1667
Γεννιέται ο Ιρλανδός σατιρικός, δοκιμιογράφος, πολιτικός αρθρογράφος, ποιητής και κληρικός Τζόναθαν Σουίφτ (Jonathan Swift).
Το γνωστότερο έργο του, «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», μια φανταστική περιήγηση σε χώρες γιγάντων και νάνων, περιέχει μία πικρή σάτιρα και ανελέητη κριτική για τη σύγχρονή του κοινωνία και τις αγγλοϊρλανδικές σχέσεις.
1718
Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας σκοτώνεται κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Φρέντρικστεν στη Νορβηγία.
1786
Το Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης, υπό τον Λεοπόλδο, γίνεται το πρώτο σύγχρονο κράτος που καταργεί τη θανατική ποινή.
1823
Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Ναύπλιο.
1835
Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν (πραγματικό όνομα Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς – Samuel Langhorne Clemens). Ανάμεσα στα πιο γνωστά βιβλία του είναι οι «Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» και οι «Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν».
Τα πρώτα κείμενά του δημοσίευε στην εφημερίδα «Hannibal Journal» που έκδιδε ο μεγαλύτερος αδελφός του, Οράιον στις αρχές της δεκαετίας του 1850. Για περισσότερο από μια δεκαετία έκανε διάφορα επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων και οδηγός ποταμόπλοιου όπου και πήρε το ερέθισμα για να χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο «Μαρκ Τουαίην» (έκφραση των βυθομετρητών που συνόδευαν πάντα τα ποταμόπλοια). Το 1864 μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου εργάστηκε για αρκετές τοπικές εφημερίδες.
Τον επόμενο χρόνο σημείωσε την πρώτη του λογοτεχνική επιτυχία ολοκληρώνοντας το σατιρικό σύντομο διήγημα «The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County». Ακολούθησαν πολλά ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό τα οποία συνοδεύτηκαν από πληθώρα ταξιδιωτικών άρθρων που είχαν μεγάλη απήχηση. Ανάμεσα στα ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή επισκέφθηκε και τον Πειραιά, στις 14 Αυγούστου του 1867. Παρ’ ότι οι ελληνικές αρχές τους ενημέρωσαν πως έπρεπε να μπουν σε καραντίνα 11 ημερών (λόγω του ότι έρχονταν από λιμάνι της Ανατολής), ο Μαρκ Τουαίην μαζί με άλλους τρεις επιβάτες βγήκαν κρυφά στην ακτή με σκοπό να επισκεφθούν την Ακρόπολη. Την περιπέτειά του αυτή στην Αθήνα, ο Μαρκ Τουαίην την περιέγραψε στο βιβλίο του «The Innocents Abroad».
Μέχρι το 1891, ο Τουαίην έζησε στο Χάρτφορντ, όπου ολοκλήρωσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του, μεταξύ των οποίων «Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ» (1876), «Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός» (1881) και «Ένας Γιάνκης του Κονέκτικατ στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου» (1889) και «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν» (1885) -κατά πολλούς το πιο γνωστό βιβλίο του.
Κατά τον Ισπανο-Αμερικανικό πόλεμο του 1898, είχε ήδη υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση, πολιτική στάση που διατήρησε και μετά την επιστροφή στην πατρίδα του, ως αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αντι-Ιμπεριαλιστικής Ένωσης (American Anti-Imperialist League). Οι πολιτικές του απόψεις είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από ορισμένους ως προδότης, αλλά και την μη δημοσίευση ορισμένων κειμένων του σε περιοδικά της εποχής, εξαιτίας του φόβου πολλών εκδοτών για πιθανή δυσφήμιση.
1853
Στον Κριμαϊκό Πόλεμο ο ρωσικός στόλος καταστρέφει τα οθωμανικά πλοία που ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Σινώπης. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε την αφορμή για επέμβαση της Βρετανίας και της Γαλλίας στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1866
Πεθαίνει ο Τζον Μέρσερ (John Mercer), βρετανός χημικός και βιομήχανος. Ανακάλυψε τη μέθοδο επεξεργασίας βαμβακερών υφασμάτων, που φέρουν το όνομά του (μερσεριζέ υφάσματα).
1872
Διεξάγεται στη Γλασκώβη ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας, μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας.
1874
Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται δίχως να έχει ειδοποιηθεί σχετικά η αντιπολίτευση και δίχως την απαιτούμενη πλειοψηφία, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις («Στηλιτικά»).
1874
Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ (Winston Leonard Spencer-Churchill), πρωθυπουργός της Βρετανίας την περίοδο 1940-1945 και 1951-1955.
