ)

Διακρίθηκε στους ρωσο-τουρκικούς πολέμους και ιδιαίτερα στον πόλεμο 1789-1791.
Το 1795 πήρε το βαθμό του στρατάρχη, ενώ το 1796 έγραψε το βιβλίο «Η επιστήμη της νίκης», ένα έργο που ανέτρεπε τις επικρατούσες πρωσικές απόψεις για την οργάνωση και τη διοίκηση του στρατού. Συμμετείχε σε εξήντα μάχες κατά των Πολωνών, των Γάλλων και των Τούρκων, τις οποίες κέρδισε όλες. Θεωρείται ως ο σημαντικότερος θεμελιωτής της ρωσικής πολεμικής τακτικής και είναι γνωστός για τα στρατιωτικά εγχειρίδια που συνέγραψε.

Του ανατέθηκε να βοηθήσει τους Αυστριακούς στον πόλεμο κατά της Γαλλικής Επανάστασης και εξεστράτευσε στην Ιταλία και στην Ελβετία.
Μετά τις εν λόγω εκστρατείες, επέστρεψε στην Ρωσία, όπου άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από λίγες ημέρες.

1803

Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλεί τη Συνθήκη της Αμιένης και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1804

Ο Ναπολέων Α΄ ανακηρύσσεται από τη Γερουσία αυτοκράτορας των Γάλλων.

1811

Μάχη του Λας Πιέδρας: Ο πρώτος μεγάλος στρατιωτικός θρίαμβος της επανάστασης του Ρίο ντε λα Πλάτα στην Ουρουγουάη υπό τον Χοσέ Χερβάσιο Αρτίγας.

1814

Γεννήθηκε ο Μιχαήλ Μπακούνιν Михаил Александрович Бакунин, ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού (πέθανε 19/6/1876)

1821

Μάχη των Δολιανών: Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς με 200 περίπου άντρες τρέπει σε φυγή 2.000 Οθωμανούς. Από την μάχη αυτή ο Νικηταράς έμεινε στην Ιστορία ως «Τουρκοφάγος».

1828

Ο Μουσταφά Πασάς διοικητής των Χανίων, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, χτυπάει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, που υπεράσπιζαν 600 Κρήτες επαναστάτες.
Στη μάχη θα πέσουν ηρωικά μαχόμεοι οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί.
Στη μνήμη αυτής της ημέρας γεννήθηκε ο μύθος για τους Δροσουλίτες. Σύμφωνα με αυτόν, στο Φραγκοκάστελλο τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωρούν η μία πίσω από την άλλη με την ανατολή του ήλιου.
Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα. Οι επιστήμονες κατατάσσουν τους Δροσουλίτες στα φαινόμενα του «ανώτερου αντικατοπτρισμού» (fata morgana) και υποθέτουν ότι οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης, απέναντι από τα Σφακιά.
Δεν αποκλείουν οι αιτίες της δημιουργίας τους να είναι καθαρά ψυχολογικές.  

1863

Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Αρχίζει η πολιορκία του Βίκσμπουργκ.

1810

Γεννιέται ο Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε, Ιταλός λιμπρετίστας

1872

Γεννιέται στην Αγγλία ο Μπέρτραντ Ράσελ, μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος.
Διατύπωσε τις αρχές της μαθηματικής λογικής (1912), έγραψε σπουδαία μαθηματικά και φιλοσοφικά βιβλία. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950.
Απολύθηκε από καθηγητής του Τρίνιτι Κόλετζ του Κέμπριτζ και φυλακίστηκε δυο φορές, επειδή ηγήθηκε στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος. Πέθανε το 1970.

1883

Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός αρχιτέκτονας ιδρυτής του Μπαουχάους Walter Gropius (Βάλτερ Γκρόπιους, πέθανε 5 Ιουλίου 1969)

Το 1908, ήταν για τον Γκρόπιους η αρχή μιας λαμπρής σταδιοδρομίας.
Άρχισε να εργάζεται στο γραφείο του Peter Behrens, εκεί γνωρίστηκε και συνδέθηκε φιλικά, και αργότερα επαγγελματικά, με τον Mies van der Rohe.

