Σαν Σήμερα 27/1 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 27/1

1596

Πεθαίνει ο θαλασσοπόρος Φράνσις Ντρέικ (Francis Drake).

Αγγλία - Θαλασσοπόροι - Φράνσις Ντρέικ
Πορτρέτο του Φράνσις Ντρέικ από τα τέλη του 16ου αιώνα

Είχε το ελεύθερο να λεηλατεί τις αποικίες και να κάνει εμπόριο σκλάβων. Ήταν ο πρώτος Άγγλος που έκανε τον περίπλου της Γης, την περίοδο  1577-1580.

1606

Αρχίζει η δίκη του Γκάι Φωκς και άλλων συναγωνιστών του για τη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας», η οποία θα λήξει με την εκτέλεσή τους στις 31 Ιανουαρίου.

Αγγλία - Συνωμοσία της Πυρίτιδας, 1606 - Γκάι Φωκς
Ο Γκάι Φωκς (με το καπέλο) συλλαμβάνεται στο υπόγειο του κοινοβουλίου

1765

Γεννιέται στο Σάλτσμπουργκ ο Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart).

Πολιτισμός - Μουσική - Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Πορτρέτο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Aπό πολύ μικρή ηλικία φανέρωσε τη μουσική του μεγαλοφυΐα, καθώς σε ηλικία τριών ετών μπορούσε να τραγουδήσει τις μελωδίες που άκουγε από τον πατέρα του, ενώ σε ηλικία τεσσάρων ετών μπορούσε να επαναλάβει αυτές τις θεωρίες στο πιάνο.

Το 1762 σε ηλικία έξι ετών ο Μότσαρτ έγραψε την πρώτη του σύνθεση, ενώ το ίδιο έτος έδωσε ένα κοντσέρτο ενώπιον του αυτοκράτορα της Αυστρίας, προκαλώντας το γενικό θαυμασμό, τον οποίο, εξάλλου, προκαλούσε, όπου και αν εμφανιζόταν.

Αν και ο Μότσαρτ διορίστηκε στην Αυλή του Σάλτσμπουργκ ως μουσικός, η έμφυτη απέχθειά του στη δουλοπρέπεια και η άρνησή του να τον αντιμετωπίζουν ως μέλος του υπηρετικού προσωπικού, τον ώθησε στην παραίτηση, το 1779, κίνηση που τον κατέστησε τον πρώτο στην ιστορία της μουσικής που συγκρούστηκε με την εξουσία. Ο συνθέτης του «Ιδομενέα», των «Γάμων του Φίγκαρο», του «Ντον Τζιοβάννι» και του «Μαγεμένου αυλού», για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα αριστουργήματα του, έζησε όλη του τη σύντομη ζωή μέσα στη φτώχεια, ενώ καθόλου δεν πρέπει να παρασιωπείται η έχθρα των συναδέλφων του, της οποίας γενεσιουργός αιτία ήταν ο φθόνος προς το πρόσωπό του.

Ο Μότσαρτ «έφυγε» σε ηλικία μόλις 35 ετών και ενταφιάστηκε στον κοινό τάφο των απόρων στον Άγιο Στέφανο της Βιέννης, ενώ λίγο πριν το θάνατό του, ο άνθρωπος που έγραψε την αγνότερη μουσική των αιώνων, χάρισε στην ανθρωπότητα το αριστουργηματικό και ανυπέρβλητο «Ρέκβιεμ» του.

1775

Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ φον Σέλινγκ. Μαζί με τον Γιόχαν Γκότλιμπ Φίχτε, θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γερμανικού ιδεαλισμού.

Επιστήμες - Φιλοσοφία
Ο Φρίντριχ φον Σέλινγκ

1832

Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας μαθηματικός, φωτογράφος και κληρικός Λιούις Κάρολ (Lewis Carroll -πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντκγσον [Charles Lutwidge Dodgson]).

Λιούις Κάρολ
Ο Λιούις Κάρολ

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του είναι «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και τα ποιήματα «Το Κυνήγι του Φιρχαρία» (The Hunting of the Snark) και «Jabberwocky».

1887

Γεννιέται ο Καρλ Μπλέγκεν (Carl William Blegen), Αμερικανός αρχαιολόγος.

