Σαν σήμερα 28 Μαΐου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 28/5

585 π.Χ.

Θαλής ο Μιλήσιος
Θαλής ο Μιλήσιος

Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει για πρώτη φορά στον κόσμο ηλιακή έκλειψη.

1738

Joseph Gillotine
Joseph Gillotine – ο γιατρός που εφεύρε την γκιλοτίνα

Γεννιέται ο Γάλλος γιατρός Ιωσήφ Ιγνάτιος Γκιγιοτέν (Joseph Ignace Guillotin), το όνομα του οποίου πήρε η γκιλοτίνα.

1871

Παρισινή Κομμούνα
Αιχμάλωτοι Κομμουνάροι που εκτελέσθηκαν ενώ ήταν αιχμάλωτοι

Η Παρισινή Κομμούνα πνίγεται στο αίμα. Η αγριότητα των νικητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σχεδόν 100.000 Παριζιάνοι πλήρωσαν με φυλακή, εξορία, εκτόπιση ή θάνατο. Σ’ ένα τηλεγράφημά του, εκείνων των ημερών, ο Θιέρσος (Πρωθυπουργός της Γαλλίας, πρωταγωνιστής της αντεπανάστασης) ομολογούσε: «Η γη στρώθηκε από τα πτώματά τους και το φρικιαστικό αυτό θέαμα θα χρησιμεύσει για να δοθεί ένα μάθημα». Όντως, το μάθημα δόθηκε. Το προλεταριάτο στο εξής όφειλε να μη δείξει τόσο υπερβολική μεγαλοψυχία απέναντι στους ταξικούς εχθρούς του, όση έδειξε η Κομμούνα στις κυρίαρχες τάξεις της Γαλλίας.

Τα γεγονότα της εποχής εκείνης ανέδειξαν για πρώτη φορά την εργατική τάξη στην εξουσία, έστω και για 72 μέρες, και απέδειξαν, για πρώτη φορά, στην ιστορία της ταξικής πάλης και των επαναστάσεων ότι η εργατική τάξη βρίσκεται στο προσκήνιο των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων «ως τάξη για τον εαυτό της», χειραφετημένη πολιτικά από την αστική τάξη. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Μαρξ στο έργο του «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», «ήταν η πρώτη επανάσταση με την οποία η εργατική τάξη αναγνωρίστηκε ανοιχτά σαν η μόνη τάξη που ήταν ακόμα ικανή για κοινωνική πρωτοβουλία».

Παρισινή Κομμούνα
Εξόριστοι Κομμουνάροι στη χερσόνησο Ντούκο

Το ιστορικό έργο της Κομμούνας είναι έργο ζωτικής σημασίας για την ταξική πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για την ίδια την επανάσταση, για τη θεωρητική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση του υποκειμενικού παράγοντα που αντικειμενικά επωμίζεται το καθήκον της εκπλήρωσης της ιστορικής του αποστολής: Να δρα με κάθε μέσο και αποτελεσματικά ώστε να γίνεται ο μοχλός για το νομοτελειακό πέρασμα στην ανώτερη κοινωνική βαθμίδα της ιστορίας, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

1888

Jimmy Thorp

Γεννιέται ο Τζίμι Θορπ (Jim Thorpe), ινδιάνος αθλητής του στίβου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 κατέκτησε χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και το δέκαθλο, τα οποία όμως του αφαιρέθηκαν επειδή έπαιξε επαγγελματικό μποξ και του επιστράφηκαν μετά θάνατον, το 1982.

1924

Ιωάννης Πολέμης

Πεθαίνει ο Ιωάννης Πολέμης. Έλληνας ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής. Μαζί με τον Κωστή Παλαμά και τον Γεώργιο Δροσίνη, ανήκαν στη «γενιά του 1880». Έγραψε κυρίως λυρικά και δραματικά ποιήματα στη δημοτική. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και καλοσύνη. Ήταν υπερμάχους του δημοτικισμού.

1926

Δικτατορία στην Πορτογαλία 1926
Δικτατορία στην Πορτογαλία 1926

Στην Πορτογαλία εκδηλώνεται πραξικόπημα και εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς.

