Σαν Σήμερα 22 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 22/4

238


Η Ρωμαϊκή σύγκλητος θέτει εκτός νόμου τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο Θραξ και διορίζει στο θρόνο δύο μέλη της: τον Πουπιένο και τον Βαλβίνο.

571

Γεννιέται ο Μουχάμαντ ιμπν Αμπντ Aλλάχ (Μωάμεθ), προφήτης του Ισλάμ.

Θρησκεία - Μωαμεθανισμός
Ο Μωάμεθ λαμβάνει την αποκάλυψη από τον αρχάγγελο Γαβριήλ

1500

Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ φτάνει στη Βραζιλία.

Πορτογαλία - θαλασσοπόροι - Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ
Ο Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ

1519

Ο Ισπανός κατακτητής Ερνάν Κορτές ιδρύει -δια πυρός και σιδήρου, οικισμό στη Βερακρούζ (Μεξικό).

Ισπανία - Θαλασσοπόροι - Εξερευνητές - Ερνάν Κορτέζ
Πορτρέτο του Ερνάν Κορτέζ

1529

Η συνθήκη της Σαραγόσα χωρίζει το ανατολικό ημισφαίριο ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

1616

Πεθαίνει στη Μαδρίτη ο μεγαλύτερος Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (Miguel de Cervantes Saavedra -γεννήθηκε το 1547). Το πλέον γνωστό του έργο είναι ο “Δον Κιχώτης”.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία -  Μιγκέλ ντε Θερβάντες
O Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Ο Κώστας Βάρναλης που θεωρεί τον «Δον Κιχώτη ένα από τα πιο αθάνατα έργα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, το 1933 κυκλοφόρησε μια διασκευή με τις εκδόσεις «Ελευθερουδάκη» -βλ. περιοδικό «Θέματα Παιδείας», τεύχος 51-52, σελ. 123-129.

Δείτε επίσης: Λευτέρη Κανέλλη, «Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες», εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή», 2002.

1622

Η κατάληψη του Ορμούζ από την Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών τερματίζει τον πορτογαλικό έλεγχο στη νήσο Ορμούζ.

1724

Γεννιέται στο Καίνιξμπεργκ της Πρωσίας (σήμερα Καλίνινγκραντ της Ρωσίας) ο Γερμανός ιδεαλιστής – μεταφυσικός φιλόσοφος και επιστημολόγος Ιμμάνουελ Καντ (Immanuel Kant, πέθανε το 1804).

Επιστήμες - Φιλοσοφία - Ιμμάνουελ Καντ
Ο Ιμμάνουελ Καντ

1827

Τραυματίζεται σε μικροσυμπλοκή ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κοντά στην Ακρόπολη, όπου και στρατοπέδευε, με αποτέλεσμα να πεθάνει μία ημέρα αργότερα, ανήμερα της εορτής του.


Δείτε επίσης ΑΛΤ (1824)

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Γεώργιος Καραϊσκάκης
Πίνακας που απεικονίζει τον Γεώργιο Καραϊσκάκη

1864

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών περνά νόμο περί εκδόσεως νομίσματος, με τον οποίο ορίζει ότι η επιγραφή In God We Trust θα τοποθετείται σε όλα τα νομίσματα των Η.Π.Α.

1870

Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, ο Λένιν

Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση - Λένιν
Ο Λένιν σε νεαρή ηλικία

Ο Β. Ι. Λένιν ξεκινά την επαναστατική του δράση, από τα νεανικά ακόμη χρόνια. Στρέφεται στη μελέτη του μαρξισμού και στην οργάνωση της πολιτικής πάλης της εργατικής τάξης, αλλά και στη διάδοσή του στους εργάτες της Πετρούπολης, με τους οποίους συνδέεται από τα φοιτητικά του χρόνια. Τούτο συμβαίνει, παρά και ενάντια στο ρεύμα της εποχής, όταν και ο «ναροντνικισμός» επικρατούσε και δρούσε με μορφές πολιτικής πάλης, όπως η ατομική τρομοκρατία ενάντια στον τσάρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την εκτέλεση του μεγαλύτερου αδελφού του, Αλέξανδρου, μετά τη σύλληψη και καταδίκη του σε θάνατο για απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλέξανδρου ΙΙΙ, ο Λένιν λέει ότι «εμείς θα ακολουθήσουμε άλλο δρόμο».

