Σαν σήμερα 21 Μαΐου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 21/5

1639

Πεθαίνει ο Τομάζο Καμπανέλα (Tommaso Campanella), Ιταλός φιλόσοφος, από τους πρώτους στοχαστές του ουτοπικού σοσιαλισμού.

Ο Καμπανέλα τολμούσε να αμφισβητεί τα δόγματα της Αγίας Εκκλησίας, έλεγε ότι τα συμπεράσματα πρέπει να στηρίζονται στην πείρα και τις αισθήσεις.

Ο Καμπανέλα πιάστηκε και παραδόθηκε στην Ιερά Εξέταση. Συνολικά, έμεινε στη φυλακή 35 χρόνια.

Επιστήμες - Φιλοσοφία - Τομμάσο Καμπανέλα
Πορτραίτο του Τομμάσο Καμπανέλα

Αντιτάχθηκε στη θρησκεία και τους Ισπανούς κατακτητές.

Στην Καλαβρία, όπου γύρισε ύστερα από πολλούς μήνες περιπλάνησης, πήρε τη σταθερή απόφαση να οργανώσει εξέγερση εναντίον της ισπανικής κυριαρχίας. Σχεδίαζε να ανακηρύξει την Καλαβρία σε δημοκρατία, απαλλαγμένη από την καταπίεση τόσο των Ισπανών, όσο και των ντόπιων αφεντάδων. Η Καλαβρία θα γινόταν κράτος ελεύθερων ανθρώπων με ίσα δικαιώματα, η ατομική ιδιοκτησία στη γη και στα μέσα παραγωγής θα γινόταν εθνική ιδιοκτησία.

Συλλογιζόταν εντατικά για τη δίκαιη οργάνωση της κοινωνίας και ανάπτυξε την ιδέα του για τη μελλοντική Πολιτεία του Ήλιου. Είναι το σημαντικότερο έργο του Καμπανέλα. Στο γράψιμό του επηρεάστηκε από το βιβλίο του Μορ Ουτοπία

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κομμουνιστική ουτοπία Πολιτεία του Ήλιου, δεν ήταν καρπός θεωρητικών συλλογισμών του πολυμαθούς άνδρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών συνωμοτών της Καλαβρίας, ο Καμπανέλα είχε διατυπώσει πολύ συγκεκριμένα το κομμουνιστικό του πρόγραμμα στην περίοδο που προετοίμαζε την εξέγερση ενάντια στην ισπανική κυριαρχία.

Με αγανάκτηση έγραφε για τους καταπιεστές, που κυλιόνταν στην ακολασία και τη ραστώνη, για τους τοκογλύφους και τους άπληστους. Έδειχνε πως η ανεργία οδηγούσε στην απώλεια των ανθρώπινων αρετών, κατέδειχνε την υποκρισία της «ευγενούς» καταγωγής και της «παραπλανητικής μεγαλοψυχίας των ευγενών». Στη θέση αυτής της άδικης διεφθαρμένης κοινωνίας, ο Καμπανέλα βάζει μια νέα κοινωνία βασισμένη σε σοσιαλιστικές αρχές. Η ιδιοκτησία βρίσκεται στο επίκεντρο των ιδεών του. Στην ιδεώδη κοινωνία του δεν υπάρχει ατομική ιδιοκτησία. Η κοινότητα κάνει τον καθένα και πλούσιο και φτωχό ταυτόχρονα: πλούσιο γιατί όλοι έχουν τα πάντα, φτωχό γιατί δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους τίποτα. Στο κράτος του ήλιου η κοινή ιδιοκτησία βασίζεται στην εργασία όλων των μελών της κοινωνίας. Ο καθένας, ό,τι εργασία και αν του ανατεθεί, την εκτελεί σαν να ήταν η πιο τιμητική.

Ο Καμπανέλα ήταν ένας από τους διακεκριμένους θεμελιωτές του ουτοπικού σοσιαλισμού. Εξέφρασε το αιώνιο όνειρο των καταπιεζομένων για μια ιδανική κοινωνία, θεμελιωμένη στις αρχές της ισότητας και στην κατάργηση της φτώχιας και της εκμετάλλευσης. Έχει το δικαίωμα να αναφέρεται ανάμεσα σε κείνους που τα ονόματά τους έχουν γίνει σημαία στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή για την ανθρωπότητα, για την πραγμάτωση των πιο λαμπρών οραμάτων του κοινωνικού μετασχηματισμού. Ο Καμπανέλα ήταν θαρραλέος επαναστάτης αγωνιστής, ένας απ’ τους πιο προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής του.

