811
Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα.
Οι Βούλγαροι, με επικεφαλής τον θηριώδη Χαν Κρουμ, νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α’, ο οποίος έπεσε νεκρός στο πεδίο της μάχης.
Ο Κρουμ τον αποκεφαλίζει και το κεφάλι του επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.
920
Μία συμμαχία χριστιανικών στρατευμάτων από τη Ναβάρρα και τη Λεόν (Ισπανία) κατατροπώνεται από τους μουσουλμάνους στη Παμπλόνα.
1469
Κατά τον Πόλεμο των Ρόδων, διεξάγεται η μάχη του Έντζκοτ Μουρ μεταξύ των δυνάμεων του Ρίτσαρντ Νέβιλ, 16ου κόμη του Γουόρικ, και εκείνων του Εδουάρδου Δ΄ της Αγγλίας.
1529
Ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρρο ορίζεται κυβερνήτης του Περού.
1581
Οι βόρειες Κάτω Χώρες κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από τον βασιλιά Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας.
1703
Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ισπανικής διαδοχής, ο αγροτικός πληθυσμός του Τιρόλου απωθεί τον Βαυαρό πρίγκιπα-εκλέκτορα Μαξιμιλιανό Β΄ Εμμανουήλ έξω από το βόρειο Τιρόλο και έτσι εμποδίζει τον βαυαρικό στρατό, ο οποίος ήταν σύμμαχος με τη Γαλλία, να κατευθυνθεί, όπως σχεδίαζε, προς τη Βιέννη.
1822
Ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν φτάνει στο Γουαγιακίλ, στον Ισημερινό, για να συναντηθεί με τον Σιμόν Μπολίβαρ.
1824
Ο στόλος των επαναστατημένων Ελλήνων βγαίνει στο Αιγαίο για να αποτρέψει τουρκική επίθεση στη Σάμο. Η καθοριστική ναυμαχία έγινε στις 5 Αυγούστου και κατέληξε στην καταστροφή του τουρκικού στόλου.
1856
Γεννιέται ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, κριτικός και δραματουργός Τζορτζ Μπέρναρντ Σω (George Bernard Shaw).
Το 1876 μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου έγραφε τακτικά, αλλά αγωνίστηκε πολύ για να ανταπεξέρχεται οικονομικά.
Το 1895 έγινε κριτικός θεάτρου για το περιοδικό «Saturday Review» και άρχισε να γράφει δικά του δρώμενα. Το έργο του «Pygmalion» μεταφέρθηκε αργότερα δύο φορές σε κινηματογραφική αίθουσα, ενώ το σενάριο που έγραψε για την πρώτη του έκδοση κέρδισε ένα Όσκαρ.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, έγραψε περισσότερα από 60 έργα και κέρδισε πολλά άλλα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Νόμπελ το 1925.
1867
Πεθαίνει ο βασιλιάς Όθωνας.
1875
Γεννιέται ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ (Carl Gustav Jung), θεμελιωτής της αναλυτικής ψυχολογίας.
1875
Γεννιέται στη Σεβίλλη ο Αντόνιο Ματσάδο (Antonio Cipriano José María Machado Ruiz), Ισπανός ποιητής.
Το πρώιμο έργο του εντάσσεται στο κίνημα του μοντερνισμού και αποτελεί μια από τις δεσπόζουσες μορφές του ισπανικού λογοτεχνικού κινήματος γνωστού ως η «Γενιά του ’98» (1898).
Τα έντονα δημοκρατικά του αισθήματα τον ώθησαν στο να αφήσει την πατρίδα του κατά την περίοδο της φρανκικής δικτατορίας και τελικά να αφήσει την τελευταία του πνοή λίγο καιρό αργότερα, εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης της υγείας του.
1891
Η Γαλλία προσαρτά την Ταϊτή.
1894
Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Άλντους Χάξλεϊ (Aldous Leonard Huxley).
Το γνωστότερο έργο του είναι ο “Θαυμαστός καινούργιος κόσμος”, μια εφιαλτική, προφητική ενατένιση ενός τέλειου τεχνοκρατικά πολιτισμού μίας μελλοντικής κοινωνίας που βασίζεται στον φυσικό και ψυχολογικό καταναγκασμό.
