636
Μετά τη Μάχη του ποταμού Γιαρμούκ, οι αραβικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίντ ιμπν Ουαλίντ αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Συρίας και της Παλαιστίνης μακριά από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, σηματοδοτώντας το πρώτο μεγάλο κύμα των μουσουλμανικών κατακτήσεων και την ταχεία εξάπλωση του Ισλάμ έξω από την Αραβία.
917
Ο τσάρος Συμεών Α΄ της Βουλγαρίας νικά το βυζαντινό στρατό στην Αγχίαλο της Βουλγαρίας στη Μάχη της Αγχιάλου.
1561
Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης και τραγουδιστής της περιόδου της ύστερης Αναγέννησης Τζάκοπο Πέρι (Jacopo Peri).
Θεωρείται πρωτεργάτης της όπερας και τα έργα Δάφνη (περ. 1597) και Ευρυδίκη (1600) αντιπροσωπεύουν τα πρώτα του είδους τους.
1741
Ο Δανός εξερευνητής Βίτους Μπέρινγκ (Vitus Jonassen Bering) γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που προσεγγίζει την Αλάσκα, δίνοντας το όνομά του στον Βερίγγειο Πορθμό (μεταξύ Αλάσκας και Σιβηρίας).
1795
Γεννιέται ο Φιλικός επαναστάτης του 1821 Νικόλαος Κασομούλης.
1823
Οι Οθωμανοί νικούν τους Κρήτες στις Αμουργέλες Ηρακλείου.
1858
Ο Κάρολος Δαρβίνος (Charles Robert Darwin) δημοσιεύει για πρώτη φορά τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής.
Παράλληλα δημοσιεύεται και η παρόμοια θεωρία του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας.
1882
Κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα η Ουβερτούρα 1812 του Πιότρ Τσαϊκόφσκι.
1897
Ο Άγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος (Ronald Ross) ανακαλύπτει ότι η ελονοσία προέρχεται από τα κουνούπια.
Θα τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1902.
1901
Γεννιέται ο Σαλβατόρε Κουαζίμοντο (Salvatore Quasimodo), Ιταλός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και ποιητής.
Μαζί με τους Εουτζένιο Μοντάλε, Ουμπέρτο Σάμπα και Τζουζέππε Ουνγκαρέττι θεωρείται από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της ιταλικής ποίησης του 20ού αιώνα.
Ασχολήθηκε με μεταφράσεις σπουδαίων Άγγλων και Ισπανών ποιητών όπως ο Σαίξπηρ και ο Νερούδα καθώς και ελληνικών ποιητικών συλλογών όπως η Ελλήνων Λυρικών (1940).
Το 1945 έγινε μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Σύμφωνα με τον Κουαζμόντο «σ’ όλες τις φαινομενικά ασύνδετες θεωρίες και τα κινήματα, που εμφανίζονται κατά καιρούς με το πρόσωπο της αισθητικής, υποκρύβεται μια ιδεολογία, μια πολιτική σκοπιμότητα: Να υποκατασταθεί η τέχνη που το περιεχόμενό της αφυπνίζει τις συνειδήσεις, με μίαν άλλη, χωρίς περιεχόμενο, μια τέχνη – περίβλημα ενός κενού, μια τέχνη – μορφή, που να μην ενοχλεί, ούτε τις σκιές».
Ξεχωρίζουν τα έργα του «Κι αμέσως βράδιασε», «Μέρα με τη μέρα», «Η ζωή δεν είναι όνειρο» κ.α.
Τιμήθηκε το 1959 με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας
1902
Πεθαίνει ο Νικόλαος Βώκος, ζωγράφος της Σχολής του Μονάχου.
Το ενδιαφέρον του κεντρίζουν ηθογραφίες, τοπιογραφίες, προσωπογραφίες, αγιογραφίες.
Είναι όμως γνωστός κυρίως για τις πολύ ρεαλιστικές νεκρές φύσεις κατά κύριο λόγο με θαλασσινά (ψάρια και όστρακα).
1914
Καταλαμβάνονται οι Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στο Βέλγιο.