Το 1910 ίδρυσε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, και έβαλε τα θεμέλια μιας διαφορετικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης βιομηχανικών κτιρίων στην Γερμανία. Στην κατασκευή συνδύασε υλικά όπως τον χάλυβα και σε μεγάλη έκταση το γυαλί. Η «νέα οικοδόμηση» (neues Bauen) έφερε επανάσταση στην δόμηση βιομηχανικών κτιρίων στη Γερμανία.

(έργα του)

 • Το εργοστάσιο Fagus 1910–1911
 • Το κτήριο Μπαουχάους στο Ντεσσάου 1925–1932
 • Το Harvard Graduate Center
 • Διαμερίσματα Interbau 1957 στο Βερολίνο
 • Το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, 1957–1960
 • Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα 1959–1961
 • John F. Kennedy Federal Building 1961

1897

Γεννιέται ο Φρανκ Κάπρα, Ιταλός παραγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας

1909

Πεθαίνει ο Isaac Manuel Francisco Albéniz y Pascual (Ισαάκ Αλμπένιθ γεννήθηκε το 1960), Ισπανός πιανίστας και συνθέτης

Όπερες

 • Το μαγικό οπάλιο
 • Henry Clifford
 • Pepita Jiménez
 • Merlin
 • Lancelot (ανολοκλήρωτη)

Θαρθουέλες (Zarzuelae)

 • Cuanto más viejo (Χαμένο)
 • Catalanes de Gracia (Χαμένο)
 • El canto de salvación (Χαμένο)
 • San Antonio de la Florida
 • La real hembra

Έργα για πιάνο

 • Tres suites antiguas – Τρεις αρχαίες σουίτες (1885–1886)
 • Chants d’Espagne, Op. 232
 • Suite española (Ισπανική σουίτα), Op. 47. (Σ’ αυτή περιέχονται τα γνωστά: Granada, Cataluña, Sevilla, Cádiz, Asturias, Aragón, Castilla και Cuba)
 • Suite española, Op. 97. (Με τέσσερα κομμάτια: Zaragoza, Sevilla, Cadiz-gaditana, και Zambra granadina, 1889)
 • España, Op. 165. [Με έξι κομμάτια: Preludio, Tango, Malagueña, Serenata, Capricho Catalán and Zortzico (1890)].
 • Doce piezas características (Δώδεκα χαρακτηριστικά κομμάτια, 1888)
 • Recuerdos de viaje (Ταξιδιωτικές αναμνήσεις), Op. 71. (Με εφτά κομμάτια: En el mar, Leyenda, Alborada, En la Alhambra, Puerta de Tierra, Rumores de la caleta, En la playa, 1886–1887)
 • Iberia (Σουίτα για πιάνο)
 • La Vega
 • Navarra (Ολοκληρώθηκε από το μαθητή του Déodat de Séverac)
 • Azulejos (ανολοκλήρωτο)
 • Rapsodia española (Ισπανική ραψωδία, 1887)

1911

Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της ύστερης ρομαντικής μουσικής Gustav Mahler (Γκούσταβ Μάλερ, γεννήθηκε το 1860) ένας από τους κορυφαίους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του.

Συνέθεσε κυρίως συμφωνίες και μελοποίησε τραγούδια.
Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ύστερο – ρομαντικούς συνθέτες, αν και η μουσική του δεν έγινε ποτέ πλήρως αποδεκτή από το μουσικό καθεστώς της Βιέννης κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τα έργα του χαρακτηρίστηκαν αρχικά ως «εκκεντρικά», ενώ κατά άλλους εξέφραζαν το γερμανικό μοντερνισμό, ωστόσο μόνο κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής του γνώρισαν ευρύτερη απήχηση. Ο Μάλερ συνέθεσε κατά κύριο λόγο συμφωνίες και Lieder (=τραγούδια), ωστόσο η προσέγγισή του στο τελευταίο αυτό είδος κατέστησε συχνά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ των ορχηστρικών ειδών του Ληντ, της συμφωνίας και του συμφωνικού ποιήματος.