Γνωστός είναι επίσης και για το έργο του «Το νησί» (1962), ένα οικολογικό και ανθρωπιστικό μανιφέστο το οποίο θεωρείται προπομπός του κινήματος των χίπις.
1908
Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.
1909
Εργατική εξέγερση εκδηλώνεται στη Βαρκελώνη, που διαρκεί έως τις 31/7 και καταστέλλεται βίαια από την αστυνομία και το στρατό.
Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, ενώ πάνω από 1.700 καταδικάστηκαν από στρατοδικεία για «ένοπλη εξέγερση» σε διάφορες ποινές (εκτέλεση, φυλάκιση, κοκ.).
Η εξέγερση πυροδοτήθηκε με αφορμή την επιστράτευση που ανακοίνωσε η Ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική επέμβασή της στο Μαρόκο.
1909
Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η πολιτική – συνδικαλιστική οργάνωση της «Φεντερασιόν», μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές και συνεπείς σοσιαλιστικές οργανώσεις, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας μας.
Πολυεθνική στη σύνθεσή της, η εφημερίδα της έβγαινε σε 4 γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ισπανοεβραϊκά).
1914
Η αγγλική αστυνομία ανοίγει πυρ κατά Ιρλανδών διαδηλωτών στο Δουβλίνο, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς και 38 τραυματίες.
1919
Πεθαίνει ο Άγγλος ζωγράφος Έντουαρντ Πόυντερ (Edward John Poynter).
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοκλασικής ζωγραφικής στην Αγγλία.
1925
Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο αγώνα του και νικά τον Ηρακλή με 2-1.
Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα.
1928
Γεννιέται ο Στάνλεϊ Κούμπρικ (Stanley Kubrick), Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών.
Το 1951 δημιούργησε την πρώτη του ταινία, ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Day of the Fight».
Γνώρισε την επιτυχία με τις ταινίες «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» (2001: A Space Odyssey, 1968), «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» (A Clockwork Orange), «Μπάρρυ Λύντον» (Barry Lyndon), «Η Λάμψη» (The Shining, 1980), «Full Metal Jacket» και το «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» (Eyes Wide Shut).
1929
Γίνεται η πρώτη δίκη για παράβαση του «Ιδιώνυμου».
Ο φοιτητής Π. Μαρμαρέλης δικάζεται σε 8 μήνες φυλάκιση και 3 μήνες εξορία, γιατί διάβαζε την εφημερίδα «Νεολαία», όργανο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδας (ΟΚΝΕ).
1936
Οι δυνάμεις του Άξονα αποφασίζουν να παρέμβουν στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
1941
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ διορίζει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ, γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Απω Ανατολή.
1943
Στο μοναστήρι της Κορώνας – Καρδίτσας συνέρχεται το Α’ Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ.
1943
Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Σπανός.
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, που έχει βάλει την υπογραφή του σε πολλά αγαπημένα τραγούδια. «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Στην Αλάνα», «Μαρκίζα», «Μια Κυριακή», «Ιδανικός και ανάξιος εραστής» και τόσα ακόμη…
Γεννήθηκε στο Κιάτο, όπου ξεκίνησε και σπουδές πιάνου. Καθώς δούλευε ως πιανίστας στη Σχολή Χορού Ηρώς Σισμάνη, έπαθε ζημιά στα δάχτυλά του, γιατί έπαιζε ατελείωτες ώρες. Μετά από αυτό το γεγονός και με προτροπή του πατέρα του, πάει στο εξωτερικό. Πρώτα Γερμανία, στη συνέχεια Λονδίνο και μετά Παρίσι: «Ο τρίτος σταθμός μου και σημαδιακός. Αισθάνθηκα ότι εκεί ανήκω. Όλη η ψυχοσύνθεσή μου ταίριαζε με το γαλλικό τραγούδι, με τη γαλλική έκφραση, τη γαλλική γλώσσα», όπως είχε εκμυστηρευτεί στο «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη.
