Σαν σήμερα 24 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 24/4

1731

Πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Ντάνιελ Ντεφόε (Daniel Defoe).

Ντάνιελ Ντεφόε
Ντάνιελ Ντεφόε

Έγινε διάσημος από το μυθιστόρημά του Ροβινσώνας Κρούσος. Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές του αγγλικού μυθιστορήματος.

1783

Πεθαίνει ο Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού Γκριγκόρι Ορλόφ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά της η εξέγερση στην Πελοπόννησο το 1770 («Ορλοφικά»).

«Ορλοφικά» - εξέγερση στην Πελοπόννησο, 1770
Ο Γκριγκόρι Ορλόφ

Την εξέγερση καταδίκασε (αφόρισε) το Πατριαρχείο, ενώ στη συνέχεια δρομολογήθηκε κατ’ εντολή του Σουλτάνου η συστηματική εξόντωση των κλεφτών της Πελοποννήσου – διαδικασία, που ολοκληρώθηκε το 1806 με την αμέριστη συνδρομή των κοτζαμπάσηδων και της Εκκλησίας.

1800 

Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, που βρίσκει αρχικά φιλοξενία στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον. ‘Επειτα από 97 χρόνια θα αποκτήσει τη δική της στέγη.

1821 

Ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης, Αθανάσιος Διάκος, βρήκε φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς, οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Αθανάσιος Διάκος - Μάχη της Αλαμάνας
Πίνακας που αναπαριστά τη Μάχη της Αλαμάνας

1827 

Μία μέρα μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινή Νέα Σμύρνη.

1877

Ρωσοτουρκικός πόλεμος: Η Ρωσική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

1898 

Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία, όταν η Ισπανία απορρίπτει τελεσίγραφό τους για να αποσυρθεί από την Κούβα.

1904 

Γεννιέται ο Ολλανδοαμερικανός ζωγράφος Βίλεμ Ντε Κούνινγκ (Willem de Kooning).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Βίλεμ ντε Κούνινγκ
Ο Βίλεμ ντε Κούνινγκ

Όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ εργάστηκε αρχικά ως διακοσμητής.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Βίλεμ ντε Κούνινγκ
Woman I

Στη ζωγραφική ακολούθησε το ρεύμα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.

Το 1944 καταφέρνει να διοργανώσει την πρώτη του έκθεση. Έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η περίοδος της απεικόνισης γυναικείων μορφών. Το πιο διάσημο από αυτά τα έργα του ήταν το «Woman I»,

1915 

Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμενίους της Κωνσταντινούπολης. Θεωρείται η αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ως το 1923.

1916

Πραγματοποιείται διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη στο Κίνταλ της Ελβετίας (24-30/4/1916). Η συνδιάσκεψη οργανώθηκε από την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», από τις δυνάμεις εκείνες δηλαδή στο διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα που είχαν έρθει σε ρήξη με τη 2η Διεθνή, ήταν κατά της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνιζαν την γενικότερη ανάγκη σύνδεσης του πολέμου με την προοπτική του σοσιαλισμού. Η «αριστερά του Τσίμερβαλντ» αποτελούνταν αρχικά από τους Μπολσεβίκους, τους Πολωνούς ροζλαμόβτσι, τους Λετονούς σοσιαλδημοκράτες και αριστερά στοιχεία των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων Γερμανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Ελβετίας. Αργότερα προστέθηκαν και αριστεροί σοσιαλιστές της Ολλανδίας, της Σερβίας, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας και των ΗΠΑ.

Αριστερά του Τσίμερβαλντ - συνδιάσκεψη στο Κίνταλ, 1916
Τα ντοκουμέντα της συνδιάσκεψης

Στη συνδιάσκεψη του Κίνταλ η πλειοψηφία ήταν καουτσκική – κεντριστική. Παρά ορισμένες διατυπώσεις της απόφασης που καταδίκαζαν το σοσιαλσοβινισμό και το σοσιαλπασιφισμό, η πλειοψηφία απέκρουε κατηγορηματικά την ιδέα ίδρυσης νέας, Γ’ Διεθνούς. Στο τέλος του 1916 είχε αρχίσει στην παγκόσμια πολιτική η στροφή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο προς την ιμπεριαλιστική ειρήνη.