Σοβιετική Ρωσία - Λένιν
Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν επιστρέφει στην Πετρούπολη

Το 1894, το έργο του «Ποιοι είναι οι φίλοι του λαού και πώς καταπολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες», αποτελεί σταθμό για τη διάδοση του μαρξισμού στη Ρωσία και την ανάπτυξη της επαναστατικής πάλης της εργατικής τάξης της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, είναι και ένα αποτελεσματικό θεωρητικό όπλο ενάντια στο ναροντνικισμό, ο οποίος προπαγάνδιζε ότι η Ρωσία θα φτάσει στο σοσιαλισμό μέσα από την αγροτική κοινότητα και ότι ο καπιταλισμός είναι τυχαίο φαινόμενο στη Ρωσία. Το έργο του «Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στη Ρωσία» ανοίγει το δρόμο για τη συνένωση της επαναστατικής θεωρίας με το επαναστατικό κίνημα στη Ρωσία, αφού θεμελιώνει το ρόλο και τις σχέσεις των τάξεων στη Ρωσία αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της μικρής, αλλά συγκεντρωμένης εργατικής τάξης, να ηγηθεί της επανάστασης.

Σοβιετική Ρωσία - Αντεπανάσταση - Κρονστάνδη - Λένιν - Κόκκινος Στρατός
Ο Λένιν ανάμεσα στους άνδρες του Κόκκινου Στρατού στην Κρονστάνδη

«…Δώστε μας μια οργάνωση επαναστατών – και θα αναποδογυρίσουμε τη Ρωσία!», έλεγε χαρακτηριστικά ο Λένιν. Συμμετέχοντας και καθοδηγώντας ένα μαρξιστικό όμιλο στην Πετρούπολη, καταπιάνεται με την ίδρυση επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης σε πανεθνική κλίμακα. Σαν πρώτο βήμα συνενώνει τους μαρξιστικούς ομίλους στην Πετρούπολη σε επαναστατική πολιτική οργάνωση, την «Ενωση πάλης για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης». Τούτο συμβαίνει το 1895.

Τρία χρόνια αργότερα, το Μάρτη του 1898, συνήλθε στο Μινσκ το πρώτο, ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ). Ωστόσο, αμέσως μετά το συνέδριο, πιάστηκε όλη η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, και έτσι, ουσιαστικά, δεν προχώρησε η ενιαία οργάνωση του κόμματος. Αυτό έγινε κατορθωτό στα 1903, με το δεύτερο συνέδριο του ΣΔΕΚΡ, και υπό την καθοδήγηση του Λένιν ιδρύεται ουσιαστικά το μπολσεβίκικο κόμμα.

ΕΣΣΔ - Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν
Στο τρίτο συνέδριο της Διεθνούς

Η ζωή και η δράση του Λένιν είναι αξεχώριστα δεμένη με την ίδρυση και τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Λένιν παίρνει ο ίδιος άμεσα μέρος στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης. Επιμένει στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε και, μάλιστα, σε διάκριση από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δεύτερης Διεθνούς. Ετσι, το μπολσεβίκικο κόμμα είναι το πρώτο με τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου».

Β.Ι. Λένιν
Ο Β.Ι. Λένιν ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Εργατοαγροτικής Άμυνας

