Σαν Σήμερα 3 Μαρτίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 3/3

1827

Ο Κιουταχής, με δύναμη 800 πολεμιστών επιτίθεται κατά ελληνικών δυνάμεων που ηγείται ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στο Κερατσίνι του Πειραιά. Την επόμενη ημέρα η επίθεση συνεχίζεται από δύναμη 6.000 Τούρκων. Η μάχη λήγει με νίκη των υποδεέστερων αριθμητικά πολεμιστών του Καραϊσκάκη.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατατροπώνει τον Κιουταχή

1831

Γεννιέται ο Τζορτζ Πούλμαν (George Mortimer Pullman), Αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, δημιουργός -μεταξύ άλλων- και του πρώτου επιβατηγού βαγονιού τρένου.

Εφευρέσεις - Επιβατηγό βαγόνι τρένου - Τζορτζ Πούλμαν
O Τζορτζ Πούλμαν

1847

Γεννιέται ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ (Alexander Graham Bell), Σκοτσέζος εφευρέτης του τηλεφώνου.

Εφευρέσεις - Τηλέφωνο - Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ
O Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

1875

Κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι η όπερα Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ.

1913

Περίπου 5000 φεμινίστριες, οι επονομαζόμενες σουφραζέτες, διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον υπέρ της χορήγησης ψήφου στις γυναίκες.

Γυναικείο κίνημα - Σουφραζέτες, διαδήλωση, 1913
Από την διαδήλωση των σουφραζετών το 1913

Στις συγκρούσεις που σημειώνονται, τραυματίζονται περίπου 40 άτομα.

Γυναικείο κίνημα - Σουφραζέτες, διαδήλωση, 1913
Άποψη της διαδήλωσης

1918

Η Σοβιετική Ρωσία βγαίνει από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η σοβιετική αντιπροσωπεία υπογράφει στο Μπρεστ – Λιτόφσκ τη «Συνθήκη Ειρήνης», αρνούμενη να συζητήσει τους όρους της και δηλώνοντας πως η συμφωνία δε στηρίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση των λαών, αλλά υπαγορεύεται στη Σοβιετική Ρωσία από τον πάνοπλο γερμανικό ιμπεριαλισμό, που εκμεταλλεύεται την προσωρινή αδυναμία της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Α΄ΠΠ - ΕΣΣΔ - Γερμανία - «Συνθήκη Ειρήνης» Μπρεστ-Λιτόφσκ
Από την υπογραφή της «Συνθήκης Ειρήνης» Μπρεστ-Λιτόφσκ

Η Συνθήκη του Μπρεστ ήταν πλήγμα για τα σχέδια των ιθυνόντων κύκλων στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στη Γαλλία, που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν τη Γερμανία για να εκμηδενίσουν τη σοβιετική εξουσία. Παράλληλα, η Συνθήκη του Μπρεστ ενίσχυσε την προσπάθεια των λαών στις εμπόλεμες χώρες για να τερματιστεί ο πόλεμος.

1924

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας καταργεί το χαλιφάτο και διώχνει το χαλίφη και την οικογένειά του από τη χώρα.

Οθωμανική Αυτοκρατορία - Τουρκία - Χαλίφης της Τουρκίας Αμπντουλμεσίντ ΙΙ
Ο τελευταίος Χαλίφης της Τουρκίας Αμπντουλμεσίντ ΙΙ

1929

Γεννιέται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ο Νίκος Μαμαγκάκης. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 χειριζόμενος με πρωτότυπο τρόπο τα πρώιμα ηλεκτρονικά μέσα για ν’ ακολουθήσει ένα προχωρημένο μουσικό ιδίωμα, βασισμένο μερικά πάνω σε στοιχεία της δημοτικής μας παράδοσης, με πολλά όμως προσωπικά χαρακτηριστικά. Στο ενεργητικό του – μουσική δωματίου, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, όπερες, ηλεκτρονική μουσική, έργα για ορχήστρα, για σόλο όργανα και βέβαια κύκλοι τραγουδιών.

Πολιτισμός - Μουσική - Νίκος Μαμαγκάκης
Ο Νίκος Μαμαγκάκης

Καταγόταν από οικογένεια λαϊκών μουσικών. Σπούδασε αρχικά στη Φιλαρμονική Ρεθύμνου και στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα (1947-1953). Το 1957 συνέχισε με γερμανική υποτροφία στην Ανωτάτη Μουσική Σχολή στο Μόναχο με τους Ορφ και Γκέντσμερ.

Μεταξύ των κυριότερων έργων του συγκαταλέγονται τα ακόλουθα: «Μουσική για τέσσερις πρωταγωνιστές» (1959-60) για 4 φωνές και 10 όργανα πάνω σ’ ένα κείμενο του Καζαντζάκη, «Κατασκευές» για φλάουτο και κρουστά (1960), «Συνδυασμοί» (1961) για έναν εκτελεστή κρουστών και ορχήστρα, «Γλωσσικά σύμβολα» (1961 62) για σοπράνο, μπάσο και μεγάλη ορχήστρα, «Κασσάνδρα» για σοπράνο και 6 όργανα (1963).

