Σαν Σήμερα 27 Οκτώβρη – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 27/10

939

 Πεθαίνει ο Έθελσταν, ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας, και τον διαδέχεται ο ετεροθαλής αδελφός του Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας.

Έθελσταν, ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας
Έθελσταν, ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας

1275

Παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης του Άμστερνταμ.

1553

Καταδικασμένος ως αιρετικός, ο Μιχαήλ Σερβέτος καίγεται στην πυρά λίγο έξω από τη Γενεύη.

Ο Μιχαήλ Σερβέτος
Ο Μιχαήλ Σερβέτος

1466

Γεννιέται ο Ολλανδός θεολόγος Χέερτ Χέερτσεν ο Ντεζιντέριους Εράσμους Ροτεροντάμους (Desiderius Erasmus Roterodamus), γνωστός ως Έρασμος ή Έρασμος του Ρότερνταμ.

O Έρασμος
O Έρασμος

Ήταν Ολλανδός καθολικός ιερέας, δάσκαλος και θεολόγος. Ο Έρασμος ήταν κλασικός λόγιος που έγραφε σε «καθαρή» λατινική γλώσσα. Έμαθε πολύ καλά αρχαία ελληνικά που δίδαξε για ένα διάστημα στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

1782

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι (Niccolò Paganini).

Νικολό Παγκανίνι
Νικολό Παγκανίνι

Ήταν γιος λιμενεργάτη, ο οποίος τον ώθησε στη μουσική. Από μικρή ηλικία φάνηκε το ταλέντο του -σύντομα ξεπέρασε τους δασκάλους του κι απέκτησε φήμη. Η ζωή του ήταν γεμάτη από γυναίκες και ατέλειωτες ώρες τυχερών παιχνιδιών.

Σύντομα το όνομά του έγινε μύθος εξαιτίας των εξαιρετικών ικανοτήτων του στο βιολί, της εντυπωσιακής δεξιοτεχνίας και τεχνικής του.

Ήταν από του πρώτους μουσικούς που τόλμησε και μάλιστα με επιτυχία να πραγματοποιήσει μεγάλες περιοδείες σε πόλεις της Ευρώπης, από το 1810 έως το 1828.

Η δεινότητά του ήταν τέτοια που άλλοι τον χαρακτήριζαν ως «μουσική θεότητα» και άλλοι ως «τσιράκι» του διαβόλου. Ήταν τόσο ξεχωριστή η μουσική του δεξιοτεχνία που πολλοί πίστευαν και διέδιδαν, ότι ο Παγκανίνι είχε πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο.

Οι συνθέσεις του περιέχουν κυρίως έργα για βιολί και ορχήστρα και μουσική δωματίου. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα Εικοσιτέσσερα Καπρίτσια.

1920

Δολοφονείται στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επέστρεφε από τη Μόσχα, ως αντιπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ.

O Δημοσθένης Λιγδόπουλος
O Δημοσθένης Λιγδόπουλος

Μαζί με τον Λιγδόπουλο, δολοφονήθηκε επίσης ο κομμουνιστής-επαναστάτης Ωρίων Αλεξάκης, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Βαλκάνια.

O Ωρίων Αλεξάκης
O Ωρίων Αλεξάκης

1827

Η τρίτη όπερα του Βιντσέντζο Μπελίνι (Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini), «Ο Πειρατής», κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.

1920

Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει την «Πράξη για τις έκτακτες αρμοδιότητες» εναντίον του απεργιακού κινήματος.

1922

Έχοντας το «πράσινο φως» από την Ιταλική Συνομοσπονδία της Βιομηχανίας, το αστικό πολιτικό σύστημα και το Βατικανό, ο Μπενίτο Μουσολίνι εκδίδει διαταγή για «πορεία εναντίον της Ρώμης».

Ο Μπ. Μουσολίνι κατά την διάρκεια της «πορείας προς την Ρώμη»
Ο Μπ. Μουσολίνι κατά την διάρκεια της «πορείας προς την Ρώμη»

Την επόμενη μέρα εισέρχεται ανενόχλητος στην πρωτεύουσα αναλαμβάνοντας την εξουσία για λογαριασμό της ιταλικής άρχουσας τάξης.

1924

Ιδρύεται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν.

Η σημαία της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν
Η σημαία της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν

1938

Η χημική βιομηχανία «Du Pont» ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, το οποίο ονομάζει νάιλον.