Υπήρξε φανατικός αντικομμουνιστής, παρά την πρόσκαιρη συμμαχία της Αγγλίας με την ΕΣΣΔ κατά τον Β’ΠΠ. Ήταν καθοριστικός ο αντιδραστικός ρόλος του στην εισβολή των βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και στη δολοφονία των διαδηλωτών του ΕΑΜ τον Δεκέμβρη του 1944.
1892
Πεθαίνει ο δικαστικός Δημήτριος Βάλβης, πρωθυπουργός της Ελλάδας (1886).
1900
Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Όσκαρ Ουάϊλντ (Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde). Όταν έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το πρωινό του 1882, ρωτήθηκε από τους τελωνειακούς, αν είχε κάτι να δηλώσει. «Τίποτα, μόνο την ευφυία μου», είπε στο έκπληκτο πλήθος και χάθηκε μέσα στους αρωματικούς καπνούς του τσιγάρου του και μια γλυκιά έπαρση.
Αυτός ο γενναίος Ιρλανδός ήταν ήδη μια διασημότητα, ένας μοντέρνος άνθρωπος, μεγαλύτερος από την ίδια τη ζωή, πάντα έτοιμος για να σαρκάσει την κοινωνία, μα, πάνω απ’ όλα, τον ίδιο τον εαυτό του. Μέσα από τα βιβλία και τα θεατρικά του έργα, τις προκλητικές του απόψεις και την ανορθόδοξη συμπεριφορά του, είχε ενθουσιάσει το μοδάτο Λονδίνο της εποχής, αλλά είναι σε λίγους γνωστό πως, πέρα από όλα αυτά, ο Όσκαρ Γουάιλντ υπήρξε ένας πολύ γλυκός άνθρωπος.
Μερικά από τα έργα του είναι «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ», «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός», «Ιδανικός σύζυγος», «Σαλώμη» κ.α.
1917
Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει το διάταγμα για την εθνικοποίηση της πρώτης ιδιωτικής επιχείρησης (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).
1918
Στη Σοβιετική Ρωσία ιδρύεται το Συμβούλιο της Εργατοαγροτικής Άμυνας, με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν, που αναλαμβάνει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και πόρων της χώρας για τη συντριβή της ιμπεριαλιστικής αντεπαναστατικής επέμβασης και της εσωτερικής αντεπανάστασης.
1925
Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες (άνω των 30 πόντων από το έδαφος) όταν βγαίνουν έξω.
1927
Η Σοβιετική Ένωση υποβάλλει, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό της Κοινωνίας των Εθνών, πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό. Η πρόταση απορρίπτεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
1935
Μετά την παραίτηση του Γ. Κονδύλη σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Κ. Δεμερτζή. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 26 του Γενάρη του 1936 με το αναλογικό σύστημα.
1939
Ξεσπά ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος. Με τον Β’ παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο να έχει ήδη ξεκινήσει (1 Σεπτεμβρίου 1939) και τη φασιστική στρατιωτική μηχανή να προελαύνει συνεχώς ανατολικά, η Σοβιετική κυβέρνηση πρότεινε τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου στην Φινλανδία τη σύναψη Συμφώνου Αμοιβαίας Βοήθειας.
Η φινλανδική κυβέρνηση (ένας συνασπισμός μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού και του Εθνικού Προοδευτικού Κόμματος) απέρριψε την πρόταση αυτή. Κατόπιν η σοβιετική κυβέρνηση πρότεινε στη Φινλανδία να μετατοπιστούν βορειότερα τα σοβιετοφινλανδικά σύνορα στον ισθμό της Καρελίας, επειδή απείχαν μόλις 32 χιλιόμετρα από το Λένινγκραντ, αφήνοντάς το έτσι εκτεθειμένο σε περίπτωση επίθεσης. Σε αντάλλαγμα η Σοβιετική Ένωση ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει στη Φινλανδία έκταση διπλάσιου μεγέθους στην περιοχή της Καρέλιας. Ταυτόχρονα ζητούσε με μίσθωση μια μικρή έκταση στην είσοδο του Φιννικού Κόλπου, για να οργανώσει εκεί ναυτική βάση. Ωστόσο, η κατά βάση σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Φινλανδίας, που υπολόγιζε στην στήριξη τόσο των «δημοκρατιών» (Βρετανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ) όσο και των δυνάμεων του Άξονα, οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο. Οι προθέσεις της ήταν φανερές.