1913 

Με τη συνθήκη του Λονδίνου, λήγει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη κερδισμένη η Ελλάδα που κερδίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και η Αλβανία που γίνεται ανεξάρτητο κράτος.

1919

Γεννιέται η Αγγλίδα μπαλαρίνα Margot Fonteyn (Μαργκότ Φοντέιν –πέθανε το 1991)
Θεωρείται ευρέως ως μία από τις σημαντικότερες χορεύτριες κλασικού μπαλέτου όλων των εποχών.
Πέρασε ολόκληρη την καριέρα της ως χορεύτρια του βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου.

Γεννήθηκε ως Margaret Evelyn Hookham, ένα όνομα που άλλαξε όταν ξεκίνησε την καριέρα της στον χορό. Τα πρώτα βήματα στον χορό τα έκανε στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων και δεν σταμάτησε να ασχολείται με τον χορό παρά μόνο όταν έφτασε στην ηλικία των 67 χρόνων.
Στα οκτώ της χρόνια αναγκάστηκε να ακολουθήσει την οικογένειά της στη Σαγκάη, όπου οι γονείς της βρήκαν εργασία σε μια εταιρεία καπνού.
Επέστρεψε οριστικά το 1933 και σπούδασε στο Λονδίνο κοντά στη Σεραφίνα Αστάφιεβα.

Το 1934 έγινε μέλος των μπαλέτων Βικ-Γουέλς (μετέπειτα μπαλέτο Σάντλερς Γουέλς και στη συνέχεια Βασιλικά Μπαλέτα), τον επόμενο χρόνο διαδέχθηκε σε ορισμένους ρόλους τη διάσημη Αγγλίδα χορεύτρια Αλίσια Μάρκοβα και μέχρι το 1940 είχε αναδειχθεί σε πρίμα μπαλαρίνα του συγκεκριμένου μπαλέτου.
Η Φοντέιν έκανε το ντεμπούτο της στον Καρυοθραύστη το 1934 και μέχρι το 1961, αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον γνωστές μπαλαρίνες στον κόσμο, κάνοντας μια λαμπρή καριέρα.

Στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 1961, η Φοντέιν με το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας χόρεψε στη σκιά της Ακρόπολης εντυπωσιάζοντας στον ρόλο της Οντίλ στη Λίμνη των Κύκνων.
Οι εμφανίσεις της στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, έμειναν αλησμόνητες.

Το 1962, δημιούργησε θρυλικό ντουέτο με τον Σοβιετικό χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ
Αποσύρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά μέχρι τον θάνατό της παρέμεινε ενεργό μέλος της χορευτικής κοινότητας.

Η Φοντέιν δημιούργησε «σχολή» χάρη στη λυρική και αρμονική της κίνηση, και την τέλεια τεχνική της.
Αν και οι ρόλοι που την έκαναν διάσημη ήταν κυρίως κλασικοί (Ζιζέλ, Σύλβια, Σταχτοπούτα κ.ά.), εκτιμήθηκε περισσότερο στις ερμηνείες σύγχρονου μπαλέτου. Εκτός από την παγκόσμια φήμη της, τιμήθηκε με αναρίθμητα βραβεία για την προσφορά της στην τέχνη.

Φήμες (του 2010) θέλουν τη διάσημη Βρετανίδα αναμεμειγμένη (πολιτικά) σε απόπειρα κατά της κυβέρνησης του Παναμά τη δεκαετία του 1950, στο πλευρό του Φιντέλ Κάστρο.

Ταινίες

 • Ρωμαίος και Ιουλιέτα (Romeo & Juliet, 1966).
  Η άψογη κλασική τεχνική της Μαργκότ Φοντέιν και η μαγνητική προσωπικότητα του Ρούντολφ Νουρέγιεφ -κορυφαίο το εκπληκτικό πα ντε ντέ στον κήπο- συνθέτουν μία ανεπανάληπτη σκηνική παρουσία και περνούν στο πάνθεον των μεγάλων μορφών της ορχηστικής τέχνης.
 • Η λίμνη των κύκνων (Swan Lake).