Επίμονη και αποφασιστική ήταν η δράση του, για δημιουργία κόμματος ενιαίου, σε πανεθνική κλίμακα, με κεντρικό καθοδηγητικό όργανο, που εφαρμόζει την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Με επικεφαλής τον Λένιν, το μπολσεβίκικο κόμμα μπαίνει μπροστάρης της ταξικής πάλης του προλεταριάτου και των άλλων καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, κυρίως της φτωχής αγροτιάς και των μισοπρολετάριων της Ρωσίας. Οδηγεί το προλεταριάτο της Ρωσίας ως τη νίκη με την κατάληψη της εξουσίας και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού για πρώτη φορά στον κόσμο, μετά τη νικηφόρα επανάσταση. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι καθόρισε και τεκμηρίωσε τον καθοδηγητικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όχι μόνο στην κατάληψη της εξουσίας, αλλά και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Στα έργα του, ο Λένιν ανέπτυξε και συγκεκριμενοποίησε παραπέρα όλα τα συστατικά μέρη του μαρξισμού – τη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία και τον επιστημονικό κομμουνισμό. Ηταν φανατικός πολέμιος κάθε αναθεωρητικής και ρεφορμιστικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας. Ο ίδιος θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό, ενώ, παράλληλα, ασκούσε δριμεία κριτική στον αριστερισμό, στην ψευτοεπαναστατική φρασεολογία, στον «επαναστατικό» τυχοδιωκτισμό. Ο Λένιν ανακάλυψε θεωρητικά τη δυνατότητα να συντριβεί η αλυσίδα του διεθνούς ιμπεριαλισμού με την απόσπαση κρατών από τον κλοιό του, αναπτύσσοντας τη θεωρία του αδύνατου κρίκου της, θεμελιώνοντας επιστημονικά τη δυνατότητα της νίκης του σοσιαλισμού αρχικά σε μια ή σε μερικές χώρες.

Ο Λένιν αγωνιζόταν με συνέπεια ενάντια στην εθνική στενότητα. Οι μπολσεβίκοι σήκωσαν ψηλά τη σημαία του διεθνισμού και με την καθοδήγηση του Λένιν έκαναν στη διάρκεια του πολέμου αποτελεσματική πάλη για τη συσπείρωση όλων των διεθνιστικών στοιχείων, για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Δες επίσης την Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ – Για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν

1892

Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Εντουάρ Λαλό (Édouard-Victoire-Antoine Lalo).

Πολιτισμός - Μουσική - Εντουάρ Λαλό
Ο Εντουάρ Λαλό

Το 1848 δημιούργησε το κουαρτέτο “Armingaud”, στο οποίο έπαιζε βιόλα και αργότερα, δεύτερο βιολί. Οι πρώτες συνθέσεις του που σώζονται είναι τραγούδια και έργα δωματίου.

Η “Ισπανική Συμφωνία” για βιολί και ορχήστρα είναι από τα πιο δημοφιλή του έργα.

1894

Πεθαίνει ο Ηπειρώτης πεζογράφος και ποιητής Κώστας Κρυστάλλης.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ποίηση - Κώστας Κρυστάλλης
Ο Κώστας Κρυστάλλης

Μεταξύ άλλων έργων του είναι το «Βουνού και της Στάνης», ο «Σταυραετός», των «Σκιών του Aδου», των «Βλάχων της Πίνδου» κ.ά.

1897

Κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ελληνικός στρατός γνωρίζει την ήττα στη Μάχη των Φαρσάλων.

1904

Γεννιέται ο φυσικός και μεγάλος ερευνητής της ατομικής ενέργειας, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (Julius Robert Oppenheimer).

Ήταν ο επικεφαλής του «Σχεδίου Μανχάταν», βάση του οποίου κατασκευάστηκε η ατομική βόμβα.

Ενώ υποστήριξε τη χρήση της που είχε ως αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα πολεμικά εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία (Χιροσίμα και Ναγκασάκι), αναθεώρησε τις απόψεις του με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.

Επιστήμες - Φυσική - Ατομική βόμβα - Ρόμπερτ Οπενχάιμερ
Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ

Όταν δημιουργήθηκε η Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας των Ηνωμένων Πολιτειών ορίσθηκε ως επικεφαλής σύμβουλος.

Από τη θέση αυτή προσπάθησε να παρέμβει ώστε να επιτευχθεί διεθνής έλεγχος της πυρηνικής ενέργειας, να σταματήσει η διάδοση των πυρηνικών όπλων και η κούρσα των εξοπλισμών με τη Σοβιετική Ένωση. Η στάση του αυτή ενόχλησε σφόδρα την αμερικάνικη κυβέρνηση και στοχοποιήθηκε από την επιτροπή του αντικομμουνιστή Μακάρθουρ. Τη δεύτερη περίοδο του αντικομμουνιστικού πογκρόμ του λεγόμενου «Ερυθρού Τρόμου», οδηγήθηκε σε δίκη ως «ακατάλληλος να υπηρετήσει τη χώρα».

