30 π.x.
Μετά την επιτυχημένη εισβολή στην Αίγυπτο, ο Οκταβιανός εκτελεί τον Μάρκο Αντώνιο Αντύλλο, μεγαλύτερο γιο του Μάρκου Αντώνιου, και τον Πτολεμαίο ΙΕ΄ Καισαρίωνα, τελευταίο βασιλιά της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο και μοναδικό παιδί του Ιούλιου Καίσαρα και της Κλεοπάτρας.

406
Ο Γότθος βασιλιάς Ραδάγαισος εκτελείται μετά την ήττα του από τον Ρωμαίο στρατηγό Στιλίχωνα ενώ 12.000 «βάρβαροι» ενσωματώνονται στον ρωμαϊκό στρατό ή πωλούνται ως σκλάβοι.

476
Ο Οδόακρος, αρχηγός των γερμανικών φύλων, ανακηρύσσεται από τα στρατεύματά του βασιλιάς της Ιταλίας.

1305
Ο Σκωτσέζος επαναστάτης Γουίλιαμ Γουάλας εκτελείται στο Λονδίνο για εσχάτη προδοσία. Γουίλιαμ Γουάλας Ο Σκωτσέζος επαναστάτης Γουίλιαμ Γουάλας εκτελείται στο Λονδίνο για εσχάτη προδοσία.

1328
Με τη Μάχη του Κασέλ, ο γαλλικός στρατός τερματίζει εξέγερση των Φλαμανδών αγροτών.

1382
Η Χρυσή Ορδή με επικεφαλής τον Τοχταμίς πολιορκεί την πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας.
1614
Εκδιώχνονται από τη Φραγκφούρτη οι Εβραίοι.
1754
Γεννιέται ο Λουδοβίκος 16ος, τελευταίος αυτοκράτορας της Γαλλίας, που αποκεφαλίστηκε από τους επαναστάτες.

1806
Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Σαρλ Ογκιστέν Ντε Κουλόμπ (Charles Augustin de Coulomb).

1817
Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αίγιο σκοτώνει 65 άτομα.
1821
Μετά από δεκαετή αγώνα κατά των Ισπανών αποικιοκρατών, το Μεξικό κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με τη συνθήκη της Κόρντοβα.
1839
Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
1864
Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τους βασικούς στυλοβάτες του αστικού πολιτικού συστήματος της Ελλάδας.

1866
Λήγει ο Αυστρο-πρωσικός πόλεμος με τη συνθήκη της Πράγας.
1893
Ο Σπυρίδων Περεσιάδης ολοκληρώνει το θεατρικό έργο «Γκόλφω».

1900
Γεννιέται ο Γιώργος Θέμελης, ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από την ίδρυση του το 1961 έως το 1965.
Η ποιητική πορεία του Θέμελη ξεκινάει ουσιαστικά με τον πόλεμο και τη κατοχή. Όλα τα προηγούμενα γραπτά του ανήκουν στην προϊστορία του. Τότε μυήθηκε στα νεότερα πολιτικά ρεύματα από τον πρωτοποριακό κύκλο του περιοδικού «Κοχλίας».
Ορισμένα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Σταύρο Κουγιουμτζή (ενδεικτικά: Το πρώτο περιστέρι, Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο, Πάσχα των Ελλήνων, Σαν ένα αστέρι).
1912
Γεννιέται ο Τζιν Κέλι (Eugene Curran «Gene» Kelly) ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορευτής, χορογράφος, παραγωγός ταινιών και τραγουδιστής.

Είναι γνωστός μέχρι και σήμερα για το χορευτικό του στυλ και την ενέργειά του, για την ωραία του εμφάνιση και τους συμπαθείς ρόλους που ερμήνευσε στην μεγάλη οθόνη.
Οι γνωστότερες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι: «Βίρα τις Άγκυρες» (Ancors Aweigh, 1945), «Ο Πειρατής» (The Pirate, 1948), «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» (An American in Paris, 1951), «Τραγουδώντας στη βροχή» (Singing in the Rain, 1952) το οποίο σκηνοθέτησε ο ίδιος, «Μπριγκαντούν» (Brigadoon, 1954) και «Κληρονομήστε τον Άνεμο» (Inherit the Wind, 1960). Το 1969 σκηνοθέτησε επίσης την Μπάρμπρα Στράιζαντ και τον Γουόλτερ Ματάου στο μιούζικαλ «Αλό!…Ντόλυ» (Hello, Dolly).
Ο ηθοποιός έλαβε Τιμητικό Όσκαρ το 1952 για τα επιτεύγματά του το 1952, ενώ αργότερα τιμήθηκε από το Κέντρο Κένεντι, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και από το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών.
1914
Η Ιαπωνία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας (Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).

1916
Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρουμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.
1921
Ξεκινά η μάχη του Σαγγάριου, που καταλήγει με ήττα του ελληνικού στρατού (Μικρασιατική Εκστρατεία).