1920

Γεννήθηκε ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ (Κάρολος Βοϊτίλα) που το 1978 -μετά από 455 χρόνια, έγινε ο πρώτος μη Ιταλός πάπας,

1922 

Ιδρύεται η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος).

1932

Η αναγγελία της απεργίας από το Ριζοσπάστη

Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των ΤΤΤ, που διαρκεί τέσσερις μέρες. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της απεργίας η Κυβέρνηση Βενιζέλου απαντά με απολύσεις όσων πρωτοστάτησαν στην οργάνωσή της, ενώ δίνει εντολή στο Σύνταγμα Τηλεγραφητών του στρατού να αναλάβει τις θέσεις των απεργών.
Τελικά και παρά την έντονη δράση της «Πανυπαλληλικής» (στην οποία δραστηριοποιούνταν οι ταξικές δυνάμεις), η ρεφορμιστική ηγεσία των ΤΤΤ πρόδωσε την απεργία, που λύθηκε χωρίς αποτέλεσμα.
Σύντομα οι συσχετισμοί θα άλλαζαν και οι «Τριατατικοί» θα αναδεικνύονταν σε ένα από τα πιο ισχυρά και μαχητικά συνδικάτα (μέσα από το οποίο έδρασε και ο κατόπιν ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης).

1939

Γεννιέται ο Ιταλός δικαστής Giovanni Falcone (Τζιοβάνι Φαλκόνε), γνωστός από τον αγώνα του ενάντια στη Μαφία και για το τραγικό του τέλος – 23 Μαΐου 1992
Ο Τζοβάνι Φαλκόνε ειδικευόταν στην δίωξη της Σικελικής Κόζα Νόστρα και σκοτώθηκε από την Μαφία, μαζί με την γυναίκα του και τρεις από τους σωματοφύλακές του, από μια έκρηξη δυναμίτη 350 kg στο πλάι του αυτοκινητοδρόμου από το Αεροδρόμιο του Παλέρμο.

Η ιστορία της ζωής του είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή του κοντινότερου φίλου του Πάολο Μπορσελίνο.
Οι δύο άντρες μοιράζονταν την καταγωγή του από μια ιδιαίτερα φτωχή περιοχή του Παλέρμο, είχαν καριέρες ως δικαστές της αντιμαφίας, και ισοδύναμες μοίρες: και οι δύο σκοτώθηκαν (λιγότερο από δύο μήνες μεταξύ τους) σε βομβιστικές επιθέσεις το 1992.

1941

Από τη Φολέγανδρο δραπετεύουν περίπου 120 κομμουνιστές εξόριστοι. Ανάμεσά τους, οι Γ. Ερυθριάδης, Γ. Τρικαλινός και Π. Καραγκίτσης (Σίμος).

1947

Το Αρχηγείο Αγράφων του ΔΣΕ καταγγέλλει συγκεκριμένα σειρά από ωμότητες που διαπράχθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της υπαίθρου.

1962

Γεννιέται η Γερμανίδα τραγουδίστρια Σάντρα, (Arabesque)

1969

Πρόγραμμα Απόλλων: Εκτοξεύεται το Απόλλων 10.

1973 

Ο Σοβιετικός ηγέτης, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η επίσκεψη θεωρείται ορόσημο για την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών.

1959

Πεθαίνει ο Άπσλεϊ Τσέρι-Γκάραρντ, Άγγλος εξερευνητής

1967

Δολοφονείται ο μεγάλος αγωνιστής -από τα μαθητικά του χρόνια χαρακτηρισμένος «ανθέλληνας» – «ΕΑΜοβούλγαρος», Νικηφόρος Μανδηλαράς (γεννήθηκε 19-Φεβ-1928)

Γιος σμυριδεργάτη, δολοφονήθηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών, στη Ρόδο (λένε, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει με πλοίο στην Κύπρο).

Υπήρξε υπερασπιστής της αδελφής του Μανώλη Γλέζου στη δίκη Γλέζου – Κολιγιάννη, το 1959, στη δίκη των 42 κομμουνιστών (ανάμεσά τους ο Χαρίλαος Φλωράκης), υποψήφιος του ΠΑΜΕ στις Κυκλάδες το 1961, παρών στις δίκες των φοιτητών, στα Ιουλιανά, στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ.

