Σαν Σήμερα 25/11 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 25/11

1343

Τσουνάμι, που προκλήθηκε από σεισμό στη Τυρρηνική θάλασσα, καταστρέφει μεταξύ άλλων τη Νάπολη και το Αμάλφι.

1491

Η Γρανάδα, το τελευταίο προπύργιο των Αράβων στην Ιβηρική Χερσόνησο, παραδίδεται στους χριστιανούς βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδο και Ισαβέλλα.

Παράδοση της Γρανάδας
Πίνακας που αναπαριστά την παράδοση της Γρανάδας

1562

Πεθαίνει ο θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Λόπε δε Βέγα (Lope Félix de Vega Carpio). Ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ισπανικού Χρυσού Αιώνα της μπαρόκ λογοτεχνίας.

Λόπε δε Βέγα
Πορτρέτο του Λόπε δε Βέγα

Η φήμη του στον κόσμο της ισπανικής λογοτεχνίας έπεται μόνο αυτή του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ενώ ο τεράστιος όγκος της λογοτεχνικής παραγωγής του είναι ασύγκριτος, καθιστώντας τον έναν από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς στην ιστορία της λογοτεχνίας. Υπήρξε το «πρότυπο της ισπανικής διάνοιας» για τους συγχρόνους του, ενώ ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες – οι σχέσεις του οποίου με τον Λόπε δε Βέγα ήταν άλλοτε φιλικές και άλλοτε εχθρικές – τον αποκαλούσε «Ο Φοίνιξ της Ευφυΐας» και «Τέρας της Φύσεως».

1686

Γεννιέται ο Δανός ανατόμος και γεωλόγος Νιλς Στένσεν (Niels Steensen), γνωστός και ως Νικολάους Στένο. Ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την πραγματική προέλευση των απολιθωμένων ζώων και ερμήνευσε το σχηματισμό του φλοιού της Γης.

Νιλς Στένσεν
Πορτρέτο του Νιλς Στένσεν

Θεωρείται ο «πατέρας» της γεωλογίας και της στρωματογραφίας. Επίσης, είναι γνωστός για τις ιατρικές του έρευνες σχετικά με τους αδένες, τον εγκέφαλο, την καρδιά και για την ερμηνεία της λειτουργίας των ωοθηκών.

1783

Τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα αποχωρούν από τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων.

1841

Πεθαίνει ο Άγγλος γλύπτης Φράνσις Λέγκατ Τσάντρυ (Francis Legatt Chantrey). Ήταν, ο μεγαλύτερος, μαζί με τον Τζων Φάξμαν, νεοκλασικός καλλιτέχνης στην Αγγλία, αυτοδίδακτος στη γλυπτική.

Φράνσις Λέγκατ Τσάντρυ
Αυτοπορτρέτο του Φράνσις Λέγκατ Τσάντρυ

Το ποικίλο έργο του περιλαμβάνει έφιππους ανδριάντες (Ουέλινγκτον, Γεώργιος Δ΄ στην Πλατεία Τράφαλγκαρ του Λονδίνου), αγάλματα (Γεώργιος Δ΄, Γεώργιος Ουάσινγκτον, Ουίλιαμ Πιτ), προτομές από μάρμαρο του ζωγράφου και χαράκτη Τζων Ράφαελ Σμιθ (1825), του Ουίλιαμ Στιούαρτ, Αρχιεπισκόπου του Άρμαγκ (Armagh), του Σκώτου συγγραφέα Σερ Ουίλιαμ Σκοτ, καθώς και επιτύμβια μνημεία (1ου δούκα του Σάδερλαντ κ. ά.).

Φράνσις Λέγκατ Τσάντρυ
Ανδριάντας του Γεωργίου Κάνινγκ

Φιλοτέχνησε επίσης, κατά παραγγελία του δούκα του Σάδερλαντ, το 1834, τον μαρμάρινο ανδριάντα (ύψους 2,30 μ.) του Άγγλου πολιτικού και ένθερμου φιλέλληνα Τζωρτζ Κάνινγκ (George Canning, 1770 – 1827), που έχει τοποθετηθεί στην Πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα.

