Σαν σήμερα 20 Μαρτίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 20/3

43 π.Χ.

Γεννιέται ο Πόπλιος Οβίδιος Νάσων (Publius Ovidius Naso), Ρωμαίος ποιητής γνωστός ως Οβίδιος.

Έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Οκταβιανού Αύγουστου.

Οβίδιος
Άγαλμα με τη μορφή του Οβίδιου

Ήταν σύγχρονος των γηραιότερων Βιργίλιου και Οράτιου, με τους οποίους συχνά κατατάσσεται ως ένας από τους τρεις κανονικούς ποιητές της λατινικής λογοτεχνίας. Είναι περισσότερο γνωστός από τις «Μεταμορφώσεις», μίας σειράς 15 βιβλίων μυθολογικής αφήγησης γραμμένης σε δακτυλικό εξάμετρο, καθώς και για τις συλλογές ερωτικής ποίησης σε ελεγειακά δίστιχα, και ιδιαίτερα για τους «Έρωτες» (Amores) και την «Ερωτική τέχνη» (Ars amatoria).

1727

Πεθαίνει ο Άγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων, ο οποίος με τις μελέτες και τα πειράματά του έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης.

Επιστήμες - Φυσική - Ισαάκ Νεύτων
Ο Ισαάκ Νεύτων

1800


Ο Ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα δημοσιοποιεί την ανακάλυψη της μπαταρίας.

Επιστήμες - Φυσική - Αλεσάντρο Βόλτα
Ο Αλεσάντρο Βόλτα κατά την παρουσίαση της πρώτης μπαταρίας

1815

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης επιστρέφει στο Παρίσι μετά τη δραπέτευσή του από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος.

Γαλλία - Ναπολέων Α' Βοναπάρτης
Ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης σε πίνακα του Ζακ Λουί Νταβίντ

Η επάνοδός του στην εξουσία θα ήταν σύντομη, αφού λίγους μήνες μετά, στη μάχη του Βατερλό (18/6/1815) ηττήθηκε και εξορίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου έμεινε έως το θάνατό του.

1828

Γεννιέται ο Νορβηγός δραματικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και ποιητής Ερρίκος Ίψεν (Henrik Ibsen).

Πολιτισμός - Θέατρο - Ερρίκος Ίψεν
Ο Ερρίκος Ίψεν

Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας.

Από τα πιο γνωστά του έργα είναι “Νόρμα ή ο έρωτας ενός πολιτικού”, “Το κουκλόσπιτο”, “Η αγριόπαπια”, “Έντα Γκάμπλερ”, “Ο αρχιμάστορας Σόλνες” κα.

1834

Οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Πλαπούτας
Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας

Στις 25/5 καταδικάζονται σε θάνατο, ποινή που ωστόσο δεν εκτελείται αφού δεν υπογράφτηκε από τους δικαστές Γεώργιο Τερτσέτη και Αναστάσιο Πολυζωίδη.

1835

Ολοκληρώνονται οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, που διήρκεσαν πέντε μέρες και στις οποίες έλαβαν μέρος δύο κόμματα, το κόμμα των Κυβερνητικών ή κόμμα του Άρμανσπεργκ (Βαυαρός αντιβασιλέας του Όθωνα), και το κόμμα των Αντιαρμανσπεργικών, το οποίο ήταν το ισχυρότερο.

1852

Εκδίδεται το μυθιστόρημα “Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά” της Χάριετ Μπίτσερ Στόου (Harriet Elisabeth Beecher Stowe).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Χάριετ Μπίτσερ Στόου
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου “Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά”

1915

Γεννιέται ο σπουδαίος πιανίστας Σβιατοσλάβ Τεοφίλοβιτς Ρίχτερ.

Σβιατοσλάβ Τεοφίλοβιτς Ρίχτερ
Ο Σβιατοσλάβ Τεοφίλοβιτς Ρίχτερ το 1961

Χαρακτηρίστηκε ως ο πιανίστας του 20ού αιώνα. Με όπλα του τη βαθιά γνώση της τεχνικής και την ικανότητα του μυαλού ν’ αναλύει, ο Σοβιετικός πιανίστας – στοχαστής της παρτιτούρας Σβιατοσλάβ Τεοφίλοβιτς Ρίχτερ υπήρξε ένας ιδιαίτερα εμπνευσμένος και κατεξοχήν καινοτόμος ερμηνευτής.

