1755
Ιδρύεται το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Το 1941 μετονομάστηκε σε Λομονόσοφ προς τιμήν του μεγάλου φυσικού επιστήμονα, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής για τη δημιουργία του. Μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης το 1991 αφαιρέθηκε από τον τίτλο του το όνομα του σπουδαίου φυσικού.
1890
Καταργούνται οι έκτακτοι νόμοι του Βίσμαρκ κατά των σοσιαλιστών στην Γερμανία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα νομιμοποιείται έπειτα από 12 χρόνια παρανομίας.

1858
Στο γάμο της Βικτωρίας Αυγούστας, κόρης της βασίλισσας Βικτωρίας, με τον Φρειδερίκο Γ΄ της Γερμανίας παίζεται το Γαμήλιο Εμβατήριο του Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ (Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy).
1909
Η όπερα «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους κάνει πρεμιέρα στην Κρατική Όπερα της Δρέσδης.
1918
Το 3ο Πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ επικυρώνει τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του εργαζόμενου και καταπιεζόμενου λαού.

1919
Οι αντιπρόσωποι της Διάσκεψης Ειρήνης του Παρισιού αποφασίζουν τη συγκρότηση της Κοινωνίας των Εθνών (πρόδρομος του ΟΗΕ).

1925
Γεννιέται στο Μεταξουργείο ο λαϊκός συνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.

Τα αηδόνια που τραγουδούσαν στο Βοτανικό τότε (!) στάθηκαν το «μουσικό σχολείο» του και τον δικό τους «ήχο» προσπαθούσε να «παίξει» κρυφά στο μπουζούκι του πατέρα του, ο οποίος δεν ήθελε με τίποτα να πιάσει ο γιος του «αυτό» το όργανο στα χέρια του.
Μαθητής του νυχτερινού γυμνασίου, θα έχει την ευκαιρία κάθε βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι του να ακούει «χαζεύοντας έξω από το πλεκτό» τον Μάρκο, τον Στράτο και τον Χιώτη, πιτσιρίκο ακόμα, να παίζουν τα τραγούδια που «παίζανε» στις γειτονιές οι φωνογραφιτζήδες.
Ο πόλεμος του ’40 βρίσκει τον Ζαμπέτα να συνεχίζει το νυχτερινό σχολείο, ενώ τα πρωινά έκανε θελήματα σε ένα δικηγορικό γραφείο. Μετακομίζει στο Αιγάλεω, όπου θα ζήσει μέχρι το τέλος της ζωής του. Με την έναρξη του πολέμου έπιασε δουλιά σε ένα εργοστάσιο που έβγαζε καλώδια, στο Ρουφ. Αποκτάει το πρώτο του μπουζούκι και με μια παρεΐτσα στο Αιγάλεω, τον Κώστα Γερανταλή, τον Βαγγέλη Μελιτζούρη και τον Γιώργο Αρώνη, φτιάχνουν το πρώτο συγκρότημά τους. Μέσα στην Κατοχή γνωρίζεται με τον Γιώργο Μπάτη.
Το 1946 παρουσιάζεται να υπηρετήσει τη θητεία του στην αεροπορία απ’ όπου απολύεται το 1950. Ξαναπιάνει δουλιά στο εργοστάσιο, όμως τελικά τα παρατάει μέσα στο ’50 και ξεκινάει επαγγελματική καριέρα ως μουσικός, με τη βοήθεια του γείτονά του Στράτου Παγιουμτζή.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας ξεκίνησε ως συνθέτης γύρω στα 1952 με το τραγούδι «Σαν σήμερα, σαν σήμερα» σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη, για να ακολουθήσει μια μεγάλη πορεία με εκπληκτικά τραγούδια, αλλά και ιδιαίτερη παρουσία ως ένας πολύ μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Ο λυρικός ήχος του είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτος, οι συνθέσεις του είναι «κεντημένες» από ευρηματικότατες εισαγωγές, ενώ οι περισσότερες μελωδίες του στηρίζονται στον απόηχο της καντάδας.
Εμφανίστηκε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, με κορυφαία στιγμή την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και τα θρυλικά πλέον «Παιδιά του Πειραιά». Από το 1970 έως το 1985, ο Γιώργος Ζαμπέτας εμφανίστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
1940
Η «Παλιά ΚΕ» του ΚΚΕ καταγγέλλει την «Προσωρινή Διοίκηση», που είχε κατασκευάσει η Ασφάλεια του Κ. Μανιαδάκη.

