531
Διεξάγεται η Μάχη του Καλλίνικου, στην οποία ο βυζαντινός στρατός, με επικεφαλής τον Βελισάριο, ηττάται από τους Πέρσες στη σημερινή Ράκα (βόρεια Συρία).

539
Υπογράφεται η Συνθήκη της Φρανκφούρτης, με την οποία λήγει ο γαλλο-πρωσικός πόλεμος.
1042
Οι αδελφές Ζωή και Θεοδώρα Πορφυρογέννητες χρίζονται από κοινού αυτοκράτειρες του Βυζαντίου και γίνονται δύο από τις ελάχιστες γυναίκες που κυβέρνησαν το Βυζάντιο μόνες τους.
1506
Ξεκινά η σφαγή της Λισαβόνας, όπου οι κατηγορούμενοι Εβραίοι σφαγιάζονται από Πορτογάλους καθολικούς.
1539
Ο Κάρολος V και οι Προτεστάντες υπογράφουν τη Συνθήκη της Φραγκφούρτης.
1587
O Βρετανός ναύαρχος και πρώην πειρατής σερ Φράνσις Ντρέικ (Francis Drake) βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.

1567
Πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός Μίχαελ Στίφελ, (Michael Stifel). Είναι ο μαθηματικός που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά γράμματα ως σύμβολα των αγνώστων τιμών στις αλγεβρικές παραστάσεις.

1588
Πεθαίνει ο φημισμένος Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης στην Βενετία Πάολο Βερονέζε (Paolo Veronese -γεννήθηκε το 1528).

Οι πλέον γνωστοί του πίνακές είναι “Ο Γάμος στην Κανά” και “Το Δείπνο στο σπίτι του Λευί”.
Υιοθέτησε το όνομα Πάολο Κάλιαρι, και έγινε γνωστός με το όνομα Βερονέζε εξαιτίας της καταγωγής του από την πόλη της Βερόνας

1770
O Τζέιμς Κουκ (James Cook, Μάρτον) εντοπίζει την Αυστραλία.

1770
H Μαρία Αντουανέτα παντρεύεται τον Λουδοβίκο τον 16ο στη Βιέννη.

1772
Γεννιέται ο Άγγλος οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο (David Ricardo – πέθανε το 1823) , ιδεολογικός εκπρόσωπος της αγγλικής βιομηχανικής αστικής τάξης στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και της πάλης των αστών κατά της αριστοκρατίας των γαιοκτημόνων.
Κύριο έργο του ήταν οι «Αρχές πολιτικής οικονομίας και δημοσιονομίας» (1817). Ο Μαρξ σημείωνε ότι η μεγάλη συμβολή του Ρικάρντο στην πολιτική οικονομία βρίσκεται στο ότι επιχείρησε να μελετήσει τις οικονομικές σχέσεις του καπιταλισμού βασιζόμενος στη θεωρία της αξίας της εργασίας.
Έτσι, δινόταν η δυνατότητα να αποκαλυφθούν οι εσωτερικοί νόμοι του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Ο Ρικάρντο αντέκρουσε τη θέση του Ανταμ Σμιθ ότι δήθεν η αξία καθορίζεται από την εργασία μόνο «στην πρωτόγονη κατάσταση της κοινωνίας» και απέδειξε ότι η αξία των εμπορευμάτων, της οποίας μοναδική πηγή είναι η εργασία του εργάτη, αποτελεί τη βάση των εισοδημάτων των διαφόρων τάξεων της αστικής κοινωνίας: του εργατικού μισθού, του κέρδους, του τόκου, και της εγγείου προσόδου.
1775
Ξεκινάει ο Αμερικανικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας μεταξύ των αποίκων της Βόρειας Αμερικής και των αγγλικών στρατευμάτων.
1782
Ο Τζον Άνταμς (John Adams Jr.), ο πρώτος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κατάφερε να κερδίσει την αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ολλανδική Δημοκρατία.

