Σαν Σήμερα 3/1 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 3/1

106 π.Χ.

Γεννιέται ο Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας και συγγραφέας Μάρκος Τούλιος Κικέρων.

Κικέρων
Προτομή του Κικέρωνα

1521

Ο Πάπας Λέων Ι΄ αφορίζει τον Μαρτίνο Λούθηρο με την παπική βούλα Decet Romanum Pontificem.

Μαρτίνος Λούθηρος
Πορτρέτο του Μαρτίνου Λούθηρου

1850

Ο βρετανικός στόλος, με πρόσχημα τη διαφορά μεταξύ του βρετανικής υπηκοότητας προξένου της Πορτογαλίας Δ. Πατσίφικο και του ελληνικού κράτους, προχωρά στον ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδας και την κατάσχεση ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο.

Δον Πατσίφικο
Δον Πατσίφικο

1875

Πεθαίνει ο Γάλλος λεξικογράφος και εγκυκλοπαιδιστής Πιέρ Αθανάς Λαρούς (Pierre Athanase Larousse).

Ο Πιέρ Αθανάς Λαρούς
Ο Πιέρ Αθανάς Λαρούς

1892

Γεννιέται ο Άγγλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός συγγραφέας Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν (John Ronald Reuel Tolkien). Σήμερα είναι ιδιαίτερα γνωστός ως ο συγγραφέας των έργων φανταστικής λογοτεχνίας, «Χόμπιτ» και «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» (τρεις τόμοι).

Ο Τζον Ρ.Ρ. Τόλκιν κατά την διάρκεια του Α' παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου
Ο Τζον Ρ.Ρ. Τόλκιν κατά την διάρκεια του Α’ παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου

1911

Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Γεννημένος το 1851 στη Σκιάθο, μεγάλωσε σ’ ένα ιδιαίτερα συντηρητικό και βαθιά θρησκευτικό περιβάλλον – ο πατέρας του ήταν ιερέας και ο ίδιος ήταν βαθιά δεμένος με την ορθοδοξία και την ψαλτική – ιδιαίτερα κλειστό, αποξενωμένο ακόμα και από την κλειστή σκιαθίτικη κοινωνία, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση του τόσο ιδιόμορφου και εσωστρεφούς χαρακτήρα του.

Μετά από μια ταλαιπωρημένη παιδική και εφηβική ηλικία, εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου ακολουθεί, για βιοποριστικούς λόγους, το στάδιο του μεταφραστή και του δημοσιογράφου.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Στη λογοτεχνία εμφανίζεται νωρίς – 1879 – με τα ιστορικά μυθιστορήματα «Έμποροι των Εθνών» και «Γυφτοπούλα». Αργότερα, θα αφοσιωθεί στην καλλιέργεια του ηθογραφικού διηγήματος και θα γίνει ο σπουδαιότερος εκπρόσωπός του.

Τα θέματά του είναι παρμένα κυρίως από την καθημερινότητα και τους ανθρώπινους τύπους της πατρίδας του. Το αστικό περιβάλλον της Αθήνας ποτέ δεν τον αφομοίωσε, κάτι που ενίσχυσε το βαθύ αίσθημα νοσταλγίας και την έντονη αγάπη για τη φύση, στοιχεία διάχυτα στο έργο του.

Το σημαντικότερο θέμα της προβληματικής του Παπαδιαμάντη είναι ο αιώνια βασανιζόμενος άνθρωπος. Μέσα σε όλο του το έργο – στο οποίο συνυπάρχουν αυτοβιογραφικά και αντικειμενικά στοιχεία – ο συγγραφέας ασχολείται με τη ζωή των φτωχών και κατατρεγμένων. Όντας ένας από αυτούς, δεν τους περιγράφει απλώς, ζει μαζί τους.

Η «Φόνισσα» θεωρείται το σπουδαιότερο έργο του Παπαδιαμάντη. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, ο συγγραφέας επηρεάστηκε από το έργο του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία», το οποίο είχε ο ίδιος μεταφράσει.

Επίσης, το έργο του Παπαδιαμάντη λειτουργεί και ως μία ανεκτίμητη λαογραφική πηγή. Τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού είναι φωτογραφικά αποτυπωμένα στην πιο απροσποίητη έκφρασή τους.

1911

Μία ένοπλη μάχη στο Ανατολικό Λονδίνο που έμεινε γνωστή ως η «Πολιορκία της οδού Σίντνεϊ», αφήνει δύο Λιθουανούς μετανάστες νεκρούς και πυροδοτεί πολιτική διαμάχη για τη συμμετοχή του τότε υπουργού Εσωτερικών Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Ουίνστων Τσώρτσιλ
Ο Τσώρτσιλ (δεύτερος από αριστερά) κατά την πολίορκία

1919

Η ελληνική κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου αποδέχεται πρόταση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζορζ Κλεμανσό να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της αντεπαναστατικής επέμβασης των συμμάχων της Αντάντ εναντίον της Σοβιετικής Ρωσίας.