Η σπάνια δεξιοτεχνία του ήταν το όχημα για το συναρπαστικό «ταξίδι» του στην αλήθεια της μουσικής δημιουργίας.

Διάσημος για το βάθος της ερμηνείας του, τη βιρτουόζικη τεχνική του και το τεράστιο ρεπερτόριό του, ο Ρίχτερ είχε τη σπουδαία ικανότητα να αποδίδει το πνεύμα του συνθέτη, σε κάθε του ρεσιτάλ να ανασταίνει το δημιουργό, να τον παρουσιάζει ολοζώντανο στο κοινό.

Κάθε εμφάνισή του αποτελούσε μεγάλο μουσικό γεγονός, όμως εκείνος, παρά τη διεθνή καταξίωσή του, προτιμούσε να παίζει σε μικρές πόλεις της ΕΣΣΔ και του εξωτερικού. Παρά τις επιτυχίες του, παρέμεινε απλός, ταπεινός, αναζητώντας την ουσία των πραγμάτων.

1916

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein) δημοσιεύει τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας.

Επιστήμες - Φυσική - Μαθηματικά - Άλμπερτ Αϊνστάιν
Η Θεωρία της Σχετικότητας

1920

Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μανώλης Χιώτης, μουσικός, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Η οικογένειά εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, ερχόμενη από το Ναύπλιο.

Πολιτισμός - Μουσική - Μανώλης Χιώτης
Ο Μανώλης Χιώτης

Από πολύ μικρός πήρε μαθήματα στην κιθάρα, το μπουζούκι και το ούτι από τον Γιώργο Λώλο.

Το 1935 η οικογένειά του ξαναγύρισε στο Ναύπλιο και ο Μανώλης άρχισε να εργάζεται ως μουσικός.

Το 1936 ήρθε στην Αθήνα και έκανε την πρώτη του εμφάνιση δίπλα στον Στράτο Παγιουμτζή, ενώ στα τέλη του 1936 εμφανίζεται ως επαγγελματίας. Παιδάκι ακόμα, ο μαθητής του Στεφανάκη Σπιτάμπελου, Μανώλης Χιώτης , υπέγραψε συμβόλαιο στην «Columbia», ως «διευθύνον πρίμο όργανο» και για πολλά χρόνια ήταν ο βασικός εκτελεστής της εταιρίας.

Πολιτισμός - Μουσική - Μανώλης Χιώτης - Μαίρη Λίντα
Ο Μανώλης Χιώτης με τη Μαίρη Λίντα

Το 1937 φωνογράφησε το πρώτο του τραγούδι, «Το χρήμα δεν το λογαριάζω», ενώ η καριέρα του εκτινάσσεται απότομα το 1946 με τη δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού του «Ο Πασατέμπος», όπου εκεί καινοτομεί με το τετράχορδο μπουζούκι και ιδιαίτερα με τα κουρδίσματά του, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρία του Γιώργου Ζαμπέτα, τετράχορδα μπουζούκια υπήρχαν και προπολεμικά, με διαφορετικά κουρδίσματα όμως από εκείνα του Χιώτη.

Ο Μανώλης Χιώτης, ένας αληθινός άρχοντας στο πάλκο, στις σχέσεις με τους μουσικούς του και τη ζωή, είχε παντρευτεί με την Ζωή Νάχη, την Μαίρη Λίντα και την Μπέμπα Κυριακίδου, ενώ το δίδυμο Χιώτης – Λίντα μαζί με εκείνο των Καζαντζίδη -Μαρινέλλας θα αποτελέσουν τα πιο δημοφιλή και εμπορικά ντουέτα του λαϊκού τραγουδιού λίγο μετά τα μέσα του ’50.

Ο προικισμένος και φωνητικά και άριστος στο σεγόντο, Μανώλης Χιώτης , θα υποστηρίξει και ως εκτελεστής, αλλά και ενορχηστρωτικά τα πρώτα μεγάλα βήματα του Μίκη Θεοδωράκη στο τραγούδι – «Επιτάφιος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Αρχιπέλαγος» – ενώ θα βάλει και τη σφραγίδα της αξεπέραστης τεχνικής του σε πολλές από τις λαϊκές συναυλίες του Μίκη.

Ως εκτελεστής συμμετείχε και σε ηχογραφήσεις άλλων συνθετών όπως των Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Κολοκοτρώνη, Μπιθικώτση, Χατζιδάκι, ενώ από τη θέση του μαέστρου της «Columbia» στις αρχές του ’60 θα συμβάλει στην επανεκτέλεση κλασικών λαϊκών επιτυχιών.