Πρώτη αμερικανική πρεσβεία γίνεται το σπίτι που είχε αγοράσει στη Χάγη της Ολλανδίας, ο Τζον Άνταμς.
1824
Πεθαίνει ο Λόρδος Μπάιρον στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι.

«Κλαίγε, κλαίγε, Ελευθεριά»
«Λευτεριά για λίγο πάψε
Να χτυπάς με το σπαθί.
Τώρα σίμωσε και κλάψε
Εις του Μπάιρον το κορμί.
Άκου Μπάιρον, πόσον θρήνον
κάνει, ενώ σε χαιρετά
η Πατρίδα των Ελλήνων
κλαίγε, κλαίγε, Ελευθεριά».
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία, καθιερώνοντας το Βέλγιο ως βασίλειο (εγγυάται και την ουδετερότητά του).
1882
Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος (Charles Robert Darwin), Άγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

Οι παρατηρήσεις που έκανε στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Ν. Αμερική και στον Ειρηνικό Ωκεανό τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα είδη των ζώων δεν παραμένουν ίδια, αλλά μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου. Στο σημαντικότερο έργο του «Περί της γέννησης των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής» (1859) διατύπωσε τη θεωρία της καταγωγής των ειδών, η οποία έτυχε γενικής αναγνώρισης, και επίσης θεμελίωσε τη θεωρία της φυσικής επιλογής που εξηγεί πώς δημιουργούνται τα είδη.
1897
Ο Τζον Μακ Ντέρμοτ (John J. McDermott) είναι ο αθλητής που κερδίζει τον πρώτο Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο 2:55.10.

Έκτοτε, η παλαιότερη διοργάνωση Μαραθώνιου δρόμου, διεξάγεται κάθε χρόνο τον Απρίλιο (Patriots Day).
1903
Στο Κισινάου (Βεσσαραβία -σημερινή Μολδαβία) ξεκινά πογκρόμ εναντίων των Εβραίων.
Χιλιάδες οικογένειες θα ξεσπιτωθούν με προορισμό την Παλαιστίνη και δυτικές χώρες.
1906
Πεθαίνει ο νομπελίστας Γάλλος φυσικός Πιέρ Κιουρί (γεννήθηκε 15 Μαΐου 1859) ο οποίος ασχολήθηκε με την κρυσταλλογραφία, τον μαγνητισμό και τη ραδιενέργεια.

Το 1903 πήρε το Νόμπελ Φυσικής μαζί με τη σύζυγό του Μαρία Κιουρί και τον Ανρί Μπεκερέλ «για τις έρευνές τους πάνω στα φαινόμενα ακτινοβολίας»
1906
Ολοκληρώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Έλαβαν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες.
Η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν θα επιβιώσει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
1909
Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Βουλγαρική αυτονομία.
1912
Το ατμόπλοιο ”Τέξας”, που έχει αγκυροβολήσει έξω από τη Σμύρνη, χτυπιέται με τορπίλη.
200 από τους επιβάτες, οι περισσότεροι Έλληνες, σκοτώνονται, ενώ μόλις 71 διασώζονται.
1914
Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος, επιστήμονας της λογικής και μαθηματικός Τσαρλς Σάντερς Περς (Charles Sanders Peirce). Πολλοί τον αποκαλούν «πατέρα του πραγματισμού».

Θεωρείται καινοτόμος στα μαθηματικά, τη στατιστική, τη φιλοσοφία, τη μεθοδολογία της έρευνας, αλλά και άλλων επιστημών. Είχε σημαντική συνεισφορά στην επιστήμη της λογικής. Όμως, ένα μεγάλο τμήμα του αντικειμένου που ερευνούσε και θεωρούσε λογική, σήμερα εμπίπτει στην επιστημολογία και φιλοσοφία της επιστήμης.
Κατά τον Σάντερς, η λογική είναι επίσημος κλάδο της σημειωτικής, της οποίας είναι ο ιδρυτής.
Από το 1886 ανακάλυψε πως οι λογικές πράξεις μπορούν να διενεργούνται μέσα από ηλεκτρικά κυκλώματα μεταγωγής. Η υπόθεση αυτή ήταν η βάση για την παραγωγή ψηφιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών δεκαετίες αργότερα.
1931
Στο χωριό Μεταλλικό Κιλκίς η αστυνομία πυροβολεί τους χωρικούς που ξεσηκώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την αυθαίρετη σύλληψη δύο συγχωριανών τους.

