Σαν Σήμερα 29 Οκτώβρη – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 29/10

969

Τα βυζαντινά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αντιόχεια της Συρίας.

1590

Πεθαίνει ο Ολλανδός γλύπτης, ποιητής, πολυμαθής φιλόσοφος, ουμανιστής θεολόγος, νομικός και πολιτικός Ντιρκ Κούρνερτ (Dirck Volckertszoon Coornhert).

Ντιρκ Κούρνερτ
Πορτρέτο του Κούρνερτ, φιλοτεχνημένο από τον Κορνέλις φαν Χάρλεμ

Θεωρείται ένας από τους πατέρες της ολλανδικής αναγεννησιακής διδασκαλίας, γι´ αυτό και κάποιοι του αποδίδουν τη σύνθεση των στίχων του εθνικού ύμνου της Ολλανδίας, του Het Wilhelmus. Επίσης μετέφρασε στα Ολλανδικά τις πρώτες δώδεκα ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου.

1618

Ο Άγγλος τυχοδιώκτης, συγγραφέας και αυλικός Ουόλτερ Ράλεϊ (Walter Ralegh) αποκεφαλίζεται για συνωμοσία κατά του Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας.

Ουόλτερ Ράλεϊ
Πορτρέτο του Ουόλτερ Ράλεϊ

1787

Η όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart) «Ντον Τζοβάννι» κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.

1783

Πεθαίνει ο  Γάλλος μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, φιλόσοφος και θεωρητικός της μουσικής Ζαν Μπατίστ λε Ροντ ντ’ Αλαμπέρ (Jean Baptiste le Rond d’Alembert).

Ζαν Μπατίστ λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ
Ζαν Μπατίστ λε Ροντ ντ’ Αλαμπέρ

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς και φυσικούς του 18ου αιώνα. Επιπλέον βοήθησε τον Ντιντερό στη συγγραφή της περίφημης Εγκυκλοπαίδειας

1863

Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός από τον Ελβετό Ερρίκο Ντινάν.

Τα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
Τα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού

1882

Γεννιέται ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και διπλωμάτης Ζαν Ζιρωντού (Hippolyte Jean Giraudoux).

Ζαν Ζιρωντού
Ο Ζαν Ζιρωντού

Θεωρείται από τους σπουδαιότερους Γάλλους δραματουργούς του Μεσοπολέμου.

1888

Υπογράφεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με την οποία διασφαλίζεται η ελεύθερη θαλάσσια διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ κατά τη διάρκεια πολέμου και ειρήνης.

1897

Γεννιέται ο κατοπινός υπουργός προπαγάνδας των Ναζί και εγκληματίας πολέμου Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς.

Ιωάννης Μεταξάς
Ο δικτάτορας Μεταξάς με το Ναζί υπουργό προπαγάνδας Γκέμπελς

1911

Πεθαίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία δημοσιογραφίας.

Ο Τζόζεφ Πούλιτζερ
Ο Τζόζεφ Πούλιτζερ

1914

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισέρχεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των Κεντρικών Δυνάμεων.

Γερμανικό καρτ - ποστάλ για την είσοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις Κεντρικές Δυνάμεις
Γερμανικό καρτ – ποστάλ για την είσοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις Κεντρικές Δυνάμεις

1925

Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Τζον Χάλεϊ «Ζουτ» Σιμς (John Haley «Zoot» Sims). Έπαιζε κυρίως τενόρο αλλά και άλτο σαξόφωνο.

Ζουτ Σιμς
Ο Ζουτ Σιμς

Κέρδισε την προσοχή του κόσμου όταν έπαιζε σαξόφωνο στους «Four Brothers» του μεγάλου συγκροτήματος του Woody Herman. Συνέχισε σόλο καριέρα, συχνά σε παίζοντας με τους σαξοφωνίστες Gerry Mulligan και Al Cohn.

1933

Με πρωτοβουλία του Λαϊκού Κόμματος ψηφίζεται νομοσχέδιο για την απομάκρυνση από το στρατό των βενιζελικών αξιωματικών που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα Πλαστήρα το Μάρτη του ίδιου έτους.

1936

Πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ, όπου σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Χικμέτ Σουλεϊμάν.