1915
Πεθαίνει ο Γερμανός γιατρός Πολ Έρλιχ, που το 1908 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.
1937
Δολοφονείται στην Ακροναυπλία ο κομμουνιστής δάσκαλος Π. Σταυρίδης.
1940
Ξεκινά η επίθεση της 8ης εθνικοαπελευθερωτικής στρατιάς (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού.
Η μάχη (που έμεινε γνωστή και ως «μάχη των 100 συνταγμάτων») έληξε στις 5 Δεκεμβρίου με νίκη των Κινέζων κομμουνιστών.
1944
Αρχίζουν οι επιθετικές επιχειρήσεις του σοβιετικού στρατού στη Ρουμανία, η οποία κατέληξε με την συντριβή της Γερμανικής Στρατιάς της Νότιας Ουκρανίας.
1948
Λήγει η μεγαλύτερη έως τότε εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο («Σχέδιο Κορωνίς»), με 6 μεραρχίες πεζικού, 2 μοίρες ΛΟΚ και 8 λόχους πολυβόλων, πυροβολικό και αεροπορία. Στόχος τους, το χτύπημα και η εξόντωση του κύριου όγκου των δυνάμεων του ΔΣΕ που βρίσκονταν στο Γράμμο.
Οι μάχες που διήρκεσαν σχεδόν 70 μέρες έληξαν με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι και την αποτυχία ουσιαστικά του κυβερνητικού στρατού να επιτύχει τον σκοπό του.
1949
Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.
1949
Γεννιέται ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή το 1972. Συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Πάνος Τζαβέλας, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς, Θάνος Αδριανός, Περικλής Χαρβάς, Μαριάννα Τόλη κ.α.
Μερικές από τις επιτυχίες του είναι τα τραγούδια «Ο σάλιαγκας κι ο μάλιαγκας», «Αγαπάω κι αδιαφορώ», «Θα ‘ρθω να σε βρω», «Θα νικήσουμε (Venceremos)», «Καταρρέω» κ.α.
1950
Από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζονται σε θάνατο 13 κομμουνιστές, στη δίκη της «Αυτοάμυνας Προαστίων», με τον ΑΝ 509/1947.
Ανάμεσά τους οι Σπύρος Αντύπας, Γ. Μαρτίνος, Καβαλιεράτος και Παντελής Κιουρτσής.
1954
Κατατίθεται στη γραμματεία του ΟΗΕ η πρώτη ελληνική προσφυγή για το Κυπριακό, με αίτημα την εφαρμογή των αρχών της ισότητας και της αυτοδιάθεσης των λαών. Παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με πάνω από 100 πολίτες τραυματίες.
1960
Η Σενεγάλη αποχωρεί από την ομοσπονδία του Μάλι, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία της.
1965
Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Ηλία Τσιριμώκου, η οποία καταψηφίζεται μετά από 8 μέρες. Ήταν μια από τις πολλές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε ο Βασιλιάς και δεν μακροημέρευσαν, στη προσπάθειά του να συγκροτήσει κυβέρνηση με την ΕΡΕ και τους λεγόμενους «αποστάτες» της Ένωσης Κέντρου.
1968
Στις 20 προς 21 Αυγούστου δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μαζί με δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, καταστέλλουν την αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία, που βρισκόταν σε εξέλιξη πριν πολλούς μήνες και ήταν το αποτέλεσμα της οπορτουνιστικής διάβρωσης του ΚΚ, καθώς και της δράσης ξένων μυστικών υπηρεσιών.
Για το ποιος ήταν ο σκοπός των αντεπαναστατών και της περιβόητης “Άνοιξης της Πράγας” που τόσα πολλά δάκρυα χύνονται από αστούς και οπορτουνιστές, την απάντηση τη δίνει ένας από τους πρωταγωνιστές της, ο Οττα Σικ, Τσεχοσλοβάκος οικονομολόγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, διευθυντής του Οικονομικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχοσλοβακίας, εμπνευστής της «Νέας Οικονομικής Πολιτικής».