Η ποιητική σύνθεση του Νικηφόρου Βρεττάκου «Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», μια διαμαρτυρία του ποιητή για την πυρηνική καταστροφή, δημοσιεύτηκε το 1954, χρονιά δικαστικής δίωξης του «πατέρα της ατομικής βόμβας» φυσικού Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο οποίος έχοντας δει τον όλεθρο που έσπειρε η βόμβα του στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αντιτάχθηκε στην απόφαση της πανίσχυρης «Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας» για κατασκευή και βόμβας υδρογόνου.

Το 1984 ο Νίκος Καλλίτσης μελοποίησε το έργο του Ν. Βρεττάκου «Γράμμα στο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ»

1906

Αρχίζουν στην Αθήνα οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1906, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται πλέον ως μέρος των επίσημων Ολυμπιακών Αγώνων.

1909

Γεννιέται η Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι (Rita Levi-Montalcini), Ιταλίδα νευρολόγος. Το 1986 της απονεμήθηκε από κοινού με τον Στάνλεϋ Κοέν το βραβείο Νόμπελ για τις ανακαλύψεις της σχετικά με την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.

1912

Η «Πράβδα», το επίσημο όργανο του κόμματος των Μπολσεβίκων, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη (μετέπειτα Λένινγκραντ).

1912

Η Τουρκία αποφασίζει το προσωρινό άνοιγμα των Δαρδανελίων, γεγονός που σχολιάζεται ως διπλωματική ήττα της Πύλης.

1915

Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στο πεδίο της μάχης.

Στη δεύτερη Μάχη του Υπρ του Βελγίου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, σκοτώνοντας πάνω από 6.000 στρατιώτες από τη Γαλλία και τις αποικίες σε 10 μόλις λεπτά.

Πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που τυφλώθηκαν..

Α'ΠΠ - Γερμανία - Χημικός πόλεμος
Στρατιώτες με αντιασφυξιογόνες μάσκες

1918

Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού στην επαναστατημένη Ρωσία για την εθνικοποίηση του εξωτερικού εμπορίου.

Σοβιετική Ρωσία - Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού, 1917
Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού

1928

Στις 22:14 σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στην Κορινθία, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3.000 σπίτια να καταστραφούν. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.

1930

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, οι Η.Π.Α., η Γαλλία και η Ιταλία υπογράφουν τη Ναυτική Συνθήκη του Λονδίνου, ρυθμίζοντας τον υποβρυχιακό πόλεμο και περιορίζοντας τη ναυπήγηση.

1931

Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη.

Πολιτισμός - Μουσεία - Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη

1941

Γερμανικά αεροπλάνα πλήττουν και βυθίζουν έξω από τις Λαγούσες νήσους το αντιτορπιλικό “Ύδρα”.

1943

Στο Ανθοχώρι του Μετσόβου τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν την ιταλική φρουρά που αριθμούσε 1.200 άντρες και απελευθερώνουν το Μέτσοβο.

ΕΛΑΣ - Μέτσοβο
Τμήμα του ΕΛΑΣ

1944

Στην Ιταλία σχηματίζεται κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Π. Μπαντόλιο (Pietro Badoglio) με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών.

Ιταλία - Μεταπολεμική κυβέρνηση
Ο Π. Μπαντόλιο

Το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνέχισε να μετέχει σε διάφορες αστικές κυβερνήσεις έως το 1947, όταν μετά από κυβερνητική κρίση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός Ντε Γκάσπερι, εκδιώχθηκε μαζί με τους σοσιαλιστές.

Η περίπτωση της Ιταλίας (καθώς και της Γαλλίας, κα. χωρών) εκείνη την περίοδο φανέρωνε το πρόβλημα στρατηγικής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, με την απομάκρυνση μιας σειράς ΚΚ από τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης και τον εγκλωβισμό τους σε κοινοβουλευτικές αυταπάτες, κοκ.

1963

Πραγματοποιείται το Δ’ Παμφοιτητικό Συνέδριο (22-28/4/1963), το οποίο αποφασίζει τη δημιουργία της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ).