(Χαρίλαος Φλωράκης)
«Τον γνώρισα σε μια δίκη μου, το 1960 στο έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας. Ήταν υπερασπιστής.
Ένας φλογερός ομιλητής και μαχητής. Ξεσκέπαζε τη σκευωρία, το καθεστώς της αμερικανοκρατίας που κυριαρχούσε.
Για να εκτιμήσει κανείς αντικειμενικά τον Μανδηλαρά, πρέπει να πάρει υπ’ όψη του δυο παράγοντες. Ποια ήταν η κατάσταση τότε.
Κυριαρχούσε ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς, κυριαρχούσε η αμερικανοκρατία, το ΚΚΕ είχε χαρακτηριστεί επίσημα σαν «πρακτορικό». Αυτό σήμαινε ότι κάθε μέλος του Κόμματος, ή και φίλος ακόμα, θεωρούνταν κατάσκοπος.
Και η παραμικρότερη δραστηριότητα ενός κομμουνιστή, παραπέμπονταν στο έκτακτο στρατοδικείο με τη φοβερή κατηγορία του κατασκόπου. Όταν με πιάσαν, το 1954 (και από το 1954 δικάστηκα το 1960) έκανε ανακοινωθέν ο ίδιος ο Παπάγος, που με χαρακτήριζε σαν πράκτορα της Μόσχας
».

ΣΣ |> Παρέμβαση του Χαρίλαου στη δίκη για κατασκοπία (1960) των 42 κομμουνιστών στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών

Για την ανάμιξη του Μανδηλαρά στη δίκη των 42 κομμουνιστών, ο Χαρίλαος λέει:
«Χρειαζόταν πλεμόνι… Χρειαζόταν δηλαδή παλικαριά, τόλμημα το οποίο το είχε ο Νικηφόρος Μανδηλαράς. Βέβαια, στις δίκες αυτές συμμετείχαν και πολλοί άλλοι δικηγόροι, αλλά υπήρχε μια διαφορά. Ήταν δικηγόροι οι οποίοι ήταν, αν όχι φίλοι, αρκετά γνωστοί στους κύκλους της συντηρητικής παράταξης. Ήταν δικηγόροι πολύ γνωστοί στο νομικό και πολιτικό κόσμο (…) ο Μανδηλαράς όμως δεν είχε αυτά τα εχέγγυα. Ήταν ένας νέος δικηγόρος, ανήκε στην προοδευτική παράταξη και χρειαζόταν πραγματική παλικαριά όχι απλώς για να πάρει μέρος στη δίκη ως υπερασπιστής, αλλά σαν μαχητής, σαν κατήγορος του καθεστώτος. Τέτοια ήταν η στάση του σε όλες τις δίκες που πήρε μέρος ο Μανδηλαράς. Για τη δράση και τη στάση του αυτή τον αντάμειψε η χούντα, δολοφονώντας τον».

1971

Πεθαίνει ο Γιάννης Βαλυράκης

1972

Μετά από συναυλία λαϊκής μουσικής, που οργάνωσε η Ένωση Κρητών Φοιτητών, 200 περίπου φοιτητές συγκρότησαν αντιχουντική διαδήλωση στην οδό Πατησίων τραγουδώντας «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η αστυνομία συλλαμβάνει 8 φοιτητές.

1974 

Η Ινδία μπαίνει στο πυρηνικό κλαμπ και γίνεται η 6η χώρα που κατέχει πυρηνική βόμβα.

1994 

Διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ο 37ος τελικός του Champions League μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Νικήτρια η ομάδα της Μίλαν με 4-0.

1996

Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πότης Παρασκευόπουλος

2007

Πεθαίνει ο Πιερ-Ζιλ ντε Ζεν, Γάλλος φυσικός

2004

Πεθαίνει ο Αμερικανός ντράμερ της τζαζ Έλβιν Τζόουνς, μέλος του θρυλικού κουαρτέτου του σαξοφωνίστα Τζον Κολτρέιν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...