Σαν Σήμερα 23/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 23/11

1248

Τα χριστιανικά στρατεύματα με επικεφαλής τον Φερδινάνδο Γ΄ της Καστίλης καταλαμβάνουν τη Σεβίλλη.

Φερδινάνδος Γ΄ της Καστίλης
Ο Φερδινάνδος Γ΄ της Καστίλης

1496

Γεννιέται ο Γάλλος ποιητής της αναγεννησιακής περιόδου Κλεμάν Μαρό (Clément Marot).

Κλεμάν Μαρό
Πορτρέτο του Κλεμάν Μαρό

Έζησε στην αυλή του βασιλιά Φραγκίσκου Α΄ του οποίου ήταν ο ιστοριογράφος. Εξαιτίας του γεγονότος ότι σατίριζε στα ποιήματά του τον κλήρο, κατηγορήθηκε ως αιρετικός και φυλακίστηκε επανειλημμένα. Προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις, κατέφυγε για ένα διάστημα στη Φεράρα της Ιταλίας. Σημαντικότερα έργα του είναι «Η κόλαση», «Ο ναός του έρωτα», «Διάλογος των ερωτευμένων», «Κήρυγμα του καλού και του κακού ποιμένα» κά.

1499

Ο διεκδικητής του αγγλικού θρόνου Πέρκιν Γουόρμπεκ απαγχονίζεται επειδή λέγεται ότι προσπάθησε να αποδράσει από τον Πύργο του Λονδίνου. Ο Γουόρμπεκ είχε εισβάλλει στην Αγγλία το 1497, ισχυριζόμενος ότι ήταν ο χαμένος γιος του βασιλιά Εδουάρδου Δ΄.

1510

Εκστρατεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά του βασιλείου του Ιμερέτι. Τα οθωμανικά στρατεύματα λεηλατούν την πρωτεύουσα Κουτάισι και καίνε το μοναστήρι Γκελάτι.

1644

Ο Τζον Μίλτον δημοσιεύει τα Αρεοπαγιτικά, ένα φυλλάδιο που στηλιτεύει τη λογοκρισία.

Τζον Μίλτον
Αρεοπαγιτικά (1644)

1682

Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος, σχεδιαστής και χαράκτης του μπαρόκ Κλωντ Λορραίν (Claude Lorrain, γεννημένος Κλωντ Ζελέ).

Κλωντ Λορραίν
Προσωπογραφία του Κλωντ Λορραίν

Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ιταλία και είναι ένας από τους πρώτους σημαντικούς ζωγράφους, εκτός από αυτούς της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής, που ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την τοπιογραφία. Παρήγαγε πλήθος έργων για τους μεγιστάνες της εποχής και φρόντισε να τα καταλογογραφήσει όλα, σχεδιάζοντάς τα μάλιστα σε ένα τόμο με τίτλο Liber Veritatis (Βιβλίο της Αλήθειας).

1828

Δύναμη από 3000 περίπου Έλληνες, υπό τον Κίτσο Τζαβέλα, απελευθερώνει το Καρπενήσι.

Κίτσος Τζαβέλας
Ο Κίτσος Τζαβέλας

1883

Γεννιέται ο Μεξικανός ζωγράφος Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο (José Clemente Orozco).

Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο
Ο Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τοιχογράφους του 20ου αιώνα και διακόσμησε δημόσια κτίρια στο Μεξικό. Ήταν ένας από τους «Τρεις Μεγάλους» τοιχογράφους του Μεξικού, μαζί με τους Diego Rivera και Νταβίδ Αλφάρο Σικέιρος (Los Tres Grandes).

Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο
Ο Ερνάν Κορτές

Κυρίως επηρεασμένος από το Συμβολισμό, ήταν επίσης λιθογράφος και σατιρικός σκιτσογράφος. Από το 1922 ως το 1948 δημιούργησε τοιχογραφίες στην Πόλη του Μεξικού, στην Ορισάμπα, στο Claremont της Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Χάμσαϊρ, στην Γουαδαλαχάρα, Χαλίσκο, και στο Χικίλπαν, Μιτσοακάν.

Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο
Τμήμα, Τοιχογραφία Dartmouth (1932-1934)

Η τέχνη του αποτελεί σπάνιο συνδυασμό ενός έντονου, προσωπικού εξπρεσιονισμού, με απλοποιημένες συνθετικές μορφές. Το καλλιτεχνικό του στιλ, όπως και η αισθητική του φιλοσοφία, επηρέασαν πολλούς καλλιτέχνες της Αμερικής στο τέλος του 20ου αιώνα.

Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο
Φλεγόμενος άνθρωπος

1904

Ολοκληρώνονται με την τελετή λήξης, οι τρίτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο St Louis των ΗΠΑ. Οι αγώνες αυτοί χαρακτηρίστηκαν από τεράστια αποτυχία. Η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο, στην άρση βαρών, με τον Περικλή Κακούση.

Περικλής Κακούσης
Ο Περικλής Κακούσης

1917

Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή εκδίδει διάταγμα για την κατάργηση των καστών και της ταξικής διαβάθμισης των πολιτών (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή, 1917
Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή

1918

Αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται σε Νοβοροσίσκ, Σεβαστούπολη και Οδησσό, κλιμακώνοντας την επέμβαση κατά του νεαρού σοβιετικού κράτους.

Αποβίβαση Αγγλογαλλικών στρατευμάτων στο Νοβοροσίσκ το 1918
Βρετανικό στρατιωτικό όχημα στο Νοβοροσίσκ

1920

Συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ρουμάνου ποιητή Πάουλ Τσέλαν (Paul Celan).

Πάουλ Τσέλαν
Ο Πάουλ Τσέλαν

Έχασε και τους γονείς του στο Ολοκαύτωμα, ενώ από το 1948, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Θεωρείται από τους πλέον δυσκολομετάφραστους, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως είναι σχεδόν αδύνατον να μεταφραστεί. Το διασημότερο ποίημά του είναι το «Φούγκας θανάτου».

1923

Λίγες μέρες μετά την κατάλυση των εργατικών κυβερνήσεων (κομμουνιστών-σοσιαλδημοκρατών) στη Θουριγγία και τη Σαξονία και την καταστολή της εργατικής εξέγερσης στο Αμβούργο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

Εκτελεσμένοι Γερμανοί κομμουνιστές (1923)
Εκτελεσμένοι Γερμανοί κομμουνιστές (πηγή: Bundesarchiv)

1929

Περίπου 3.500 φοιτητές της Αθήνας δέχονται επίθεση από την αστυνομία καθ’ οδόν για να παρουσιάσουν στις αρχές τα αιτήματά τους. Πολλοί φοιτητές τραυματίζονται, ενώ 15 συλλαμβάνονται. Σε απάντηση οι φοιτητές κηρύσσουν απεργία, η οποία διαρκεί πολλές μέρες και παίρνει μεγάλη οξύτητα, με καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, καθώς και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Απεργία φοιτητών 1929
Κινητοποίηση φοιτητών στις Στήλες του Ολυμπίου Διός

Οι συλλήψεις συνεχίζονται, ενώ 32 καταδικάζονται σε διάφορες ποινές φυλάκισης. Στις 21 Δεκεμβρίου, 21 κρατούμενοι φοιτητές κηρύττουν απεργία πείνας που κρατά 6 μέρες, οπότε οι αρχές αναγκάζονται να τους αποφυλακίσουν. Τελικά η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα των φοιτητών.

1933

Γεννιέται ο Πολωνός συνθέτης Κζίστοφ Πεντερέτσκι (Krzysztof Eugeniusz Penderecki).

Κζίστοφ Πεντερέτσκι
Ο Κζίστοφ Πεντερέτσκι

Ήταν γνωστός για τη μουσική του για κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Ο Εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, «Η Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και «Ατίθαση Καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς, καθώς και για τις συνθέσεις του «Θρηνωδία» για τα Θύματα της Χιροσίμα και «Πάθη κατά Λουκά».

1934

Περίπου 20.000 εργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επιδρομή της Αστυνομίας και των φασιστών στα γραφεία του «Ριζοσπάστη».

1940

Λαϊκή εξέγερση πραγματοποιείται στο Νότιο Βιετνάμ κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.

Γαλλικά αποικιοκρατικά στρατεύματα στην Ινδοκίνα, 1940
Γαλλικά αποικιοκρατικά στρατεύματα στην Ινδοκίνα

1940

Η Ρουμανία προσχωρεί στις δυνάμεις του Άξονα.

Ίων Αντονέσκου - Χίτλερ
Ο Ίων Αντονέσκου με τον Χίτλερ (πηγή: Bundesarchiv)

1942

Ο Κόκκινος Στρατός ολοκληρώνει την περικύκλωση των δυνάμεων του Άξονα (περίπου 300.000 άνδρες), που απειλούσαν την ηρωική πόλη του Στάλινγκραντ (σοβιετική επιχείρηση «Ουρανός»).