Οι αντικειμενικές συνθήκες και ο φόβος μπροστά στην επανάσταση ανάγκασαν ορισμένους ιμπεριαλιστικούς κύκλους να αναζητούν δρόμους για τον τερματισμό του πολέμου. Σε αυτή τη βάση ισχυροποιήθηκε η πασιφιστική προπαγάνδα, που επέφερε την πολιτική συμφιλίωση των σοσιαλσοβινιστών και των σοσιαλπασιφιστών, των καουτσκιστών.

Προδόθηκαν έτσι οι θέσεις που έστω με αντιφάσεις είχαν διακηρυχτεί στο Τσίμερβαλντ και στο Κίνταλ. Έγκαιρα ο Λένιν είχε επισημάνει την ανάγκη διαχωρισμού από τους «Τσιμερβαλντικούς», ενώ ως μόνους λόγους παραμονής σε αυτούς έβλεπε την πρόσβαση σε πληροφορίες και την απόσπαση ορισμένων ταλαντευόμενων διεθνιστών από την επιρροή του κεντρισμού.

1916

Στην Ιρλανδία, η Ιρλανδική Δημοκρατική Αδελφότητα καλεί και προχωράει σε εξέγερση που έμεινε στην Ιστορία ως “Εξέγερση του Πάσχα”.

1918 

Για πρώτη φορά στην ιστορία των πολέμων πραγματοποιείται αρματομαχία. Στο Βιγιέ – Μπρετονέ της Γαλλίας συγκρούονται βρετανικά τανκς Mark IV μεγερμανικά A7V.

1923

Εκδίδεται στη Βιέννη το σύγγραμμα του Σίγκμουντ Φρόυντ “Το Εγώ και το Εκείνο (Das Ich und das Es). Σ’ αυτό αναπτύσσει τις θεωρίες του Φρόυντ για το Εκείνο, το Εγώ και το Υπερεγώ.

1925 

Κυρώνεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ, η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή έργων ύδρευσης της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων.

Ελλάδα - Ύδρευση - ΟΥΛΕΝ - φράγμα του Μαραθώνα
Η κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα από την ΟΥΛΕΝ

Για την κατασκευή του έργου συνάπτεται δάνειο ύψους 11.000.000 δολαρίων με τόκο 8%, τιμή έκδοσης 85% και χρόνο απόσβεσης 27 χρόνια. Η ΟΥΛΕΝ θα αναλάμβανε επιπρόσθετα την κατασκευή και διαχείριση του έργου έναντι μεγάλων κερδών.

1926 

Εγκαινιάζεται η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

Πολιτισμός - Βιβλιοθήκες - Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

1926 

Υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας και μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας, που δυσκολεύει τη συμμετοχή της τελευταίας στην αντισοβιετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών και αποτελεί χτύπημα κατά των σχεδίων τους για νέα επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ένωσης

1935 

Εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξι και είχαν λάβει μέρος στο βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935

1937

Δραπετεύει από την Ανάφη ομάδα 7 εξόριστων κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Κώστα Θέο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Ο Κ. Θέος ξαναπιάστηκε στις 6 του Απρίλη 1939 και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

Ελλάδα - Μεταξική δικτατορία - ΚΚΕ - εξορία στην Ανάφη
Εξόριστοι στην Ανάφη

1941

Το ελληνικό καταδιωκτικό πλοίο Α4 βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.

1941 

Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία.

1945

Γενική απεργία και εξέγερση στο Μιλάνο (24-26/4/1945).

Ιταλία - Εργατικό κίνημα - Απεργία, 1945
Εξεγερμένοι εργάτες στο Μιλάνο

Στις 25/4 η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης της Βόρειας Ιταλίας εκδίδει διάταγμα για την ίδρυση συμβουλίων διεύθυνσης των εργοστασίων.

1945

Το ΕΑΜ μετασχηματίζεται σε πολιτικό συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο μπορούσε να προσχωρήσει οποιοδήποτε κόμμα, που συμφωνούσε με τους σκοπούς του.

1949

Εκτελείται στην Αθήνα το αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Εκτελεστικής της ΓΣΕΕ, Γιώργης Δημητρίου.

1958

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ, αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της και την ένταξη των μελών της στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με το αιτιολογικό «να διευκολύνει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτεργατών».

Ελλάδα - Εργατικό κίνημα - Ναυτεργάτες ΟΕΝΟ
Ναυτεργάτες συνδικαλιστές της ΟΕΝΟ

1967

Το διαστημόπλοιο Σογιούζ 1 συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Κομάροφ.

