1791
Γεννιέται ο Τζον Μέρσερ (John Mercer), βρετανός χημικός και βιομήχανος. Ανακάλυψε τη μέθοδο επεξεργασίας βαμβακερών υφασμάτων, που φέρουν το όνομά του (μερσεριζέ υφάσματα).

1804
Πραγματοποιείται στην Ουαλία το πρώτο δρομολόγιο αυτοπροωθούμενης ατμομηχανής.
1852
Πεθαίνει ο μεγάλος Ρώσος θεατρικός συγραφές Νικολάϊ Γκόγκολ.

Έχει αφήσει αθάνατα έργα – τα πιο γνωστά, είναι «Ο επιθεωρητής» και το «Νεκρές ψυχές», το τελευταίο έργο του – αλλά και το επικολυρικό «Ταράς Μπούλμπα» πήρε τη θέση του στο παγκόσμιο κλασικό λογοτεχνικό στερέωμα. Άθελά του, τα δύο πρώτα τον τοποθέτησαν στην αντιπολίτευση. Ο Γκόγκολ είναι χαρακτηριστική περίπτωση, που η ίδια η αλήθεια του τον έκανε πολιτικό συγγραφέα. Ο Γκέρτσεν, στο «Η ανάπτυξη των επαναστατικών ιδεών στη Ρωσία», θα πει ανάμεσα σ’ άλλα: «Χάρη στον Γκόγκολ, τους (ευγενείς γαιοκτήμονες) είδαμε επιτέλους να βγαίνουν από τα παλάτια τους και τ’ αρχοντικά τους δίχως μάσκες…: σκλάβοι της εξουσίας …ανελέητοι τύραννοι των δουλοπάροικων μουζίκων…»
1893
Γεννιέται ο Ισπανός μουσικός Αντρέ Σεγκόβια (Andrés Segovia Torres).

Θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κιθαριστής της εποχής του. Ο Σεγκόβια συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκατάσταση της κιθάρας ως οργάνου συναυλίας, αναδεικνύοντας τις εκφραστικές και τεχνικές της δυνατότητες. Έδωσε την πρώτη του δημόσια συναυλία του το 1909 ενώ ήταν σπουδαστής στο ωδείο της Γρανάδας.
Από τότε άρχισε να δίνει συναυλίες σ’ όλο τον κόσμο έως την ηλικία των 90 χρόνων. Μέχρι το 1916 εμφανιζόταν στη Βαρκελώνη και αργότερα στη Μαδρίτη. Από 1919 έως το 1923 περιόδευσε τη Νότια Αμερική. Διασκεύασε για κιθάρα δεκάδες έργα κλασικής μουσικής.
1913
Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, απελευθερώνονται τα Ιωάννινα από τους Οθωμανούς και ενσωματώνονται στο ελληνικό κράτος.

1915
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του λεγόμενου «Εθνικού Διχασμού».

1916
Ο γερμανικός στρατός ξεκινά επίθεση εναντίον του γαλλικού οχυρού στο Βερντέν. Στη μάχη αυτή, που υπήρξε μια από τις κρισιμότερες και αιματηρότερες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχασαν τη ζωή τους 434.000 Γερμανοί και 543.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1925
Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σαμ Πέκινπα (David Samuel «Sam» Peckinpah).

Αποτελούσε μέλος της γενιάς σκηνοθετών που κατά τη δεκαετία του 1960 δεν ακολούθησαν τους παραδοσιακούς κινηματογραφικούς κανόνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε αφηγηματικό επίπεδο.
Το 1969 σκηνοθετεί την περίφημη «Άγρια Συμμορία» (The Wild Bunch). Η φήμη του κορυφώνεται, καθώς πλέον θεωρείται ένας από τους κύριους κινηματογραφιστές της δεκαετίας του ’70.
Η ρεαλιστικότητα των σκηνών δράσης και βίας, καθώς και η επαναπροσέγγιση του γουέστερν σαν κατηγορία με έναν πιο ατίθασο τρόπο αποτέλεσαν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε και η ταινία του «Αδέσποτα Σκυλιά» («Straw Dogs», 1971).
1933
Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ και της σόουλ, Νίνα Σιμόν (Nina Simone, πραγματικό όνομα της Γιουνίς Καθλίν Γουέιμον [Eunice Kathleen Waymon]).