Ο Κόκκινος Στρατός περικυκλώνει τις δυνάμεις του Άξονα στο Στάλινγραντ, 1942
Σοβιετικοί στρατιώτες κατά την επιχείρηση «Ουρανός»

1943

Γεννιέται ο Άντριου Γκούντμαν (Andrew Goodman) Αμερικανός αντιρατσιστής και αγωνιστής για τις πολιτικές ελευθερίες στη χώρα του.

Άντριου Γκούντμαν
Άντριου Γκούντμαν

Υπήρξε συμμαθητής του Πωλ Σάιμον (Paul Simon). Το 1964 μαζί με τον συναγωνιστή του Μίκι Σβέρνερ (Mickey Schwerner), δήλωσε εθελοντής στο σχέδιο «Καλοκαίρι Ελευθερίας» (Freedom Summer) για την εγγραφή μαύρων στους εκλογικούς καταλόγους του Μισσισσιπί. Στα μέσα Ιουνίου, οι δυο τους εστάλησαν στο Μισσισσιπί και άρχισαν την εκλογική εγγραφή μαύρων.

Στις 20 Ιουνίου 1964 έφτασαν στο Μερίντιαν και συναντήθηκαν με τον μαύρο συναγωνιστή τους Τζέιμς Τσάνει (James Chaney). Το πρωί της 21 Ιουνίου 1964 οι τρεις τους ξεκίνησαν για τη Φιλαδέλφεια, στην επαρχία Νεσόμπα, όπου επρόκειτο να ερευνήσουν τον πρόσφατο εμπρησμό μίας εκκλησίας μαύρων, την Εκκλησία Μεθοδιστών Μάουντ Ζιόν.

Άντριου Γκούντμαν
Δελτίο αναζήτησης του FBI για τους Άντριου Γκούντμαν, Τζέιμς Τσάνει και Μίκι Σβέρνερ

Εκεί τους έστησαν ενέδρα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, συμπεριλαμβανομένου του βοηθού σερίφη της περιοχής. Αφού πρώτα τους ξυλοκόπησαν, στη συνέχεια τους πυροβόλησαν. Το σώμα του Άντριου Γκούντμαν βρέθηκε στις 4 Αυγούστου. Το τραγούδι των Σάιμον και Γκάρφανκελ «He Was My Brother» είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν.

Ο βοηθός σερίφη της επαρχίας Νεσόμπα και οι συνεργοί του καταδικάστηκαν από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για καταπάτηση πολιτικών ελευθεριών, αλλά δεν καταδικάστηκαν ποτέ για φόνο. Η υπόθεση αποτέλεσε τη βάση για την τηλεοπτική ταινία Murder in Mississippi και για την ταινία Mississippi Burning.

1945

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός παραιτείται από αντιβασιλέας αρνούμενος να ορκίσει την κυβέρνηση Θ. Σοφούλη.

Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός

1946

Οι διήμερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού στα ορεινά της Λαμίας καταλήγουν σε «ολοκληρωτικήν αποτυχίαν».

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού στα ορεινά της Λαμίας, 1946
Από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Λαμία

Ο αντιστράτηγος Κ. Βεντήρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Αγόμεθα μοιραίως προς δύσκολον θέσιν», τόνιζε. «Πρέπει να ευρεθούν τα μέσα. Εάν δεν μας τα δίδουν οι σύμμαχοί μας ας απευθυνθώμεν αλλού. Ας πωλήσωμεν ότι έχομεν και δεν έχομεν. Ας ατονίσωμεν πάσαν άλλην ανάγκην. Τίποτε άλλο δεν είναι τόσον επείγον. ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΕΡΧΟΜΕΝΗ ΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟΝ».

1946

Το γαλλικό ναυτικό βομβαρδίζει το Χάι Φονγκ στο Βιετνάμ, σκοτώνοντας χιλιάδες πολίτες.

1947

Δολοφονείται ο Σπύρος Καλοδίκης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σπύρος Καλοδίκης
O Σπύρος Καλοδίκης

1948

Τμήματα πεζικού του ΔΣΕ από το Βέρμιο και ιππικού από την Θεσσαλία συντρίβουν επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Σινιάτσικο. Οι Α’ και Β’ Μοίρες των ΛΟΚ του κυβερνητικού στρατού αποδεκατίστηκαν.