Τον εντυπωσιάζει η αριστερή όχθη του Σηκουάνα, εκεί που σύχναζαν οι Γάλλοι καλλιτέχνες. Γνωρίζει τις μπουάτ και βρίσκει δουλειά ως πιανίστας. Συνεργάστηκε με αστέρια της γαλλικής καλλιτεχνικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Ζιλιέτ Γκρεκό, ο Σερζ Γκενσμπούρ κ.ά., ενώ μελοποίησε και Γάλλους ποιητές.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 επιστρέφει στην Ελλάδα. Το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» σε στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου και τη φωνή της 17χρονης, τότε, Καίτης Χωματά. Αυτό το ιδιαίτερο μουσικό ύφος που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, ονομάστηκε «Νέο Κύμα». Τον όρο αυτό – μετάφραση του γαλλικού «Nouvelle Vague» – τον ανέφερε ο ίδιος ο Γιάννης Σπανός στον Αλέκο Πατσιφά της Lyra, στον οποίο άρεσε και τον καθιέρωσε. Ο Μιχάλης Βιολάρης, η Αρλέτα, ο Γ. Πουλόπουλος και πολλές ακόμα νέες φωνές, που δεν είχαν συνδεθεί με άλλο ήχο, συνεργάζονται μαζί του.
Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής όλες αυτές τις δεκαετίες. Συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Τ. Τσανακλίδου, Μ. Μητσιάς κ.ά.), καθώς και με μερικούς από τους μεγαλύτερους Ελληνες στιχουργούς, Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα, Γ. Παπαστεφάνου. Ορόσημα στην πορεία του θεωρούνται οι τρεις «Ανθολογίες», στις οποίες μελοποίησε Έλληνες ποιητές.
Και όπως έχει πει και ο ίδιος: «Αυτή είναι η αίσθηση της απόλυτης τέχνης, η άρνηση στο εύκολο. Να επιλέγεις το δύσκολο και σπουδαίο τραγούδι και στίχος, μουσική, ερμηνεία να γίνονται ένα πράγμα εκείνη τη στιγμή, σαν ένα θεατρικό μονόπρακτο που δεν επαναλαμβάνεται»…
1944
Βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ήταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου.
Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και το μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος. Λίγο πριν ξεψυχήσει, είχε τον εξής διάλογο με τους δημίους της:
-Πώς σε λένε;
-Ελληνίδα
-Από πού είσαι;
-Από την Αθήνα
-Πού μένεις;
-Στην Αθήνα
-Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;
– Όλοι οι Έλληνες.
1946
Το στρατοδικείο των Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο τη πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη.
Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 6 κομμουνιστές. Οι καταδικασμένοι στάθηκαν μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ.
1953
Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1953
Ξεκινά η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Αν και η επίθεση αυτή δεν θα είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο, θα αποτελούσε προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής επανάστασης 6 χρόνια αργότερα.
1956
Εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση της Αιγύπτου η εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ.
Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ στις 29 Οκτωβρίου.
1963
Σεισμός στα Σκόπια (Γιουγκοσλαβία) με απολογισμό 1.100 νεκρούς.
1963
23 άτομα χάνουν τη ζωή τους, όταν ανατρέπεται στη λίμνη Αμβρακία μηχανοκίνητη βάρκα με 35 προσκυνητές που μετέβαιναν σε πανηγύρι σε κοντινό ξωκλήσι.
1978
Πεθαίνει ο Νίκος Κιτσίκης.
Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επιστήμονες της νεότερης Ελλάδας, μέλος και αυτός μια μεγάλης ομάδας επιστημόνων και διανοουμένων (Γ. Σκληρός, Γ. Κορδάτος, Δ. Γληνός, Ν. Καρβούνης, Γ. Ιμβριώτης κ.ά.) που ασπάστηκαν το μαρξισμό στα τέλη της δεκαετίας του ’30, πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και σ’ όλους τους λαϊκούς αγώνες που ακολούθησαν, μέσα απ’ τις γραμμές της Αριστεράς και του ΚΚΕ.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, όπου παρακολούθησε και μαθήματα Φιλοσοφίας,
Το 1916, σε ηλικία 29 χρόνων, εξελέγη καθηγητής στην έδρα Στατικής του ΕΜΠ, όπου δίδαξε μέχρι το 1946, όταν απολύθηκε για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση.