Της άρεσε η κλασική μουσική, ο Μπαχ και υποστήριζε πως τα πραγματικά κορίτσια μιλάνε για τον Μαρξ, το Λένιν και την επανάσταση. H Eunice Waymonή πιο απλά Nina Simone, ήταν μια γυναίκα σκληρή, ανήσυχη, έντονα πολιτικοποιημένη και σίγουρα ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής.
Η ταμπέλα της τζαζ δεν την κάλυπτε και ποτέ της δεν την αποδέχτηκε. Και γιατί να το κάνει άλλωστε αφού μπορούσε πολύ εύκολα να περάσει από γκόσπελ ήχους σε μπλουζ, σόουλ και τζαζ με έναν τρόπο πολυδιάστατο, περίεργο και μυστηριώδη.
Όπως είχε δηλώσει η ίδια, βίωσε τον ρατσισμό από μικρή ηλικία όταν απορρίφθηκε από το Curtis Institute λόγω… χρώματος. Το 1959 με τη διασκευή του ”Ι Love(s) you Porgy” έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό, ενώ ένα χρόνο μετά, άρχισε να δραστηριοποιείται και να είναι ενεργό μέλος στο κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα. Κατά την περίοδο αυτή, ηχογράφησε κομμάτια όπως το ”To Be Young, Gifted and Black’‘ και το ”Mississippi Goddam” (για την δολοφονία του αγωνιστή Medgar Evers και τον θάνατο τεσσάρων μαύρων κοριτσιών από έκρηξη βόμβας). Το 1971 συνελήφθη για φοροδιαφυγή και αυτό γιατί διαμαρτυρόμενη για τον πόλεμο στο Βιετνάμ είχε αρνηθεί να καταβάλει φόρους.
Η προσωπική ζωή της Simone, έμοιαζε να είναι βγαλμένη από ταινία με πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή, τη δυστυχία. Η ίδια, στο ημερολόγιο που διατηρούσε, έκανε λόγο για υπνωτικά χάπια, ναρκωτικά, κατάθλιψη άλλα και ξυλοδαρμούς από τον τότε άντρα της Andrew Stroud. Η φωτιά που είχε βάλει στο σπίτι της στη Γαλλία, η μεταφορά στο νοσοκομείο με ζουρλομανδύα, ο τραυματισμός ενός μικρού αγοριού από αεροβόλο άλλα και οι βόλτες που έκανε γυμνή σε διάδρομο ξενοδοχείου κρατώντας ένα μαχαίρι, μαρτυρούσαν το ψυχολογικό αδιέξοδό της.
Ο εκρηκτικός και επαναστατικός της χαρακτήρας ήταν γνωστός. Οι κόντρες της με τις δισκογραφικές εταιρίες δεν έλειπαν και σε συναυλίες της όταν έβλεπε άτομα να μιλάνε συνεχώς, τους ζητούσε να αποχωρήσουν, ενώ πολλές φορές έφευγε η ίδια από τη σκηνή. Σε μια συναυλία της στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε να παίξει αν πρώτα δεν έπαιρνε τα χρήματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Ενημερώθηκε πως τα χρήματα είναι πάνω στο πιάνο και αυτή με τη σειρά της άρχισε να τα μετράει μπροστά στο κοινό. Το 2001 και ενώ είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, σε περιοδεία της στην Αμερική ή ”United Snakes of America” όπως έλεγε, καλούσε τον κόσμο να αφυπνιστεί και μέσα από διάφορες παραλλαγές των στίχων στο τραγούδι ” Mississippi Goddam”, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τον Μπους.
Τον Απρίλιο του 2003 στη Γαλλία και σε ηλικία 70 ετών, έχασε την μάχη της με τον καρκίνο. Το δράμα, το πάθος, ο πόνος, καθώς και η τρεμάμενη φωνή που υπήρχε όταν ερμήνευε το ”Ι Put A Spell On You”, είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς το μεγαλείο της Nina Simone. Μιας γυναίκας που έζησε με τον δικό της τρόπο, αλλοπρόσαλλα, επαναστατικά και δίκαια. Μιας γυναίκας που κάτω από τη μάσκα της σκληρού μουσικού και επαγγελματία ήταν απλά ένας άνθρωπος που ζητούσε ελευθερία μακριά από εσωτερικούς δαίμονες.
1941
Πεθαίνει ο καναδός φυσιολόγος βιοχημικός Φρέντερικ Μπάντινγκ (Frederick Banting). Ήταν επικεφαλής ερευνητών του Πανεπιστήμιου του Τορόντο, που το 1921 απόδειξαν ότι η ορμόνη ινσουλίνη ρυθμίζει τη γλυκαιμία. Για την ανακάλυψή τους τιμήθηκαν με Νόμπελ.