1942
Γεννιέται ένας απ’ τους θρύλους του ποδοσφαίρου, ο Πορτογάλος Εουσέμπιο (Εουσέμπιο Ντα Σίλβα Φερέιρα -Eusébio da Silva Ferreira). Ο γεννημένος στη Μοζαμβίκη «μαύρος πάνθηρας», όπως ήταν το παρατσούκλι του, θεωρείται απ’ τους σπουδαιότερους παίκτες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, συνέδεσε την ποδοσφαιρική του καριέρα με τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις με τη φανέλα της Μπενφίκα και της Εθνικής Πορτογαλίας.

Με τους «αετούς» της Λισαβόνα αγωνίστηκε για 15 χρόνια και πανηγύρισε 11 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 1 κύπελλο πρωταθλητριών (1962), σκοράροντας 638 φορές σε 614 ματς. Ήταν πρώτος σκόρερ της Ευρώπης το 1965, το 1966 και το 1968. Με την Εθνική συμμετείχε σε 64 αγώνες, σημειώνοντας 41 γκολ. Αναδείχθηκε κορυφαίος παίχτης στον κόσμο το 1965 (Χρυσή Μπάλα), ενώ ένα απ’ τα χαρακτηριστικά του ως παίκτης ήταν η ταχύτητα του.
1945
Εκατό χιλιάδες λαού της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο ενάντια στις παραβιάσεις των λαϊκών ελευθεριών και τη τρομοκρατία, για πραγματική δημοκρατική, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και τιμωρία των δωσιλόγων.
1945
Τελειώνει η μάχη των Αρδεννών με την ήττα του Γερμανικού στρατού. Ήταν η τελευταία προσπάθεια της ναζιστικής Γερμανίας να αντεπιτεθεί και να διακόψει τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών και αγγλικών δυνάμεων στη δυτική Ευρώπη.

1952
Αμνηστεύονται τα στελέχη του ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών), που στις 31 Μαΐου 1951 είχαν προβεί σε στρατιωτικό κίνημα, το οποίο ακυρώθηκε εν τη γενέσει του έπειτα από παρέμβαση του στρατάρχη Παπάγου.
1966
Απεργιακό κύμα απλώνεται σε όλη τη χώρα, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου, οι αρτεργάτες, οι κτηνίατροι, οι γεωπόνοι, οι δασοπόνοι, οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.
1968
Ολοκληρώνεται η επιτόπια έρευνα αντιπροσωπείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στα στρατόπεδα της Γιούρας και της Λέρου.

Η αντιπροσωπεία έδωσε στη δημοσιότητα μακροσκελέστατη και λεπτομερή έκθεση για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των εξόριστών, τα βασανιστήρια και το γενικότερο τρομοκρατικό κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα.
1971
Ο Ιντι Αμίν Νταντά καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στην Ουγκάντα, ανατρέποντας τον Πρόεδρο Ομπότε.

1972
Ανακοινώνεται ότι εντοπίστηκε και συνελήφθη στις ζούγκλες της αμερικανικής νήσου Γκουάμ ο 56χρονος πια λοχίας του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού Σοΐτσι Γιοκόι, ο οποίος παρέμενε στη θέση του, μη αντιλαμβανόμενος τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

1972
Εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ανακοινώνει την εγκατάσταση στην Ελλάδα μόνιμων ιδιόκτητων αμερικανικών βάσεων για την εξυπηρέτηση των ναυτικών μονάδων του 6ου στόλου.

1982
Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Σουσλόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1954 – 1982).

