Σαν σήμερα 22 Μαρτίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 22/3

1594

Ερρίκος της Ναβάρας μπαίνει στο Παρίσι, ως βασιλιάς Ερρίκος ο Δ και ξεκινά τη δυναστεία των Βουρβόνων, που από το 1700 επεκτάθηκαν και στην Ισπανία, όπου βασιλεύουν ακόμη (βασιλιάς Φελίπε ο ΣΤ’).

Γαλλία - Παρίσι - Ερρίκος της Ναβάρας
Ξυλογραφία που αποτυπώνει την είσοδο του Ερρίκου της Ναβάρας στο Παρίσι

1599

Γεννιέται ο Άντονι Βαν Ντάικ (Anthony van Dyck), Φλαμανδός ζωγράφος της μπαρόκ.

Πορτρέτο του Cornelius van der Geest
Αυτοπροσωπογραφία

Ήταν εκπρόσωπος της μπαρόκ τεχνοτροπίας του 17ου αιώνα και ιδιαίτερα παραγωγικός στον τομέα των πορτρέτων Ευρωπαίων αριστοκρατών, αλλά και πινάκων με θρησκευτικά θέματα και σκηνές της μυθολογίας.

Άντονι Βαν Ντάικ
Πορτρέτο του Cornelius van der Geest

Ήταν, επίσης, επιδέξιος σχεδιαστής και χαράκτης.

1821

Επαναστάτες από τη Μάνη περικυκλώνουν την πόλη της Καλαμάτας και την επόμενη μέρα την απελευθερώνουν.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Πολιτισμός - Ζωγραφική
Ζωγραφικός πίνακας της απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Εκεί, με πρωτοβουλία του Φιλικού κοτζαμπάση Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκροτείται η Μεσσηνιακή Γερουσία, που εκδίδει την «Προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τους σκοπούς της Επανάστασης.

1832

Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος.

Επιστήμες - Φιλοσοφία - Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε
Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε

1919

Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου.

Λιμενικό Σώμα
Το έμβλημα του Λιμενικού Σώματος

1923

Γεννιέται ο Μαρσέλ Μαρσό (Marcel Marceau), κορυφαίος Γάλλος μίμος.

Έγινε γνωστός ως «Μπιπ» – όπως ονόμαζε τον παγκοσμίως δημοφιλή «ήρωα» που έπλασε με την εκπληκτικής ομορφιάς μιμητική του δεινότητα.

Μαρσέλ Μαρσό
Ο Μαρσέλ Μαρσό

 Ήταν γιος φτωχού χασάπη, που χάθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς και το πραγματικό του όνομα ήταν Μαρσέλ Μανζέλ (άλλαξε το πραγματικό επίθετό του για να κρυφτεί, όταν μαζί με την οικογένειά του κατέφυγε στη Νότια Γαλλία). Θαύμαζε την τέχνη των Μπάστερ Κίτον, Τσάρλι Τσάπλιν και αδελφών Μαρξ. Έχοντας συμμετάσχει στη γαλλική Εθνική Αντίσταση, ο Μαρσό, από το 1947 μαθήτευσε κοντά στον σπουδαίο μίμο Ετιέν Ντεκρού.

Ο Μαρσό δημιουργεί το δικό του «Θέατρο τσέπης», όπου διαμόρφωσε τα δικά του μιμοθεάματα και καλλιέργησε το θαυμαστό, κωμικά μελαγχολικό, βαθιά ποιητικό, εύγλωττα σιωπηλό παντόμιμο «Μπιπ», μέσω του οποίου εξέφραζε το αντιπολεμικό του μένος, το βαθύ ουμανισμό του και την έγνοια του για τα βάσανα, τις αγωνίες και προσδοκίες του απλού ανθρώπου.