Ο Χικμέτ Σουλεϊμάν
Ο Χικμέτ Σουλεϊμάν

1940

Οι 600 περίπου κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας στέλνουν υπόμνημα στην κυβέρνηση με το οποίο καταδικάζουν τη φασιστική εισβολή και ζητούν να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν.

Η επιστολή των Ακροναυπλιωτών κομμουνιστών
Η επιστολή των Ακροναυπλιωτών κομμουνιστών

Οι μεταξικές αρχές, όχι μόνο αρνούνται, αλλά και μετά την έλευση των Ναζί, παραδίδουν τους κρατούμενους κομμουνιστές στις δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι θα τους χρησιμοποιήσουν ως όμηρους και θα τους εκτελεστούν ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ. Κάποιοι εξ αυτών ωστόσο θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ενταχθούν στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

1944

Μεταφέρονται στην Αθήνα 800 Ταγματασφαλίτες της Πελοποννήσου. Οι αστικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην Αθήνα.

Οι Άγγλοι απελευθερώνουν ταγματασφαλίτες
Οι Άγγλοι απελευθερώνουν ταγματασφαλίτες

1947

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο συγκροτούν τελωνιακή ένωση, τη Μπένελουξ, πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημαία της Μπένελουξ
Η σημαία της Μπένελουξ

1949

Πεθαίνει ο Ελληνοαρμένιος φιλόσοφος Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ.

Ο Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ
Ο Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ

1956

Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στο Σινά και πιέζουν της αιγυπτιακές δυνάμεις προς τη Διώρυγα του Σουέζ.

1959

Αεροσκάφος τύπου Douglas DC-3 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, συντρίβεται πέντε λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι 18 επιβαίνοντες ανασύρονται νεκροί.

Αεροπορικό δυστύχημα της ΟΑ το 1959
Πρωτοσέλιδο για το αεροπορικό δυστύχημα της ΟΑ το 1959

1960

Ο Κάσσιους Κλέυ (αργότερα γνωστός ως Μοχάμεντ Άλι) κερδίζει τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα.

1961

Ανήμερα των βουλευτικών εκλογών δολοφονείται στο χωριό Δεμίρι Αρκαδίας ο στρατιώτης Διονύσης Κερπινιώτης, στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ.

Ο Διονύσης Κερπινιώτης
Ο Διονύσης Κερπινιώτης

Στις εκλογές αυτές, που χαρακτηρίζονται από βία και νοθεία, πρώτο κόμμα έρχεται η ΕΡΕ με 50,81%. Το ΠΑΜΕ (στο οποίο μετέχει η ΕΔΑ) λαμβάνει 14,62%.

1966

Καταστρεπτικός σεισμός χτυπά την περιοχή Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, με απολογισμό 1 νεκρό, 10 βαριά τραυματίες και 10.000 άστεγους.

Συντρίμμια από τον καταστρεπτικό σεισμό στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας το 1966
Συντρίμμια από τον καταστρεπτικό σεισμό στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας το 1966

1986

Πεθαίνει ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος. Καταγόταν από τη Ζάτουνα της Γορτυνίας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, μιας και έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα. Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά την παράτησε στο δεύτερο έτος.

Μίμης Φωτόπουλος
Ο Μίμης Φωτόπουλος

Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία και αποφοίτησε. Στη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και για τη δράση του εξορίστηκε αργότερα στη Γυάρο. Ο Δεκέμβρης του 1944, η εξορία του στην Ελ Ντάμπα και οι διώξεις των ΕΑΜιτών ηθοποιών, τον σημαδεύουν. Η Συμφωνία της Βάρκιζας τον βρίσκει πίσω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου. Στα τέλη Μάρτη του 1945, παίρνει το δρόμο του γυρισμού. «Εμείς που ήρθαμε τελευταίοι» – γράφει στην αυτοβιογραφία του – «είχαμε περάσει πάνω από δυόμισι μήνες στην έρημο. Είχαμε δοκιμάσει πολλούς εξευτελισμούς, πολλούς πόνους, πολλά βάσανα. Και στα σύρματα είχαμε αφήσει ένα ματωμένο κομμάτι της ζωής μας». Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και πρόεδρος του ΔΣ Άρματος Θέσπιδος.