ΕΣΣΔ - ιμπεριαλιστική επέμβαση 1919
Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Σοβιετική Ρωσία

1930

Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης, Σέρτζο Λεόνε (Sergio Leone).

Σέρτζιο Λεόνε
Ο Σέρτζιο Λεόνε

Έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για τα αποκαλούμενα «σπαγγέτι γουέστερν» του καθώς και για το χαρακτηριστικό τρόπο κινηματογράφησης του, όπου συχνά αντιπαραθέτει πολύ κοντινά πλάνα, γκρο πλαν, (close-ups) με μακρινές λήψεις (long shots).

1930

Το Πρωτοδικείο Αθήνας αποφασίζει τη διάλυση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ με το αιτιολογικό ότι «εργάζεται κατά του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος».

1932

Επιβάλλεται στην Ονδούρα στρατιωτικός νόμος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των εργατών της αμερικανικής πολυεθνικής United Fruit Company, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις.

Ονδούρα 1932
Αφίσα του αγώνα κατά της United Fruit στην Ονδούρα

1939

Γεννιέται ο Νίκος Αλέφαντος, πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής με πολυετή θητεία στο ποδόσφαιρο.

Λόγω και του χαρακτήρα του, υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας περάσει από 28 ομάδες ως παίκτης και ως προπονητής. Τόσο την ποδοσφαιρική του καριέρα όσο και την προπονητική την ξεκίνησε στον Αστέρα Εξαρχείων. Στην προπονητική του καριέρα ξεχωρίζει η τριπλή θητεία του στον Ολυμπιακό – του οποίου ήταν φίλαθλος – τις περιόδους 1983 – 1984, 1994 – 1995 και το 2004.

Νίκος Αλέφαντος
Ο Νίκος Αλέφαντος

Πέρασε επίσης από τους πάγκους των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, ΑΕΛ, Ηρακλή, Πανιωνίου, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Εθνικού Πειραιώς, Καστοριάς, Παναχαϊκής, Ιωνικού, Δόξας Δράμας, Κορίνθου, Προοδευτικής, Εθνικού Αστέρα, ΠΑΟ Ρουφ, Πιερικού, Καλαμάτας, Λύκων, Παναργειακού και Φωστήρα. Εργάστηκε ακόμα στην Κύπρο: Στον ΑΠΟΕΛ, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο (1996 – 1997), αλλά και στην Ανόρθωση.

1944

Ξεκινά σκληρή διήμερη μάχη του 36ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με γερμανικό τάγμα που κινήθηκε από Γραβιά-Καστέλια προς Κουκουβίστα – Παρνασσίδα. Ο ΕΛΑΣ είχε 38 νεκρούς και 3 τραυματίες. Ο εχθρός 77 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες.

Τμήμα του ΕΛΑΣ
Τμήμα του ΕΛΑΣ

1946

Γεννιέται ο μετέπειτα ποδοσφαιριστής Μιχάλης Κρητικόπουλος. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Εθνικό αλλά από το 1973 αποτελούσε βασικό στέλεχος του Ολυμπιακού για επτά χρόνια.

Μιχάλης Κρητικόπουλος
Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος

Με το νούμερο «7» στην πλάτη διέπρεψε στα γήπεδα συμμετέχοντας συνολικά σε 442 αγώνες όπου σημείωσε 176 γκολ, ενώ ήταν και 29 φορές διεθνής. Το 1980-’81 πέρασε για ένα χρόνο από τον Απόλλωνα όπου και έκλεισε την καριέρα του. Το χαρακτηριστικό της θητεία του στα γήπεδα ήταν ότι υπήρξε από τους πλέον συνεπείς παίκτες και ουδέποτε δημιούργησε προβλήματα σε συμπαίκτες ή αντιπάλους.

1951

Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής και ακαδημαϊκός από το 1926. Γόνος της οικογένειας κλεφτοαμαρτολών και αγωνιστών του 1821 από τα Άγραφα, μετά από τις γυμνασιακές του σπουδές γράφτηκε στη Νομική Σχολή, αλλά με σύσταση του Νικολάου Πολίτη μετεγγράφηκε στη Φιλοσοφική.