Αργότερα δημιούργησε την πρώτη στην Ευρώπη ομάδα μίμων (έφερε το όνομά του), διηύθυνε μια Διεθνή Σχολή Μιμικής και τέλος ίδρυσε, στο Παρίσι, τη δική του «Διεθνή Σχολή Μιμοδράματος». Για την τέχνη του έλεγε: «Η παντομίμα είναι ποίηση. Είμαι χαρούμενος που είμαι μίμος. Αυτό μου επιτρέπει να εκφράζω όλα τα συναισθήματά μου. Η μιμική δεν έχει πατρίδα».

1933

Οι εγκληματίες ναζί βάζουν σε λειτουργία το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Βαυαρίας.

Ναζιστική Γερμανία - Ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης Νταχάου
Η πύλη του Νταχάου

1934

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών, ταξί και λεωφορείων της Αθήνας και του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία με αιτήματα τη μείωση της τιμής της βενζίνης, την κατάργηση της βαριάς φορολογίας, κ.α.

Η αστυνομία επιτίθεται στους απεργούς, οι οποίοι με τη σειρά τους στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Λιβαδειάς. Η αστυνομία κάνει χρήση όπλων, πυροβολεί και τραυματίζει πολλούς από τους απεργούς.

Η Ομοσπονδία, που βρίσκεται στα χέρια των ρεφορμιστών, χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις.

1944

Γερμανικά στρατεύματα και τμήματα της αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΠΑΟ (Πανελλήνια Αντιστασιακή Οργάνωση) κυκλώνουν και καίνε ολοκληρωτικά το χωριό Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, δολοφονώντας όσους βρήκαν μέσα στο χωριό, γέρους, γυναίκες και παιδιά.

Β'ΠΠ - Ελλάδα - επιστράτευση - Η σφαγή στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, 1944
Το Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών μετά τη σφαγή από τους ναζί και του ΠΑΟ

1945

Συγκροτείται στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος με ιδρυτικά μέλη την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Σήμερα ο Σύνδεσμος διαθέτει 22 κράτη-μέλη.

Αραβικός Σύνδεσμος
Το έμβλημα του Αραβικού Συνδέσμου

1946

Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Υπεριορδανίας με την ονομασία Βασίλειο της Ιορδανίας.

Ιορδανία
Η σημαία της Ιορδανίας

1947

Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εξοντώνουν στο Γεράκι της Σπάρτης τον δήμιο του λαού της Λακωνίας, Κατσαρέα και τον υπαρχηγό του Παπαδάκο.

ΔΣΕ - Σπάρτη
Τμήμα του ΔΣΕ

Σε αντίποινα, συμμορίες του Κατσαρέα επέδραμαν στο Γύθειο και με τη συνδρομή των Αρχών άνοιξαν τις φυλακές, πήραν 32 πολιτικούς κρατούμενους και τους έσφαξαν στην πλατεία της πόλης μαζί με άλλους 10 κατοίκους.

1963

Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους που έχει τον τίτλο «Please, Please Me».

1982

Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

1985

Πεθαίνει ο ζωγράφος, αγιογράφος, χαράκτης, σκηνογράφος, γραφίστας, διακοσμητής, συγγραφέας-κριτικός και δάσκαλος Σπύρος Βασιλείου.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Σπύρος Βασιλείου
Ο Σπύρος Βασιλείου

Καταγόταν από φτωχή οικογένεια στο Γαλαξίδι. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών (1921-1926) χάρη στην οικονομική στήριξη ευκατάστατων συμπατριωτών του.

Με την πρώτη ατομική του έκθεση (1929) απέσπασε μεγάλους επαίνους και ένα χρόνο αργότερα το «Μπενάκειο Βραβείο» της Ακαδημίας Αθηνών, για τα σχέδια των τοιχογραφιών στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, τις οποίες άρχισε να ζωγραφίζει το 1936, μετά τις σπουδές του στην Ευρώπη.

Ο Σπύρος Βασιλείου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς δημιουργούς της περίφημης γενιάς του ’30. Η τέχνη του «καταγόταν» από τη βυζαντινή τέχνη, «θράφηκε» με τη λαϊκή τέχνη και «αφομοίωσε» τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αισθητικές αναζητήσεις, διατηρώντας όμως αταλάντευτα το βαθύ λαϊκό αίσθημά της και το ελληνικό «κύτταρό» της.