1923
Τον Αύγουστο του 1923 πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρώτα χρόνια του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος. Τα πρώτα σωματεία που συμμετείχαν είναι οι σιδηροδρομικοί, οι ναυτεργάτες, οι φορτοεκφορτωτές. Στις 19 Αυγούστου 1923 όλα τα ναυτεργατικά σωματεία κηρύσσουν απεργία, συλλαμβάνονται μέλη διοικήσεως της Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτή την κατάσταση η Διοίκηση του ΕΚΠ αποφασίζει πανεργατική απεργία. Η τελική όμως απόφαση θα εξαρτηθεί από τη ΓΣΕΕ.

Στις 20 Αυγούστου η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι θα επεκτείνει τις απεργίες σ’ ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια στιγμή περίπολοι του Πολεμικού Ναυτικού γυρίζουν στους δρόμους και συλλαμβάνουν περίπου 200 απεργούς ναυτοθερμαστές για να τους βάλουν να δουλέψουν υποχρεωτικά.
Στον Πειραιά πραγματοποιείται σύσκεψη του ΕΚΠ της Ναυτικής Ομοσπονδίας και των Ομοσπονδιών Σιδηροδρομικών, Ηλετροκινήσεως, Επισιτισμού και της ΓΣΕΕ. Τα κύρια αιτήματα της απεργίας ήταν σταθεροποίηση των ημερομισθίων με βάση τον τιμάριθμο. Μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Απόλυση κρατούμενων απεργών. Κατάργηση της λογοκρισίας επί των εργατικών ζητημάτων. Απαγόρευση της εξαγωγής ανεπεξέργαστων καπνών και άλλα. Απ’ όλη την Ελλάδα φτάνουν τηλεγραφήματα για συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου 1923. Στην πλατεία Πασαλιμανιού στον Πειραιά πραγματοποιείται Πανεργατική συγκέντρωση από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ, που είναι ιδιαίτερα ισχυρό αυτή την εποχή. Το σημείο που γίνεται η συγκέντρωση είναι μακριά από κυβερνητικά κτίρια, μακριά από την Αθήνα. Η κυβέρνηση, που ουσιαστικά διευθύνεται από το Νικόλαο Πλαστήρα, δίνει διαταγή να χτυπηθεί η συγκέντρωση και να διαλυθεί διά της βίας. Στρατός και αστυνομία επιτίθενται με σφοδρότητα στους συγκεντρωμένους απεργούς στο Πασαλιμάνι. Απολογισμός: 11 νεκροί εργάτες, 100 τραυματίες και συλλαμβάνονται περίπου 500. Μετά τα αιματηρά γεγονότα του Πασαλιμανιού η απεργία λύνεται, όμως παραμένει σαν η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της εποχής. Παραμένει σαν σταθμός των μεγάλων αγώνων του νεαρού τότε Ελληνικού Οργανωμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος.
1923
Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας.
Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.
1926
Πεθαίνει ο Ροντόλφο Βαλεντίνο, (Ροντόλφο Πιέτρο Φιλιμπέρτο Ραφαέλο Γκουλιέλμι Βαλεντίνα), ιταλός ηθοποιός και είδωλο του βωβού κινηματογράφου.
1933
Στην Ινδία αποφυλακίζεται κάτισχνος μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την απεργία, διαμαρτυρόμενος για τη νέα σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.

1939
Υπογράφεται το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο μη-επίθεσης, το γνωστό Σύμφωνο «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ». Η υπογραφή του συμφώνου επήλθε μετά τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 (μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας) που ουσιαστικά «έσπρωχνε» τον Χίτλερ προς Ανατολάς και αφού όλες οι αλλεπάλληλες προσπάθειες προσέγγισης της ΕΣΣΔ με τις «δημοκρατίες» της Ευρώπης για τη συγκρότηση μετώπου κατά της επιθετικότητας του φασισμού είχαν αποτύχει. Έτσι, το Σύμφωνο «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» ήταν το μοναδικό μέσο άμυνας που είχε απομείνει στη Σοβιετική Ένωση δεδομένων των συνθηκών. Εξασφάλισε στη χώρα 21 πολύτιμους μήνες ειρήνης, που κατόπιν αποδείχτηκαν ανεκτίμητοι στην πολεμική της προετοιμασία ενόψει της αναπόφευκτης γερμανικής επίθεσης.

Έκτοτε, το Σύμφωνο αυτό αξιοποιείται προπαγανδιστικά εναντίον της ΕΣΣΔ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Πρόσφατα μάλιστα, στη λογική της εξίσωσης κομμουνισμού και φασισμού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε την 23η Αυγούστου «ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων»!
1942
Ξεκινά η εποποιία του Στάλινγκραντ, που καταλήγει στις 2 Φλεβάρη 1943 με νίκη του Κόκκινου Στρατού.