Πράγματι, όταν στις 30 Νοέμβρη 1939 άρχισαν οι πολεμικές συγκρούσεις, στο πλευρό της Φινλανδίας έσπευσαν όλοι: Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και φασιστική Ιταλία συνέδραμαν με στρατιωτικό υλικό. Παράλληλα προετοιμαζόταν και η αποστολή εκστρατευτικού σώματος δύναμης 150.000 ανδρών, το οποίο όμως δεν έφτασε ποτέ αφού επήλθε η νίκη του Κόκκινου Στρατού. Η Συνθήκη Ειρήνης με τη Φινλανδία υπογράφτηκε στις 12 Μαρτίου 1940 και ικανοποιούσε όλα τα αιτήματα της ΕΣΣΔ.
1943
Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο στρατιωτικό νοσοκομείο, απ’ όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Πολλοί απ’ αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
1944
Με απόφαση-τελεσίγραφό τους οι Παπανδρέου και Σκόμπυ απαιτούν τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής.
Οι υπουργοί του ΚΚΕ και του ΕΑΜ παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
1947
Πεθαίνει ο Γερμανός (αργότερα Αμερικανός) σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός Ερνστ Λούμπιτς (Ernst Lubitsch). Οι κωμωδίες που σατίριζαν τα κακώς κείμενα των σύγχρονων κοινωνιών με επίκεντρο τις συνήθειες των πλούσιων, τον κατέστησαν ως έναν από τους πιο οξυδερκείς σκηνοθέτες του Χόλιγουντ.
Αποκαλούνταν «Ο Μάγος της Κωμωδίας» και τα έργα του χαρακτηρίζονταν από το άγγιγμα του Λούμπιτς. Μερικές από τις σημαντικότερές του ταινίες είναι: «Ερωτική Παρέλαση» (The Love Parade, 1930), «Φασαρία στον Παράδεισο» (Trouble in paradise, 1932), «Ερωτικές καντρίλιες» (Design for loving, 1933), «Νινότσκα» (Ninotchka, 1939), «Να ζει κανείς ή να μη ζει» (To Be or Not to Be, 1942) και «Ο ουρανός ας περιμένει» (Heaven Can Wait, 1943). Ο σκηνοθέτης προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και το 1947 του απένειμαν Τιμητικό Όσκαρ.
1949
Γεννιέται ο μουσικός, ηθοποιός και σόουμαν Βλάσης Μπονάτσος.
1964
Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Ζοντ 2» με προορισμό τον Άρη.
Η αποστολή δεν ήταν επιτυχής. Ωστόσο, 7 χρόνια αργότερα, η ΕΣΣΔ θα πετύχαινε την προσεδάφιση μη επανδρωμένου σκάφους στον Άρη («Μαρς 3»), που θα ήταν και η πρώτη στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.
1967
Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης.
1979
Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα.
Το έργο μεταφέρθηκε λίγα χρόνια μετά και στη μεγάλη οθόνη από τον Αλαν Πάρκερ, χωρίς όμως να μπορέσει να αποδώσει τη δυναμική του.
1990
Πεθαίνει ο Έλληνας συνθέτης και αρχιμουσικός Σώτος Βασιλειάδης. Το 1929 άρχισε τις σπουδές του σχετικά με τη φούγκα, την ενορχήστρωση και τη σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο, με δάσκαλο τον Μανώλη Καλομοίρη, και αργότερα σενάρια μουσικής σε χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία).
Επέστρεψε στην Ελλάδα, και ορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Ωδείου της Θεσσαλονίκης. Εκεί δίδαξε βιολί και θεωρία, αλλά και έγινε διευθυντής της Μεικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης και της ανδρικής χορωδίας Σιδηροδρομικών. Από το 1941 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή διευθύνοντας αρκετά γνωστά έργα. Στις 27 Αυγούστου 1942, μεσούσης της γερμανικής κατοχής, ανέβασε την «Τόσκα» του Πουτσίνι με τη δεκαεννιάχρονη Μαρία Καλογεροπούλου (Κάλλας) στον κεντρικό ρόλο υπό τη διεύθυνση του Σώτου Βασιλειάδη.
Υπήρξε επίσης πρόεδρος της Καλλιτεχνικής της Επιτροπής την περίοδο 1988-1990. Μεταξύ 1948 και 1950 δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο, διευθύνοντας το Ωδείο Λύκειο και ιδρύοντας χορωδίες.
2015
Πεθαίνει ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1969) και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου (1970).
Από το 1978 ως το 1983 συνεργαζόταν σταθερά με το Εθνικό Θέατρο και από το 1984 ως το 1998 με το Ανοιχτό Θέατρο. Επαιξε σε πολλά θεατρικά έργα, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Είχε εκδώσεις τρεις συλλογές διηγημάτων με το ψευδώνυμο Πρόδρομος Σαββίδης, ενώ το 1995 τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η Ζωή Ενάμισυ χιλιάρικο».