1985
Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος της μεταδικτατορικής ΕΔΑ. Προπολεμικά ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Αγροτικό Εργατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, συμμετείχε στο ΕΑΜ, το 1945 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και ορίζεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ προδικτατορικά.

Συνελήφθη αρκετές φορές και εξορίστηκε αντίστοιχα. Ήταν υπέρμαχος της διάλυσης των οργανώσεων του ΚΚΕ και της διάχυσης των μελών του στην ΕΔΑ. Στις 31/8/1964 1964 συντάσσει έκθεση με την οποία χαρακτήριζε «σταυρικό» το ζήτημα της συνεργασίας της ΕΔΑ με την Ένωση Κέντρου. Μετά τη δικτατορία, ξαναδημιουργεί την ΕΔΑ ως κομμάτι του οπορτουνιστικού χώρου και συνεργάστηκε με διάφορα κόμματά του.
1990
Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου Άβα Λαβίνια Γκάρντνερ (Ava Lavinia Gardner).

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έλαβε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ θεωρείται από πολλούς μια από τις ομορφότερες παρουσίες που πέρασαν ποτέ από τη μεγάλη οθόνη.
Από τις ταινίες που συμμετείχε ξεχωρίζουν «Ο Παίκτης», «Η Κρυφή Ζωή Μου», «Σύγκρουσις Γιγάντων», «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο», «Μογκάμπο», « Η Ξυπόλητη Κόμισσα», «Ο Άγγελος με τα Κόκκινα», « Το Πέρασμα της Κασσάνδρας» κ.α.
2004
Πεθαίνει η ολλανδή αθλήτρια του στίβου Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν (Francina Elsje Blankers-Koen). Κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948.

2011
Μαζικές διαδηλώσεις ξεσπούν στην Αίγυπτο, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του προέδρου της χώρας Χ. Μουμπάρακ.
2013
«Φεύγει» από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η ηθοποιός Ειρήνη Κουμαριανού.
Γεννήθηκε το 1931 και η καριέρα της ξεκίνησε το 1951. Πρωταγωνίστησε σε αρκετές παραστάσεις κυρίως του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολλές αρχαίες τραγωδίες, κυρίως της Επιδαύρου.

Τηλεοπτικά αγαπήθηκαν πολλές δουλειές της, με την πλέον γνωστή σειρά «Στο παρά πέντε». Έχει στο ενεργητικό της 40 ταινίες και συμμετοχές στο ραδιοφωνικό «Θέατρο της Δευτέρας». Από τις τελευταίες της θεατρικές συμμετοχές ήταν στον «Μάρτυρα Κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι, που ανέβασε η Κάτια Δανδουλάκη στο θέατρό της με τον Δάνη Κατρανίδη και τον Κώστα Σπυρόπουλο.
2015
Πεθαίνει ο μουσικός και τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος (Demis Roussos).

Στην Ελλάδα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τους The Idols σε ηλικία 17 χρόνων. Στο ευρύτερο ακροατήριο έγινε γνωστός το 1968 με το συγκρότημα Aphrodite’s Child, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα ως μπασίστας. Το ξεχωριστό φωνητικό του ύφος προώθησε το συγκρότημα σε διεθνή επιτυχία, ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του στον δίσκο 666, ο οποίος έγινε κλασική επιτυχία.
Μετά από τη διάλυση των Aphrodite’s Child, συνέχισε διάφορες σποραδικές ηχογραφήσεις. Από τη συνεργασία του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, κυκλοφόρησε το 1970 ο δίσκος «Sex Power», και το 1977 ο «Magic». Η επιτυχέστερη συνεργασία τους ήταν το «Race to the End», μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο «Tu Libertad». Το 1982 ο Ρούσσος πήρε μέρος με έκτακτη συμμετοχή στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Blade Runner».
Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του ’70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Το «Forever and Ever» ανέβηκε σε πολλά ευρωπαϊκά charts το 1973. Τα τραγούδια του κυκλοφόρησαν σε διάφορες γλώσσες και είχε επιτυχία στις χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Στην Αμερική το LP «Demis» έγινε χρυσός δίσκος. Το Σεπτέμβρη του 2013, παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.