Διαφημιστικό της εταιρίας Du Pont για τις νάιλον κάλτσες
Διαφημιστικό της εταιρίας Du Pont για τις νάιλον κάλτσες

1941

Ο λαός της Αθήνας διαδηλώνει ενάντια στους κατακτητές στην πρώτη επέτειο από την επίθεση των Ιταλών φασιστών κατά της Ελλάδας.

1946

Εκλογές στη Βουλγαρία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται πρώτο λαμβάνοντας το 53,9%. Ο Γκεόργκι Δημητρόφ γίνεται πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Γκεόργκι Δημητρόφ
Ο Γκεόργκι Δημητρόφ

1951

Ορκίζεται η κυβέρνηση του Ν. Πλαστήρα, στην οποία συμμετείχε η ΕΠΕΚ και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

Η κυβέρνηση του Ν. Πλαστήρα
Η κυβέρνηση του Ν. Πλαστήρα

1960

O πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη το Καυταντζόγλειο Στάδιο, που θεμελιώθηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στις 26 Οκτωβρίου 1956.

Το Καυταντζόγλειο Στάδιο
Το Καυταντζόγλειο Στάδιο

Την ίδια μέρα εγκαινιάζονται οι εγκαταστάσεις του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου και του Ν.Ο. Θεσσαλονίκης.

1964

Μιλώντας σε φοιτητές της Θεσσαλονίκης, ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η ένωση Ελλάδας και Κύπρου είναι εξασφαλισμένη, με δεδομένη την ευμενή στάση Αμερικανών και Βρετανών.

1990

Πεθαίνει ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ούγκο Τονιάτσι (Ugo Tognazzi).

Ούγκο Τονιάτσι
Ο Ούγκο Τονιάτσι

Το 1981 κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία του στην ταινία «Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου».

Επίσης, έλαβε υποψηφιότητα για τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού ρόλου για την κωμωδία «L’ immorale» (1968) και ως σκηνοθέτης τη Χρυσή Άρκτο για την ταινία «Il fischio al naso» (1967).

1995

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι (Bettino Craxi) καταδικάζεται ερήμην για διαφθορά.

Μπετίνο Κράξι
Ο Μπετίνο Κράξι

1999

Ένοπλοι ανοίγουν πυρ στο αρμενικό Κοινοβούλιο, σκοτώνοντας τον πρωθυπουργό της χώρας, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και 6 άλλα μέλη.

2005

Μεγάλης κλίμακας αναταραχές ξεσπούν στις φτωχογειτονιές της Γαλλίας με αφορμή το θάνατο δύο παιδιών αφρικανικής καταγωγής, που κυνηγημένα από την αστυνομία ως ύποπτα ληστείας, κατέφυγαν σε υποσταθμό της εταιρίας ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ηλεκτροπληξία.

Αναταραχές στις φτωχογειτονιές της Γαλλίας το 2005
Το Παρίσι στις φλόγες

Η κυβέρνηση Σαρκοζί κήρυξε πολλά μέρη της χώρας σε κατάσταση έκτατης ανάγκης, ενώ 2.888 Γάλλοι συνελήφθησαν.

2013

«Φεύγει» από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο διάσημος Αμερικανός μουσικός και συνθέτης της rock Λου Ριντ (Lewis Allen «Lou» Reed).

Λου Ριντ
Ο Λου Ριντ

Ο Ριντ υπήρξε κιθαρίστας σε μία από τις θρυλικότερες μπάντες στην ιστορία της rock, τους Velvet Underground, που θεωρούνται από τους καταλύτες αυτού του μουσικού ρεύματος, αφού ο ήχος τους επηρέασε πολλές μεταγενέστερες γενιές συγκροτημάτων.

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1942 και νεαρός μαθητής έμαθε κιθάρα και άρχισε να συμμετέχει σε σχολικά συγκροτήματα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 γνώρισε τον οργανίστα Τζον Κέιλ, με τον οποίο ίδρυσαν τους Primitive που αργότερα άλλαξαν το όνομά τους σε Warlocks και που τελικά κατέληξαν στο Velvet Underground.

Οι Velvet Underground διαλύθηκαν το 1970 οπότε ο Λου Ριντ ακολούθησε σόλο καριέρα.

2017

Η Καταλονία κηρύττει ανεξαρτησία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος.

Καταλονία
Από τις διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...