Το 1972 (παραγγελία των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου) γράφει τον «Κυκεώνα». Ανάλογο είναι και το έργο του «Μουσική» για πιάνο και οργανικό σύνολο. Εγραψε μουσική για δεκάδες ελληνικές ταινίες καθώς και κύκλους τραγουδιών όπως το «Κέντρο Διερχομένων», «11 Λαϊκά τραγούδια». Εγραψε μουσική για την ταινία «Φέλιξ Κρυυλ» του Τόμας Μαν, και για την διεθνώς επιτυχημένη σειρά του Εντγκαρ Ράις ΗΕΙΜΑΤ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ (56 ώρες φιλμ), με πάνω από 20 ώρες μουσικής η οποία έκανε την πρεμιέρα της στην όπερα του Μονάχου το 1992.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 παρουσιάζει δύο όπερες την «Οδύσσεια» και τον «Ερωτόκριτο». Στα έργα του περιλαμβάνονται επίσης: «Σκλάβοι πολιορκημένοι» (1973), κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, «Ο κύκλος με την κιμωλία», Μπρεχτ – Ιάκωβος Καμπανέλλης (1974), «Ο Νέος Ερωτόκριτος» (Π. Πρεβελάκης. 1972 και 1975/76), «Λαϊκή λειτουργία» (1976), λαϊκή όπερα, «Εγκώμιο στο Νίκο Σκαλκώτα», για σόλο κλαρινέτο (1978), «Ερωφίλη», λαϊκή όπερα (νέα σύνθεση, 1980), «Κέντρο διερχομένων» (1982), κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Γιώργου Ιωάννου, «Οδύσσεια» (1982-1984), του Νίκου Καζαντζάκη, όπερα.

1933

Στον απόηχο του εμπρησμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου – Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των Ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές συλλαμβάνεται ο ηγέτης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ερνστ Τέλμαν.

Η σύλληψή του δεν ανακοινώθηκε αμέσως από τον φόβο που θα είχε ο αντίκτυπος της σύλληψής του στις λαϊκές μάζες, ενόψει μάλιστα και των εκλογών. Μετά τη σύλληψή του, ο Ερνστ Τέλμαν βίωσε την πιο τραγική περίοδο της ζωής του στα ναζιστικά μπουντρούμια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι ναζί απέφευγαν συστηματικά να κοινοποιούν τον εκάστοτε τόπο κράτησής του ακόμη και στην ίδια του την οικογένεια. Η απομόνωση στην οποία τον υποχρέωσαν συνοδεύτηκε με βασανιστήρια και ταπεινώσεις που αποσκοπούσαν να του σπάσουν το ηθικό, να τον αναγκάσουν να προδώσει τους συντρόφους του και να ομολογήσει εγκλήματα που δε διέπραξε.

ΚΚ Γερμανίας - Έρνστ Τέλμαν
Ο Έρνστ Τέλμαν

Η σύλληψη του Ερνστ Τέλμαν και, πολύ περισσότερο, οι ειδήσεις για τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν οι ναζί διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια εργάτες ξεσηκώθηκαν για να υπερασπιστούν τον ηγέτη των Γερμανών κομμουνιστών. Εκατομμύρια ήσαν οι άνθρωποι, που απαίτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να τον απελευθερώσει. Χιλιάδες επιτροπές υπεράσπισης του Τέλμαν δημιουργήθηκαν. Τεράστιες διαδηλώσεις προλεταριακής αλληλεγγύης πλημμύρισαν τους δρόμους της Μόσχας, του Παρισιού, της Πράγας, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και άλλων μεγαλουπόλεων του πλανήτη. Για την απελευθέρωση του Τέλμαν κινητοποιήθηκαν οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της διανόησης σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Γκ. Δημητρώφ κάλεσε προσωπικά τον Ρ. Ρολάν και τον Α. Μπαρμπίς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για τη σωτηρία του Τέλμαν κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν χωρίς δισταγμό.

Ο Τέλμαν δολοφονήθηκε από τους Ναζί στις 18/8/1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

1946

Σε κοινή τους διακήρυξη τα κόμματα Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα-Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας, οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά και ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ τονίζουν πως «εκλογές κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες δεν είναι μόνο τραγική κωμωδία, αλλά και σωστό πολιτικό πραξικόπημα, που αποβλέπει στη μοναρχοφασιστική επικράτηση». Ακολούθως, θα απέχουν από τις εκλογές της 31/3/1946.

ΚΚΕ - ΕΑΜ - Εκλογές, 1946
Αφίσα του ΕΑΜ που καλεί σε αποχή

1945

Γεννιέται η τραγουδίστρια Αρλέτα (Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα).

Πολιτισμός - Μουσική - Αρλέτα
Η Αρλέτα

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής.

Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: «Μια φορά θυμάμαι», «Τα μικρά παιδιά», «Το λέει και το τραγούδι», «Ο λύκος», «Το τραγούδι της δραχμής», «Καφενείο», «Σερενάτα», «Ερχεται κρύο», «Τσάι γιασεμιού», «Τα ήσυχα βράδια», «Batida de Coco», «Μπαρ το Ναυάγιο», «Λεωφορείο το 2» κ.ά.

1957

Πεθαίνει ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον βρετανικό στρατό κατοχής, έπειτα από πολύωρη μάχη.

Κύπρος - Απελευθερωτικό κίνημα - ΕΟΚΑ - Γρηγόριος Αυξεντίου
Ο Γρηγόριος Αυξεντίου

Προς τιμή του ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το ποίημα «Αποχαιρετισμός».

1973

Πεθαίνει ο πολυβραβευμένος Σοβιετικός πολιτικός μηχανικός Νικολάι Βασίλιεβιτς Νικίτιν.

Επιστήμες - Αρχιτεκτονική - ΕΣΣΔ - Νικολάι Νικίτιν
Ο Νικολάι Νικίτιν

Ήταν περισσότερο γνωστός για τις επιβλητικές κατασκευές του όπως το κύριο κτήριο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας με ύψος 240 μέτρα -η κατασκευή του διήρκεσε από το 1949 ως το 1953 και όταν τέλειωσε ήταν το ψηλότερο κτήριο στην Ευρώπη.

Επιστήμες - Αρχιτεκτονική - ΕΣΣΔ - Νικολάι Νικίτιν
Το κύριο κτήριο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας

Από τα έργα του ξεχωρίζει επίσης το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης της Βαρσοβίας σε συνεργασία με τον Λεβ Ρούντνεβ που κατασκευάστηκε από το 1952 ως το 1955.

Επιστήμες - Αρχιτεκτονική - ΕΣΣΔ - Νικολάι Νικίτιν
«Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί»

Άλλα εμβληματικά του έργα είναι το Στάδιο Λουζνίκι, το κολοσσιαίο άγαλμα στον λόφο Μαμάγιεφ «Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί» με ύψος 85 μέτρα, κατασκευή με 7900 τόνους σκυρόδεμα και χάλυβα, σε συνεργασία με τον γλύπτη Γιεβγκένι Βουτσέτιτς ο Πύργος Οστάνκινο κ.ά.

Επιστήμες - Αρχιτεκτονική - ΕΣΣΔ - Νικολάι Νικίτιν
Στάδιο Λουζνίκι

1990

Πεθαίνει ο δημοσιογράφος Ρούσσος Κούνδουρος. Τελείωσε την Ιατρική σχολή. Κατά τη γερμανική Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ, ενώ το μετεμφυλιακό καθεστώς τον εξόρισε στη Μακρόνησο όπου έγινε γνωστός ως «ο γιατρός της Μακρονήσου». Ασχολήθηκε και με το ντοκυμαντέρ.

Πολιτισμός - Ντοκιμαντέρ - Δημοσιογραφία - Ρούσσος Κούνδουρος
Ο Ρούσσος Κούνδουρος

1991

Στο Λος Άντζελες, αστυνομικοί ξυλοκοπούν άγρια τον αφροαμερικανό Ρόντνεϊ Κινγκ (Rodney Glen King). Η προβολή του βίντεο ξεσηκώνει τη μαύρη κοινότητα της πόλης και όχι μόνο. Ο ρατσισμός και η φτώχεια ξεσηκώνουν χιλιάδες κόσμου.

Ρατσισμός - Λος Άντζελες - ξυλοδαρμός Ρόντνεϊ Κινγκ
Στιγμιότυπο από τον άγριο ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ

Μεγάλες διαδηλώσεις ξεσπούν πολύ γρήγορα. Στο Λος Άντζελες, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος στέλνει το στρατό και τους πεζοναύτες. Έξι μέρες κράτησαν οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις. Σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, 2.383 τραυματίσθηκαν και πάνω από 11.000 ήταν οι συλλήψεις.

2005

Πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ο Ρίνους Μίχελς (Rinus Michels).

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Ρίνους Μίχελς
Ο Ρίνους Μίχελς

Ο διάσημος Ολλανδός τεχνικός επινόησε και εφάρμοσε μέσα στο γήπεδο το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο». Είχε μεγάλες επιτυχίες στον Άγιαξ και στην Εθνική Ολλανδίας και ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «στρατηγός», λόγω της εξαιρετικής του ικανότητας να παρατάσσει με την κατάλληλη τακτική την ομάδα του στο γήπεδο.

Με τους Οράνιε πανηγύρισε το 1988 την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Γερμανία. Ύστερα από δημοψήφισμα της ΦΙΦΑ, ο Μίχελς έχει ανακηρυχτεί ως ο κορυφαίος κόουτς του αιώνα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...