Σαν σήμερα 27 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 27/4

395

Ο αυτοκράτορας Αρκάδιος παντρεύεται την Αιλία Ευδοξία, κόρη του Φράγκου στρατηγού Φλάβιου Βαύδου, η οποία γίνεται μία από τις πιο ισχυρές Βυζαντινές αυτοκράτειρες της ύστερης αρχαιότητας.

Βυζάντιο - Αυτοκράτορας Αρκάδιος
Ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος

711

Μαυριτανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Γιβραλτάρ για να ξεκινήσουν την εισβολή τους στην Ιβηρική Χερσόνησο (Αλ-Άνταλους).

1296

Ο αγγλικός στρατός νικά τον σκωτσέζικο στρατό του Τζων Μπάλλιολ στη μάχη του Ντάνμπαρ.

Αγγλία - Σκωτία - Μάχη του Ντάνμπαρ, 1296
Η Μάχη του Ντάνμπαρ, 1296

1521

Ο Πορτογάλος εξερευνητής θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος (Fernão de Magalhães, γεννήθηκε το 1480) σκοτώνεται στη Μάχη του Μακτάν στις Φιλιππίνες από δυνάμεις ιθαγενών με επικεφαλής τον Λάπου Λάπου.

Πορτογαλία - θαλασσοπόροι - Φερδινάνδος Μαγγελάνος
Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος

Ήταν ο πρώτος που κατάφερε τον περίπλου της Γης, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά. Θεωρείται ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους μεσημβρινούς της Γης, ενώ είναι ο πρώτος διέσχισε προς τα δυτικά τον Ειρηνικό ωκεανό.

1522

Οι ενωμένες δυνάμεις της Ισπανίας και των Παπικών Κρατών νικούν τον γαλλικό και ενετικό στρατό στη μάχη της Μπικόκα.

1539

Επανιδρύεται η πόλη της Μπογκοτά στη Νέα Γρανάδα (σημερινή Κολομβία).

1748

Γεννιέται ο Αδαμάντιος Κοραής.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Αδαμάντιος Κοραής
Ο Αδαμάντιος Κοραής

Δες επίσης: 1833

1791 

Γεννιέται

ο Αμερικανός εφευρέτης του τηλέγραφου και του ομώνυμου κώδικα σημάτων, Σάμιουελ Μορς (Samuel Finley Breese Morse -γεννήθηκε 27 Απριλίου 1791).

Εφευρέσεις - τηλέγραφος - Μορς
Ο Σάμιουελ Μορς με τον τηλέγραφο του

Σπούδασε ζωγραφική και γνώρισε αρκετή επιτυχία ως ζωγράφος ήταν μάλιστα και ένας από τους ιδρυτές της Εθνικής Ακαδημίας Ιχνογραφίας των ΗΠΑ. Εκτός από τη ζωγραφική, πολύ σοβαρά ασχολήθηκε ο Μορς με τη φυσική, όπου αφιέρωνε όλες τις ελεύθερες ώρες του.

Η πρώτη τηλεγραφική γραμμή ήταν Ουάσιγκτον-Βαλτιμόρη και διαδόθηκε μετά παντού -χρησιμοποιήθηκε και στη ναυτιλία.

Ο Μορς εφηύρε και ειδικό αλφάβητο (το 1830), γνωστό και ως Κώδικας Μορς, χωρίς γράμματα αλλά μόνο με τελείες και παύλες που συνδυαζόμενα αντιστοιχούν στα γράμματα του αλφαβήτου και στους αριθμούς 0-9.

1805 

Διεξάγεται η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή, που λυμαίνονται τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι η πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος. Τους πεζοναύτες συνδράμουν 500 έλληνες και άραβες μισθοφόροι. (Α’ Βερβερικός Πόλεμος)

1810

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι “Für Elise”.

1864 

Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός, Γιάννης Μακρυγιάννης.

Ο Μακρυγιάννης μετείχε επίσης στο κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 που απαιτούσε την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας με την υιοθέτηση Συντάγματος.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Μακρυγιάννης
Ο Μακρυγιάννης

Κατόπιν συνέχισε να μάχεται για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαϊκών τάξεων, με αποτέλεσμα το 1851 να κατηγορηθεί για συνωμοσία κατά του βασιλιά, να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε θάνατο. Η ποινή του μετριάστηκε σταδιακά, έμεινε στη φυλακή δυο χρόνια για να αποφυλακιστεί τελικά (1854) με τη μεσολάβηση του Δημητρίου Καλλέργη.