Ο ΔΣΕ συντρίβει τον κυβερνητικό στρατό στο Σινιάτσικο, 1948
Τμήμα του ΔΣΕ

1949

Γεννιέται ο Άλκης Αλκαίος (πραγματικό όνομα Βαγγέλης Λιάρος), ένας από τους σημαντικότερους ποιητές – στιχουργούς του πολιτικο-κοινωνικού τραγουδιού μας, που η παρουσία του λάμπρυνε τη μουσική σκηνή του τόπου μας, γεννήθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το όνομά του το πήρε από τον θείο του ΕΛΑΣίτη, που σκοτώθηκε σε ηλικία 23 χρόνων. Ο αδελφός της μητέρας του Ντίνος Ζήκος ήταν Μακρονησιώτης, μέλος του ΚΚΕ του οποίου παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του.

Άλκης Αλκαίος
Ο Άλκης Αλκαίος

Ο Β. Λιάρος σπουδάζει στη Νομική Σχολή την περίοδο της χούντας και τον Αύγουστο του 1973 συλλαμβάνεται για τη δράση του και κρατείται για μήνες στην Ασφάλεια, πράγμα που επιδεινώνει την επιβαρυμένη του υγεία. Μετά τη μεταπολίτευση γίνεται μέλος του ΚΚΕ στην Οργάνωση των Δικηγόρων.

Από παιδάκι «πολιτογραφήθηκε» κάτοικος Πάργας, αφού τον περισσότερο καιρό έμενε εκεί, γράφοντας υπέροχους στίχους, έχοντας σαν «δάσκαλό» του την ποίηση του μεγάλου Κ. Καρυωτάκη.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου για τον Κ. Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ. (ιδρυτής του ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος) το βιβλίο του «Εμπάργκο – Ποιήματα», το οποίο περιλαμβάνει και το εμβληματικό ποίημα «Πρωινό τσιγάρο», αφιερωμένο στη μνήμη του πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου: «Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή / και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση / και γω σε γυρεύω σαν μοιραία λύση / και σαν Ανατολή».

Οι πρώτοι στίχοι του δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη»: «Μανουέλ Ντουάρτε απ’ το Πράσινο Ακρωτήρι / ίσως ποτέ και να μην δω το πρόσωπό σου / ωστόσο αν κρίνω απ’ το αιμάτινο γραφτό σου / θα πρέπει να ‘ν’ γιομάτο από λιοπύρι» ξεκινάει το ποίημα «1848», που δημοσιεύτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ένα τραγούδι διεθνιστικό, κάλεσμα σε συντρόφους ποιητές. Αυτό το ποίημα διάβασε ο Θάνος Μικρούτσικος και το μελοποίησε αμέσως, ενώ αργότερα το ερμήνευσε η ανεπανάληπτη Μαρία Δημητριάδη.

Η γνωριμία του με τον συνθέτη έφερε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους – ορόσημα, όπως το «Εμπάργκο» (1982) και «Στου αιώνα την παράγκα» (1996).

Άλκης Αλκαίος
Ο Άλκης Αλκαίος με τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Μαρία Δημητριάδη

Στο χώρο της δισκογραφίας, άλλες σημαντικές συνεργασίες του ήταν για δίσκους των Νότη Μαυρουδή, Σωκράτη Μάλαμα, Μίλτου Πασχαλίδη, Μάριου Τόκα, Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Συνεργάστηκε επίσης με τον Μπάμπη Στόκα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και άλλους δημιουργούς.

1956

Πεθαίνει ο Αντρέ Μαρτί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Αντρέ Μαρτί
Ο Αντρέ Μαρτί μιλάει σε συγκέντρωση

1976

Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρό (André Malraux).

Αντρέ Μαλρό
Ο Αντρέ Μαλρό

Έγραψε τον «Πειρασμό της Δύσης» (1926) και αργότερα «Το αλλόκοτο βασίλειο» (1928), τους «Κατακτητές» (1928), τη «Βασιλική οδό» (1930), και την «Ανθρώπινη μοίρα» (1930) που τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ.

1976

Ελικοφόρο αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» συντρίβεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κοζάνη, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 46 επιβάτες του, καθώς επίσης και το τετραμελές πλήρωμα.

Συντριβή αεροπλάνου της «Ολυμπιακής» στην Κοζάνη το 1976
Το αεροσκάφος που συνετρίβη

1980

Σεισμός μεγέθους 6,89 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νότια Ιταλία, σκοτώνοντας 2.914 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 10.000.

Σεισμός 6,89 Ρίχτερ στη Νότια Ιταλία, 1980
Τεράστιες καταστροφές μετά το σεισμό

1989

Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) υπό τον Ξενοφών Ζολώτα.