Σύντροφος της ζωής του υπήρξε η Μαργαρίτα Τσάλα, με την οποία απόκτησε δύο κόρες.

Πρεμιέρα στη θεατρική του καριέρα έκανε στο 1932, στην παράσταση «Λοκαντιέρα», με το θίασο Κουνελάκη. Το 1952 δημιούργησε το δικό του θίασο, ενώ από το 1960 ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία. Τη θεατρική του καριέρα σταμάτησε το 1984 στην επιθεώρηση «Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο», μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο.

Μίμης Φωτόπουλος
Έργο του Μίμη Φωτόπουλου

Λαμπρή ήταν και η καριέρα του στον κινηματογράφο. Συνολικά έλαβε μέρος σε 101 ταινίες, σε δύο από τις οποίες είχε γράψει και το σενάριο. Πρώτη του ταινία ήταν το 1948 στη «Μαντάμ Σουσού». Από τις μεγάλες επιτυχίες του θεωρούνται οι ταινίες «Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές», «Κάλπικη Λίρα», «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Ο Πατούχας», «Το σωφεράκι», «Ο γρουσούζης» κ.ά. Εμφανίστηκε, επίσης, και στην τηλεοπτική σειρά «Ο θείος μας ο Μίμης» (1984). Το λογοτεχνικό του ταλέντο, μας χάρισε πέντε ποιητικές συλλογές, τρία αυτοβιογραφικά βιβλία και δύο θεατρικά έργα. Ασχολήθηκε ακόμα και με τη ζωγραφική, με την τεχνική του κολάζ και μάλιστα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τη χρήση «ψηφίδων» από γραμματόσημα με τις οποίες έφτιαξε μεγάλο αριθμό ζωγραφικών πινάκων.

Παρά τη λαμπρή του καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, το 1981, όταν θέλησε να συνταξιοδοτηθεί, δε στάθηκε δυνατόν. Είχε μόνο 1.400 ένσημα, που δεν αρκούσαν ούτε για τη μικρότερη σύνταξη. Έπρεπε να δουλέψει άλλα πέντε χρόνια για να συμπληρώσει τη βάση. Δούλεψε.

Μίμης Φωτόπουλος
Ο Μίμης Φωτόπουλος σε θεατρική παράσταση

Τα συντάξιμά του συμπληρώθηκαν δια της βίας με τις τελευταίες ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις του και με μια τιμητική σύνταξη από το ΥΠΠΟ, που όμως δε χάρηκε παρά ελάχιστα, αφού τα προβλήματα υγείας του τον πρόδωσαν.

2005

Βομβιστικές επιθέσεις στο Νέο Δελχί της Ινδίας σκοτώνουν πάνω από 60 άτομα.

2006

«Φεύγει» στα 90 της από τη ζωή η Μαρία Καλουτά. Είχε αποσυρθεί νωρίς, από τη σκηνή, από το ’67 όταν παντρεύτηκε. Ήταν αδελφή της Άννας Καλουτά και κόρη του ηθοποιού Στέφανου Καλουτά. Πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι με την αδελφή της, στο θίασο Κοτοπούλη το 1925. Από το ’41 άρχισαν να ηγούνται σε θιάσους επιθεώρησης, οπερέτας και μουσικού θεάτρου. Συνθιασάρχισσες μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη το 1952, εμφανίζονται με μουσικά νούμερα στο Παρίσι.

Μαρία Καλουτά
Η Μαρία Καλουτά

Ακολουθεί περιοδεία τους στη Νότια Αφρική, στη Ν. Υόρκη, στο Σικάγο και στο Ντιτρόιτ (’54-’55). Το ’56 ξαναεμφανίζονται στη Ν. Αφρική και στο Λονδίνο. Το ’59 εμφανίζονται στο Δημοτικό Θέατρο Κωνσταντινούπολης. Στο μεταξύ, έχουν αποκτήσει το δικό τους θέατρο επί της οδού Πατησίων, το οποίο όμως έχει μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ. Η Μαρία Καλουτά εμφανίστηκε μαζί με την αδελφή της στις ταινίες «Δόκτωρ Επαμεινώνδας» (1937), «Όταν ο σύζυγος ταξιδεύει» (1938) και «Ο καπετάνιος Σκορπιός» (1939) κ.ά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...