Από τις σφαίρες σκοτώθηκαν 2 αγρότες.
1933
Η Βρετανία αποφασίζει την απαγόρευση των εισαγωγών από την ΕΣΣΔ, επειδή οι σοβιετικές αρχές συνέλαβαν και καταδίκασαν τρεις Βρετανούς κατασκόπους.
1936
Οι Άραβες της Παλαιστίνης με επικεφαλής τον Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί εξεγείρονται κατά των Βρετανών ιμπεριαλιστών που ελέγχουν την περιοχή. Αφορμή είναι το αυξανόμενο κύμα εγκατάστασης Εβραίων στην περιοχή.

1941
Σε συνεννόηση με τη χιτλερική Γερμανία τα βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα

1943
Οι Γερμανοί πνίγουν στο αίμα την εξέγερση των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας.

1945
Αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Λειψία.
1959
Ξεκινά στην Αθήνα τις εργασίες του το Β’ Πανσπουδαστικό Συνέδριο (19-25/4/1959).
1960
Φοιτητές στη Νότια Κορέα διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ της δημοκρατίας, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Σίνγκμαν Ρι.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
1964
Συγκροτείται η Ανανεωτική Ομάδα Δημοκρατικής Αριστεράς (ΑΟΔΑ) με επικεφαλής τον Λευτέρη Αποστόλου, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Βασική κατεύθυνση της ομάδας ήταν η στενότερη συνεργασία με την Ένωση Κέντρου.
1965
Την άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, κατόπιν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκυπρίους στη Λευκωσία.
1966
Η Ρομπέρτα Μπίγκνεϊ (Roberta Bignay) είναι η πρώτη γυναίκα, που παίρνει μέρος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο 2:25.27

1967
Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Κόνραντ Αντενάουερ (Konrad Hermann Joseph Adenauer).

1969
1970
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα, οι Ομοσπονδίες Λιμενεργατών της Ιταλίας αποφασίζουν να μποϋκοτάρουν τα ελληνικά πλοία από τις 19 έως τις 26 του Απρίλη.
1971
Η ΕΣΣΔ σημειώνει ακόμη μία πρωτιά στο διάστημα, με την εκτόξευση του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ». Τέσσερις μέρες αργότερα, το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 10» συνδέεται με το «Σαλιούτ» και «αποβιβάζει» τρεις Σοβιετικούς επιστήμονες.