Το μεγαλύτερο – και σημαντικότερο – μέρος του έργου του Χιώτη γράφτηκε την πρώτη 15ετία μετά την Κατοχή.

Για κάποιο «παράξενο», όμως, λόγο από το μουσικό κατεστημένο προβλήθηκαν κύρια τα μάμπο και τα τσατσά που έγραψε στη δεκαετία του ’60 και αγνοήθηκαν πολλά όμορφα και δεξιοτεχνικά τραγούδια του. Συνεργάστηκε με τους καλύτερους λαϊκούς στιχουργούς και έγραψε αρκετά τραγούδια κοινωνικού περιεχόμενου. Στη διάρκεια του Εμφυλίου, σε συνεργασία με τον Νίκο Μάθεση και τον Μιχάλη Γενίτσαρη, έγραψε το ομορφότερο λαϊκό τραγούδι για τον Άρη Βελουχιώτη («Ένας λεβέντης έσβησε»), που ηχογραφήθηκε τρεις δεκαετίες αργότερα στα «Ρεμπέτικα της Κατοχής».

Ο Μανώλης Χιώτης πήγε στις ΗΠΑ το 1964, επέστρεψε το 1968 και «έφυγε» με ραγισμένη καρδιά στις 20 Μάρτη 1970, σε ηλικία μόλις 50 ετών.

1927

Το ΚΚΕ οργανώνει συγκεντρώσεις προς τιμήν της Παρισινής Κομμούνας και της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

ΚΚΕ - Παρισινή Κομμούνα - Κομμουνιστική Διεθνής - Ριζοσπάστης, 1927
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με ρεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις

1930

Δημοσιεύεται απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς σχετικά με την καπιταλιστική κρίση στην Αμερική και σε άλλες χώρες.

Κομμουνιστική Διεθνής - Απόφαση για την καπιταλιστική κρίση στην Αμερική - Ριζοσπάστης, 1930
Το φύλλο του «Ριζοσπάστη» με την απόφαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς

Στην απόφαση αναφέρεται πως 17 εκατομμύρια άνεργοι εργάτες βρίσκονται στα νύχια της εξαθλίωσης και τονίζεται ότι η ανάπτυξη της οικονομικής κρίσης οδηγεί τον καπιταλιστικό κόσμο σε μια περίοδο νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ καλεί όλα τα τμήματα της Διεθνούς να υποστηρίξουν ενεργά την πάλη της εργατικής τάξης όλων των χωρών και ιδιαίτερα του Γερμανικού προλεταριάτου.

1931

Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ποίηση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, ως διορθωτής τυπογραφικών δοκιμίων και επιμελητής εκδόσεων.

Ίδρυσε το λογοτεχνικό περιοδικό, τον εκδοτικό οίκο και τη Μικρή Πινακοθήκη με την επωνυμία «Διαγώνιος».

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1950 με την ποιητική συλλογή «Η εποχή των ισχνών αγελάδων». Ακολούθησαν άλλες εννιά συλλογές. Πέρα από την εξαιρετική ποίησή του, ο Ντ. Χριστιανόπουλος έχει προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική ζωή της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης, ενώ έχει μελετήσει το ρεμπέτικο και ιδιαίτερα τον Τσιτσάνη.

Στίχους του έχουν μελοποιήσει ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Κουγιουμτζής κ.ά.

Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Αρνήθηκε όμως να το παραλάβει παραπέμποντας στο κείμενό του «Εναντίον» από το 1979, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είμαι εναντίον των βραβείων, γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερού μου – και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά – και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας»…

Τον Ιούνη του 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το Τμήμα Φιλολογίας. Μέρος του αρχείου του Ντίνου Χριστιανόπουλου δωρήθηκε προ τριετίας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ από τον συλλέκτη – συγγενή και μοναδικό διαχειριστή της πνευματικής κληρονομιάς του, Ιωάννη Μέγα. Τα δωρηθέντα αρχεία μετά την τεκμηρίωση, βιβλιοθηκονομική επεξεργασία και αρχειοθέτησή τους θα είναι προσβάσιμα στους μελετητές και το κοινό και ηλεκτρονικά (http://www.lib.auth.gr) ενώ τα τεύχη του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαγώνιος» που εξέδιδε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος επίσης ψηφιοποιούνται και θα είναι προσβάσιμα και ηλεκτρονικά στο κοινό από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

1933

Εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα ο ιταλοαμερικανός οικοδόμος Τζουζέπε Ζανγκάρα, ο οποίος στις 15 Φεβρουαρίου 1933 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ (αντ’ αυτού σκοτώθηκε ο Δήμαρχος του Σικάγο που τον συνόδευε).

