240 π.Χ.
Καταγράφεται για πρώτη φορά το πέρασμα του Κομήτη του Χάλεϋ.

Είναι περιοδικός κομήτης που εμφανίζεται στην περιοχή της Γης κάθε 75 με 76 χρόνια. Καταγεγραμμένες παρατηρήσεις του κομήτη του Χάλεϋ έχουν βρεθεί στην Κίνα από το 240 π.Χ. Μελετήθηκε εκτενώς για πρώτη φορά και πήρε το όνομά του, το 1682, από τον Έντμουντ Χάλλεϋ, Άγγλο μαθηματικό και αστρονόμο.
1803
Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και ποιητής Ραλφ Γουόλντο Έμερσον (Ralph Waldo Emerson).

Στο κέντρο της σκέψης του είναι ο πρωταρχικός ρόλος της Φύσης έναντι του Ανθρώπου, μέσα από τη θεωρία του υπερβατισμού. Κυριότερο έργο του θεωρείται «Η Φύση».
1834
Οι οπλαρχηγοί επαναστάτες του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο, κατηγορούμενοι ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας του Όθωνα. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Στη συνέχεια, η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθωνας, το Μάιο του 1835.

1889
Γεννιέται ο Ρωσοαμερικανός αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι (Igor Ivanovich Sikorsky), εφευρέτης του ελικοπτέρου.

1919
Ξεκινά τις εργασίες του το 22ο Συνέδριο του Βουλγαρικού Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (των «στενών»).

Αποφασίζει τη μετονομασία του σε Κομμουνιστικό Κόμμα. Την περίοδο αυτή το ΚΚΒ αριθμεί 25.000 μέλη.

1922
Γεννιέται ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ (Enrico Berlinguer), Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (1972-1984).

Ηγήθηκε του αναθεωρητικού ρεύματος του «Ευρωκομουνισμού».

1932
Τέσσερις χιλιάδες εργάτες στο Βόλο πραγματοποιούν συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς ναυτεργάτες. Συγκροτείται διαδήλωση, η οποία χτυπιέται από την Αστυνομία.
1935
Ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Όουενς (James Cleveland “Jesse” Owens) σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα. Μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13.

1938
Οι φασίστες του Φράνκο με τη συνδρομή της αεροπορίας της φασιστικής Ιταλίας εξαπολύουν την πρώτη συστηματική αεροπορική επιδρομή σε πόλη.
Στο Αλικάντε, από τον πρωτοφανή βομβαρδισμό δολοφονούνται 313 ανθρώποι.
1944
Γεννιέται ο Γάλλος τραγουδοποιός Πιερ Μπασλέ (Pierre Bachelet).

Απ’ τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι το «Les corons», με θέμα τους ανθρακωρύχους.
1946
Η Υπεριορδανία (κατόπιν Ιορδανία) ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος (έως τότε βρισκόταν υπό βρετανική εντολή).

1947
Ανοίγει το κολαστήριο της Μακρονήσου, ο μεγαλύτερος τόπος μαρτυρίου, φυσικής και ψυχικής εξόντωσης του αστικού κράτους, αλλά και κορυφαίο σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης.
Από τη Μακρόνησο πέρασαν συνολικά πάνω από 100.000 θεωρούμενοι ως «επικίνδυνοι» οπλίτες και αξιωματικοί, καθώς και πολίτες, κομμουνιστές, ΕΑΜίτες ή άνθρωποι που συνδέονταν απλώς με συγγένεια ή υπόνοια με το ΚΚΕ-ΕΑΜ.
1962
Συγκέντρωση 3.000 επιστημόνων και διανοουμένων πραγματοποιείται στο θέατρο «Κεντρικόν» της Αθήνας, με αίτημα δημοκρατικές ελευθερίες.
1969
Από τους 1.179 πολιτικούς κρατουμένους στο Λακκί Λέρου οι 905 εγκρίνουν τις αποφάσεις της 12ης (1968) και της 13ης (1969) Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

1979
Αμερικανικό αεροσκάφος «DC-10» συντρίβεται στο Σικάγο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 273 επιβάτες του, στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα των ΗΠΑ.

Τέσσερις μέρες αργότερα, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των αεροπλάνων «DC-10» σε ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς οι έρευνες αποκαλύπτουν μοιραίες ατέλειες στη συναρμολόγηση των κινητήρων.
1980
Η Καστοριά κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό τον Ηρακλή με 5-2.

2001
Πεθαίνει ο Κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρδα (Alberto Korda) (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες [Alberto Díaz Gutiérrez]), δημιουργός του γνωστότερου πορτρέτου του Τσε Γκεβάρα.

2020
Ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλοιντ υποκύπτει στο θανατηφόρο πάτημα του ένστολου δολοφόνου του Ντέρεκ Σόβιν. Τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ αποτυπώθηκαν σε βίντεο και έκαναν τον γύρο του κόσμου, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά κινητοποιήσεων που συντάραξαν τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Τζόρτζ Φλόιντ έγιναν το σύνθημα χιλιάδων πορειών διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο, ενάντια στην αστυνομική βία και τον συστημικό ρατσισμό. Αιτήματα που παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα καθώς παρά τις μεγαλειώδεις -προεκλογικές τότε- δηλώσεις στις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, οδήγησαν στην καλύτερη περίπτωση στην λήψη ημίμετρων που διαχειρίζονται την κατάσταση, κουκουλώνοντας τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην βία και τον ρατσισμό.
Στην Ελλάδα, παρά την πανδημία η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, ανέδειξαν τα αίτια της συστημικής βίας και του ρατσισμού, με το σύνθημα «Καπιταλισμός σημαίνει: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”», το οποίο μεταξύ άλλων γράφτηκε σε πανό και τοίχους, σχηματίστηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία και ακούστηκε σε κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα.
2020
Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ακυρώνονται οι διοργανώσεις μπάσκετ Ευρωλίγκα και Eurocup.