Σε μια συνέντευξη το 1990, ο Σικ είπε ότι για τον εαυτό του αποκρούει το χαρακτηρισμό «μεταρρυθμιστής»: «Εμείς, ο πυρήνας των οικονομικών μεταρρυθμιστών, δεν προσπαθούσαμε τότε στην Πράγα να μεταρρυθμίσουμε τον κομμουνισμό. Ο πραγματικός στόχος μας ήταν να τον καταργήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα. Έπρεπε μεν να μιλάμε πάντα για μεταρρύθμιση και για σοσιαλιστική δημοκρατία ή σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, γιατί αλλιώς δε θα φθάναμε (σ.σ. δηλαδή, οι γνώμες τους δε θα ‘φθαναν) καθόλου στην κοινή γνώμη… Η έννοια της μεταρρύθμισης ήταν μια παραχώρηση στις σχέσεις εξουσίας».
1988
Tο Ιράκ και το Ιράν συμφωνούν στην κατάπαυση του πυρός, μετά από 8 χρόνια πολέμου.
1990
Η Γιουγκοσλαβία κατακτά το χρυσό μετάλλιο του 11ου Μουντομπάσκετ της Αργεντινής, επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης με 92-75.
1993
Υπογράφεται η συμφωνία του Όσλο μεταξύ της PLO και του Ισραήλ.
Αρχιτέκτονες της συμφωνίας, οι ηγέτες των δύο μερών Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον.
Αποφασίζεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και αναγνωρίζεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ελέγχουν τα του οίκου τους με τη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής.
Λίγα χρόνια μετά, το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ συνέχισε την εγκληματική πολιτική του, προσαρτώντας κι άλλα Παλαιστινιακά εδάφη.
1995
Πεθαίνει ο Ούγκο Πρατ (Hugo Pratt, πραγματικό του όνομα Ugo Eugenio Prat), Ιταλός συγγραφέας ιστοριών κόμιξ.
Είναι ο δημιουργός του δημοφιλούς ήρωα Κόρτο Μαλτέζε.
1995
Στην Ινδία, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, τουλάχιστον 335 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.
2011
Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Θέμελης.
Στο χώρο των Γραμμάτων εμφανίστηκε το 1998.
Έγραψε αρκετά μυθιστορήματα («η αναζήτηση» 1998, «η ανατροπή» 2000, «η αναλαμπή» 2003, «για μια συντροφιά ανάμεσά μας» 2005, «μια ζωή, δυο ζωές» 2007, «οι αλήθειες των άλλων» 2008 και «η συμφωνία των ονείρων» 2010) με αναφορές στον ελληνισμό των τελευταίων τριών αιώνων, τόσο στο χώρο της διασποράς όσο και στο χώρο της αναδυόμενης νεοελληνικής αστικής τάξης.
Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, για το μυθιστόρημά του «η ανατροπή».
2017
Πεθαίνει ο Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός, τραγουδιστής, σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Τζέρι Λιούις (Jerry Lewis).
Ήταν ιδιαίτερα γνωστός για το Slapstick χιούμορ του σε ταινίες της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, του θεάτρου και του ραδιοφώνου. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1946 όταν ήταν δίδυμο κωμικών με τον ηθοποιό Ντιν Μάρτιν, δημιουργώντας το ντουέτο Martin and Lewis, δίνοντας παραστάσεις σε νυχτερινά κέντρα, τηλεοπτικές εκπομπές, ραδιοφωνικά σόου, συναυλίες, ηχογραφήσεις και θεατρικές ταινίες. Όλα αυτά μέχρι το 1956 καθότι μετά έκαστος ακολούθησε διαφορετικές πορείες στον χώρο.
Μετά το 1957 ο Λιούις, στη σόλο καριέρα του, πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «The Delicate Delinquent», (στην οποία έκανε την παρθενική του εμφάνιση ως παραγωγός), «The Bellboy» (στην οποία έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, γράφοντας για πρώτη φορά και το σενάριο), το «The Nutty Professor» αλλά και σε πολλές άλλες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές ενώ κυκλοφόρησε και δίσκους, δίνοντας και ζωντανές ερμηνείες, και άλλα πολλά.