Είναι ο δημιουργός του κλάδου της Στατικής στην Ελλάδα. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Γερουσίας απ’ το 1929 έως το 1935. Το 1931 και το 1935 εξελέγη παμψηφεί πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και έδωσε το σύνθημα για την ανάπτυξη της χώρας κόντρα στις επικρατούσες αντιλήψεις περί «Ψωροκώσταινας».
Το 1937 και το 1945 εξελέγη αντιπρύτανης και πρύτανης του ΕΜΠ, ενώ το 1956 εξελέγη βουλευτής της Δημοκρατικής Ένωσης και το 1958 βουλευτής της ΕΔΑ. Το 1967 εξορίστηκε από τη χούντα στα Γιούρα. Μετά την απελευθέρωσή του έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι, όπου πέθανε το 1978.
1994
Πεθαίνει η Τώνια Μαρκετάκη, δημιουργός με πολύπλευρη προσφορά στην πνευματική ζωή του τόπου, μαθήτευσε από νωρίς στο σχολείο της ζωής.
Σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία και αργότερα εργάστηκε στις καλλιτεχνικές στήλες των εφημερίδων «Δημοκρατική αλλαγή», «Βήμα» και «Ταχυδρόμος», ενώ συνεργάστηκε σε ταινίες των Γκοντάρ και Ρέι. Το 1967 επιχειρεί το πρώτο της βήμα στη φιλμογραφία με τη μικρού μήκους ταινία «Ο Γιάννης και ο Δρόμος». Ακολούθησαν φυλακές, καταδίκες και εξορίες, η περιπλάνησή της στην Αλγερία, όπου γύρισε για λογαριασμό της εκεί κυβέρνησης ντοκιμαντέρ για τους αγρότες. Το 1973, σκηνοθετεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, με τίτλο «Ιωάννης ο Βίαιος». Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου και Α ανδρικού ρόλου. Στη συνέχεια γύρισε τα ντοκιμαντέρ «Νίσυρος», «Επίδαυρος» και την τηλεοπτική σειρά 9 επεισοδίων «Λεμονόδασος». Σκηνοθέτησε πολλά έργα για το θέατρο και το 1983, ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής κινηματογραφίας με την ταινία «Η τιμή της αγάπης». Το 1992 εμφανίζεται στο μετερίζι της κινηματογραφικής δημιουργίας με την ταινία «Κρυστάλλινες νύχτες».
Το έργο της Τώνιας Μαρκετάκη, παρά τον μικρό όγκο του – τρεις μόλις ταινίες – ξεχειλίζει από ενέργεια, από έναν πλούτο ανυπέρβλητης αξίας, που μέσα του διακρίνει κανείς το μεγαλείο της ζωής. Την ίδια τη ζωή, χωρίς διακοσμήσεις. Αληθινή, φωτεινή, ελπιδοφόρα.
1996
Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 83ων κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
2023
Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών η Sinead O’ Connor, η Ιρλανδή τραγουδίστρια που είχε καταγράψει πολλές επιτυχίες και έγινε ευρέως γνωστή το 1990 με το τραγούδι «Nothing compares to U».
Η Sinead O’ Connor αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ τον Γενάρη του 2022 είχε χάσει τον γιο της, ο οποίος είχε βάλει τέλος στη ζωή του σε ηλικία 17 ετών.
Κυκλοφόρησε συνολικά 10 άλμπουμ, ενώ είχε ηχογραφήσει πολλά τραγούδια για ταινίες και είχε συνεργαστεί με πολλούς άλλους γνωστούς καλλιτέχνες.
Κατήγγειλε δημόσια την Καθολική Εκκλησία για περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από τη δεκαετία του ’90.
Το 1999 χειροτονήθηκε ιερέας από μια αίρεση, ενώ το 2018, αφού ασπάστηκε το Ισλάμ άλλαξε το όνομά της σε Shuhada’ Sadaqat. Ωστόσο, συνέχισε να ηχογραφεί και να τραγουδά χρησιμοποιώντας το βαπτιστικό της όνομα.