Δημιούργησε 465 και πλέον μαυρόασπρες ξυλογραφίες που φιλοτέχνησε στα μαύρα χρόνια της κατοχής, αλλά και των μεταπολεμικών διωγμών των αγωνιστών του ΕΑΜ.

Αυτοδίδακτος ως χαράκτης ο Σπ. Βασιλείου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΕΑΜ για προπαγάνδιση και ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Σπύρος Βασιλείου
Μια γαλάζια ημέρα, 1977

Φίλος και θαυμαστής του επικεφαλής του ΕΑΜ Διανοουμένων – Καλλιτεχνών, Άγγελου Σικελιανού, φιλοτέχνησε ξυλογραφίες για την εικονογράφηση των εθνεγερτηρίων έργων του Σικελιανού «Ο θάνατος του Διγενή», «Ακριτικά», «Αντίδωρο», για βιβλία άλλων ΕΑΜιτών (λ.χ. του Άγι Θέρου) και μη λογοτεχνών και αλληγορικών ποιημάτων που δημοσίευε το λογοτεχνικό περιοδικό «Νέα Εστία», αλλά και πλήθος άλλες – μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων – ανυπόγραφες ξυλογραφίες, των οποίων τις μήτρες έστελνε σε παράνομα τυπογραφεία για την εικονογράφηση διαφόρων παράνομων εντύπων του ΕΑΜ. Ελάχιστα από αυτά τα έντυπα σώζονται σήμερα και τα αντίτυπά τους είναι σπανιότατα.

Πολλά άλλα χάθηκαν οριστικά, λόγω της καταστροφικής μανίας του Γερμανού κατακτητή και των ντόπιων συνεργατών του, αλλά και των κατοπινών, επίσης ξενοκίνητων διωκτών των αγωνιστών του ΕΑΜ, οι οποίοι θέλοντας να σβήσουν το ΕΑΜ διά παντός και από το «χάρτη» της Ιστορίας κατέστρεφαν στο διάβα τους και την αναγεννητική του πολιτιστική παράδοση που δημιούργησε και τα έργα Τέχνης που ενέπνευσε.

Δυστύχημα για τον πολιτισμό μας που χάθηκαν πολλές – όπως και των περισσοτέρων εικαστικών καλλιτεχνών – αντιστασιακές ξυλογραφίες του Σπύρου Βασιλείου. Ευτύχημα, όμως, που διασώθηκαν οι 224 από αυτές.

Πληροφορίες: Ριζοσπάστης

2008

Πεθαίνει ο Κουβανός μουσικός Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής μάμπο.

Πολιτισμός - Μουσική - Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες
Ο Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες

2016

Tο κέντρο των Βρυξελλών συγκλονίζεται από τρομοκρατική ενέργεια με δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ακόμη μία στo μετρό της πόλης. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ισλαμικό Κράτος - Βρυξέλλες - βομβιστική επίθεση, 2016
Τραυματίες μετά τη βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες

2017

Ένα άτομο που φέρεται να έχει ασπαστεί το Ισλάμ, σκοτώνει 4 άτομα έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο.

2020

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης αρνούμενος να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, να εφαρμόσει τα μέτρα που προτείνουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, να προσλάβει προσωπικό και να αυξήσει τα ΜΜΜ και να σταματήσει την εργοδοτική ασυδοσία στους μεγάλους χώρους εργασίας, ανακοινώνει την εφαρμογή πανελλαδικής κοινωνικής αποστασιοποίησης (lockdown) στα πλαίσια της “προστασίας” των πολιτών από την πανδημία του COVID-19.

Πανδημία - covid-19 - "Ριζοοσπάστης", 24 Μαρτίου 2020
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη στις 24 Μαρτίου 2020
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...