Το Πρόγραμμα Σαλιούτ (Χαιρετισμός) αφορούσε σε μια σειρά επτά διαστημικών σταθμών που τέθηκαν σε τροχιά από τη Σοβιετική Ένωση στις 10ετίες 1970-1980.
Οι σταθμοί αποτελούνταν από ένα κυρίως τμήμα, που έμπαινε σε τροχιά με μία και μόνη εκτόξευση, και αργότερα επανδρωνόταν από πληρώματα που έφταναν με σκάφη Σογιούζ.
Η αρχική ονομασία του προγράμματος ήταν DOS 7-K.
Η συνεισφορά του Προγράμματος Σαλιούτ ήταν τεράστια για τα επόμενα διαστημικά προγράμματα, για τις πολλές αστρονομικές παρατηρήσεις, τα πειράματα σε τροχιά, αλλά και στον τομέα της κατασκευής και συντήρησης διαστημικών σταθμών, όπως και της μακρόχρονης παραμονής του ανθρώπου στο διάστημα.
Αξιοποιήθηκε επίσης στην εξέλιξη της τεχνολογίας στην κατασκευή του διαστημικού σταθμού Μιρ.
1980
Συλλαμβάνεται στην Καβάλα το μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, η Ιταλίδα Ροσάνα Ματιούσι. Ήταν γνωστή με το παρατσούκλι «κοντέσα Ρόσα». Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα τί ενέργειες έκανε στη χώρα μας και με ποιους συναντήθηκε.
1982
Οι ΗΠΑ, στα πλαίσια του εγκληματικού αποκλεισμού που εφαρμόζουν από τη δεκαετία του 1960, απαγορεύουν τα ταξίδια στην Κούβα από τις 15 Μαΐου.
1993
Πεθαίνει ο ηθοποιός Τίμος Περλέγκας.
Ήταν το έβδομο και τελευταίο παιδί της οικογένειας. Λόγω οικονομικής καταστροφής του εμπόρου πατέρα του, στα μαθητικά του χρόνια, τα καλοκαίρια δούλευε σε κεραμοποιείο, όπου του άρεσε να ζωγραφίζει διάφορα κεραμικά σκεύη.

Η οικογένεια εγκαθίσταται στην Αθήνα, το 1956, προς βιοπορισμό των παιδιών. Την ίδια χρονιά, πεθαίνει ο πατέρας τους.
Ο Τίμος κινδυνεύει από οξεία πνευμονία. Τον σώζει ένας κομμουνιστής γιατρός, ο οποίος τον μυεί στις αριστερές ιδέες, του δίνει λογοτεχνικά και άλλα βιβλία να διαβάζει και συζητά μαζί του γι’ αυτά. Δεκαοχτάχρονος, μετά την ανάρρωσή του, και για τρία – τέσσερα χρόνια, δουλεύει σαν εργάτης σε βιομηχανικά εργοστάσια. Οι νεανικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν, το 1961, σε δραματική σχολή.
Πρώτος, μεγάλος δάσκαλός του ήταν ο Μάνος Κατράκης. Άλλος αγαπημένος δάσκαλός του και φίλος του εφ’ όρου ζωής ήταν ο Τίτος Βανδής.
Σπουδαστής ακόμα, το 1962, παίζει στην «παρθενική» παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, με το έργο του Βερναρδάκη «Μαρία Δοξαπατρή» και στην πολιτικά αλληγορική ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Το ποτάμι», όπου, με πρωταγωνιστή τον Τίτο Βανδή, υποδύεται έναν διωκόμενο νεαρό.
Το φθινόπωρο του 1965, προσλαμβάνεται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε κλασικά έργα, μέχρι τα μέσα του 1967, οπότε λόγω χούντας απολύθηκε.
1993
Στο Τέξας των ΗΠΑ, περισσότερα από 80 άτομα, εκ των οποίων 17 παιδιά, καίγονται σε πυρκαγιά που σημειώνεται στο κτίριο, όπου είχε οχυρωθεί για 51 μέρες ο ψευδοπροφήτης Ντέιβιντ Κορές, της αίρεσης των Δαβιδιανών, μαζί με 95 οπαδούς του.
1995
Βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάζει πολυώροφο κτίριο στην Οκλαχόμα. Σκοτώθηκαν 168 άτομα.

2005
Ο 78χρονος Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.
2011
Ο Φιντέλ Κάστρο με άρθρο του κάνει γνωστό ότι δεν θα είναι μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Φ. Κάστρο ήταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος από την ίδρυσή του, το 1965, ως το 2006.

2016
Πεθαίνει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης. Είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Άμυνας και Παιδείας, ενώ υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου.
Έχει μείνει στην ιστορία για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία που ξεσήκωσε μαθητές, φοιτητές κι εκπαιδευτικούς και οδήγησε σε κύμα καταλήψεων σχολείων και πολλών κινητοποιήσεων με το σύνθημα “Κάτσε καλά Γεράσιμε”, όπως και για τα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα στα πλαίσια των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.