Γεώργιος Δροσίνης
Ο Γεώργιος Δροσίνης

Ο Δροσίνης πρωτοεμφανίστηκε στα Γράμματα το 1878 στην εφημερίδα «Ραμαπαγάς» γράφοντας στίχους. Η πρώτη ποιητική του συλλογή ήταν οι «Ιστοί της Αράχνης». Η πρώτη ποιητική συλλογή δίνει τις πρώτες ενδείξεις μιας νέας αντίληψης για την ποίηση, μακριά από κάθε ρομαντισμό, με θέματα καθημερινά, τα οποία οδήγησαν και στη χρήση της δημοτικής πριν ακόμη εκδοθεί το ταξίδι του «Ψυχάρη». Τα ποιήματα του Δροσίνη διακρίνονται για την ειλικρίνεια, την απλότητα και το ειδυλλιακό τους τόνο και θυμίζουν δημοτικά τραγούδια. Ο Δροσίνης έγραψε και αρκετά πεζά, όπου μαζί με τον ειδυλλιακό τόνο που τον διέκρινε αρχίζει να διαφαίνεται και η ικανότητα της ψυχογραφικής παρατήρησης των ηρώων του.

1957

Γεννιέται ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Διακογιάννης. Η «διαδρομή» του ξεκίνησε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 1976 εκλέχτηκε γεν. γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής.

Γιάννης Ε. Διακογιάννης
Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης

Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία ως συνεργαζόμενος στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Από το 1981 εργάστηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ως υπεύθυνος του γραφείου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, και στη συνέχεια στην Αθήνα στο ελεύθερο, κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ. Έχει κάνει ρεπορτάζ σε περισσότερες από σαράντα χώρες. Έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία του με τίτλους «Στα σύνορα της φωτιάς, οδοιπορικό στην Κεντρική Αμερική», «Μετά τον Τσε και τον Αλιέντε, οδοιπορικό στη Νότιο Αμερική» και «Δύο Φεγγάρια στην Αμερική».

1961

Σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας προβαίνει ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Αϊζενχάουερ.

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ
Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ

1962

Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ – Μπαρτσελόνα (0 – 6) μπροστά σε 38.000 θεατές. Το γήπεδο θα κατεδαφισθεί 41 χρόνια αργότερα.

ΑΕΚ
Από την κατεδάφιση του γηπέδου της ΑΕΚ

1962

Ο Πάπας Ιωάννης ο 13ος αφορίζει τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Φιντέλ Κάστρο
Ο Φιντέλ Κάστρο

1969

Πεθαίνει στο Παρίσι ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Τζαβαλάς Καρούσος, του οποίου η θεατρική δραστηριότητα υπήρξε συνυφασμένη με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου μας.

Τζαβαλάς Καρούσος
Ο Τζαβαλάς Καρούσος

Ο Καρούσος, ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές, εξόριστος στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αϊ – Στράτη δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί πιστά την τέχνη του, δίνοντας πνοή στο θέατρο της εξορίας. Λίγο πριν πεθάνει είχε απολυθεί βαριά άρρωστος από την Γυάρο όπου τον είχε εξορίσει η Χούντα.

1973

Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, οι συγγραφείς Πρεβελάκης και Παναγιωτόπουλος, ο ζωγράφος και χαράκτης Γ. Βαρλάμος και ο γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τα βραβεία που τους προτάθηκαν από τη Χούντα.

2004

Η πτήση 604 της Flash Airlines συντρίβεται στην Ερυθρά Θάλασσα, με απολογισμό 148 νεκρούς, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο θανατηφόρα αεροπορικά ατυχήματα στην ιστορία της Αιγύπτου.

2023

Εντελώς αναπάντεχα, “φεύγει” από τη ζωή ο μεγάλος καλλιτέχνης, Νότης Μαυρουδής. Ο γνωστός συνθέτης σκοτώθηκε στο εξοχικό του σπίτι στο Πήλιο, σε ηλικία 77 ετών.

Πολιτισμός - Μουσική - Νότης Μαυρουδής
Ο Νότης Μαυρουδής (πηγή: Eurokinissi)

Ο Νότης Μαυρουδής γεννήθηκε το 1945. Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη.

Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με ‘Αριστα. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε έως το 1975. Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο.

Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα). Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος κ.ά.

Απέσπασε σημαντικά βραβεία και διακρίσεις για το έργο του όπως το ‘Α βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1965 και το ‘Α βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, το 1969.

Η δισκογραφία του ήταν πλούσια. Περιελάβανε 25 προσωπικούς δίσκους, έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις με δημοφιλείς τραγουδιστές.

Το ντεμπούτο στην δισκογραφία το έκανε το 1964, με τα τραγούδια «’Ακρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο.

Ο Νότης Μαυρουδής είχε συνεργαστεί με σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο ‘Ακος Δασκαλόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις, καθώς και σημαντικούς τραγουδιστές όπως οι Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Μουφλουζέλης, Γιάννης Σαμσιάρης, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Πανδής, Κώστας Θωμαΐδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Μητσιάς, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...