Σαν σήμερα 28 Μαΐου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 28/5

585 π.Χ.

Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει για πρώτη φορά στον κόσμο ηλιακή έκλειψη.

Αρχαία Ελλάδα - Θαλής ο Μιλήσιος
Άγαλμα του Θαλή του Μιλήσιου

1738

Γεννιέται ο Γάλλος γιατρός Ιωσήφ Ιγνάτιος Γκιγιοτέν (Joseph Ignace Guillotin), το όνομα του οποίου πήρε η γκιλοτίνα.

Γαλλική επανάσταση - Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν - γκιλοτίνα
Ο Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν, ο γιατρός που εφεύρε την γκιλοτίνα

1871

Η Παρισινή Κομμούνα πνίγεται στο αίμα. Η αγριότητα των νικητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Εργατική Τάξη - Κομμούνα του Παρισιού
Κομμουνάροι που εκτελέστηκαν ενώ ήταν αιχμάλωτοι

Σχεδόν 100.000 Παριζιάνοι πλήρωσαν με φυλακή, εξορία, εκτόπιση ή θάνατο. Σ’ ένα τηλεγράφημά του, εκείνων των ημερών, ο Θιέρσος (Πρωθυπουργός της Γαλλίας, πρωταγωνιστής της αντεπανάστασης) ομολογούσε: «Η γη στρώθηκε από τα πτώματά τους και το φρικιαστικό αυτό θέαμα θα χρησιμεύσει για να δοθεί ένα μάθημα». Όντως, το μάθημα δόθηκε. Το προλεταριάτο στο εξής όφειλε να μη δείξει τόσο υπερβολική μεγαλοψυχία απέναντι στους ταξικούς εχθρούς του, όση έδειξε η Κομμούνα στις κυρίαρχες τάξεις της Γαλλίας.

Εργατική Τάξη - Κομμούνα του Παρισιού
Εξόριστοι Κομμουνάροι στη χερσόνησο Ντούκο

Τα γεγονότα της εποχής εκείνης ανέδειξαν για πρώτη φορά την εργατική τάξη στην εξουσία, έστω και για 72 μέρες, και απέδειξαν, για πρώτη φορά, στην ιστορία της ταξικής πάλης και των επαναστάσεων ότι η εργατική τάξη βρίσκεται στο προσκήνιο των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων «ως τάξη για τον εαυτό της», χειραφετημένη πολιτικά από την αστική τάξη. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Μαρξ στο έργο του «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», «ήταν η πρώτη επανάσταση με την οποία η εργατική τάξη αναγνωρίστηκε ανοιχτά σαν η μόνη τάξη που ήταν ακόμα ικανή για κοινωνική πρωτοβουλία».

Το ιστορικό έργο της Κομμούνας είναι έργο ζωτικής σημασίας για την ταξική πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για την ίδια την επανάσταση, για τη θεωρητική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση του υποκειμενικού παράγοντα που αντικειμενικά επωμίζεται το καθήκον της εκπλήρωσης της ιστορικής του αποστολής: Να δρα με κάθε μέσο και αποτελεσματικά ώστε να γίνεται ο μοχλός για το νομοτελειακό πέρασμα στην ανώτερη κοινωνική βαθμίδα της ιστορίας, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

1888

Γεννιέται ο Τζίμι Θορπ (Jim Thorpe), ινδιάνος αθλητής του στίβου.

Αθλητισμός - Στίβος - Πυγμαχία - Τζίμι Θορπ
Ο Τζίμι Θορπ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 κατέκτησε χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και το δέκαθλο, τα οποία όμως του αφαιρέθηκαν επειδή έπαιξε επαγγελματικό μποξ και του επιστράφηκαν μετά θάνατον, το 1982.

1924

Πεθαίνει ο ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής Ιωάννης Πολέμης.

Πολιτισμός - Ποίηση - Ιωάννης Πολέμης
Ο Ιωάννης Πολέμης

Μαζί με τον Κωστή Παλαμά και τον Γεώργιο Δροσίνη, ανήκαν στη «γενιά του 1880». Έγραψε κυρίως λυρικά και δραματικά ποιήματα στη δημοτική. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και καλοσύνη. Ήταν υπερμάχους του δημοτικισμού.

1926

Στην Πορτογαλία εκδηλώνεται πραξικόπημα και εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς.

Πορτογαλία - Δικτατορία, 1926
Από το πραξικόπημα του 1926

1937

Πεθαίνει ο Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος Άλφρεντ Άντλερ (Alfred Adler), ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας. Υπήρξε συνεργάτης του Φρόιντ αλλά δεν ενστερνίστηκε μεγάλο τμήμα των απόψεών του.

Επιστήμες - Ψυχολογία - Ιατρική
Ο Άλφρεντ Άντλερ

1937

Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν (Arthur Neville Chamberlain – Κόμμα των Συντηρητικών) αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αγγλία - Πρωθυπουργία - Νέβιλ Τσάμπερλεν - Ναζιστική Γερμανία - Χίτλερ
Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Τσάμπερλεν με τον Χίτλερ

Ο Τσάμπερλεν θα πρωταγωνιστήσει στην πολιτική της Βρετανίας απέναντι στη χιτλερική Γερμανία και την «ενθάρρυνση» της επιθετικότητάς της έναντι της Σοβιετικής Ένωσης. Θα παραιτηθεί υπέρ του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 10 Μαΐου του 1940, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού λόγω του πολέμου.