ΕΣΣΔ - Διαστημικό πρόγραμμα - Σογιούζ 1 - Βλαντιμίρ Κομάροφ
Τιμητικό γραμματόσημο του ταχυδρομείου της ΕΣΣΔ, για τον Βλαντιμίρ Κομάροφ

Είναι ο πρώτος νεκρός της εποποιίας του διαστήματος. Μετά θάνατον, ο Κομάροφ έλαβε για δεύτερη φορά τον ύψιστο τιμητικό τίτλο του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης» (πρώτη φορά το 1964).

1967

Πραγματοποιείται στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχοσλοβακίας, σύσκεψη 24 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης. Η Συνδιάσκεψη καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα και εξέφρασε τη διεθνιστική της αλληλεγγύη και υποστήριξη στον ελληνικό λαό.

1968

Ανταποκρινόμενη στο Μήνυμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ της 18/4 η Κεντρική Επιτροπή των Πολιτικών Προσφύγων από την Ελλάδα, με ψήφισμά της, κάνει γνωστή την ανεπιφύλακτη επιδοκιμασία από τη μεριά των πολιτικών προσφύγων των αποφάσεων της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σοσιαλιστικές χώρες - Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες
Συγκέντρωση Ελλήνων πολιτικών προσφύγων για τον ελεύθερο επαναπατρισμό τους

1968  

Ο Μαυρίκιος αποκτά την ανεξαρτησία του και γίνεται κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1972

Πάνω από 2.000 Έλληνες και Γερμανοί παίρνουν μέρος στην αντιδικτατορική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Φρανκφούρτη με πρωτοβουλία του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ).

1973

Αποκαλύπτεται ότι ο αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός της ΙΤΤ μετείχε με κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, θυγατρική της εταιρείας κατασκεύαζε βομβαρδιστικά που έπλητταν συμμαχικές νηοπομπές και όχι μόνο. Ήταν ένα από τα πολλά μονοπωλιακά συγκροτήματα των ΗΠΑ, που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε χρυσές δουλειές και με τα δύο αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Ναζιστική Γερμανία - Αμερικάνικα μονοπώλια
Γραμμή παραγωγής αεροσκαφών FW – 190 στην θυγατρική της ΙΤΤ Focke Wulf στη Γερμανία

1975 

Στη Σουηδία, η ομάδα “Φράξια Κόκκινος Στρατός” (RAF), μετεξέλιξη της “Μπάαντερ-Μάινχοφ”, εισβάλλει στο κτίριο της δυτικογερμανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη και συλλαμβάνει 12 ομήρους, ζητώντας την απελευθέρωση 26 κρατουμένων της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ.

Μετά την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να ενδώσει στις απαιτήσεις τους, οι τρομοκράτες σκοτώνουν δυο ομήρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνονται από τη σουηδική αστυνομία.

1980

Οκτώ αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στην Επιχείρηση “Νύχι του Αετού”, καθώς προσπαθούν να δώσουν τέλος στην κρίση των ομήρων στο Ιράν.

1981

Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.

Νέες τεχνολογίες - Η/Υ - IBM PC
Ο IBM PC

1990

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μεταφέρεται στο διάστημα από το Discovery.

1997

Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ.

Στον τελικό του φάιναλ-φορ, που έγινε στη Ρώμη, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 73-58.

2004

Το Σχέδιο Ανάν για «λύση» του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Δες επίσης: « Η διχοτόμηση της Κύπρου και η πλήρης υπαγωγή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ήταν σταθερή στόχευση όλων των σχεδίων και των μεθοδεύσεων που κατά καιρούς προωθήθηκαν»

2006

Πεθαίνει ο συγγραφέας Γιάννης Μαγκλής.

