380
Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος αναγνωρίζει ως επίσημη θρησκεία του κράτους το χριστιανισμό.

870
Ολοκληρώνεται η Δ΄ Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως η οποία καταδίκασε και καθαίρεσε το Μέγα Φώτιο.
1525
Εκτελείται ο βασιλιάς των Αζτέκων Κουαουτέμοκ κατόπιν διαταγής του κατακτητή Ερνάν Κορτές.

1770
Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων («Ορλοφικά»). Η εξέγερση, της οποίας ηγήθηκαν οι χριστιανοί κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου, αφορίστηκε από το Πατριαρχείο και κατεστάλη από τις οθωμανικές δυνάμεις.

1901
Γεννιέται ο Αμερικανός χημικός Λάινους Καρλ Πόλινγκ ((Linus Carl Pauling).

Τιμήθηκε με δύο Νόμπελ. Το 1954 με το Νόμπελ Χημείας για την εργασία του σχετικά με τη φύση των χημικών δεσμών και την εφαρμογή τους στη διάγνωση της μοριακής δομής πεπλεγμένων ουσιών και το 1962 με το Νόμπελ Ειρήνης, για τους αγώνες τους κατά των πυρηνικών εξοπλισμών. Μαζί με τη Μαρία Κιουρί είναι οι μοναδικοί κάτοχοι δύο βραβείων Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού.
1919
Οι επαναστατημένοι Γερμανοί εργάτες κηρύσσουν τη Σοβιετική Δημοκρατία στην πόλη του Μπράουνσβιγκ.

1921
Στο Βόλο με την καθοδήγηση του ΣΕΚΕ (Κ) κηρύσσεται πανεργατική απεργία και οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον κίνδυνο του θανάτου από την πείνα. Επί δύο μέρες ο λαός κυριαρχεί στην πόλη. Η κυβέρνηση στέλνει στρατό και κτυπά τους εργαζομένους. Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ανάμεσά τους και ο Α. Μπεναρόγια.

1942
Γεννιέται ο Άγγλος μουσικός και ιδρυτής του συγκροτήματος Rolling Stones Μπράιαν Τζόουνς (Lewis Brian Hopkin Jones).

Υπήρξε βιρτουόζος στην κιθάρα και τη φυσαρμόνικα ενώ μπορούσε να παίζει ακόμα 29 μουσικά όργανα. Πέρα από το κλαρινέτο και το σαξόφωνο, στα υπόλοιπα ήταν αυτοδίδακτος.
Η καινοτόμα χρήση ανατολίτικων μουσικών οργάνων όπως το σιτάρ και η μαρίμπα, που εισήγαγε ο Μπράιαν, άλλαξε αποφασιστικά τον ήχο της ροκ σκηνής.
1953
Υπογράφεται στην Άγκυρα, Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας.

1955
Ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται σε αιγυπτιακές στρατιωτικές βάσεις στη Γάζα, σκοτώνοντας 36 στρατιώτες και έξι πολίτες. Οι Αιγύπτιοι διαμαρτύρονται έντονα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
1957
Ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποφασίζουν την ανασυγκρότηση του Κόμματος Φιλελευθέρων.

1968
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στη Στοκχόλμη τη δημιουργία του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).
1971
Στο Λίχτενσταϊν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος, οι άντρες εκλέκτορες αρνούνται το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1977
Με απεργία των εμποροϋπαλλήλων αρχίζει η πειραματική εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Αθήνας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 15 του Μάη.

1979
Δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά πέθαναν από ασιτία το 1978 στις μη-ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής. Τα δέκα εκατομμύρια από αυτά θα ζούσαν, αν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Αυτές τις μακάβριες στατιστικές αποκαλύπτει ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του «Διεθνούς Έτους Παιδιού».
1986
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε (Sven Olof Joachim Palme) δολοφονείται από άγνωστο άνδρα, ενώ περπατούσε με τη σύζυγό του σε δρόμο της Στοκχόλμης.
Μυστηριώδης οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη αναφέρει ότι «η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στα βιβλία της Ιστορίας».

O Ούλοφ Πάλμε διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας του, προτού δολοφονηθεί το 1986.
Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας. Το 1949 εντάχθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο σύντομα αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος. Το 1968 διαδέχτηκε τον πρωθυπουργό Ερλάντερ στην πρωθυπουργία και στην αρχηγία του κόμματος. Υπερασπίστηκε την ειρήνη στα πλαίσια του πασιφισμού κρατώντας «ίσες» αποστάσεις από ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση αγνοώντας τον επιθετικό ρόλο του ιμπεριαλισμού. Αντιτάχθηκε στα φαινόμενα ρατσισμού ενώ κάτω από την πίεση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης στη Σοβιετική Ένωση αύξησε τις κοινωνικές παροχές στη χώρα του.
1994
Συρία, Ιορδανία και Λίβανος αποχωρούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, λόγω της σφαγής των Παλαιστινίων στη Χεβρώνα.
1997
Σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Αρντεμπίλ στο Ιράν. Πάνω από 1.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, 2.000 τραυματίζονται και 40 χωριά καταστρέφονται.
2023
Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα εξελίσσεται στα Τέμπη. Δύο αμαξοστοιχίες συγκρούονται μετωπικά με αποτέλεσμα να ΄΅χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, κυριώς φοιτητές.

Η οργή του κόσμου τεράστια, ξεσπάνε μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη τη χώρα. Η πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις αλλά κυρίως οι αποκαλύψεις του ΚΚΕ και των συνδικαλιστών που συπειρώνται στο ΠΑΜΕ, ξετυλίγεται το κουβάρι των ευθυνών της ΕΕ αλλά και της κυβέρνησης ΝΔ, που παίρνοντας τη σκυτάλη απο το ΣΥΡΙΖΑ – που παρέδωσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ιταλικό μονοπώλιο- και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που υπέταξαν το δικαίωμα του λαού σε ασφαλείς και φθηνές μετακινήσεις στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Από το 2020 η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ προμήνυε χτύπημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ τόνιζε χαρακτηριστικά στο ερώτημά της πως υπάρχουν από τη στρατηγική της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων «σοβαροί κίνδυνοι συνολικότερα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων αλλά και των επιβατών».
Απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Schmit, χαρακτήριζε προκλητικά την απελευθέρωση των μεταφορών ως «διαδικασία αναγκαία για την επίτευξη της βιωσιμότητας των σιδηροδρομικών μεταφορών» και σημείωνε: «Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν ανεξάρτητες κατά την άσκηση των διοικητικών, οικονομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων τους και να διοικούνται σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν στους τελικούς χρήστες»

Η απελευθέρωση της αγοράς των μεταφορών αλλά και η λειτουργία με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος των κρατικών επιχειρήσεων είναι που γεννούν τέτοιες τραγωδίες. Όσο οι σιδηρόδρομοι λειτουργούν με επίκεντρο την κερδοφορία των λίγων τόσο θα υπάρχει ο κίνδυνος για ανάλογα δυστυχήματα και στο μέλλον.