ΗΠΑ - Αρχαιολογία - Τροία - Καρλ Μπλέγκεν
Καρλ Μπλέγκεν

Διηύθυνε τις νεώτερες ανασκαφές της Τροίας και κατόρθωσε να χρονολογήσει την Ομηρική Τροία της Ιλιάδας στο 1250 π.Χ. Ανακάλυψε το παλάτι του Νέστορα στην Πύλο.

1901

Πεθαίνει ο Ιταλός μουσικοσυνθέτης Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι (Giuseppe Fortunino Francesco Verdi).

Πολιτισμός - Μουσική - Τζουζέπε Βέρντι
Ξυλογραφία που απεικονίζει τον Τζουζέπε Βέρντι

Η δραματικότητα, η θαυμάσια παρουσίαση χαρακτήρων, ο ρεαλισμός και η κοινωνική του ευαισθησία, η ανανέωση των εκφραστικών του μέσων προς το τέλος της δημιουργίας του τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες όπερας όλων των εποχών.

Όπερές του που αγαπήθηκαν είναι: «Ουμπέρτο», «Ναμπούκο», «Δον Κάρλος», «Οθέλος», «Φάλσταφ», «Ο Χορός των μεταμφιεσμένων» κ.ά.

1903

Δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα «Νέον Άστυ» το μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ «Δράκουλας» σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης 1851 – 1911.

1918

Ξεκινά στην Πετρούπολη σύσκεψη αντιπροσώπων της επαναστατικής πτέρυγας μιας σειράς σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με θέμα την ίδρυση της Γ’ Διεθνούς (27/1-2/2/1918).

1918

Ξεσπά στη Φινλανδία σοσιαλιστική επανάσταση και στο νότιο (βιομηχανικό) τμήμα εγκαθιδρύεται εργατική εξουσία.

Φινλανδία - σοσιαλιστική επανάσταση, 1918
Φινλανδοί επαναστάτες

Εναντίον της κινήθηκαν αμέσως τόσο οι αστικές δυνάμεις (με έδρα τον βορρά), όσο και ο Γερμανικός ιμπεριαλισμός, η στρατιωτική υπεροχή του οποίου ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αντεπανάστασης. Το τελευταίο προπύργιο της επανάστασης, το Βίμποργκ, θα πέσει στις 29 Απριλίου 1919.

Φινλανδία - σοσιαλιστική επανάσταση, 1918
Γερμανοί στρατιώτες στο Ελσίνκι

1926

Η παγκαλική δικτατορία καθορίζει την υποχρεωτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία ειδικών μαθημάτων για «την καταπολέμησιν του κομμουνισμού».

Ελλάδα - Δικτάτορας - Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος

1932

Ο Α. Χίτλερ εισηγείται το πρόγραμμα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος σε συγκέντρωση βιομήχανων και τραπεζιτών στο Ντίσελντορφ.

Γερμανία - Ναζί - Χίτλερ - βιομήχανοι
Ο Χίτλερ με τον βιομήχανο Fr. Thyssen (δεξιά)

1944

Μετά από 900 μέρες σκληρών και ηρωικών μαχών λήγει η πολιορκία του Λένινγκραντ από τις δυνάμεις του Άξονα.

Λένινγκραντ - Πολιορκία, 1944
Ο Κόκκινος Στρατός στα περίχωρα του Λένινγκραντ
Λένινγκραντ - Πολιορκία, 1944
Τάφοι Γερμανών στα περίχωρα του Λένινγκραντ

1945

Οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού (60η Στρατιά του 1ου Ουκρανικού Μετώπου) απελευθερώνουν τους 7.000 περίπου εναπομείναντες κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Ναζιστική Γερμανία - Εγκλήματα - Άουσβιτς
Παιδιά φυλακισμένα στο Άουσβιτς που απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό

1959

Ξεκινά το 21ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ), που διήρκησε έως τις 5/2.

ΕΣΣΔ - ΚΚΣΕ - 21ο Συνέδριο
Από την έναρξη του 21ου Συνεδρίου

1964

Η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τη Λ. Δ. της Κίνας, προκαλώντας τη μετά βίας συγκαλυπτόμενη οργή της Ουάσιγκτον, ενώ μετά την αναγνώριση το Πεκίνο απαιτεί από το Παρίσι να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του με την αστική κυβέρνηση της Ταϊβάν.