Φοιτητικό κίνημα - ΕΦΕΕ - ΕΚΟΦ
ΕΚΟΦίτες επιτίθενται σε συγκέντρωση της ΕΦΕΕ στα Προπύλαια

Βασικά αιτήματα ήταν το 15% για την Παιδεία, η διάλυση του Σπουδαστικό Τμήματος της Ασφάλειας, καθώς και της ΕΚΟΦ και των άλλων «παρακρατικών» οργανώσεων

1968

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή του τονίζει πως «οι Κομμουνιστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ και καταδίκασαν τη δεξιά οπορτουνιστική γραμμή και τη φραξιονιστική διασπαστική δράση της ομάδας Παρτσαλίδη».

Επίσης επέκρινε τη στάση του λεγόμενου «Γραφείου της ΚΕ για το εσωτερικό», που αυτοανακηρύχθηκε σε καθοδήγηση αυθαίρετα και αντικαταστατικά, υιοθετώντας τις απόψεις της διασπαστικής ομάδας και συντονίζοντας τις ενέργειες και τα σχέδια μαζί της.

1969

Στο Χιούστον των ΗΠΑ, γιατροί πραγματοποιούν την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου οφθαλμού.

1970

Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Η υποκρισία του Παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος για το περιβάλλον απογειώνεται.

1983

“Φεύγει” από τη ζωή ο Αμερικανός πιανίστας Ερλ Χάινς (Earl Kenneth “Fatha” Hines). Για ένα μεγάλο διάστημα συνεργάστηκε με τον Λούις Άρμστρονγκ, ο οποίος εκτιμούσε πολύ το πρωτότυπο στυλ του.

Πολιτισμός - Μουσική - Ερλ Χάινς
Ο Ερλ Χάινς

Αργότερα έφτιαξε τη δική του ορχήστρα στην οποία κατά διαστήματα συμμετείχαν ο Τσάρλι Πάρκερ και ο Ντίζι Γκιλέσπι.

1985

Πεθαίνει ο παρουσιαστής στιχουργός, κονφερασιέ, τραγουδιστής, σεναριογράφος και εκφωνητής ραδιοφώνου και Γιώργος Οικονομίδης.

1994

Πεθαίνει ο Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στη θητεία του ηττήθηκαν οι ΗΠΑ από τους Βιετκονγκ στο Βιετνάμ, ενώ παραιτήθηκε από πρόεδρος εξαιτίας του σκανδάλου “Γουτεργκέητ”.

1998

“Φεύγει” από τη ζωή ο μεγάλος δάσκαλος της κρητικής μουσικής και κορυφαίος δεξιοτέχνης της λύρας, Θανάσης Σκορδαλός.

Πολιτισμός - Μουσική - Θανάσης Σκορδαλός
Ο Θανάσης Σκορδαλός

Έχοντας χαρακτηριστεί σαν ένας από τους πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής, ο Θ. Σκορδαλός από πολύ νωρίς ξεχώρισε για το σπάνιο ταλέντο του στη λύρα.

Οι κοντυλιές του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικές, ασκούσαν και ασκούν ανείπωτη γοητεία. Υπηρετώντας για 66 συνεχή χρόνια την κρητική μουσική, ο “δάσκαλος” άφησε πίσω του ένα μνημειώδες δισκογραφικό και μουσικό έργο. Ένα έργο – παρακαταθήκη για πολλές γενιές μουσικών και φίλων της κρητικής μουσικής.

Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που μέσα από τη δική του δουλιά γνώρισαν το πραγματικό μεγαλείο και τη δύναμη της μουσικής παράδοσης της Κρήτης.

Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1946 με το “Σπηλιανό Συρτό”, ενώ η συνεργασία του με τον Μπαξεβάνη πρόσφερε κορυφαία τραγούδια, όπως τα “Στων αμαθιών σου τη φωτιά”, “Ξεροστεργιανό νερό” κ. ά.

2002

Τουλάχιστον 160 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μαθητές, πάνω από 1.300 άνθρωποι τραυματίζονται και 8.000 κατοικίες καταστρέφονται, όταν αναφλέγεται πυρίτιδα από ηλεκτρικά καλώδια, που ακολούθησε τη σύγκρουση δύο τρένων στην πόλη Ριονγκτσόν της Βόρειας Κορέας, τα οποία μετέφεραν γκάζι και βενζίνη.

Οι αρχές της χώρας έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, αρνούμενες, ωστόσο, να δεχτούν βοήθεια από τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...