Σαν σήμερα 2/1 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 2/1

17

Πεθαίνει ο Ρωμαίος ποιητής Πόπλιος Οβίδιος Νάσων (Publius Ovidius Naso), γνωστός ως Οβίδιος. Έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Οκταβιανού Αύγουστου.

Οβίδιος
Άγαλμα με τη μορφή του Οβίδιου

Ήταν σύγχρονος των γηραιότερων Βιργίλιου και Οράτιου, με τους οποίους συχνά κατατάσσεται ως ένας από τους τρεις κανονικούς ποιητές της λατινικής λογοτεχνίας. Είναι περισσότερο γνωστός από τις «Μεταμορφώσεις», μίας σειράς 15 βιβλίων μυθολογικής αφήγησης γραμμένης σε δακτυλικό εξάμετρο, καθώς και για τις συλλογές ερωτικής ποίησης σε ελεγειακά δίστιχα, και ιδιαίτερα για τους «Έρωτες» (Amores) και την «Ερωτική τέχνη» (Ars amatoria).

533

Ο Μερκούριος γίνεται ο Πάπας Ιωάννης Β΄, ο πρώτος Πάπας που υιοθετεί νέο όνομα με την ενθρόνισή του.

Πάπας Ιωάννης Β'
Πάπας Ιωάννης Β’

1462

Γεννιέται ο Φλωρεντινός ζωγράφος της ιταλικής Αναγέννησης Πιέρο ντι Κόζιμο (Piero di Cosimo), γνωστός επίσης και ως Πιέρο ντι Λορέντσο (Piero di Lorenzo).

Πιέρο ντι Κόζιμο
Ο Πιέρο ντι Κόζιμο
Πιέρο ντι Κόζιμο
Ο Περσέας σώζει την Ανδρομέδα

Είναι διάσημος για τις μυθολογικές και αλληγορικές αναπαραστάσεις που ζωγράφισε στα έργα του.

Πιέρο ντι Κόζιμο
Πορτρέτο της Σιμονέττα Βεσπούτσι

1492

Παραδίδεται το Εμιράτο της Γρανάδας, το τελευταίο οχυρό των Μαυριτανών στην Ισπανία.

1896

Γεννιέται ο Σοβιετικός πρωτοπόρος κινηματογραφιστής και θεωρητικός του κινηματογράφου Νταβίντ Αμπέλεβιτς Κάουφμαν, γνωστός και ως Ντένις Κάουφμαν ή με το ψευδώνυμο (Ν)τζίγκα Βερτόφ. Οι κινηματογραφικές πρακτικές του επηρέασαν το σινεμά-βεριτέ ντοκιμαντέρ και την ομάδα Τζίγκα Βερτόφ (1968-1972).

Ντένις Κάουφμαν (Ντζίγκα Βερτόφ)
Ο Ντένις Κάουφμαν το 1913

Σε ψηφοφορία του Sight and Sound το 2012, η ταινία του «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» ψηφίστηκε ως η 8η καλύτερη όλων των εποχών και το 2014 το καλύτερο ντοκιμαντέρ όλων των εποχών

1897

Γεννιέται ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πάλης βαρέων βαρών Χριστόφορος Θεοφίλου (Τζιμ Λόντος).

Τζιμ Λόντος
Ο Τζιμ Λόντος

1910

Καθιερώνεται με νόμο η Κυριακή αργία στην Ελλάδα.

1919

Οι εργάτες της Ρίγας (Λετονία) παίρνουν τα όπλα και εξεγείρονται κατά των κατακτητών. Την επόμενη μέρα, ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Ρίγα.

Λετονία - εξέγερση στη Ρίγα, 1919
Οδόφραγμα στη Ρίγα

1920

Γεννιέται ο Ρωσικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Ισαάκ Ασίμοφ (Isaac Asimov). Υπήρξε επιστήμονας ιδιαίτερα γνωστός για το συγγραφικό του έργο και συγκεκριμένα για τα έργα επιστημονικής φαντασίας.