Η υγεία του όμως από τις κακουχίες και τη βαναυσότητα της φυλακής κλονίστηκε. Έτσι ο Μακρυγιάννης απομονώθηκε στο σπίτι του κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός (η συνοικία αυτή φέρει μέχρι σήμερα το όνομά του- «Μακρυγιάννη») όπου και πέθανε.

Λίγες μέρες πριν είχε προαχθεί από την τότε κυβέρνηση στο βαθμό του αντιστράτηγου.

1805

Δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Iτον, επικουρούμενες από Eλληνες, Αραβες και Τούρκους μισθοφόρους, καταλαμβάνουν την πόλη Ντέρνα, στη βόρειο Αφρική, επιχειρώντας να διαλύσουν εστίες πειρατών που μαίνονται τη Μεσόγειο και το βόρειο Ατλαντικό. Είναι η πρώτη επέμβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό στην ιστορία.

1840 

Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος στο παλάτι του Γουεστμίνστερ του Λονδίνου, που σήμερα “φιλοξενεί” τη βρετανική Βουλή.

1875 

Στην Ελλάδα, τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Ελλάδα - Πρωθυπουργία - Χαρίλαος Τρικούπης
Ο Χαρίλαος Τρικούπης

1882 

Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ραλφ Γουόλντο Έμερσον (Ralph Waldo Emerson).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ραλφ Γουόλντο Έμερσον
Ο Ραλφ Γουόλντο Έμερσον

1903

Γεννιέται στην Αδριανούπολη ο Νίκος Ζαχαριάδης.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης , Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931-1935 και Γενικός Γραμματέας της έως το 1956, ήταν ηγέτης αφοσιωμένος στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.

ΚΚΕ - Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης

Ηγήθηκε του Κόμματος σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης, διώξεων, εκτελέσεων, δράσης των κρατικών εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών κατά του ΚΚΕ, ακόμα και διάβρωσης των κομματικών του οργανώσεων στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.

Είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ΚΚΕ στα χρόνια 1931-1936, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία και στην ηρωική πάλη του ΔΣΕ (1946-1949), της κορυφαίας εκδήλωσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Έδειξε ακλόνητη επιμονή στην ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης των παράνομων κομματικών οργανώσεων στα χρόνια 1949-1955, στο συνδυασμό της παράνομης με τη νόμιμη δράση.

ΚΚΕ - Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης στην Τασκένδη

Τον διέκριναν επαναστατική επαγρύπνηση, ταχύτητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, σθένος στην υπεράσπιση της γνώμης του. Ηταν λαϊκός ηγέτης, με διάθεση και πνεύμα ασυμβίβαστο, πρωτοπόρο και μαχητικό.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης έζησε κρατούμενος στα κάτεργα της 4ης Αυγούστου από το 1936 μέχρι το 1941, όταν η ελληνική κυβέρνηση τον παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Γκεστάπο της Βιέννης και από εκεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, μέχρι το Μάη του 1945. Πέρασε την εννιάχρονη δοκιμασία αλύγιστος…

Δες επίσης:

1906 

Γεννιέται ο λογοτέχνης Γιώργος Θεοτοκάς.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Γιώργος Θεοτοκάς
Ο Γιώργος Θεοτοκάς

Θεωρείται ένας από τους εκπροσώπους και τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30.

1908

Πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των 4ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Διαρκούν 6 μήνες έως τις 31 Οκτωβρίου και κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας. Συμμετέχουν 1.999 αθλητές και 36 αθλήτριες.

1909

Το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων αποκρούει αντεπαναστατικό πραξικόπημα από δυνάμεις που πρόσκειντο στον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’, τον οποίο και εκθρονίζουν.

Νεότουρκοι - Οθωμανοί - εμφύλιος - Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β’
Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β’

1910

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση αρνείται να υπογράψει το νόμο για την παροχή του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

1920

Ο Β. Ι. Λένιν ολοκληρώνει το έργο του «Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού».

Λένιν - O «αριστερισμός», παιδική αρρώστια του κομμουνισμού
O «αριστερισμός», παιδική αρρώστια του κομμουνισμού, εκδ. “Σύγχρονη Εποχή”

Στο έργο του αυτό ο Λένιν καταπιάνεται με τον αριστερό οπορτουνισμό, που προέκυψε ως μηχανιστική αντίδραση τμήματος του επαναστατικού κινήματος στο δεξιό οπορτουνισμό και το συμβιβασμό της Δεύτερης Διεθνούς και είχε χαρακτηριστικά όπως: Η υποτίμηση νομοτελειών της κοινωνικής εξέλιξης, η άρνηση του αντικειμενικού χαρακτήρα της επαναστατικής κατάστασης, η υποτίμηση ιδιομορφιών της κάθε χώρας και της εξειδίκευσης της επαναστατικής δράσης, η αναγωγή σε θέση αρχής της άρνησης της κοινοβουλευτικής μορφής πάλης, των συμβιβασμών, των συμμαχιών κλπ.