1945
Ξεκινά στην Αθήνα η πρώτη «δίκη των δωσιλόγων». Οι καταθέσεις και τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της δίκης ήταν αποκαλυπτικά για την αλληλοσύνδεση – αλληλοϋποστήριξη των διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης (τόσο εκείνων που σχετίζονταν με τις δυνάμεις Κατοχής, όσο και εκείνων που σχετίζονταν με το βρετανικό κράτος), των ενόπλων σωμάτων που πρόσκεινταν σε αυτές, κλπ.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι «έπεσαν στα μαλακά», ενώ και από αυτούς που καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή ή ισόβια, σύντομα αμνηστεύτηκαν. Η ατιμωρησία των συνεργατών των δυνάμεων Κατοχής ήταν αποτέλεσμα της στενής αλληλοσύνδεσής τους με τον υπόλοιπο αστικό κόσμο, στο κοινό τους μέτωπο κατά του ΚΚΕ και του ένοπλου λαϊκού κινήματος. Σε αυτό, η Ελλάδα δεν υπήρξε κάποια «εξαίρεση στον κανόνα.» Τουναντίον, η ατιμωρησία των δοσιλόγων και η επανένταξή τους στον αντικομμουνιστικό αγώνα μετά τον πόλεμο, υπήρξε διεθνές φαινόμενο.
1945
Πεθαίνει ο σκωτσέζος αθλητής του στίβου Έρικ Λίντελ (Eric Henry Liddell).

Ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στο Παρίσι το 1924. Το επίτευγμά του στα 400 μέτρα αποτέλεσε το κύριο θέμα της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς».
1946
Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 του Μάρτη και επισημαίνει ότι «μέσα σε λίγες βδομάδες, όταν υπάρχει καλή θέληση και σταματήσει η αγγλική αντίδραση, μπορούν να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για στοιχειωδώς λεύτερες εκλογές».

1947
Η Βρετανία γνωστοποιεί επισήμως στις ΗΠΑ πως αδυνατεί πλέον να στηρίζει οικονομικά τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Την επόμενη ημέρα, ο διευθυντής του Γραφείου Εγγύς Ανατολής και Αφρικανικών Υποθέσεων του State Department, Λ. Χέντερσον, εκτίμησε πώς «εάν οι Βρετανοί απέσυραν τους στρατιώτες τους από την Ελλάδα και εμείς δεν παρέμβουμε, οι Έλληνες κομμουνιστές αντάρτες (…) θα αποκτούσαν σίγουρα τον έλεγχο της Ελλάδας. Εάν συνέβαινε αυτό (…) η ανατολική Μεσόγειος και η Εγγύς Ανατολή θα χανόταν στους κομμουνιστές».
1956
Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ, η οποία ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ. Η παρέμβαση αυτή είχε ζητηθεί από ορισμένα στελέχη που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του Κόμματος και κατηγορούσαν τον Γενικό του Γραμματέα Νίκο Ζαχαριάδη και το ΠΓ για σεχταριστική πολιτική, ανώμαλη εσωκομματική λειτουργία, διαφωνία και απείθεια προς το ΚΚΣΕ, κ.α. Την ίδια μέρα, η Επιτροπή των 6 ΚΚ (Σοβιετικής Ένωσης, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Τσεχοσλοβακίας) πραγματοποιεί την πρώτη συζήτηση με το Ν. Ζαχαριάδη.
1958
Ο Άγγλος εικαστικός Τζέραλντ Χόρτομ σχεδιάζει το σήμα της ειρήνης με το διχαλωτό σχήμα για την «Επιτροπή Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου» και έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά σε διαδήλωση κατά των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο.

1965
Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων Μάλκολμ Χ (Malcolm X, πραγματικό όνομα: Μάλκολμ Λιτλ [Malcolm Little]), ο οποίος υπήρξε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αγώνα για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

1966
Καταδικάζεται σε θάνατο από στρατοδικείο και στη συνέχεια εκτελείται, ο Νιόνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδονησίας. Η εκτέλεσή του έγινε στα πλαίσια μιας ανελέητης αντικομμουνιστικής σφαγής, που ξεκίνησε με το πραξικόπημα της 30/9/1965 και διεξήχθη με τις ευλογίες της CIA.

Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚ Ινδονησίας (που έως τότε ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο με 3 εκατομμύρια μέλη και μεγάλη επιρροή στο λαό) σφαγιάστηκαν ή κλείστηκαν στη φυλακή και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
1968
Η ΕΣΣΔ καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη Χούντα ότι παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, διώκοντας και βασανίζοντας τους αντιπάλους της.
1972
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις ΛΔ Κίνας και ΕΣΣΔ, επισκέπτεται επίσημα την πρώτη.