ΗΠΑ - Τζουζέπε Ζανγκάρα - απόπειρα δολοφονίας Φραγκλίνου Ρούσβελτ, 1933
Οι φωτογραφίες της σύλληψης του Τζουζέπε Ζανγκάρα

Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Ζήτω η Ιταλία. Ζήτω οι φτωχοί λαοί παντού!…Πάτα τον διακόπτη».

1947

Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.

ΚΚΕ - Γιάννης Ζεύγος - Δολοφονία, 1947 - "Ριζοσπάστης"
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη για την δολοφονία του Γ. Ζεύγου

Ο Γ. Ζέβγος εντάχθηκε στο ΣΕΚΕ το 1919, ενώ κατά το 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1935 αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής.

Στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας πιάστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας και κατόπιν της Ακροναυπλίας

Το 1943 προσλήφθηκε στο ΠΓ και τη Γραμματεία της ΚΕ του Κόμματος.

ΚΚΕ - Γιάννης Ζεύγος
Ο Γιάννης Ζεύγος

Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1945) εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ.

1956

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης προβαίνει σε καταγγελία της σύμβασής του με το Δημόσιο για την «Ολυμπιακή», για να ενισχύσει το κράτος την ανανέωση του στόλου της εταιρείας.

Ελλάδα - καπιταλισμός - Αριστοτέλης Ωνάσης - Ολυμπιακή Αεροπορία
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης

1956

Η Τυνησία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

Τυνησία - Χαμίμπ Μπουργκουίμπα
Ο Χαμίμπ Μπουργκουίμπα πρώτος Πρόεδρος της Τυνησίας

1962

Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ, με την οποία την χαρακτήριζε ως «διακρατική ένωση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης για την ανακατανομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, των πηγών πρώτων υλών και των σφαιρών εξαγωγής κεφαλαίου, για τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην οικονομία των πιο αδύνατων συνεταίρων τους και την αρπαγή του εθνικού τους πλούτου, για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Όσον αφορά την αγροτιά, η Απόφαση τόνιζε πως η σύνδεση με την ΕΟΚ θα οδηγούσε «στην καταστροφή δεκάδων χιλιάδων φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών». Εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε από τη ζωή.

Η Απόφαση εκτιμούσε ως ιμπεριαλιστικό τον χαρακτήρα της Κοινότητας, επισημαίνοντας πως η συγκρότησή της στρέφονταν κατά της Σοβιετικής Ένωσης, των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, αλλά και του ίδιου του εργατικού κινήματος στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών.

1965

Πεθαίνει ο Γκεόργκε Γκεοργκίου Ντεζ, ΓΓ της ΚΕ του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος, πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας.

Ρουμάνικο Εργατικό Κόμμα - Γκεόργκε Γκεοργκίου Ντεζ
Ο Γκεόργκε Γκεοργκίου Ντεζ

1966

Πεθαίνει ο Έλληνας χαράκτης Δημήτριος Ε. Γαλάνης.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Χαρακτική - Δημήτριος Γαλάνης
Ο Δημήτριος Γαλάνης

Θεωρείται από τους πρωτοπόρους στο είδος του στην Ελλάδα, ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη γελοιογραφία και τη ζωγραφική.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Χαρακτική - Δημήτριος Γαλάνης
Η οικογένειά (του)

1968

Στον απόηχο της ρήξης που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη – Ζωγράφου – Δημητρίου στην 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές κλέβουν μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της Ρουμανικής αστυνομίας).

ΚΚΕ - 12η ολομέλεια 1968
“Η 12η Ευρεία Ολομέλεια του 1968”, εκδ. “Σύγχρονη Εποχή”

Μετά από ένα διάστημα οι αναθεωρητές μετέφεραν το κλεμμένο υλικό στα Σκόπια και το 1988 στην Ελλάδα. Η δήθεν ιδιοκτησία του «ΚΚΕ εσωτερικού» έγινε στη συνέχεια «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ.