Ο Λένιν άσκησε οξυμμένη κριτική σε αυτές τις αντιλήψεις, βοηθώντας Κομμουνιστικά Κόμματα να διορθώσουν τα λάθη τους.

1920

Οι εργάτες του Μπακού εξεγείρονται και με τη συνδρομή του Κόκκινου Στρατού εγκαθιδρύουν τη σοσιαλιστική εξουσία. Την επόμενη μέρα ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν

ΕΣΣΔ - Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν
Η σημαία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν

1928

Πεθαίνει ο μαθηματικός Γεώργιος Ρεμούνδος.

1935

Γεννιέται στην Αθήνα ο μεγάλος σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

Το 1953 εισάγεται στη Νομική Σχολή Αθηνών, την οποία εγκαταλείπει στο πτυχίο. Το 1961 φεύγει για τη Γαλλία και γράφεται στη Σορβόνη, όπου παρακολουθεί μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμολογίας, με καθηγητές τον Ζορζ Σαντούλ και τον Μιτρί, τους οποίους ξανασυνάντησε αργότερα στην IDHEC.

Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα εθνολογίας με τον Λεβί Στρος. Για να ανταπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών δουλεύει στη ρεσεψιόν της Σιτέ Ουνιβερσιτέρ (με την ώρα) μαζί με τον γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Θόδωρος Αγγελόπουλος
Με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1998

Το 1962-63 γίνεται δεκτός, ύστερα από εξετάσεις, στην περίφημη σχολή κινηματογράφου IDHEC. Η διαφωνία και σύγκρουσή του με τον καθηγητή της σκηνοθεσίας οδηγεί σε πρόωρη λήξη τις σπουδές του.

Το 1963-64, συνεχίζει τη φοιτητική του διαδρομή στο Musee de l’ homme κοντά στον εθνολόγο – σκηνοθέτη Ζαν Ρους, όπου διδάσκεται το σινεμά – ντιρέκτ. Το 1964 επιστρέφει στην Ελλάδα. Η επάνοδος συνοδεύεται από αναίτιο ξυλοδαρμό του από την αστυνομία καθώς βάδιζε ανύποπτος. Επεισόδιο που τον επηρέασε και άλλαξε τη διάθεση και τα σχέδιά του. Τότε η σκηνοθέτιδα Τώνια Μαρκετάκη του προτείνει να συνεργαστεί με την εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» ως κριτικός.

Προς μεγάλη έκπληξη όλων – και του ιδίου – αντί να γυρίσει στη Γαλλία, όπως ήταν και το αναμενόμενο, έμεινε στην Ελλάδα. Και εργάστηκε ως κριτικός. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, «Εκπομπή», στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Αναπαράσταση», κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ’ όλο τον κόσμο. Είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσεξ (Essex). Το έργο του περιλαμβάνει τις ταινίες «Αναπαράσταση» (1970), «Μέρες του ’36» (1972), «Ο θίασος» (1975), «Οι Κυνηγοί» (1977), «Ο Μεγαλέξανδρος» (1980), «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» (1983), «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), «Ο Μελισσοκόμος» (1986), «Τοπίο στην ομίχλη» (1988), «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» (1991), «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (1995), «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998), «Τριλογία – Ι. Το λιβάδι που δακρύζει» (2003), «Τριλογία – ΙΙ. H σκόνη του χρόνου» (2008).

Ταινίες:

  • 1970: Αναπαράσταση.
  • 1972: Μέρες του ’36.
  • 1975: Ο θίασος.
  • 1977: Οι Κυνηγοί.
  • 1980: Ο Μεγαλέξανδρος.
  • 1983: Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη.
  • 1984: Ταξίδι στα Κύθηρα.
  • 1986: Ο Μελισσοκόμος.
  • 1988: Τοπίο στην ομίχλη.
  • 1991: Το μετέωρο βήμα του πελαργού.
  • 1995: Το βλέμμα του Οδυσσέα.
  • 1998: Μια αιωνιότητα και μια μέρα.
  • 2003: Τριλογία – Ι. Το λιβάδι που δακρύζει.