Ισαάκ Ασίμωφ
Ο Ισαάκ Ασίμωφ

Ο Ασίμωφ είχε βαθιά γνώση πάνω στις φυσικές επιστήμες, που τη συνδύαζε με έντονη διορατικότητα και αντίληψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Έγραψε 465 περίπου δημοσιευμένα βιβλία, από τα οποία τα 25 είναι καθαρά επιστημονικής φαντασίας και τα υπόλοιπα μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα. Τα γνωστότερα έργα του είναι η σειρά μυθιστορημάτων με τα Ρομπότ (Εγώ, το Ρομπότ, Έρχονται τα Ρομπότ, Σπηλιές από Ατσάλι, Ο Γυμνός Ήλιος, Τα Ρομπότ της Αυγής, Ρομπότ και Αυτοκρατορία) και η σειρά της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας (Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, 1-6) που διαδραματίζονται στο ίδιο μυθιστορηματικό περιβάλλον, και με αυτή τη χρονική σειρά.

Στα έργα του που σχετίζονται με ρομπότ χρησιμοποιούνται οι τρεις νόμοι της ρομποτικής, τους οποίους επινόησε ο Ασίμωφ.

1920

Στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στις ΗΠΑ (γνωστή και ως «Κόκκινος Τρόμος»), που ξεκίνησε στον απόηχο της Οκτωβριανής Επανάστασης, πραγματοποιείται δεύτερη κατά σειρά επιχείρηση-σκούπα, κατά την οποία συνελήφθησαν 6.000 ακόμη «ύποπτοι κομμουνιστές».

ΗΠΑ - αντικομμουνιστική εκστρατεία «Κόκκινος Τρόμος», 1920
Ύποπτοι Κομμουνιστές, περιμένουν την απέλασή τους στο νησί Έλις

Συνολικά κατά την διάρκεια των περιβόητων «επιδρομών του Πάλμερ» (του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ) συνελήφθησαν πάνω από 10.000 άτομα, εκ των οποίων 3.500 φυλακίστηκαν και 556 απελάθηκαν από τη χώρα.

1924

Γεννιέται ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης.

Από μικρό παιδάκι διδάχθηκε την τέχνη του Θεάτρου Σκιών από τον κορυφαίο Καραγκιοζοπαίκτη εκείνης της εποχής – τον πατέρα του Σωτήρη Σπαθάρη και έγινε βοηθός του στις παραστάσεις του. Δικές του παραστάσεις άρχισε να δίνει, σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας, στα χρόνια της Κατοχής.

Ευγένιος Σπαθάρης
Ο Ευγένιος Σπαθάρης το 2009

Μετά την κατοχή και μετά το θάνατο του πατέρα του, καλλιέργησε τα μέγιστα την τέχνη του. Ακολούθησε μια λαμπρή πορεία με παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διεθνή φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών (ΗΠΑ, Καναδά, Κούβα, Βρυξέλλες, Παρίσι, Ρώμη, Λονδίνο, Μόναχο, Γενεύη, Στουτγάρδη κ.ά.). Σημαντική ήταν η συνεισφορά του στην καταγραφή της τέχνης του Καραγκιόζη, με ηχογραφήσεις παραστάσεων (από το 1962) και καταγραφή σημειώσεων και τετραδίων του πατέρα του. Πραγματοποίησε, επίσης, πολλές, σπουδαίες και πολύ διδακτικές για τα παιδιά εκπομπές με κλασικά έργα του ελληνικού Θεάτρου Σκιών, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ενώ κυκλοφόρησε περίπου 15 καραγκιόζικα έργα σε δίσκους.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης φιλοτέχνησε, επίσης, έργα ζωγραφικής, στο πλαίσιο της τέχνης του Καραγκιόζη, στα οποία απεικόνισε ιστορικά θέματα, ήρωες της Επανάστασης του ’21 κ.ά. Το εικαστικό του έργο παρουσιάστηκε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίδαξε ηθοποιούς σε θεατρικές παραστάσεις, πώς να υποδυθούν τον Καραγκιόζη και άλλα πρόσωπα του Θεάτρου Σκιών (λ.χ. στο «Μεγάλο μας τσίρκο» και στο ΚΘΒΕ, και φιλοτέχνησε καραγκιόζικα σκηνικά για θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις (ΚΘΒΕ, «Ελληνικό Χορόδραμα», «Θέατρο Χατζώκου» στη Θεσσαλονίκη, θέατρο «Συντεχνίας» κ.ά.) για τις παραστάσεις «Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτορας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» κ.ά. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άνοιξε τις πόρτες του, στο Μαρούσι, το «Σπαθάρειο» Μουσείο, όπου εκτίθεται η συλλογή του (σκηνικά παραστάσεων, ζωγραφικά έργα που σχετίζονται με το Θέατρο Σκιών και φιγούρες – του πατέρα του, δικές του και άλλων ομοτέχνων του).