Εδώ και χρόνια αυτό το αρχειακό υλικό του ΚΚΕ, αποτελεί το βασικό τμήμα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Πρόκειται για ιδιωτική εταιρία, κατ’ ουσίαν αποτελεί «ιδιοκτησία» του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην ΣΥΝ).

1971

Οι Αυστραλοί λιμενεργάτες κηρύσσουν εβδομάδα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό που δοκιμαζόταν από τη Χούντα.

1972

Δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν.509 ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΚΕ - Νίκος Καλούδης
Ο Ν. Καλούδης

Στην απολογία του, ο Ν. Καλούδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΜ, αναλαβαίνω την ευθύνη για τη δραστηριότητα των Οργανώσεων του Κόμματός μας και του ΠΑΜ. Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί το ΚΚΕ και το ΠΑΜ μέσα από τεράστιες δυσκολίες μπόρεσαν να προωθήσουν και να επεκτείνουν την οργάνωση και την αντιδιχτατορική τους δράση. Αν είναι κάτι που λυπούμαι αυτό βρίσκεται στο ότι με τη σύλληψη και τη φυλάκισή μου, αφαιρείται η δυνατότητα να συνεχίσω τη δραστηριότητά μου…

Τα πολιτικά κόμματα, κύριοι στρατοδίκαι, δεν κατασκευάζονται και δε διαλύονται με νόμους ή άλλου είδους διαταγές. Η δημιουργία τους πηγάζει απ’ την αντικειμενική ανάγκη, να εκφράσουν τα συμφέροντα των διαφόρων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων της κοινωνίας. Ετσι εξηγείται και η δημιουργία του κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, το 1918, όταν δηλαδή είχαν ωριμάσει οι συνθήκες…

Το ΚΚ Ελλάδας είναι κόμμα της εργατικής τάξης. Και η εργατική τάξη, πέρα από τους άμεσους σκοπούς και επιδιώξεις της, έχει τη δική της ιστορική αποστολή, που συνίσταται στην αλλαγή των σχέσεων παραγωγής, δηλαδή, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στη χώρα μας. Και είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα βαδίσει αυτό το δρόμο. Ο σοσιαλισμός σήμερα δεν είναι απλώς μια ιστορική πραγματικότητα. Είναι ταυτόχρονα το μέλλον της ανθρωπότητας. Υπάρχουν πισωγυρίσματα και δυσκολίες αλλά η γενική κατεύθυνση, η πορεία, είναι ανοδική….

Κύριε πρόεδρε, κύριοι στρατοδίκαι. Η πατρίδα, η Ελλάδα, δεν είναι αφηρημένη έννοια. Είναι ο συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος, με τις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, τον πληθυσμό του χωρισμένο σε τάξεις και κοινωνικά στρώματα και πολιτιστικές του αξίες. Ο πατριωτισμός κάθε κόμματος και ατόμου κρίνεται όχι από τις μεγαλόστομες φράσεις, αλλά από το αν και κατά πόσο η πολιτική και η δράση του έχουν σαν γνώμονα και συντελούν στη συνεχή ανάπτυξη του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου…».

1973

Δυόμισι χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής και κατόπιν ανεβαίνουν στην ταράτσα όπου φωνάζουν συνθήματα κατά της δικτατορίας. Η Χούντα απαντά με επίθεση της αστυνομίας, της ΕΣΑ και των ΛΟΚ. Πολλοί φοιτητές συλλαμβάνονται.

Πολυτεχνείο 1973 - Κατάληψη Νομικής - Φλεβάρης
Φοιτητές με πανό κατά της χούντας στην ταράτσα της Νομικής

1977

Πανωλεθρία υφίσταται η Ίντιρα Γκάντι στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας, που διεξάγονται εν μέσω βιαιοτήτων και κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Το Κόμμα του Κογκρέσου χάνει την εξουσία και η ίδια δεν εκλέγεται καν βουλευτής.

Ινδία - ΊντιραΓκάντι
Η Ίντιρα Γκάντι

1990

Πεθαίνει ο Σοβιετικός τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν, που θεωρείται ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ου αιώνα από την διεθνή ομοσπονδία ιστορίας και στατιστικής ποδοσφαίρου (χρυσός ολυμπιονίκης με την Εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ στους Ολυμπιακούς του 1956, πρωταθλητής Ευρώπης το 1960, κ.α.).

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Λεβ Γιασίν
Ο Λεβ Γιασίν
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...