1943
Τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

1944
Οι λαϊκές μάζες με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας ανατρέπουν το δικτατορικό καθεστώς του Αντονέσκου. Η 23 Αυγούστου ανακηρύχτηκε εθνική γιορτή της Ρουμανίας.

1944
Αμερικάνικο στρατιωτικό αεροσκάφος πέφτει σε σχολείο στο Φρέκελτον της Αγγλίας, με 76 νεκρούς.
1945
Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης.

Η δική του σημαντική προσφορά συνδέεται με τη διάσωση του αρχειακού υλικού και την ίδρυση της κρατικής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ).
Ήταν η δική του παρέμβαση που γλίτωσε τα χαρτιά του ’21 από το ξεπούλημα για σαρδελόχαρτο κι αυτό αποτέλεσε και τον βασικό αρχειακό πυρήνα των Κρατικών μας Αρχείων. Τα γλίτωσε τη στερνή στιγμή όταν οι χαρτέμποροι τα ‘χαν σχεδόν ξεπουλήσει. Η ιστορική γνώση του Βλαχογιάννη για τα ιστορικά πράγματα του ’21 στάθηκε σημαντική. Δεν τα γνώρισε σαν ξερή αναφορά, αλλά τα έζησε και τα έγραψε μέσα στη ζωντάνια που τα είδε ο λαός. Αγάπησε τη γλώσσα και το τραγούδι και το λογοτεχνικό τους τάλαντο το ‘βαλε στην υπηρεσία του λαού. Ο Βλαχογιάννης ανήκει στους λιγοστούς λογοτέχνες που ξέρουν τη γλώσσα του λαού. Ξέρουν να τη μιλούν, αλλά και να τη γράφουν.
…Με τα πρώτα του κιόλας βήματα συναπαντιέται με την Ιστορία και τους ανθρώπους της. Κάποτε σε μια συνέντευξη τον ρώτησαν πότε άρχισε να γράφει για το Εικοσιένα. Και ιδού η απάντηση: «Από νήπιο χάιδευα με λαχτάρα τα ιστορικά βιβλία που είχαν ζωγραφιές των καπεταναίων και ζήλευα τους άλλους που αυτά τα βιβλία μπορούν να τα διαβάσουν».
Έτσι δε στάθηκε ο Βλαχογιάννης μόνο ο ακαταπόνητος συλλέκτης του ιστοριογραφικού υλικού, αλλά κι ο πιο σημαντικός εκδότης των ντοκουμέντων της Εθνεγερσίας: Τα Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη, Σπυρομήλη, τα Ενθυμήματα Κασομούλη και μια σειρά άλλα αρχεία.
1946
Γεννιέται ο Κιθ Τζoν Μουν (Keith John Moon), Βρετανός μουσικός, γνωστότερος ως ο ντράμερ του βρετανικού συγκροτήματος The Who.

Είναι, επίσης, γνωστός για τον μοναδικό τρόπο που έπαιζε ντραμς, καθώς και για την εκκεντρικότητά του.
Το παίξιμό του συνεχίζει να επαινείται από διάφορους κριτικούς.
Εκτός από τη συνεργασία του με τους The Who, συνεργάστηκε και με τα μελλοντικά μέλη των Led Zeppelin, επάνω σε διάφορα έργα.
Επίσης, κυκλοφόρησε σόλο άλμπουμ το 1975.
1948
Δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού μπαίνουν στα Τρίκαλα.

1978
Ένοπλοι αντάρτες «Σαντινίστας» καταλαμβάνουν εξ εφόδου το μέγαρο του Κοινοβουλίου στη Μανάγκουα της Νικαράγουας, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ομήρους.
Απαιτούν την απελευθέρωση των 150 πολιτικών κρατουμένων, εγγυήσεις ότι θα τους επιτραπεί να καταφύγουν σώοι στον Παναμά και λύτρα δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόζα αποδέχεται όλα τα αιτήματά τους.

1981
Τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο ξεσπά στην Ολλανδία όταν αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία επεξεργασίας αποβλήτων «Γιούνισερ Χόλντιονγκ» μόλυνε με 72.000 τόνους τοξικά απόβλητα το περιβάλλον.
1983
Ψηφίζεται από τη Βουλή ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.
1985
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, η οποία διήρκεσε 40 χρόνια.
2000
Συντρίβεται αεροσκάφος τύπου Airbus 320 στο Μπαχρέιν.
Και οι 143 επιβάτες σκοτώνονται.
2016
Πεθαίνει ο ηθοποιός Ανδρέας Μπάρκουλης.
Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το αμέσως επόμενο έτος με την ταινία «Μαρία Πενταγιώτισσα».

Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’60. Ενδεικτικό της αίγλης του αυτής είναι το σλόγκαν «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!».
Εμφανίστηκε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, σε δραματικές ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966), «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), αλλά και κωμωδίες, όπως «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή σαραντάρα» (1970), «Η θεία μου η χίπισσα» (1970) κ.ά.