1945

Μαζικοί Αμερικανικοί και Βρετανικοί βομβαρδισμοί καταστρέφουν το 90% του ιστορικού κέντρου της Νυρεμβέργης. Πρόκειται για εγκληματικούς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών Γερμανικών πόλεων, χωρίς στρατιωτική σημασία, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων αμάχων.

Ναζιστική Γερμανία - Βομβαρδισμός Νυρεμβέργης, 1945
Τα ερείπια της Νυρεμβέργης 1945

1950

Πεθαίνει ο μουσουργός και αρχιμουσικός Θεόφραστος Σακελλαρίδης, από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Οπερέτας.

Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης
Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης

1959

Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο μη-επανδρωμένο διαστημικό σκάφος με κατεύθυνση τη σελήνη («Λούνα 1»).

ΕΣΣΔ - Διαστημικό πρόγραμμα
Το «Λούνα 1»

1963

Οι αντάρτες Βιετκόνγκ πετυχαίνουν την πρώτη μεγάλη τους στρατιωτική νίκη στη μάχη του Απ – Μπατς απέναντι σε πολλαπλάσιες νοτιο – βιενταμεζικές και αμερικανικές δυνάμεις.

Πόλεμος στο Βιετνάμ
Κατεστραμμένο ελικόπτερο στο Άπ – Μπάτς

1971

66 οπαδοί σκοτώνονται και περισσότεροι από 200 τραυματίζονται στο Άιμπροξ κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού Ρέιντζερς-Σέλτικ.

Σκωτία - τραγωδία Άιμπροξ, 1971
Από την τραγωδία στο Ibrox

1974

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπογράφει νομοσχέδιο που μειώνει το μέγιστο όριο ταχύτητας στις Η.Π.Α. στα 55 μίλια την ώρα (88,5 χλμ/ώρα), προκειμένου να εξοικονομηθεί βενζίνη κατά τη διάρκεια του εμπάργκο του ΟΠΕΚ.

2006

Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στο Σάγκο της Δυτικής Βιρτζίνια (ΗΠΑ) έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 εργατών.

ΗΠΑ - Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Δυτικής Βιρτζίνια, 2006
Το μνημείο των νεκρών ανθρακωρύχων

2018

Ενάμιση μήνα μετά το φιλικό που έγινε στο Ηράκλειο προς τιμήν του, «έφυγε» από τη ζωή ο πρώην τεχνικός του ΟΦΗ Ευγένιος Γκέραρντ , σε ηλικία 77 ετών. Ο Ολλανδός που πήρε την ελληνική υπηκοότητα έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία τόσο του κρητικού συλλόγου όσο και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στον πάγκο του ΟΦΗ θήτευσε από το 1985 μέχρι το 2000 και συνέδεσε το όνομά του με τις πιο σημαντικές επιτυχίες της ομάδας μέχρι τώρα: Την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987 (νικώντας στα πέναλτι τον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή), τη 2η θέση στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1985-1986, την 3η θέση τη σεζόν 1986-87, καθώς και την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1993-94, αποκλείοντας την Ατλέτικο Μαδρίτης με ιστορική νίκη 2-0 στο Ηράκλειο. Παράλληλα ανέδειξε και συνεργάστηκε με πλειάδα σπουδαίων παικτών, μεταξύ άλλων τους Νίκο Μαχλά, Νίκο Νιόπλια, Γιάννη Σαμαρά, Θανάση Κολιτσιδάκη, Πέτρο Μαρινάκη, Ηλία Πουρσανίδη, Κώστα Κιάσσο, Γιάσμινκο Βέλιτς, Γρηγόρη Παπαβασιλείου.

Ευγένιος Γκέραρντ
Ο Ευγένιος Γκέραρντ

Ο Ευγένιος Γκέραρντ λατρεύτηκε, έφυγε από τον ΟΦΗ το 2000 και ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος στην ΑΕΚ, ενώ το 2001 πήγε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Τον επόμενο χρόνο είχε σύντομη θητεία στον Ηρακλή και η τελευταία του παρουσία σε πάγκους ήταν το 2010 στην Παναχαϊκή, για δύο μήνες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...