(Ντ. Βαλοβόϊ και Ε. Λάψινα: Πρόδρομοι και Πρωτεργάτες, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», 1987, σ. 78-103)

1860

Γεννιέται ο Βίλεμ Αϊντχόφεν (Willem Eindhoven), Oλλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924. (Θαν. 29/9/1927)

Επιστήμες - Ιατρική - Βίλεμ Αϊντχόφεν
Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν

1864

Τα Επτάνησα περνούν από τους Βρετανούς στην κυριαρχία του Ελληνικού κράτους.

Ελλάδα - Επτάνησα - Ένωση, 1864
Λιθογραφία για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

1865

H παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης έως 17ης Μαΐου.

Ελλάδα - Πρωθυπουργία - Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος

1871

Τα γαλλικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Παρισινή Κομμούνα και ο οπλισμένος λαός αντιστέκεται σθεναρά.

Εργατική Τάξη - Κομμούνα του Παρισιού
Ζήτω η Παρισινή Κομμούνα!

Η πρώτη στην ιστορία εργατική εξουσία κράτησε 72 μέρες στο Παρίσι, ανατράπηκε στις 28 Μάη 1871. Έδωσε πολύτιμη πείρα στη διεθνή εργατική τάξη, που αξιοποιήθηκε από τους Μαρξ – Ένγκελς στην ανάπτυξη της θεωρίας για την επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου και εφαρμόστηκε δημιουργικά από τον Λένιν και τους μπολσεβίκους στην Οχτωβριανή Επανάσταση. Ο ίδιος ο Μαρξ είχε στενή σύνδεση με τους ηγέτες της Κομμούνας, συμβάλλοντας πρακτικά στην ανάπτυξη της επανάστασης.

Εργατική Τάξη - Κομμούνα του Παρισιού
Κομμουνάροι πάνω στα Οδοφράγματα

Παρά τα λάθη και την κατάπνιξή της στο αίμα, όπως είπε ο Μαρξ στον “Εμφύλιο Πόλεμο στη Γαλλία“, “το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας. Τους μάρτυρές της τους έχει κλείσει μέσα στη μεγάλη της καρδιά η εργατική τάξη. Τους εξολοθρευτές της τους κάρφωσε κιόλας η ιστορία στον πάσσαλο της ατίμωσης απ’ όπου δεν μπορούν να τους λυτρώσουν μήτε όλες οι προσευχές των παπάδων τους”.

1877

Η Ρουμανία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1904

Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).

Ποδόσφαιρο - FIFA
Το λογότυπο της FIFA

1921

Η Ρωσική Σοβιετική Ομόσπονδη Σοσιαλιστική Δημοκρατία και η Γεωργία υπογράφουν συμφωνία για ένωση.

ΕΣΣΔ - ΣΣΔ Γεωργίας
Το έμβλημα της ΣΣΔ Γεωργίας

1923

Το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (Κ) καταδικάζει και ακυρώνει τις αποφάσεις της Α’ Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του 1922, όπου είχε επικρατήσει η δεξιά οπορτουνιστική γραμμή περί «μακράς νομίμου υπάρξεως».

1923

Στο ενωτικό συνέδριο της 2ης και της 2½ Διεθνούς στο Αμβούργο ιδρύεται η Σοσιαλιστική Εργατική Διεθνής.

1927

Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ (Charles Augustus Lindbergh) απογειώνεται από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης για την πρώτη υπερατλαντική σόλο πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση. Την επόμενη μέρα προσγειώθηκε στο Παρίσι.

Το επίτευγμά του υποσκελίστηκε από τις φασιστικές και ρατσιστικές ιδέες του.

Πρότεινε οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να διαπραγματευθούν μία συμφωνία ουδετερότητας με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ναζιστική Γερμανία - Τσαρλς Λίντμπεργκ - Χέρμαν Γκέρινγκ
Η απονομή του ναζιστικού μεταλίου στον Τσαρλς Λίντμπεργκ από τον ναζί Χέρμαν Γκέρινγκ

Υπερασπιζόταν τη ρατσιστική θεωρία περί της «ανωτερότητας της λευκής φυλής», επισκέφτηκε πολλές φορές τη Ναζιστική Γερμανία, έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τον Χίτλερ και του απονεμήθηκε ο γερμανικός Σταυρός του Τάγματος του Αετού (παράσημο με τέσσερις σβάστικες) που απονεμόταν σε μη Γερμανούς για την προσφορά τους στο Γ’ Ράιχ.