1936

Ο Ι. Μεταξάς λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από το σύνολο των αστικών κομμάτων της Βουλής. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψηφίζει. Επίσης καταψηφίζουν 3 αστοί βουλευτές.

Ελλάδα - Δικτατορία Μεταξά - Ιωάννης Μεταξάς
Ο Ιωάννης Μεταξάς περνά ανάμεσα σε αυλικούς του που χαιρετούν ναζιστικά

1937

Πεθαίνει

ο Αντόνιο Γκράμσι, ιδρυτής και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας. Το 1913 προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μαζί με τον Τολιάτι και τον Τερατσίνι συγκρότησαν το 1919 την ομάδα «Νέα Τάξη» που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διάδοση του λενινισμού και του μηνύματος της Οχτωβριανής Επανάστασης στην εργατική τάξη της Ιταλίας. Το 1921 η ομάδα αυτή μαζί με άλλους αριστερούς σοσιαλιστές ίδρυσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

Ιταλία - ΚΚ Ιταλίας
Ο Αντόνιο Γκράμσι

Το Νοέμβρη του 1926 συνελήφθη απ’ τους φασίστες και εξορίστηκε. Το 1928 το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλακή. Το 1937 αποφυλακίστηκε ενώ η υγεία του είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Έτσι λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή του πέθανε.

Άφησε μεγάλη θεωρητική κληρονομιά που περιέχεται στα περίφημα «Τετράδια της φυλακής», γραμμένα στα χρόνια της φυλάκισής του.

1941

Ιδρύεται στη Λουμπλιάνα με πρωτοβουλία των κομμουνιστών το Απελευθερωτικό Μέτωπο Σλοβενίας.

Σλοβενία - Κομμουνιστές - Απελευθερωτικό Μέτωπο Σλοβενίας
Μέλη του Απελευθερωτικού Μετώπου Σλοβενίας

1941

Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Όλος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του.

Κατοχή - Γερμανικά στρατεύματα - Αθήνα, 1941
Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα

Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη, αφήνοντας σαν «οπισθοφυλακή» τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος, Κ. Μανιαδάκη, ο οποίος είχε και τη …φροντίδα να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.

1941 

Αυτοκτονεί η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.

Ήταν το τρίτο παιδί του μεγαλοβαμβακέμπορου Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1874.

Μεγαλύτερα αδέλφια της ήταν η Αλεξάνδρα και ο Αντώνης, ο «Τρελαντώνης», ιδρυτής αργότερα του «Μουσείου Μπενάκη». Mετά τη γέννηση της Δέλτα ακολούθησαν άλλα τρία παιδιά, ο Κωνσταντίνος, που πεθαίνει σε ηλικία 2 χρονών, ο Αλέξανδρος και η Aργίνη.

Εκτός από τα κείμενά της, αφηγηματικά ή κριτικά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ζωή της καθώς μεγαλώνει σε ένα σπίτι με έντονη πολιτική δραστηριότητα.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Πηνελόπη Δέλτα
Η Πηνελόπη Δέλτα

Όταν ήταν 19 χρόνων παντρεύτηκε το φιλοδημοτικιστή Φαναριώτη Στέφανο Δέλτα. Η γνωριμία της με τον Ίωνα Δραγούμη, τον Πάλλη, τον Ευταλιώτη, τον Φωτιάδη, τον Ψυχάρη και τον Παλαμά και αργότερα με τους Τριανταφυλλίδη, Γληνό και Δελμούζο, την έφερε σ’ επαφή με τη γενιά των δημοτικιστών εκπαιδευτικών και συγγραφέων. Σκοπός της ζωής της έγινε το παιδικό βιβλίο με μια γλώσσα ζωντανή, όπως η δημοτική.

Τα χρόνια που έζησε η Π. Δέλτα, παράλληλα με τις γλωσσικές ανησυχίες της παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ζήλο τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα που διαδραματίζονταν στη χώρα μας. Καθοριστική για την ίδια της τη ζωή ήταν η είσοδος των γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα μας.

1944 

Μεγάλη απεργία του αθηναϊκού λαού εναντίον της τρομοκρατίας των δυνάμεων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους.

1945 

Ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται από Ιταλούς παρτιζάνους.

1945 

Οι Σύμμαχοι απορρίπτουν πρόταση ειρήνης από τον αρχηγό των SS Χάινριχ Χίμλερ, επιμένοντας στην άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας.

1945

Το Λαϊκό, Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό Κόμμα σχηματίζουν Προσωρινή Κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία.