1844

Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Καρλ Μπεντς (Karl Friedrich Benz), σχεδιαστής και κατασκευαστής του πρώτου πρακτικού αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο Καρλ Μπεντς
Ο Καρλ Μπεντς

1884

Πεθαίνει ο Γερμανός χημικός Άντολφ Βίλχελμ Χέρμαν Κόλμπε (Adolph Wilhelm Hermann Kolbe). Θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της οργανικής χημείας, επειδή αυτός πρώτος συνέθεσε οργανική ουσία από καθαρά ανόργανες πρώτες ύλες.

Ο Άντολφ Βίλχελμ Χέρμαν Κόλμπε
Ο Άντολφ Βίλχελμ Χέρμαν Κόλμπε

1916

Οι δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο αποσύρει τον ελληνικό στρατό από την Πελοπόννησο ενώ η Πάτρα και ο ισθμός της Κορίνθου τίθενται υπό «συμμαχικό» έλεγχο.

Γαλλικά στρατεύματα στην Αθήνα το 1916
Γαλλικά στρατεύματα στην Αθήνα το 1916

1917

Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στο Βερολίνο με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

Λαϊκές κινητοποιήσεις στο Βερολίνο για τον τερματισμό του ΑΠΠ το 1917
Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στο Βερολίνο

1918

Η Βοϊβοντίνα ανακηρύσσει την απόσχισή της από την Αυστροουγγαρία για να ενταχθεί στο Βασίλειο της Σερβίας.

1927

Με απόφαση του Πολιτικού του Γραφείου το ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση της «τροτσκιστικής – ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης» και εγκρίνει όλα τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι).

Ριζοσπάστη 25/11/1927
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με την απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

1935

Μετά το νόθο δημοψήφισμα του Κονδύλη ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β’ επιστρέφει στην Ελλάδα, 12 χρόνια μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό.

1936

Υπογράφεται το Αντικομιντέρν Σύμφωνο (εναντίον της Κομμουνιστικής Διεθνούς) μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας.

Σύμφωνο Αντικομιντέρν
Η υπογραφή του Συμφώνου Αντικομιντέρν το 1936

1936

Συνέρχεται στη Μόσχα το 8ο Έκτακτο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ το οποίο ψήφισε το νέο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ.

1942

Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και 12 Βρετανοί σαμποτέρ επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου κοντά στη Λαμία, εξουδετερώνουν την εχθρική δύναμη και ανατινάζουν τη γέφυρα.

Γοργοπόταμος
Η ανατιναγμένη γέφυρα του Γοργοπόταμου

1943

Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης μεταξύ των ηγετών των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων, της ΕΣΣΔ (Ι. Β. Στάλιν), των ΗΠΑ (Θ. Ρούσβελτ) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ).

Σύνοδος της Τεχεράνης, 1943
Από την σύνοδο της Τεχεράνης

Στη διάσκεψη θα επαναδιατυπωθεί η δέσμευση για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη (όπου έως τότε το βάρος του πολέμου σήκωνε σχεδόν αποκλειστικά η Σοβιετική Ένωση). Ωστόσο, αυτό θα αργήσει ακόμα 6 μήνες.

1947

Το Αρχηγείο Ηπείρου του ΔΣΕ ξεκινά μεγάλη σύνθετη επιχείρηση με τελικό σκοπό τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας. Περπατώντας έως και 18 ώρες συνεχόμενα, υπό καταρρακτώδη βροχή, οι μονάδες του ΔΣΕ πέτυχαν τον πλήρη αιφνιδιασμό του εχθρού, καταφέρνοντας μια σειρά νίκες.

Κατάληψη της Μουργκάνα
Τμήμα του ΔΣΕ

Στις 27 του μήνα ο ΔΣΕ κατέλαβε και την κωμόπολη του Δελβινακίου, προκαλώντας ενθουσιασμό στις γραμμές του και ανησυχία στο αστικό στρατόπεδο.

1952

Ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλαμβάνεται από τις αρχές.

Νίκος Πλουμπίδης
Ο Νίκος Πλουμπίδης

1952

Πραγματοποιείται συνάντηση του προέδρου της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδη και του πρωθυπουργού Α. Παπάγου, κατά την οποία ο Παπάγος διαβεβαιώνει ότι η ΕΔΑ δεν θα διαλυθεί από το κράτος.

1960

Δολοφονούνται στη Δομινικανή Δημοκρατία οι τρεις από τις τέσσερεις αδελφές Μιραμπάλ.