1937

Alfred Adler
Alfred Adler – Αυστριακός ψυχολόγος, ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας

Πεθαίνει ο Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος Άλφρεντ Άντλερ (Alfred Adler), ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας. Υπήρξε συνεργάτης του Φρόιντ αλλά δεν ενστερνίστηκε μεγάλο τμήμα των απόψεών του.

1937

Nevil Champerlane
Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Τσάμπερλεν με τον Χίτλερ

Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν (Arthur Neville Chamberlain – Κόμμα των Συντηρητικών) αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο Τσάμπερλεν θα πρωταγωνιστήσει στην πολιτική της Βρετανίας απέναντι στη χιτλερική Γερμανία και την «ενθάρρυνση» της επιθετικότητάς της έναντι της Σοβιετικής Ένωσης. Θα παραιτηθεί υπέρ του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 10 Μαΐου του 1940, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού λόγω του πολέμου.

1940

Leopold
Ο βασιλιάς του Βελγίου Λεοπόλδος κατά την παράδοση του Βελγίου στους Γερμανούς

Ο βασιλιάς Λεοπόλδος (Leopold Filips Karel Albert Meinrad Hubertus Maria Miguel) υπογράφει την παράδοση του Βελγίου στους Γερμανούς, έπειτα από μόλις 18 μέρες εχθροπραξιών και παρά το γεγονός ότι τους Βέλγους είχαν ενισχύσει και στρατεύματα από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

1941

Εθνική Αλληλεγγύη
Η σφραγίδα της Εθνικής Αλληλεγγύης

Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών ιδρύεται στην Αθήνα η οργάνωση της Εθνικής Αλληλεγγύης (ΕΑ). Η Εθνική Αλληλεγγύη έγινε στα χρόνια της Κατοχής μια από τις μαζικότερες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στην αντίσταση.

1949

ΔΣΕ - Κεφαλονιά
ΔΣΕ – Κεφαλονιά

Ο ΔΣΕ Κεφαλονιάς μπαίνει στο Αργοστόλι. Τον επόμενο μήνα το νησί κηρύχθηκε «εν πολεμικό συναγερμό», ενώ οι αστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με μονάδες του κυβερνητικού στρατού.

1957

Μεγάλη 24ωρη απεργία σε Αθήνα, Πειραιά, Λαύριο και Ελευσίνα, με αιτήματα «30% αύξηση στα μεροκάματα» και «ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις.»

1987

Πάπας Ιωάννης
Επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη στη Μεγάλη Βρετανία

Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ (Karol Józef Wojtyła) γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τη Βρετανία μετά το σχίσμα του 1531, το οποίο οδήγησε στην ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

1997

Περατικός
Το σημείο της δολοφονίας του εφοπλιστή Περατικού

Η «17 Νοέμβρη» εκτελεί στον Πειραιά τον εφοπλιστή Κωνσταντίνο Περατικό.

2003

Ίλια Πρίγκοζιν
Ίλια Πρίγκοζιν

Πεθαίνει ο Βέλγος χημικός Ίλια Πρίγκοζιν, με σημαντικό έργο στο πεδίο της θερμοδυναμικής. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1977.

2014

Maya Angelou

Πεθαίνει η Μάγια Αγγέλου (Maya Angelou), μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της αμερικανικής διανόησης, συγγραφέας, ποιήτρια, ηθοποιός, χορεύτρια, τραγουδίστρια. Η Μάγια Αγγέλου διατήρησε το ελληνικό επώνυμό της μετά το γάμο της με τον Έλληνα Τος Άγγελος , πρώην ναυτικό, το 1951, με τον οποίο χώρισαν τρία χρόνια αργότερα. Προσωπική φίλη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έδωσε αγώνες κατά του ρατσισμού, ενώ στα βιβλία της αναφερόταν πάντα τόσο στο θέμα του ρατσισμού, όσο και της οικογένειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και δεν τελείωσε ποτέ κάποια πανεπιστημιακή σχολή, η Μάγια Αγγέλου κατείχε περισσότερους από 30 επί τιμή πανεπιστημιακούς τίτλους και όλοι την αποκαλούσαν «Δόκτωρ Αγγέλου ». Έχει λάβει αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις και έχει επηρεάσει με το έργο και την παρουσία της γενιές και γενιές – κυρίως γυναικών – σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...