1940

Ο βασιλιάς Λεοπόλδος (Leopold Filips Karel Albert Meinrad Hubertus Maria Miguel) υπογράφει την παράδοση του Βελγίου στους Γερμανούς, έπειτα από μόλις 18 μέρες εχθροπραξιών και παρά το γεγονός ότι τους Βέλγους είχαν ενισχύσει και στρατεύματα από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Β'ΠΠ - Βέλγιο - βασιλιάς Λεοπόλδος -  παράδοση, 1940
Ο βασιλιάς του Βελγίου Λεοπόλδος κατά την παράδοση του Βελγίου στους Γερμανούς

1941

Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών ιδρύεται στην Αθήνα η οργάνωση της Εθνικής Αλληλεγγύης (ΕΑ).

Εθνική Αλληλεγγύη
Η σφραγίδα της Εθνικής Αλληλεγγύης

Η Εθνική Αλληλεγγύη έγινε στα χρόνια της Κατοχής μια από τις μαζικότερες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στην αντίσταση.

1949

Ο ΔΣΕ Κεφαλονιάς μπαίνει στο Αργοστόλι. Τον επόμενο μήνα το νησί κηρύχθηκε «εν πολεμικό συναγερμό», ενώ οι αστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με μονάδες του κυβερνητικού στρατού.

ΔΣΕ - Κεφαλονιά
Άνδρες του ΔΣΕ Κεφαλονιάς

1957

Μεγάλη 24ωρη απεργία σε Αθήνα, Πειραιά, Λαύριο και Ελευσίνα, με αιτήματα «30% αύξηση στα μεροκάματα» και «ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις.»

1987

Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ (Karol Józef Wojtyła) γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τη Βρετανία μετά το σχίσμα του 1531, το οποίο οδήγησε στην ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Θρησκεία - Πάπας Ιωάννης - Μεγάλη Βρετανία - επίσκεψη, 1987
Από την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη στη Μεγάλη Βρετανία

1997

Η «17 Νοέμβρη» εκτελεί στον Πειραιά τον εφοπλιστή Κωνσταντίνο Περατικό.

Ελλάδα - εφοπλιστής Περατικός - "17 Ν" - δολοφονία, 1997
Το σημείο της δολοφονίας του εφοπλιστή Περατικού

2003

Πεθαίνει ο Βέλγος χημικός Ίλια Πρίγκοζιν, με σημαντικό έργο στο πεδίο της θερμοδυναμικής. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1977.

Επιστήμες - Χημεία - Ίλια Πρίγκοζιν
Ο Ίλια Πρίγκοζιν

2014

Πεθαίνει η Μάγια Αγγέλου (Maya Angelou), μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της αμερικανικής διανόησης, συγγραφέας, ποιήτρια, ηθοποιός, χορεύτρια, τραγουδίστρια.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ποίηση - Θέατρο - Χορός - Μουσική - Μάγια Αγγέλου
Η Μάγια Αγγέλου

Η Μάγια Αγγέλου διατήρησε το ελληνικό επώνυμό της μετά το γάμο της με τον Έλληνα Τος Άγγελος , πρώην ναυτικό, το 1951, με τον οποίο χώρισαν τρία χρόνια αργότερα.

Προσωπική φίλη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έδωσε αγώνες κατά του ρατσισμού, ενώ στα βιβλία της αναφερόταν πάντα τόσο στο θέμα του ρατσισμού, όσο και της οικογένειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν και δεν τελείωσε ποτέ κάποια πανεπιστημιακή σχολή, η Μάγια Αγγέλου κατείχε περισσότερους από 30 επί τιμή πανεπιστημιακούς τίτλους και όλοι την αποκαλούσαν «Δόκτωρ Αγγέλου ». Έχει λάβει αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις και έχει επηρεάσει με το έργο και την παρουσία της γενιές και γενιές – κυρίως γυναικών – σε ολόκληρο τον κόσμο.

2020

«Καζάνι» που βράζει από οργή για τα ατέλειωτα θύματα αστυνομικής, ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ είναι η Μινεάπολις.

Για δεύτερο 24ωρο, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού άνεργου Τζορτ Φλόιντ.

ΗΠΑ - Ρατσισμός - αστυνομική βία - δολοφονία Τζορτζ Φλόυντ
Από τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού

Διαδηλώσεις έγιναν έξω από το σπίτι του λευκού αστυνομικού που, όπως καταγράφηκε σε βίντεο, πατούσε με το πόδι του επί πέντε λεπτά το σβέρκο του θύματός του. Ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι ζήτησε, νωρίτερα, από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση εναντίον του λευκού αστυνομικού που ουσιαστικά προκάλεσε τον θάνατο του Φλόιντ.

Στη διάρκεια των επεισοδίων δεν έλειψαν οι λεηλασίες καταστημάτων και οι βανδαλισμοί στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένα άτομο. Το θύμα φέρεται πως έπεσε νεκρό πιθανώς από τις σφαίρες ένοπλου καταστηματάρχη.

Διαδηλώσεις έγιναν και στο Λος Άντζελες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...