Ξενοφών Ζολώτας
Ο Ξενοφών Ζολώτας

1990

Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ρόαλντ Νταλ (Roald Dahl).

Ο Ρόαλντ Νταλ
Ρόαλντ Νταλ

Έγραψε τόσο βιβλία όσο και σύντομες ιστορίες και θεατρικά έργα. Έγινε ευρύτερα γνωστός κατά τη δεκαετία του 1940 γράφοντας βιβλία για παιδιά και για ενήλικες. Πολέμησε ως πιλότος της ΡΑΦ στην Ελλάδα κατά τη Γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941.

Τα βιβλία του που γνώρισαν επιτυχία και πολλά από αυτά έγιναν ταινία είναι τα «Gremlins» (1943), τα έργα για παιδιά, που τον έκαναν διάσημο «Charlie and the Chocolate Factory» (μέρος της μουσικής της ταινίας «Willy Wonka & the Chocolate Factory», τα παιδικά τραγούδια του έργου, ανήκουν στον συγγραφέα), «Matilda» και «James and the Giant Peach», έργα «θρίλερ» που κατέληξαν σε σενάρια της αμερικανικής τηλεόρασης στις σειρές «Twilight Zone» και ένα από αυτά, το «Ο Άνθρωπος από τον Νότο», γυρίστηκε ταινία με πρωταγωνιστές τους Στηβ Μακ Κουίν και Πήτερ Λώρε.

Επίσης, το σενάριο της ταινίας «Τζέημς Μποντ -Ζεις μονάχα δυο φορές» βασίζεται σε δημιούργημα του Νταλ το οποίο υιοθέτησε ο συγγραφέας Ιαν Φλέμινγκ.

1995

Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Λουί Μαλ (Louis Marie Malle). Θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς του. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών Κινηματογράφου στο Παρίσι – IDEC.

Λουί Μαλ
O Λουί Μαλ

Εκείνη την εποχή, ο νεαρός Λουί έδειχνε τα πρώτα δείγματα της καλλιτεχνικής του ιδιοφυίας, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Ζακ Υβ Κουστώ, ο οποίος και τον επέλεξε για βοηθό του στο υποβρύχιο φιλμ, «Ο κόσμος της σιωπής» (1956). Το 1957, όταν η νουβέλ βαγκ, το νέο γαλλικό κύμα δηλαδή, έκανε προκλητικά την εμφάνιση της, ο Μαλ, γύρισε ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, το «Ασανσέρ για δολοφόνους», με ρεαλιστική φωτογράφιση των φυσικών χώρων του Παρισιού και με υποβλητική μοντέρνα μουσική του Μάικλ Ντέιβς. Από τότε, ο Μαλ έμεινε προσανατολισμένος προς το μοντερνισμό.

Κάποιες φορές με μια επιφανειακή και επιπόλαιη, ίσως, έννοια των νέων τρόπων και της τρέχουσας κατάστασης που απαιτούσε η μόδα της εποχής και άλλοτε με μια οδυνηρή και συνειδητή διείσδυση των σημείων της κρίσης του ατόμου και της σύγχρονης κοινωνίας. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το έργο του Λουί Μαλ έχει για κύριο χαρακτηριστικό μια θεματική και μορφολογική ποικιλία. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης αναζητούσε διαρκώς την αισθητική του πάθους, τις συνέπειες του απαγορευμένου έρωτα και τις παρεκκλίσεις των αισθήσεων. Ο Μαλ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και εστίασε το φακό και την προσοχή του στην εσωτερικότητα των ηρώων του, δείχνοντας, όπως έλεγε ο ίδιος, «ενδιαφέρον στους χαρακτήρες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με το νόημα της ύπαρξής τους».

Καταπιάστηκε με καυτά θέματα, όπως είναι η αιμομιξία: «Το φύσημα της καρδιάς», με την παιδική πορνεία: «Η κουκλίτσα της Νέας Υόρκης», με το φαινόμενο του ναζισμού: «Επώνυμο Λακόμπ, όνομα Λουσιέν» με το Μάη του ’68 «Ο Μιλού το Μάη» και άλλα θέματα που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τον κόσμο. Από τα έργα του ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ταινίες του: «Η φλόγα που τρεμοσβήνει», η «Ζαζί στο μετρό»,» Οι εραστές», «Ατλάντικ Σίτι» και το προτελευταίο του έργο «Μοιραίο Πάθος» με τους Τζέρεμι Αϊρονς και Ζιλιέτ Μπινός.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...