Το ρήγμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που είχε προκαλέσει η ρήξη του ΚΚ Κίνας με το ΚΚΣΕ έπειτα από το 20ο Συνέδριο του τελευταίου (1956), δεν άφησε αδιάφορο το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο που έσπευσε να το εκμεταλλευτεί.
1973
Πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι, έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φωνάζουν από την ταράτσα της Νομικής συνθήματα και ρίχνουν στα πεζοδρόμια αυτοσχέδια τρικ και χειρόγραφες προκηρύξεις.

Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι: «Λευτεριά στα αδέλφια μας», «Δημοκρατία», «Δεν περνά ο φασισμός», «Κάτω η χούντα», «Ελλάς Ελλήνων Φυλακισμένων». Στην κατάληψη σημαντική υπήρξε η συμβολή της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ.
Από τις 7 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από τη Νομική εκατοντάδες άτομα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές. Η αστυνομία διαλύει βίαια τους συγκεντρωμένους. Όμως, ο κόσμος ξανασυγκεντρώνεται και πάλι στην οδό Ακαδημίας.

Ήταν η πρώτη κατάληψη της Νομικής, που έληξε το βράδυ της επόμενης μέρας. Οι φοιτητές αποχώρησαν συντεταγμένα, έχοντας σημειώσει μια ουσιαστική νίκη. Η αποχώρησή τους έγινε με την κάλυψη των χιλιάδων διαδηλωτών, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από τη Νομική. Ωστόσο, υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία και παρακρατικούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη σύλληψη πολλών.

Η κατάληψη της Νομικής δεν είναι μόνο η πιο μαζική και θεαματική αντιδικτατορική εκδήλωση στα χρονικά του φοιτητικού κινήματος. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι, αφ’ ενός, η πολιτικοποίησή της και, αφ’ ετέρου, η ανοιχτή συμπαράσταση του αθηναϊκού λαού. Ο αγώνας των φοιτητών μαζικοποιείται και απηχεί όλο και πιο έντονα τις αντιδικτατορικές διαθέσεις που απλώνονται. Η αντίστροφη μέτρηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 έχει αρχίσει.
1984
Πεθαίνει ο μεγάλος Σοβιετικός συγγραφέας Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Σόλοχοφ. Έγινε γνωστός κυρίως από το πολυδιαβασμένο επικό μυθιστόρημα «Ο Ήρεμος Δον». Βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1965.

2014
Πεθαίνει ο ηθοποιός, ερμηνευτής και στιχουργός, Σάκης Μπουλάς.

Γεννήθηκε στο Κιλκίςαλλά η καταγωγή του ήταν από τον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα Άσιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά, δημιούργησαν το πρώτο μουσικό καφενείο στην Ελλάδα με το όνομα «Σούσουρο», όπου χρησιμοποιώντας τη φόρμα του γερμανικού πολιτικού καμπαρέ, παρουσίαζαν θεάματα μουσικής, με θέατρο και δρώμενα.
Στη συνέχεια, ήρθε το «Αχ Μαρία» στα Εξάρχεια, η θρυλική σκηνή όπου για 10 χρόνια ο Σάκης Μπουλάς μαζί με τους Γιάννης Ζουγανέλη, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου, αλλά και μια ευρύτερη παρέα δημιουργών, έγραψαν τη δική τους ψυχαγωγική σελίδα.
Ως ερμηνευτής έχει πέντε προσωπικούς δίσκους: «Μπουλάς – Ελλάς» (1986), «Σάκης Μπουλάς» (maxi single) «Ali Baba» (1987), «Ας πρόσεχες» (1987), «Ζαμανφού» (1992), «Εκθεση ιδεών» με τον Γιάννη Ζουγανέλη (2000).
Συμμετείχε σε πολλούς δίσκους άλλων δημιουργών όπως στους: «Ανεπίδοτα Γράμματα» του Μιχάλη Γρηγορίου με την Αφροδίτη Μάνου, «Καντάτα για τη Μακρόνησο» του Θ. Μικρούτσικου, «Λουκιανού διάλογοι» του Μ. Πλέσσα, «Αχαρνής» του Δ. Σαββόπουλου κ.ά. Στον κινηματογράφο, η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1981, στον «Δράκουλα των Εξαρχείων» και στη συνέχεια: «Ντελίριο» (1983), «Η Πόλη ποτέ δεν κοιμάται» (1984), «Η Αγάπη είναι ελέφαντας» (2000), «Λουκουμάδες με Μέλι» (2004), «Ηθικόν Ακμαιότατον» (2005), «Πεθαίνω για σένα» (2009), κ.ά.