Αυστρία - ΚΚ Αυστρίας - Λαϊκό κόμμα - Σοσιαλιστικό κόμμα - κυβέρνηση, 1945
Τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης της Αυστρίας

1950 

Η Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το κράτος του Ισραήλ

1957 

Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Κατά το «Δόγμα Αϊζενχάουερ» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνταν να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας προκειμένου να «βοηθήσει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών ζητούσε συνδρομή των ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελέγχονταν από το διεθνή κομμουνισμό».

ΗΠΑ - Προεδρία - Ντουάιτ Αϊζενχάουερ
Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επικυρώνει το «Δόγμα Αϊζενχάουερ»

1960 

Η Δημοκρατία του Τόγκο αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1961 

Η Σιέρα Λεόνε αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σιέρα Λεόνε
Η σημαία της Σιέρα Λεόνε

1970 

Για πρώτη φορά στον κόσμο, σε παρισινό νοσοκομείο, τοποθετείται σε καρδιοπαθή βηματοδότης από πλουτώνιο.

1972

Η Ιαπωνία παραλύει από την απεργία 1,6 εκατ. εργαζομένων.

1974

Πραγματοποιείται στο Ντίσελντορφ της Δυτικής Γερμανίας Διεθνές Σεμινάριο Νεολαίας με τίτλο «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα» που οργάνωσαν οι δυτικογερμανικές προοδευτικές οργανώσεις της νεολαίας, σε συνεργασία με την ΚΝΕ, την ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ και τη ΜΟΔΝΕ. Στο σεμινάριο πήραν μέρος 25 διεθνείς και εθνικές οργανώσεις νέων από 13 χώρες.

1978

Ξεκινά η Εξέγερση του Σαούρ στο Αφγανιστάν. Η εξέγερση ολοκληρώθηκε το επόμενο πρωί με τη δολοφονία του προέδρου του Αφγανιστάν Μοχάμεντ Νταούντ Χαν και την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν.

1981 

Το ποντίκι, ο “αχώριστος φίλος” των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάνει το ντεμπούτο του από την εταιρία Xerox PARC.

1988

Δολοφονείται στην Αθήνα ο ηγέτης της μυστικής οργάνωσης “ASALA”, ο Αγκόπ Αγκοπιάν. Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται στην Αθήνα δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ματ Σάμπρι γραμματέα του κλιμακίου P.L.O. Αθήνας

1990 

Τερματίζεται η 27χρονη εξορία του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής, Τζόε Σλόβο, από το καθεστώς του Απαρτχάιντ.

ΚΚ. Νότια Αφρικής - Τζόε Σλόβο - Νέλσον Μαντέλα
Ο Τζόε Σλόβο με τον Νέλσον Μαντέλα

1992 

Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας
Η σημαία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας

1993

Μετά από ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο, που κράτησε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία

Ερυθραία - Ανεξαρτησία, 1993
Άνδρες του Απελευθερωτικού Στρατού της Ερυθραίας

2007

Πεθαίνει ο σοβιετικός τσελίστας και διευθυντής ορχήστρας Μστισλάβ Ροστροπόβιτς

2008

Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο, ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας.

Πολιτισμός - Μουσική - Μάριος Τόκας
Ο Μάριος Τόκας / Πηγή: mariostokas.gr

Γεννήθηκε το 1954 στη Λεμεσό. Σε ηλικία 20 χρόνων έζησε στην πρώτη γραμμή, ως φαντάρος, την τουρκική εισβολή. Το 1975 ο Μ. Τόκας ήρθε στην Ελλάδα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σταθμός στη διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, που του εμπιστεύθηκε ανέκδοτα ποιήματά του με γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά», δίσκο που κυκλοφόρησε το 1981.

Πολιτισμός - Μουσική - Μάριος Τόκας - Γιάννης Ρίτσος - Στέλιος Καζαντζιδης - Λάκης Χαλκιάς
Μάριος Τόκας, Γιάννης Ρίτσος, Στέλιος Καζαντζιδης, Λάκης Χαλκιάς / Πηγή: mariostokas.gr

Ακολουθούν και άλλα μουσικά έργα σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Κώστα Μόντη, Θεοδόση Πιερίδη, Τεύκρου Ανθία, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Μιχάλη Πασιαρδή και άλλων. Ανάμεσα στα γνωστότερα λαϊκά του τραγούδια: «Αννούλα του χιονιά», «Δίδυμα φεγγάρια», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Η εθνική μας μοναξιά», «Σαν τρελό φορτηγό», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Σ’ αγαπώ», «Τα Λαδάδικα» κ.ά.

Παράλληλα έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Δείτε ακόμα...