Οι αδελφές Μιραμπάλ
Οι αδελφές Μιραμπάλ

Και οι τέσσερεις πολέμησαν σθεναρά ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ραφαέλ Τρουχίγιο. Η ιστορία τους έγινε βιβλίο από την Julia Álvarez και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

1969

Ο Τζον Λένον επιστρέφει στη βασίλισσα Ελισάβετ το βραβείο που του είχε απονείμει, όπως και στα άλλα μέλη του συγκροτήματος των «Μπιτλς» (Beatles). Ο Λένον επέστρεψε το βραβείο, διαμαρτυρόμενος για την υποστήριξη της Βρετανίας στον πόλεμο του Βιετνάμ.

The Beatles - Μπιτλς
Οι «Μπιτλς» με το βραβείο της Ελισάβετ

1970

Αυτοκτονεί ο Ιάπωνας συγγραφέας Γιούκο Μισίμα.

Γιούκο Μισίμα
Ο Γιούκο Μισίμα

1973

Με πραξικόπημα, ο Δ. Ιωαννίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της Χούντας, ανατρέπει τον Γ. Παπαδόπουλο. Αυτή η «εσωτερική» αλλαγή στο δικτατορικό καθεστώς σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για το έγκλημα της Κύπρου.

Δ. Ιωαννίδης
Ο Δ. Ιωαννίδης -πίσω δεξιά- με τους υπόλοιπους πρωτεργάτες της Χούντας

1975

Το Σουρινάμ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ολλανδία.

Σουρινάμ
Σημαία του Σουρινάμ

1992

Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας εγκρίνει τη διαίρεση της χώρας στις Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Είχε αποφασιστεί το προηγούμενο καλοκαίρι και εφαρμόστηκε από την 1η Γενάρη του 1993.

Διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας το 1992
Οι σημαίες των κρατών μετά τη διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας

2005

Πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών ο μεγαλύτερος Ιρλανδός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών Τζορτζ Μπεστ (George Best).

Τζωρτζ Μπεστ
Μπεστ εναντίον Πελέ

Γεννημένος στις 22 Μάη 1946 στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας, ο Τζορτζ Μπεστ είχε όλα τα φόντα και τις ευκαιρίες να κάνει μια υπέροχη ζωή… Ο πρώτος σούπερ σταρ ποδοσφαιριστής έκανε το ντεμπούτο του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1963 και σύντομα κατάφερε όχι μόνο να ξεχωρίσει, αλλά να σηκώσει ψηλά τη σημαία του θρυλικού συλλόγου. Έμεινε στους «κόκκινους διαβόλους» μέχρι το 1974 και έγραψε ιστορία κάνοντας το απανταχού φίλαθλο κοινό να «παραμιλάει» με τις επιδόσεις του.

O Τζορτζ Μπεστ πριν ακόμη καταλάβει τι είχε συμβεί, βρέθηκε στα… ουράνια! Ο νεαρός από το Μπέλφαστ βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου αλλά δεν ήταν προετοιμασμένος να αντέξει μια τόσο μεγάλη δόξα… Έφτασε ψηλά και έπεσε απότομα… Η «κατηφόρα» ξεκίνησε το 1972 όταν πια εθισμένος στο ποτό και όχι μόνο, είπε «αντίο» στη μεγάλη του αγάπη, τη Μάντσεστερ… Η πτώση είχε ήδη ξεκινήσει από τα 26 του. Τα επόμενα χρόνια πέρασαν με τον Τζορτζ Μπεστ να μπαινοβγαίνει σε κλινικές αποτοξίνωσης και να παραπαίει αγωνιστικά, ψάχνοντας δουλιά σε όποια ομάδα μπορούσε, για λίγες λίρες. Το 2002 ο Τζορτζ Μπεστ είχε ήδη κατεστραμμένο συκώτι από το ποτό, γεγονός που τον οδήγησε σε μεταμόσχευση ήπατος.

2016

Πεθαίνει ο ηγέτης της Κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, Α’ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (1961-2011) και Πρωθυπουργός της χώρας του (1959-2008). Είχε σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Από φοιτητής, συμμετείχε στο επαναστατικό κίνημα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα στην Κούβα, που είχε την ανοιχτή στήριξη και των ΗΠΑ.