1967

Οι αστροναύτες Γκας Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι σκοτώνονται σε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια δοκιμής του διαστημικού σκάφους Απόλλων 1 στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

ΗΠΑ - Διαστημικό πρόγραμμα, 1967- Απόλλων 1
Τμήμα από το κατεστραμμένο διαστημόπλοιο

1972

Πεθαίνει η Αμερικανίδα gospel τραγουδίστρια Μαχάλια Τζάκσον (Mahalia Jackson).

Μαχάλια Τζάκσον
Η Μαχάλια Τζάκσον με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Με την πανίσχυρη κοντράλτο φωνή της αναφερόταν ως «Η Βασίλισσα των Gospel».

Έγινε μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες Gospel στον κόσμο και αναγνωρίστηκε διεθνώς ως τραγουδίστρια και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα.

Ηχογράφησε περίπου 30 άλμπουμ κατά τη διάρκεια της καριέρας της ενώ στα 45άρια της περιλαμβάνονται αρκετά χρυσά.

1973

Με απόφαση της συγκλήτου αναστέλλεται επ’ αόριστον η λειτουργία του Πολυτεχνείου, επειδή οι φοιτητές συνέχιζαν την απεργία τους. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, της Νομικής, της Φιλοσοφικής και της Φυσικομαθηματικής σχολής πραγματοποιούν διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας.

Πολυτεχνείο 1973 - Γενάρης
Από την επέμβαση της αστυνομίας στην διαδήλωση

Ομάδες οικοδόμων προσχώρησαν στη διαδήλωση. Διενεργήθηκαν πολλές συλλήψεις από την Ασφάλεια.

Πολυτεχνείο 1973 - Γενάρης
Οι ασφαλίτες συλλαμβάνουν διαδηλωτή

1973

Στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού υπογράφεται η Συμφωνία για τη Λήξη του Πολέμου και την Αποκατάσταση της Ειρήνης στο Βιετνάμ.

Πόλεμος του Βιετνάμ - Λήξη πολέμου - Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού
Από την υπογραφή της Συμφωνίας

Ωστόσο, ο πόλεμος θα μαινόταν για 2 ακόμα χρόνια, ωσότου οι δυνάμεις των Βιετκόνγκ εισέλθουν νικηφόρες στην πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ Σαϊγκόν στις 30/4/1975.

1976

Σε έκθεση του Κογκρέσου για τις δραστηριότητες της CIA αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.

CIA
Από το εσωτερικό των κτηρίων της CIA

1980

Πεθαίνει ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας (πραγματικό όνομα Γιάννης Χατζηανδρέας). Συγγραφέας της κοσμοπολίτικης διασποράς, γόνος ελληνικής προσφυγικής οικογένειας, στρατευμένος διανοούμενος ήταν ένας άνθρωπος με πολλαπλές ταυτότητες και πλούσια πολιτισμική εμπειρία, η οποία ενισχύθηκε από τα ταξίδια του στην Ιταλία, στην Τσεχοσλοβακία, στην Αυστρία, στην Παλαιστίνη, στη Γαλλία, στην Ελβετία και την Ισπανία.

Ο Στρατής Τσίρκας
Ο Στρατής Τσίρκας

Το 1927 δημοσιεύει στα «Παναιγύπτια» το πρώτο του πεζό με τίτλο «Φεγγάρι». Η πρώτη δημιουργική στιγμή της λογοτεχνικής γραφής συνοδεύεται και με τον αγώνα της βιοπάλης. Τον Ιούλιο του 1937 πηγαίνει στο Παρίσι, όπου γίνεται το Β` Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων για την υπεράσπιση της κουλτούρας ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό. Ο Τσίρκας γράφει μαζί με τον Λάγκστον Χιούις τον «Όρκο» στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

1983

Πεθαίνει ο Γάλλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Λουί ντε Φυνές (Louis de Funès).

Λουί ντε Φυνές
Ο Λουί ντε Φυνές

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς ηθοποιούς στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.

2002

Πεθαίνει η Σοβιετική ακοντίστρια Γελένα Γκορτσακόβα. Κέρδισε χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1952 και του 1964.

Αθλητισμός - ΕΣΣΔ - Στίβος - Ακοντισμός
Η Γελένα Γκορτσακόβα το 1964

Το χάλκινο του 1964 στο Τόκιο ήταν μία απογοήτευση καθώς στα προκριματικά, στις 16 Οκτωβρίου του 1964, η Γκορτσακόβα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με βολή 62.40 μ., που παρέμεινε ακατάρριπτο για οκτώ χρόνια.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...