1932

Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν ήταν πάντα σε θέση να ελέγχει ο πρωθυπουργός.

Ελλάδα - Πολιτική - Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος

1941

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – Μάχη της Κρήτης, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε της Κρήτης.

Β'ΠΠ - Ελλάδα - Μάχη της Κρήτης - Κατάληψη αεροδρομίου του Μάλεμε
Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε

1942

Στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας, ο Άρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ.

ΕΛΑΣ - Άρης Βελουχιώτης
Ο Άρης Βελουχιώτης

1945

Σε ηλικία 45 χρόνων, ο άλλοτε αρχηγός των Ες-Ες και της Γκεστάπο, Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί στη φυλακή, προκειμένου να μη δικαστεί.

Β'ΠΠ - Ναζί - Χ. Χίμλερ
Το πτώμα του Χ. Χίμλερ

1948

Το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ (διοικητής Χρόνης Βάης – Αχιλλέας Πετρίτης, πολιτικός επίτροπος Νίκος Φίνογλου – Γερονίκος), που είχε συγκροτηθεί μόλις τον Φλεβάρη στα μετόπισθεν του εχθρού στην πολιορκημένη Μουργκάνα, πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας την κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα γύρω χωριά.

ΔΣΕ - απόσπασμα Σουλίου
Τμήμα του ΔΣΕ

Οι κυβερνητικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για να το παγιδέψουν και να το καταστρέψουν δεν τα κατάφεραν. Τουναντίον, οι μαχητές του ΔΣΕ πέτυχαν αλλεπάλληλες νίκες το επόμενο διάστημα, στους Μπαουσούς Ιωαννίνων (διαλύοντας μια ίλη ιππικού), στα υψώματα της Λίππας (κατά της διοίκησης της 76 Ταξιαρχίας), από τη Φιλιππιάδα έως τα περίχωρα της Πρέβεζας κ.ά. Ακολούθως, το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ μετονομάστηκε τιμητικά σε 159 επίλεκτη ταξιαρχία.

1981

Ξεκινά η 14χρονη προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν (Francois Mitterrand) στη Γαλλία.

Γαλλία - Προεδρία - Φρανσουά Μιτεράν
Ο Φρανσουά Μιτεράν το 1984

Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη διακυβέρνηση από την εποχή του Ναπολέοντα. Στο διάστημα αυτό που τη διακυβέρνηση είχαν οι σοσιαλδημοκράτες, διπλασιάστηκε ο αριθμός των ανέργων από αυτόν που είχε το 1981, αυξήθηκαν οι άστεγοι, πύκνωσαν τα σκάνδαλα σε κυβερνητικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

1991

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι δολοφονείται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας. Ήταν γιος της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι, που επίσης δολοφονήθηκε.

Ινδία - Ρατζιβ Γκάντι
Ο Ρατζίβ Γκάντι

1999

Πεθαίνει ο Φρέντυ Γερμανός, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του. (Γεν. 5/9/1934)

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Φρέντυ Γερμανός - Τηλεόραση
Ο Φρέντυ Γερμανός

2006

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Κύπρο. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ λαμβάνουν από 18 έδρες, το ΔΗΚΟ 11, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 5, το ΕΥΡΩΚΟ 3 και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 1 έδρα.

2006

Το Μαυροβούνιο αποφασίζει σε δημοψήφισμα, με πλειοψηφία 55,5%, την ανακήρυξή του σε ανεξάρτητο κράτος και τη διάλυση του ομόσπονδου κράτους της Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Είναι άλλο ένα επεισόδιο στο ιμπεριαλιστικό έργο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας που ξεκίνησε το 1999 με τη δολοφονική επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τη συνδρομή της Ελληνικής κυβέρνησης  

Σερβία - Μαυροβούνιο - δημοψήφισμα απόσχισης, 2006
Χάρτης του Μαυροβουνίου ως τμήμα της Σερβίας
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...