Φιντέλ Κάστρο

Στις 26 Ιούλη του 1953, επικεφαλής ομάδας επαναστατών επιτέθηκε στους στρατώνες της Μονκάδα, με σκοπό να ξεσηκώσει το λαό του Νησιού ενάντια στη δικτατορία. Η απόπειρα αποτυγχάνει και ο ίδιος μαζί με συντρόφους του συλλαμβάνεται. Όμως, η 26η του Ιούλη σηματοδοτεί την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα.

Φιντέλ Κάστρο
Ο Φιντέλ Κάστρο στον ένοπλο αγώνα

Μπροστά στους κατηγόρους του, στις 6 Οκτώβρη του 1953, στο δικαστήριο του Σαντιάγκο της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο λέει: «Όσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα ‘ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει».

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκιση.

Φιντέλ Κάστρο
Ο Φιντέλ Κάστρο στη Νέα Υόρκη

Το 1955, στις 15 του Μάη, ο Κάστρο αποφυλακίστηκε και στις αρχές Ιούλη αναχώρησε για το Μεξικό, όπου οργάνωσε και εκπαίδευσε στρατιωτικά μια ομάδα επαναστατών, από τις τάξεις της οποίας βγήκαν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες της Κουβανέζικης Επανάστασης, όπως ο Καμίλο Σιενφουέγος, ο Χουάν Αλμέιδα και o Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Οι επαναστάτες ξεκίνησαν το αντάρτικο στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα και ο επαναστατικός στρατός που συγκροτήθηκε «ακούμπησε» στη συστηματική πολιτικοστρατιωτική προετοιμασία, που είχε ξεκινήσει το κίνημα της 26ης Ιούλη, με επικεφαλής τον Φ. Πάις, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας, και το Επαναστατικό Διευθυντήριο που απαρτιζόταν από επαναστάτες φοιτητές. Βασίστηκε στη δράση των οργανωμένων δυνάμεων στις πόλεις, στην παράνομη δουλειά που ανέπτυσσαν οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στην αγροτιά και τη νεολαία. Αυτή η προετοιμασία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της επαναστατικής πάλης. Αυτές ήταν και οι κύριες δυνάμεις που προχώρησαν στην ενοποίησή τους στις Ενωμένες Επαναστατικές Δυνάμεις, που οδήγησαν στην επανασύσταση του ΚΚ Κούβας το 1965.

Φιντέλ Κάστρο
Ο Φιντέλ Κάστρο νικητής της επανάστασης

Την 1η Γενάρη του 1959 ο λαϊκός αντάρτικος στρατός της Κούβας μπαίνει θριαμβευτικά στην Αβάνα, μετά από ένα μακρόχρονο αγώνα του λαού της Κούβας ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα, τον οποίο στήριζαν οι ΗΠΑ. Η Κουβανική Επανάσταση απέδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και βρήκε αμέσως την αμέριστη στήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και των τότε σοσιαλιστικών χωρών.

Δύο χρόνια και 4 μήνες μετά την Επανάσταση, ο κουβανικός λαός, με την καθοδήγηση της ηγεσίας του και του ίδιου του Κάστρο , αναχαιτίζει στον Κόλπο των Χοίρων στην παραλία Χιρόν, την εισβολή και απόβαση 1.400 μισθοφόρων που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση.

Σαλβαδόρ Αλιέντε
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε με τον Φιντέλ Κάστρο

Στη μεγάλη διαδήλωση της 16ης του Απρίλη του 1961, στις κηδείες των σκοτωμένων από τις αεροπορικές επιδρομές (λίγο πριν την απόβαση των μισθοφόρων της CIA), ο Φιντέλ Κάστρο , ανακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης. Για δεκαετίες ο Φιντέλ Κάστρο, από τη θέση του Προέδρου της Κούβας και ως επικεφαλής του ΚΚ Κούβας, καθοδήγησε την πάλη του λαού της χώρας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στις δύσκολες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και περικύκλωσης και ιδιαίτερα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες το 1989 – 1991.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φιντέλ Κάστρο, ως ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, αντιμετώπισε δεκάδες απόπειρες δολοφονίας που οργανώθηκαν από τον ιμπεριαλισμό και τους μισθοφόρους του.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...