Βιοποριζόμενος σαν σφουγγαράς, χάρη στο μεγαλύτερο κατά δέκα χρόνια αδελφό του, που αγαπούσε τη λογοτεχνία και την ιστορία, άρχισε κι εκείνος από μικρός να διαβάζει λογοτεχνικά έργα και να εκφράζει την κρίση του γι’ αυτά. Τον συγκινούσαν ιδιαίτερα τα έργα που αναδείκνυαν τον αγωνιστικό μόχθο, τα όνειρα, αλλά και τα μύρια όσα βάσανα των λαϊκών ανθρώπων, κάτι που τον οδήγησε να γράφει κρυφά, στοιχείο που «σημάδεψε» το κατοπινό λογοτεχνικό του έργο, όπως και ο απελευθερωτικός αγώνας του ΕΑΜ και οι μεταπολεμικές διώξεις των αγωνιστών του.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Γιάννης Μαγκλής
Ο Γιάννης Μαγκλής

Στη δεκαετία του 1930, ο Μαγκλής γνωρίζει στο σπίτι του φιλέλληνα Ολλανδού συγγραφέα Μπλέστρα, στην Αίγινα, τον Νίκο Καζαντζάκη, το έργο του οποίου θαύμαζε. Ο Καζαντζάκης τον καλεί στο σπίτι του. Ο Μαγκλής ανταποκρίνεται στην επιθυμία του Καζαντζάκη να του διηγηθεί ιστορίες της θάλασσας και των σφουγγαράδων. Εκτοτε έγιναν φίλοι και στα 1936 ο Μαγκλής άρχισε, φανερά πια, να γράφει ιστορίες που είχε βιώσει ή από παιδί άκουγε. Η σχέση των δύο συγγραφέων δυνάμωσε την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι δύο ήταν στο ΕΑΜ Λογοτεχνών. Οταν κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Μαγκλή, «Οι κολασμένοι της θάλασσας», δημοσίευσε μια πολύ επαινετική κριτική του για το βιβλίο, το οποίο καθώς πήρε το Α’ Βραβείο σε διαγωνισμό διηγήματος, έκανε αμέσως γνωστό το νέο συγγραφέα.

Μεταξύ των πιο γνωστών μυθιστορημάτων του Γ. Μαγκλή είναι τα: «Κοντραμπασίδες του Αιγαίου», «Δεν υπάρχουν αμαρτωλοί», «Ο άρχοντας», «Τ’ αδέλφια μου οι άνθρωποι» (Α’ Κρατικό Βραβείο», «Οι σημαδεμένοι», «Ο ήλιος δε βασίλεψε ακόμα».

2021

Πεθαίνει στο Μιλάνο, η Μίλβα (Μαρία Ίλβα Μπιολκάτι -Maria Ilva Biolcati), κορυφαία Ιταλίδα ερμηνεύτρια.

Πολιτισμός - Μουσική - Μίλβα
Η Μίλβα στο 10ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου το 2001, Πηγή: EUROKINISSI

Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην είδηση, με αναφορά στις συνεργασίες της με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Θάνο Μικρούτσικο, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Ένιο Μορικόνε, Φράνκο Μπατιάτο και Τζόρτζιο Στρέλερ.

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1939 στο χωριό Γκόρο της επαρχία Εμίλια – Ρομάνια στη βόρεια Ιταλία. Η Μίλβα είχε ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλικές επιτυχίες των δεκαετιών του ’60 και του ’70.

Για χρόνια θριάμβευε στις διεθνείς σκηνές, ειδικά στην Ιταλία και τη Γερμανία, έχοντας παράλληλα εκδώσει δίσκους σε πολλές χώρες, καθώς και στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς, όπως ο Ένιο Μορικόνε, ο Άστορ Πιατσόλα, ο Τζιόρτζιο Στρέλερ, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Θάνος Μικρούτσικος από τη χώρα μας, όντας εκλεκτική στις επιλογές των έργων που ερμήνευε, συνήθως έξω από τους εμπορικούς κανόνες.

Το όνομά της συνδέεται άρρηκτα με τη σκηνική κυριαρχία, την ποικιλία, τη φλόγα και τη φινέτσα στο τραγούδι της. Υπήρξε πολυεδρική καλλιτέχνιδα με ικανότητα να περνά από το ελαφρό τραγούδι στη λυρική όπερα και από το ελαφρό θέατρο, στο πιο απαιτητικό. Θρυλικές ήταν οι ερμηνείες της σε έργα του Μπρεχτ. Για την καλλιτεχνική προσφορά της, σε πολλές χώρες της έχουν απονεμηθεί τιμητικοί τίτλοι.

Ήταν γνωστή και ως “La Rossa” (Η κόκκινη) όχι μόνο για το χρώμα των μαλλιών της, αλλά και για τις πολιτικές της πεποιθήσεις και επιδόσεις στο πολιτικό τραγούδι.

Παλιότερα υπήρξε μέλος του Ιταλικού Kομμουνιστικού Kόμματος.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...